ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κάπνισμα: Πώς επηρεάζει ο καπνός τα δόντια σας;

Κάπνισμα: Πώς επηρεάζει ο καπνός τα δόντια σας;

Κάπνισμα: Η μελέτη επικυρώνει όλα όσα έχουμε παρατηρήσει οι ίδιοι σε μοριακό/κυτταρικό επίπεδο, που είναι ότι κατά κάποιο τρόπο το άτμισμα μπορεί να είναι πραγματικά χειρότερο για την οδοντική σας υγεία από το κάπνισμα.

Για όσους ενδιαφέρονται για τα δόντια τους, μια νέα μελέτη κρούει έναν αρκετά ξεκάθαρο συναγερμό: η χρήση καπνού σε οποιαδήποτε μορφή – συμπεριλαμβανομένης της ολοένα και πιο δημοφιλής πρακτικής του ατμίσματος – είναι μια συνταγή για έναν οδοντιατρικό εφιάλτη.

Κάπνισμα και υγεία δοντιών

Η προειδοποίηση προέρχεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Οδοντιατρικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας των ΗΠΑ (NIDCR), αφού οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα παρακολούθησης πολλών ετών που εξέτασαν τις συσχετίσεις μεταξύ του καπνίσματος και της κακής οδοντικής υγείας μεταξύ χιλιάδων Αμερικανών ανδρών και γυναικών. Η ουσία: οι τακτικοί χρήστες τσιγάρων, ηλεκτρονικών τσιγάρων (vapes), πούρων, πίπες, ναργιλέδων και/ή καπνού χωρίς καπνό αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για διάφορες μορφές οδοντικών προβλημάτων.

Ανάλογα με τον τύπο του καπνού που εμπλέκεται, αυτό περιλαμβάνει μια σημαντικά αυξημένη πιθανότητα για έξι διαφορετικούς τύπους οδοντιατρικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της νόσου των ούλων, προκαρκινικές στοματικές αλλοιώσεις, απώλεια οστού γύρω από τα δόντια. χαλαρά δόντια? και/ή απώλεια δοντιών λόγω τερηδόνας ή ασθένειας των ούλων.

Και το άτμισμα, το οποίο μερικές φορές θεωρείται ασφαλέστερη μορφή χρήσης καπνού, συνδέθηκε με 27% υψηλότερο κίνδυνο αιμορραγίας μετά το βούρτσισμα ή το νήμα. «Γνωρίζαμε πάντα ότι το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες για ασθένεια των ούλων», δήλωσε η Δρ Purnima Kumar, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ένωσης. Αν και δεν είναι μέλος της ομάδας μελέτης, ο Kumar – ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του τμήματος περιοδοντολογίας και στοματικής ιατρικής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, στο Ann Arbor – τόνισε ότι η νέα ανάλυση επιβεβαιώνει αυτή την ευρεία ανησυχία.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Marushka Silveira, μια επιδημιολόγος που διεξήγαγε την έρευνά της στο NIDCR, ένα τμήμα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ. Μεταξύ 2021 και 2022, η Silveira και οι συνάδελφοί της ανέλυσαν δεδομένα παρακολούθησης τριών έως πέντε ετών που συλλέχθηκαν από το 2013 έως το 2019. Τα έξι οδοντιατρικά ζητήματα που εξετάζονται παρακολουθήθηκαν σε περίπου 10.000 έως 16.000 άνδρες και γυναίκες.

Περίπου το 16% έως 19% από αυτούς κάπνιζε τσιγάρα τακτικά, ενώ το 2% έως 3% κάπνιζε πούρα ή χρησιμοποιούσε καπνό χωρίς καπνό, αντίστοιχα. Τελικά, τα τσιγάρα συνδέθηκαν με 33% μεγαλύτερο κίνδυνο για νόσο των ούλων, 35% υψηλότερο κίνδυνο για χαλαρά δόντια και 43% υψηλότερο κίνδυνο απώλειας δοντιών, ενώ η χρήση πούρων συνδέθηκε με υπερδιπλασιασμό του κινδύνου για προκαρκινική στοματικές βλάβες. Αλλά οι ερευνητές εστίασαν επίσης στο 2% έως 3% των συμμετεχόντων που ατμίζονταν τακτικά.

Αυτό είναι σημαντικό, είπε ο Kumar, επειδή η συγκεκριμένη απειλή για την οδοντική υγεία που δημιουργεί το άτμισμα είναι «ένα πολύ νεότερο φαινόμενο». «Το Vaping κυκλοφορεί στην αγορά των ΗΠΑ μόνο από το 2009», σημείωσε. “Λοιπόν, αυτό που εξετάζουμε εδώ είναι απλώς ένα χρονικό πλαίσιο έκθεσης 10 έως 12 ετών.” Παρόλα αυτά, δεν της εξέπληξε καθόλου η διαπίστωση ενός σημαντικά υψηλότερου κινδύνου για αιμορραγία των ούλων μετά από χρήση οδοντικού νήματος/βούρτσισμα μεταξύ των ατμοποιητών.

