Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διαιτητικές ίνες: Η πρόσληψή τους συνδέεται με τη συχνότητα εμφάνισης ημικρανίας

Διαιτητικές ίνες: Η πρόσληψή τους συνδέεται με τη συχνότητα εμφάνισης ημικρανίας

Διαιτητικές ίνες: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την προσαρμογή για συμμεταβλητές, υπήρχε σημαντική αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης διαιτητικών ινών και του σοβαρού πονοκεφάλου ή ημικρανίας.

Η αυξημένη πρόσληψη διαιτητικών ινών σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα ημικρανίας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 4 Ιανουαρίου στο Frontiers in Nutrition. Οι Hao Huang και Kaiyin He, και οι δύο από το The First Affiliated Hospital στο Jinan University στο Guangzhou της Κίνας, εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης διαιτητικών ινών και του επιπολασμού της σοβαρής κεφαλαλγίας ή της ημικρανίας χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (1999 έως 2004).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την προσαρμογή για συμμεταβλητές, υπήρχε σημαντική αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης διαιτητικών ινών και του σοβαρού πονοκεφάλου ή ημικρανίας, με τον χαμηλότερο επιπολασμό να παρατηρείται στο πέμπτο πεμπτημόριο (αναλογία πιθανοτήτων, 0,74). Για κάθε 10 g/ημέρα αύξηση της πρόσληψης διαιτητικών ινών, ο επιπολασμός του σοβαρού πονοκεφάλου ή της ημικρανίας μειώθηκε κατά 11 τοις εκατό. Ωστόσο, μεταξύ των Μεξικανών Αμερικανών, άλλων φυλών ή εκείνων με δείκτη μάζας σώματος 25 έως 30 kg/m², δεν παρατηρήθηκε τέτοια αντίστροφη συσχέτιση.


«Από όσο γνωρίζουμε, καμία προηγούμενη μελέτη δεν είχε εξετάσει τη σχέση μεταξύ διαιτητικών ινών και σοβαρού πονοκεφάλου ή ημικρανίας», αναφέρουν οι συγγραφείς. “Η αύξηση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες μπορεί να προστατεύσει από σοβαρό πονοκέφαλο ή ημικρανία. Ωστόσο, θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες προοπτικές μελέτες για να επιβεβαιωθεί η συσχέτισή τους.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η γονόρροια και πώς μπορείτε να κολλήσετε;

Γιατί πρέπει να προσθέσετε μανταρίνια στη διατροφή σας;

Πόσο συχνά πρέπει να τρώτε παντζάρια;

Η λευκή κολοκύθα κάνει καλό στην υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένας θησαυρός υγείας που δεν πρέπει να πετάτε

Σπόροι πεπονιού: Αντί να πετάτε τους σπόρους καρπουζιού, σκεφτείτε να τους καθαρίσετε, να τους ψήσετε ελαφρά και να τους προσθέσετε στη διατροφή σας. Είναι μια απλή, φυσική προσθήκη που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Κοτόπουλο με σως μελιού - Η συνταγή που θα σας ξετρελάνει

Κοτόπουλο με σως μελιού: Το κοτόπουλο με μέλι είναι μια εξαιρετική συνταγή που συνδυάζει τη γλυκιά γεύση του μελιού με την αλμυρή γεύση του κοτόπουλου, δημιουργώντας ένα πιάτο που είναι ταυτόχρονα γευστικό και απλό στην παρασκευή του.

Τραγανές πατάτες με δεντρολίβανο

Τραγανές πατάτες με δεντρολίβανο: Το άρωμα και η γεύση του θα κάνουν κάθε γεύμα ξεχωριστό. Δοκιμάστε το και καταπλήξτε τους καλεσμένους σας με την απλότητα και τη νοστιμιά αυτού του πιάτου!

Η ιδανική συνταγή για ένα υπέροχο γλυκό

Μάτσα Κρίνκλ Κουκίζ:Τα μάτσα κρίνκλ κουκίζ δεν είναι μόνο μια εύκολη και γρήγορη συνταγή, αλλά και μια ευκαιρία να πειραματιστείτε με τη γεύση του μάτσα στη ζαχαροπλαστική.

Πώς επηρεάζει τον διαβήτη το ζωικό βούτυρο;

Ζωικό βούτυρο: Όταν καταναλώνεται υπεύθυνα και σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, το ζωικό βούτυρο μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο στην πρόληψη του διαβήτη.

Αφράτα muffins μήλου με λίγα υλικά

Muffins μήλου: Εάν ψάχνετε για μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για κεκάκια, τα μήλα είναι η τέλεια επιλογή για να προσφέρετε γλυκιά και υγιεινή απόλαυση.

Είναι πραγματικά επιβλαβές το πλήρες γάλα;

Πλήρες γάλα: Το πλήρες γάλα δεν φαίνεται να είναι τόσο επιβλαβές όσο παλαιότερα πιστευόταν. Αντίθετα, μπορεί να προσφέρει σημαντικά θρεπτικά οφέλη και να ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Close Icon