Αυτοφροντίδα

Στοματική υγιεινή: Πότε και πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας;

Στοματική υγιεινή: Πότε και πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας;

Αυτοφροντίδα: η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική μάθετε πως πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας και πόσες φορές.

Η  Οδοντιατρική Ένωση συνιστά να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα για δύο λεπτά κάθε φορά.Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, βοηθάτε στην απομάκρυνση των τροφών και της πλάκας μια κολλώδη λευκή μεμβράνη που σχηματίζεται στα δόντια σας και περιέχει βακτήρια.

Πότε πρέπει να τα βουρτσίζετε

Αφού φάτε ένα γεύμα ή ένα σνακ που περιέχει ζάχαρη, τα βακτήρια στην πλάκα παράγουν οξέα που προσβάλλουν το σμάλτο των δοντιών. Τελικά, το οξύ μπορεί να διασπάσει το σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας τερηδόνα. Η πλάκα που δεν αφαιρείται μπορεί επίσης να σκληρύνει σε πέτρα, καθιστώντας πιο δύσκολη τη διατήρηση των δοντιών καθαρά. Η συσσώρευση πέτρας στα ούλα σας οδηγεί σε φλεγμονή που προκαλεί ουλίτιδα.

Υγεία δοντιών

Επιλέγοντας πότε θα βουρτσίζετε τα δόντια σας, μπορείτε επίσης να εξετάσετε τη διατροφή σας. Εάν έχετε φάει ένα όξινο φαγητό ή ποτό, αποφύγετε να βουρτσίζετε αμέσως τα δόντια σας. Αυτά τα οξέα αποδυναμώνουν το σμάλτο των δοντιών και το πολύ νωρίς βούρτσισμα μπορεί να αφαιρέσει το σμάλτο.

Εάν έχετε αρθρίτιδα ή δυσκολεύεστε να κρατήσετε μια οδοντόβουρτσα, σκεφτείτε να αγοράσετε μια ηλεκτρική ή με μπαταρία οδοντόβουρτσα. Έχει αποδειχθεί ότι αφαιρούν την πλάκα καλύτερα από τις χειροκίνητες οδοντόβουρτσες.

Πώς να τα βουρτσίσετε

Κρατήστε την οδοντόβουρτσά σας σε ελαφριά γωνία — στοχεύοντας τις τρίχες προς την περιοχή όπου το δόντι σας συναντά τα ούλα σας. Βουρτσίστε απαλά με κυκλικές σύντομες κινήσεις μπρος-πίσω. Θυμηθείτε να βουρτσίζετε τις εξωτερικές, εσωτερικές και μασητικές επιφάνειες των δοντιών σας, καθώς και τη γλώσσα σας. Χρησιμοποιήστε μια οδοντόκρεμα με φθόριο και μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες που εφαρμόζει άνετα στο στόμα σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική ή οδοντόβουρτσα που λειτουργεί με μπαταρία.

Εκτός από το βούρτσισμα των δοντιών σας, για να διατηρήσετε το στόμα σας υγιές, κάντε τα εξής:

  • Νήμα καθημερινά.
  • Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα μετά το βούρτσισμα και το νήμα.
  • Πίνετε άφθονο νερό.
  • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή και περιορίστε τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά.
  • Αποφύγετε το συχνό σνακ.
  • Αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες ή νωρίτερα, εάν οι τρίχες είναι ακανόνιστες ή απλωμένες.
  • Προγραμματίστε τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις με ακτινογραφίες και καθαρισμούς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει ο καπνός τα δόντια σας;

Αφαιρέστε αυτές τις 7 τροφές από τη διατροφή σας για λευκά δόντια

10 Tips για καλύτερη προσωπική υγιεινή

Πώς δημιουργείται η ουλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tips ανοιξιάτικου καθαρισμού για το σπίτι μας

Spring cleaning: Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές για τον ανοιξιάτικο καθαρισμό, μπορείτε να δώσετε νέα πνοή στο σπίτι σας και να δημιουργήσετε έναν φρέσκο, φιλόξενο χώρο για να απολαύσετε όλη την άνοιξη και όχι μόνο.