Ογκολογία

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος
Μια μεγάλη μελέτη των ανθρώπων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι εκείνοι που ανέφεραν ότι έχουν κακή στοματική υγεία, όπως πονόλαιμος ή αιμορραγία των ούλων ή χαλαρά δόντια, είχαν 75% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος. Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη διαπιστώσει ότι τα ούλα και τα δόντια που παρουσιάζουν κακή υγεία αποτελούν παράγοντα κινδύνου […]

Μια μεγάλη μελέτη των ανθρώπων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι εκείνοι που ανέφεραν ότι έχουν κακή στοματική υγεία, όπως πονόλαιμος ή αιμορραγία των ούλων ή χαλαρά δόντια, είχαν 75% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη διαπιστώσει ότι τα ούλα και τα δόντια που παρουσιάζουν κακή υγεία αποτελούν παράγοντα κινδύνου για πολλές μακροπρόθεσμες καταστάσεις, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο , καρδιακές παθήσεις , διαβήτη και κάποιους καρκίνους .

“Ωστόσο,” λέει ο Haydée WT Jordão, από το Κέντρο Δημόσιας Υγείας στο Queen’s University Belfast στο Ηνωμένο Βασίλειο, “υπάρχουν ασυνεπή στοιχεία σχετικά με τη σχέση μεταξύ κακής στοματικής υγείας και ειδικών τύπων γαστρεντερικών καρκίνων “.

Ο Jordão είναι ο κύριος συγγραφέας μιας πρόσφατης δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως Γαστρεντερολογίας (United United Gastroenterology Journal). Οι καρκίνοι του πεπτικού συστήματος ή του γαστρεντερικού συστήματος αποτελούν ένα σημαντικό παγκόσμιο ζήτημα δημόσιας υγείας. Οι συγγραφείς αναφέρουν μια παγκόσμια μελέτη που εκτιμά ότι περίπου το 28% των νέων κρουσμάτων καρκίνου και το 37% των θανάτων από καρκίνο οφειλόταν στον καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος το 2018.

Ο αριθμός των ατόμων με καρκίνο του πεπτικού συστήματος αυξάνεται. Η γήρανση του πληθυσμού και η αύξηση των “ορισμένων περιβαλλοντικών και συμπεριφορικών παραγόντων κινδύνου” συγκαταλέγονται μεταξύ των πιθανών λόγων. Ορισμένες προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη φτωχή στοματική υγεία με καρκίνους του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο το κάπνισμα, η διατροφή και η χρήση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση παραμένει ασαφής.