Και αυτό γιατί «αυτή η μελέτη επικυρώνει όλα όσα έχουμε παρατηρήσει οι ίδιοι σε μοριακό/κυτταρικό επίπεδο, που είναι ότι κατά κάποιο τρόπο το άτμισμα μπορεί να είναι πραγματικά χειρότερο για την οδοντική σας υγεία από το κάπνισμα», είπε ο Kumar. Η ανησυχία, εξήγησε, βασίζεται σε αυτό που έχει ήδη αποκαλύψει η δική της προηγούμενη εργασία σχετικά με τον αντίκτυπο του ατμού στα βακτήρια που ζουν στο στόμα όλων, ένα περιβάλλον που οι ερευνητές αναφέρουν ως «το βιοφίλμ».

«Αυτό που μάθαμε είναι ότι τα βακτήρια που ζουν στο στόμα σας αντιμετωπίζουν την έκθεση στον ατμό σαν να είναι μια ομάδα τροφίμων», σημείωσε ο Kumar. “Που σημαίνει ότι όταν τα προϊόντα ατμού εισέρχονται στο στόμα, η νικοτίνη, η θερμότητα και άλλες οργανικές ενώσεις που εμπλέκονται διασπώνται αμέσως από αυτό το βακτήριο. Και όσον αφορά την υγεία των δοντιών, αυτή η διαδικασία είναι ισοδύναμη με την έκθεση των δοντιών και των ούλων σας σε ένα μεγάλο McDonald’s. γεύμα κάθε μέρα». Έτσι, “με την πάροδο του χρόνου, αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι ότι ένα στρώμα λάσπης προστίθεται στο βιοφίλμ σας, κάτι που το κάνει πιο “βλακρό”, για να χρησιμοποιήσουμε έναν τεχνικό όρο. Και αυτό οδηγεί σε φλεγμονή”, είπε ο Kumar.

Στην πραγματικότητα, αφού στοίβαξαμε την οδοντική υγεία των ανθρώπων που είχαν ατμίσει μόνο για πέντε μήνες έναντι καπνιστών που κάπνιζαν για τουλάχιστον πέντε χρόνια, «αυτό που βρήκαμε είναι ότι η ποσότητα της φλεγμονής μεταξύ των ατμιστών ήταν τόσο μεγάλη όσο και μεταξύ των καπνιστών, παρόλο που οι ατμιστές είχε πολύ λιγότερη έκθεση στον καπνό από άποψη χρόνου. Και αυτό σημαίνει ότι οι ατμιστές φαίνεται να φτάνουν στο σημείο της βακτηριακής καταστροφής πολύ πιο γρήγορα».

Δεν είναι απολύτως σαφές εάν ή πώς όλα αυτά μεταφράζονται σε σοβαρή οδοντική βλάβη μεταξύ των ατμοποιητών, προειδοποίησαν οι ερευνητές. Σημείωσαν, για παράδειγμα, ότι οι περισσότεροι ατμιστές είναι πρώην καπνιστές. Και επεσήμαναν ότι σημαίνει ότι ο αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας των ούλων μεταξύ των ατμοποιητών θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει κάποια σχέση με τη διακοπή του καπνίσματος.

Από την άλλη πλευρά, η ομάδα προειδοποίησε ότι παρά το γεγονός ότι συνδέει μόνο την αιμορραγία των ούλων με το άτμισμα, θα μπορούσε να είναι ότι αυτή η αιμορραγία είναι μια πρώιμη προειδοποίηση για οδοντικά προβλήματα που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για την παρακολούθηση αυτού του μακροπρόθεσμου κινδύνου, είπε η ομάδα μελέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς το κάπνισμα αυξάνει τα ποσοστά του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;

Γιατί ο έρπης ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας;

6 Συμβουλές για να ζήσετε όσο περισσότερο μπορείτε!

Πώς επηρεάζει η υπέρταση την καρδιά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δεν εντοπίστηκαν νέα κρούσματα του ιού Nipah στην Ινδία λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο ΠΟΥ καταγράφει τον ιό Nipah ως μία από τις ασθένειες προτεραιότητάς του που αποτελούν "τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία λόγω του επιδημικού τους δυναμικού" και για τις οποίες δεν υπάρχουν "καθόλου ή ανεπαρκή αντίμετρα".

Το σεξ με βηματοδότη είναι απολύτως ασφαλές

Βηματοδότης σεξ: Όταν οι άνδρες και οι γυναίκες παρουσιάζουν σημάδια καρδιακού προβλήματος, η απάντηση μπορεί να είναι ένας βηματοδότης ή ένας εμφυτεύσιμος απινιδωτής καρδιομετατροπής (ICD).