ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζάχαρη: Ποια είναι η κατάλληλη ημερήσια ποσότητα ζάχαρης που μπορούν να καταναλώνουν τα παιδιά μας;

Ζάχαρη: Ποια είναι η κατάλληλη ημερήσια ποσότητα ζάχαρης που μπορούν να καταναλώνουν τα παιδιά μας;

Ζάχαρη: Η διατροφική  φροντίδα και εκπαίδευση των παιδιών  ξεκινά από πολύ νωρίς αφού έτσι και αλλιώς γεννιόμαστε με έμφυτη την προτίμηση για την γλυκιά γεύση και οποιαδήποτε άλλη θα πρέπει να την καλλιεργήσουμε

Η διατροφική  φροντίδα και εκπαίδευση των παιδιών  ξεκινά από πολύ νωρίς αφού έτσι και αλλιώς γεννιόμαστε με έμφυτη την προτίμηση για την γλυκιά γεύση και οποιαδήποτε άλλη θα πρέπει να την καλλιεργήσουμε! Για το λόγο αυτό οι επίσημες συστάσεις για εισαγωγή και κατανάλωση  του γλυκού στοιχείου στη διατροφή μιλούν για μετά τα πρώτα 2 έτη ζωής. Στην σύσταση αυτή περιλαμβάνεται και η φυσική σάκχαρη ( φρουκτόζη) σε υγρή μορφή για παράδειγμα οι φυσικοί χυμοί. Εάν τελικά καταναλωθεί σίγουρα μετά τον 1ο χρόνο και πριν το τρίτο έτος τότε θα πρέπει να περιορίσουμε την ποσότητα στα 120 ml ημερησίως. Η ποσότητα αυτή προσαρμόζεται στα 120-180 ml/ ημέρα για ηλικίες 4-6 ετών και το πολύ 240 ml/ημέρα για τα μεγαλύτερα παιδιά.

 

 

Οφείλουμε να παραμένουμε προσεκτικοί με την κατανάλωση ζάχαρης για λόγους πρόληψης της παχυσαρκίας ή της υπερβαρότητας, της καρδιοαγγειακής υγείας, της τερηδόνας, γαστρεντερολογικών διαταραχών. Οι θερμίδες από τη ζάχαρη είναι  «άδειες» θερμίδες, δεν έχουν δηλαδή καμία θρεπτική αξία. Σε μικρές ηλικίες συχνά ικανοποιούν την ανάγκη για ενέργεια χωρίς όμως να προσφέρουν ουσιαστική θρέψη και δυστυχώς αντικαθιστά ενέργεια από άλλες πηγές τροφίμων πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Η ζάχαρη επίσης μπορεί να γίνει και εθιστική. Όσο πιο συχνά καταναλώνεται τόσο πιο συχνά την αποζήταμε. Είναι δύσκολο να αλλάξει μια τέτοια συνήθεια και εκεί πάντα ενθαρρύνουμε και «καθαρές» μέρες. Δηλαδή μέρες χωρίς κανένα γλυκό, ούτε σε μικρή ποσότητα για να αρχίσει ο κάθε οργανισμός να αλλάζει σιγά – σιγά ρουτίνα.

Απαραίτητο είναι να διαβάζουμε πάντα τις ετικέτες τροφίμων

Ένας τρόπος για να ‘διαβάσουμε’ σωστά το τρόφιμο που έχουμε μπροστά μας είναι να συμβουλευτούμε τις ετικέτες τροφίμων. Μας δίνουν πάντα πληροφορίες για τη περιεκτικότητα του τροφίμου ανά 100 γρ. σε σύνολο υδατανθράκων και στα επιμέρους απλά σάκχαρα. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αν ένα τρόφιμο γράφει «χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα», σημαίνει ότι δεν περιέχει περισσότερα από 5 γρ. σάκχαρα  ανά 100 γρ., αν είναι στερεό, και 2,5 γρ.  σάκχαρα ανά 100 ml, αν είναι υγρό. Όταν αναγράφεται «χωρίς πρόσθετα σάκχαρα» σημαίνει ότι στο τρόφιμο αυτό δεν έχει προστεθεί κάποια επιπλέον γλυκαντική ουσία. Όμως το ίδιο το προϊόν μπορεί από μόνο του να έχει αρκετή φυσική ζάχαρη όπως τα  φρούτα ή  τα γαλακτοκομικά.

