Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζάχαρη: Ποια είναι η κατάλληλη ημερήσια ποσότητα ζάχαρης που μπορούν να καταναλώνουν τα παιδιά μας;

Ζάχαρη: Ποια είναι η κατάλληλη ημερήσια ποσότητα ζάχαρης που μπορούν να καταναλώνουν τα παιδιά μας;

Ζάχαρη: Η διατροφική  φροντίδα και εκπαίδευση των παιδιών  ξεκινά από πολύ νωρίς αφού έτσι και αλλιώς γεννιόμαστε με έμφυτη την προτίμηση για την γλυκιά γεύση και οποιαδήποτε άλλη θα πρέπει να την καλλιεργήσουμε

Η διατροφική  φροντίδα και εκπαίδευση των παιδιών  ξεκινά από πολύ νωρίς αφού έτσι και αλλιώς γεννιόμαστε με έμφυτη την προτίμηση για την γλυκιά γεύση και οποιαδήποτε άλλη θα πρέπει να την καλλιεργήσουμε! Για το λόγο αυτό οι επίσημες συστάσεις για εισαγωγή και κατανάλωση  του γλυκού στοιχείου στη διατροφή μιλούν για μετά τα πρώτα 2 έτη ζωής. Στην σύσταση αυτή περιλαμβάνεται και η φυσική σάκχαρη ( φρουκτόζη) σε υγρή μορφή για παράδειγμα οι φυσικοί χυμοί. Εάν τελικά καταναλωθεί σίγουρα μετά τον 1ο χρόνο και πριν το τρίτο έτος τότε θα πρέπει να περιορίσουμε την ποσότητα στα 120 ml ημερησίως. Η ποσότητα αυτή προσαρμόζεται στα 120-180 ml/ ημέρα για ηλικίες 4-6 ετών και το πολύ 240 ml/ημέρα για τα μεγαλύτερα παιδιά.

 

 

Οφείλουμε να παραμένουμε προσεκτικοί με την κατανάλωση ζάχαρης για λόγους πρόληψης της παχυσαρκίας ή της υπερβαρότητας, της καρδιοαγγειακής υγείας, της τερηδόνας, γαστρεντερολογικών διαταραχών. Οι θερμίδες από τη ζάχαρη είναι  «άδειες» θερμίδες, δεν έχουν δηλαδή καμία θρεπτική αξία. Σε μικρές ηλικίες συχνά ικανοποιούν την ανάγκη για ενέργεια χωρίς όμως να προσφέρουν ουσιαστική θρέψη και δυστυχώς αντικαθιστά ενέργεια από άλλες πηγές τροφίμων πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Η ζάχαρη επίσης μπορεί να γίνει και εθιστική. Όσο πιο συχνά καταναλώνεται τόσο πιο συχνά την αποζήταμε. Είναι δύσκολο να αλλάξει μια τέτοια συνήθεια και εκεί πάντα ενθαρρύνουμε και «καθαρές» μέρες. Δηλαδή μέρες χωρίς κανένα γλυκό, ούτε σε μικρή ποσότητα για να αρχίσει ο κάθε οργανισμός να αλλάζει σιγά – σιγά ρουτίνα.

Απαραίτητο είναι να διαβάζουμε πάντα τις ετικέτες τροφίμων

Ένας τρόπος για να ‘διαβάσουμε’ σωστά το τρόφιμο που έχουμε μπροστά μας είναι να συμβουλευτούμε τις ετικέτες τροφίμων. Μας δίνουν πάντα πληροφορίες για τη περιεκτικότητα του τροφίμου ανά 100 γρ. σε σύνολο υδατανθράκων και στα επιμέρους απλά σάκχαρα. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αν ένα τρόφιμο γράφει «χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα», σημαίνει ότι δεν περιέχει περισσότερα από 5 γρ. σάκχαρα  ανά 100 γρ., αν είναι στερεό, και 2,5 γρ.  σάκχαρα ανά 100 ml, αν είναι υγρό. Όταν αναγράφεται «χωρίς πρόσθετα σάκχαρα» σημαίνει ότι στο τρόφιμο αυτό δεν έχει προστεθεί κάποια επιπλέον γλυκαντική ουσία. Όμως το ίδιο το προϊόν μπορεί από μόνο του να έχει αρκετή φυσική ζάχαρη όπως τα  φρούτα ή  τα γαλακτοκομικά.

