ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Δόντια: Η ποικιλία στη σύνθεση του σμάλτου προβλέπει την υγεία των δοντιών

Δόντια: Η ποικιλία στη σύνθεση του σμάλτου προβλέπει την υγεία των δοντιών

Δόντια: Βρέθηκαν σημαντικές δομικές διαφορές που μπορεί να βελτιώσουν την κατανόηση του κύκλου ζωής του σμάλτου και τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Η τερηδόνα έχει οδηγήσει σε δυσάρεστες οδοντιατρικές επισκέψεις στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, πάνω από το 90% των ενηλίκων είχαν τουλάχιστον μία κοιλότητα. Επιπλέον, η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και οι τρομακτικές ανισότητες στην οδοντική υγεία συμβάλλουν στην αύξηση των κρουσμάτων. Ωστόσο, παρά το έργο βιολόγων, επιστημόνων υλικών, χημικών, μηχανικών και κλινικών γιατρών, δεν είναι γνωστά πολλά για το πώς ή γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό από άλλους να εμφανίσουν φθορά του σμάλτου των δοντιών ή συγγενείς παθήσεις.

Τώρα, μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του Northwestern University χαρτογράφησε ιόντα στα ανθρώπινα δόντια και βρήκε σημαντικές δομικές διαφορές μεταξύ των δειγμάτων που μπορεί να βελτιώσουν την κατανόηση του κύκλου ζωής του σμάλτου και τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Μια νέα εργασία με τίτλο “Mesoscale Structural Gradients in Human Tooth Enamel”, που δημοσιεύτηκε στις 19 Δεκεμβρίου στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, καταδεικνύει νέες προσεγγίσεις για τη μέτρηση των διαφορών στη σύνθεση των δοντιών σε μια προηγουμένως άγνωστη, δυσκολομετρήσιμη κλίμακα σμάλτο των δοντιών.

Το σμάλτο των δοντιών μπορεί να είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα υλικά που παράγονται από σπονδυλωτά – ένα σημαντικό εμπόδιο για την πληρέστερη κατανόηση των δοντιών στο πλαίσιο του σχηματισμού και της συνολικής ευεξίας. “Αυτή η εργασία εντάσσεται στον ευρύτερο στόχο της κατανόησης της δομής αυτού του σημαντικού βιολογικού υλικού και του ρόλου του στην ανθρώπινη υγεία, ειδικά υπό το φως των οδοντικών κοιλοτήτων και της τερηδόνας”, δήλωσε ο Robert Free, πρώτος συγγραφέας της εργασίας στο Northwestern’s McCormick School of Engineering.

“Υπάρχουν πολύ λίγες τεχνικές που μπορούν να μετρήσουν αυτά τα συγκεκριμένα ιόντα μέσα στους κρυσταλλίτες του σμάλτου με ακρίβεια”, δήλωσε ο Ντερκ Τζόστερ του Northwestern, ο αντίστοιχος συγγραφέας της εφημερίδας. “Έχουν χαμηλούς ατομικούς αριθμούς και συγκεντρώσεις, επομένως, τελικά, προβλέπουμε διαφορές σύνθεσης που είναι της τάξης του κλάσματος του ατομικού ποσοστού. Αυτό απαιτεί εξαιρετική ακρίβεια και είναι δυνατό μόνο με ακτίνες Χ που χρησιμοποιούν πλευρική προσέγγιση για την πρόβλεψη της σύνθεσης.”

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει νέες θεωρίες για τα δόντια με βάση τα βασικά ευρήματα της μελέτης. Για παράδειγμα, οι ράβδοι έμοιαζαν διαφορετικά από ό,τι αναμενόταν και είχαν σημαντική διακύμανση μεταξύ των δοντιών κάθε ατόμου. Είτε οι παραλλαγές είναι κοινές σε όλους τους ανθρώπους είτε αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για το γιατί οι πληθυσμοί συμπεριλαμβανομένων των γυναικών είναι πιο ευαίσθητοι στην τερηδόνα, μένει να δούμε.

Τα ιόντα μαγνησίου και ανθρακικών, για παράδειγμα, ελέγχουν τη διαλυτότητα του σμάλτου, επομένως η σύνθεσή τους στο σμάλτο των δοντιών μπορεί να είναι κρίσιμη για το πώς και πότε τα δόντια σπάνε. Με τα ευρήματα ότι υπάρχουν διαφορές στη δομή του σμάλτου που αποδίδονται σε αλλαγές στις παραμέτρους του πλέγματος, η ομάδα πιστεύει ότι η σύνθεση μεταξύ των δοντιών διαφέρει επίσης, σηματοδοτώντας ένα βήμα πιο κοντά στην καρδιά της τερηδόνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η χρηματοδότηση της έρευνας για τις στοματικές διαταραχές "παρουσιάζει σοβαρή έλλειψη" διαπιστώνει μελέτη

Πότε και πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας;

Πώς επηρεάζει ο καπνός τα δόντια σας;

Πόσο επικίνδυνα είναι τα βακτήρια για τον εγκέφαλο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρεμιέρα για το Καλάθι των Παιχνιδιών μετά το Καλάθι των Χριστουγέννων

Καλάθι των Παιχνιδιών: Αυτή η νέα πρωτοβουλία πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή, έτσι ώστε κάθε οικογένεια να μπορεί να αγοράσει σε προσιτές τιμές ένα παιχνίδι, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα.

Αβοκάντο Τομάτα: Μια δυναμική συνεργασία για την καταπολέμηση του καρκίνου

Αβοκάντο Τομάτα: Περιλαμβάνοντας τόσο τα αβοκάντο όσο και τις ντομάτες στη διατροφή μας μπορούμε να απολαμβάνουμε όχι μόνο την εξαιρετική γεύση αλλά και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Πώς επηρεάζει ο θόρυβος τα παιδιά;

Ηχορύπανση: Ο περιβαλλοντικός θόρυβος μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στη μάθηση, τη συμπεριφορά και τον ύπνο των παιδιών. Πώς;

Πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη λίμπιντο;

Ύπνος libido: Αναγνωρίζοντας την περίπλοκη σύνδεση μεταξύ ύπνου και σεξουαλικής λειτουργίας, τα άτομα μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν επαρκή ανάπαυση.