 

Τρόφιμα που θέλουν προσοχή

Συχνά τρόφιμα που τελικά υποτιμούμε όσον αφορά στην περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη είναι δημητριακά πρωινού, μαρμελάδες, χυμοί εμπορίου και κομπόστες, κουλούρι σουσαμένιο, σάλτσες συνοδευτικές (ντοματοχυμός, κέτσαπ, μπαλσάμικο). Τα επιδόρπια γιαουρτιού και μπάρες δημητριακών που δυστυχώς είναι πολύ δημοφιλή με τις μικρότερες ηλικίες. Τέλος, οτιδήποτε σε κονσέρβα είναι πηγή κρυμμένης ζάχαρης. Απαιτείται λοιπόν προσοχή και σωστή ενημέρωση και επιβάλλεται να κάνουμε συμφωνίες με τα παιδιά έτσι ώστε να γνωρίζουν πόσο συχνά και σε τι πλαίσιο μπορούν να ζητήσουν και να απολαύσουν το γλυκό τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι να φάτε αν ταξιδέψετε στην Ταϊβάν;

Επιλογές που κάθε γονέας πρέπει να συμπεριλάβει στη διατροφή του παιδιού του στις εξετάσεις

Πώς μπορείτε να τρώτε περισσότερο χωρίς να παίρνετε βάρος;

Ποιες υπερτροφές ενδείκνυνται για γυναίκες άνω των 40 ετών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα θαλασσινά, τα αυγά και το κρέας μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου διπολικής διαταραχής 

Στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διπολική διαταραχή.

Δεν είναι όλες οι φυτικές δίαιτες ίδιες: Τα πρόχειρα λαχανικά και ο αντίκτυπός τους στην υγεία 

Ενώ μια διατροφή πλούσια σε ολόκληρα, ελάχιστα επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από πρόχειρα χορτοφαγικά τρόφιμα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Φτιάχνοντας πεντανόστιμο τηγανητό ρύζι με λαχανικά

Το τηγανητό ρύζι είναι ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις. Μπορείτε να προσθέσετε μαγειρεμένο κοτόπουλο, γαρίδες ή τόφου για λίγη πρωτεΐνη ή να ρίξετε λίγο ανανά ή κάσιους για πρόσθετη γεύση και υφή.

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για να τρώτε όταν έχετε περίοδο και ποιες να αποφεύγετε;

Περίοδος φαγητό: Όταν αντιμετωπίζετε συμπτώματα εμμήνου ρύσεως, είναι απαραίτητο να προσέχετε τη διατροφή σας, καθώς ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ενόχλησης, ενώ άλλες μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Κοτόπουλο Alfredo  με ζυμαρικά fettuccine

Το Chicken Alfredo είναι ένα κλασικό ιταλικό πιάτο ζυμαρικών που φτιάχνεται εύκολα και είναι πάντα χορταστικό. Με τρυφερά κομμάτια κοτόπουλου σε κρεμώδη και τυρώδη σάλτσα, είναι ένα ανακουφιστικό γεύμα που είναι τέλειο για μια γευστική βραδιά

Μια διατροφική δύναμη γεμάτη οφέλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Παντζάρια: Μια νόστιμη και θρεπτική προσθήκη στη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Βοηθούν στην πρόληψη ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα, παρέχουν ενέργεια και υποστηρίζουν την υγιή αύξηση βάρους.