 

Τρόφιμα που θέλουν προσοχή

Συχνά τρόφιμα που τελικά υποτιμούμε όσον αφορά στην περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη είναι δημητριακά πρωινού, μαρμελάδες, χυμοί εμπορίου και κομπόστες, κουλούρι σουσαμένιο, σάλτσες συνοδευτικές (ντοματοχυμός, κέτσαπ, μπαλσάμικο). Τα επιδόρπια γιαουρτιού και μπάρες δημητριακών που δυστυχώς είναι πολύ δημοφιλή με τις μικρότερες ηλικίες. Τέλος, οτιδήποτε σε κονσέρβα είναι πηγή κρυμμένης ζάχαρης. Απαιτείται λοιπόν προσοχή και σωστή ενημέρωση και επιβάλλεται να κάνουμε συμφωνίες με τα παιδιά έτσι ώστε να γνωρίζουν πόσο συχνά και σε τι πλαίσιο μπορούν να ζητήσουν και να απολαύσουν το γλυκό τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι να φάτε αν ταξιδέψετε στην Ταϊβάν;

Επιλογές που κάθε γονέας πρέπει να συμπεριλάβει στη διατροφή του παιδιού του στις εξετάσεις

Πώς μπορείτε να τρώτε περισσότερο χωρίς να παίρνετε βάρος;

Ποιες υπερτροφές ενδείκνυνται για γυναίκες άνω των 40 ετών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε λιθρίνι και να τους εντυπωσιάσετε όλους;

Λιθρίνι φαγητό: Το λιθρίνι είναι ένα ευέλικτο και νόστιμο ψάρι που μπορεί να παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους μαγειρέματος, καθεμία από τις οποίες αναδεικνύει τις μοναδικές του γεύσεις και υφές.

Πώς να φτιάξετε τον τέλειο ξιφία;

Μαγειρεύοντας ξιφία: Το μαγείρεμα του τέλειου ξιφία απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια και μερικές βασικές τεχνικές για να διασφαλιστεί ότι παραμένει υγρό και γευστικό.

Πώς να μαγειρέψετε την τέλεια αθερίνα;

Αθερίνα μαγειρική: Το μαγείρεμα της αθερίνας, ενός μικρού και γευστικού ψαριού, είναι σχετικά εύκολο και μπορεί να οδηγήσει σε ένα νόστιμο γεύμα με ελάχιστη προσπάθεια.

Πώς να φτιάξετε την τέλεια φασολάδα;

Φασολάδα συνταγή: Η παρασκευή της τέλειας φασολάδας είναι μια απολαυστική γαστρονομική προσπάθεια, που συνδυάζει γεύσεις και υφές σε ένα ανακουφιστικό και θρεπτικό πιάτο.

Νοστιμιά και απόλαυση στο μεξικάνικο ρύζι με πιλάφι 

Μεξικό ρύζι: Αυτό το μεξικάνικο πιλάφι με ρύζι είναι ένα ευέλικτο πιάτο που συνδυάζεται καλά με μια ποικιλία από πιάτα εμπνευσμένα από το Μεξικό. Μπορεί να σερβιριστεί με tacos, enchiladas, burritos ή ψητά κρέατα.

Λόγοι που σας εμποδίζουν να φάτε καρπούζι

Καρπούζι: Εάν έχετε αλλεργίες, πεπτικά προβλήματα, διαβήτη ή είστε ευαίσθητοι σε ορισμένες ενώσεις τροφίμων, καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας για να δείτε εάν το καρπούζι είναι κατάλληλο για εσάς.

Close Icon