Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζάχαρη: Ποια είναι η κατάλληλη ημερήσια ποσότητα ζάχαρης που μπορούν να καταναλώνουν τα παιδιά μας;

Ζάχαρη: Ποια είναι η κατάλληλη ημερήσια ποσότητα ζάχαρης που μπορούν να καταναλώνουν τα παιδιά μας;

Ζάχαρη: Η διατροφική  φροντίδα και εκπαίδευση των παιδιών  ξεκινά από πολύ νωρίς αφού έτσι και αλλιώς γεννιόμαστε με έμφυτη την προτίμηση για την γλυκιά γεύση και οποιαδήποτε άλλη θα πρέπει να την καλλιεργήσουμε



Η διατροφική  φροντίδα και εκπαίδευση των παιδιών  ξεκινά από πολύ νωρίς αφού έτσι και αλλιώς γεννιόμαστε με έμφυτη την προτίμηση για την γλυκιά γεύση και οποιαδήποτε άλλη θα πρέπει να την καλλιεργήσουμε! Για το λόγο αυτό οι επίσημες συστάσεις για εισαγωγή και κατανάλωση  του γλυκού στοιχείου στη διατροφή μιλούν για μετά τα πρώτα 2 έτη ζωής. Στην σύσταση αυτή περιλαμβάνεται και η φυσική σάκχαρη ( φρουκτόζη) σε υγρή μορφή για παράδειγμα οι φυσικοί χυμοί. Εάν τελικά καταναλωθεί σίγουρα μετά τον 1ο χρόνο και πριν το τρίτο έτος τότε θα πρέπει να περιορίσουμε την ποσότητα στα 120 ml ημερησίως. Η ποσότητα αυτή προσαρμόζεται στα 120-180 ml/ ημέρα για ηλικίες 4-6 ετών και το πολύ 240 ml/ημέρα για τα μεγαλύτερα παιδιά.

 

 

Οφείλουμε να παραμένουμε προσεκτικοί με την κατανάλωση ζάχαρης για λόγους πρόληψης της παχυσαρκίας ή της υπερβαρότητας, της καρδιοαγγειακής υγείας, της τερηδόνας, γαστρεντερολογικών διαταραχών. Οι θερμίδες από τη ζάχαρη είναι  «άδειες» θερμίδες, δεν έχουν δηλαδή καμία θρεπτική αξία. Σε μικρές ηλικίες συχνά ικανοποιούν την ανάγκη για ενέργεια χωρίς όμως να προσφέρουν ουσιαστική θρέψη και δυστυχώς αντικαθιστά ενέργεια από άλλες πηγές τροφίμων πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Η ζάχαρη επίσης μπορεί να γίνει και εθιστική. Όσο πιο συχνά καταναλώνεται τόσο πιο συχνά την αποζήταμε. Είναι δύσκολο να αλλάξει μια τέτοια συνήθεια και εκεί πάντα ενθαρρύνουμε και «καθαρές» μέρες. Δηλαδή μέρες χωρίς κανένα γλυκό, ούτε σε μικρή ποσότητα για να αρχίσει ο κάθε οργανισμός να αλλάζει σιγά – σιγά ρουτίνα.

Απαραίτητο είναι να διαβάζουμε πάντα τις ετικέτες τροφίμων

Ένας τρόπος για να ‘διαβάσουμε’ σωστά το τρόφιμο που έχουμε μπροστά μας είναι να συμβουλευτούμε τις ετικέτες τροφίμων. Μας δίνουν πάντα πληροφορίες για τη περιεκτικότητα του τροφίμου ανά 100 γρ. σε σύνολο υδατανθράκων και στα επιμέρους απλά σάκχαρα. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αν ένα τρόφιμο γράφει «χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα», σημαίνει ότι δεν περιέχει περισσότερα από 5 γρ. σάκχαρα  ανά 100 γρ., αν είναι στερεό, και 2,5 γρ.  σάκχαρα ανά 100 ml, αν είναι υγρό. Όταν αναγράφεται «χωρίς πρόσθετα σάκχαρα» σημαίνει ότι στο τρόφιμο αυτό δεν έχει προστεθεί κάποια επιπλέον γλυκαντική ουσία. Όμως το ίδιο το προϊόν μπορεί από μόνο του να έχει αρκετή φυσική ζάχαρη όπως τα  φρούτα ή  τα γαλακτοκομικά.

 

Τρόφιμα που θέλουν προσοχή

Συχνά τρόφιμα που τελικά υποτιμούμε όσον αφορά στην περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη είναι δημητριακά πρωινού, μαρμελάδες, χυμοί εμπορίου και κομπόστες, κουλούρι σουσαμένιο, σάλτσες συνοδευτικές (ντοματοχυμός, κέτσαπ, μπαλσάμικο). Τα επιδόρπια γιαουρτιού και μπάρες δημητριακών που δυστυχώς είναι πολύ δημοφιλή με τις μικρότερες ηλικίες. Τέλος, οτιδήποτε σε κονσέρβα είναι πηγή κρυμμένης ζάχαρης. Απαιτείται λοιπόν προσοχή και σωστή ενημέρωση και επιβάλλεται να κάνουμε συμφωνίες με τα παιδιά έτσι ώστε να γνωρίζουν πόσο συχνά και σε τι πλαίσιο μπορούν να ζητήσουν και να απολαύσουν το γλυκό τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι να φάτε αν ταξιδέψετε στην Ταϊβάν;

Επιλογές που κάθε γονέας πρέπει να συμπεριλάβει στη διατροφή του παιδιού του στις εξετάσεις

Πώς μπορείτε να τρώτε περισσότερο χωρίς να παίρνετε βάρος;

Ποιες υπερτροφές ενδείκνυνται για γυναίκες άνω των 40 ετών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζαχαρούχα ροφήματα: Γιατί είναι επικίνδυνα για την καρδιά και ποιες είναι οι υγιεινές εναλλακτικές

Ζαχαρούχα ροφήματα: Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα ανακάλυψε μια έντονη διάκριση μεταξύ των επιπτώσεων των ζαχαρούχων ροφημάτων και των περιστασιακών γλυκών απολαύσεων στην καρδιοαγγειακή υγεία.

7 πηγές πρωτεΐνης ιδανικές για τη νηστεία

Φυτική πρωτεΐνη: Η φυτική πρωτεΐνη είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή, αλλά και για εκείνους που επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης είναι συνήθως πλούσιες

Πόσο ανοίγει το στομάχι μας όταν σκάμε στο φαγητό 

Υπερφαγία: Η επέκταση του στομάχου προκαλεί μια αίσθηση κορεσμού, καθώς οι υποδοχείς στο τοίχωμα του στομάχου στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο ότι το στομάχι είναι γεμάτο. Αυτή η διαδικασία είναι σημαντική, καθώς βοηθάει στη ρύθμιση της ποσότητας τροφής που καταναλώνουμε.

Φρουκτόζη: Τι να ξέρετε πριν την καταναλώσετε

Φρουκτόζη: Η φρουκτόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται σε φρούτα, λαχανικά και μέλι. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης, κυρίως μέσω επεξεργασμένων τροφίμων και γλυκαντικών, όπως η υψηλή φρουκτόζη

Οστεοπόρωση: Ένα κομμάτι την ημέρα από αυτό το τυρί μπορεί να βοηθήσει 

Πέρα από το ασβέστιο, το τυρί περιέχει και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών, όπως η πρωτεΐνη και η βιταμίνη K. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την αναδόμηση του οστικού ιστού, ενώ η βιταμίνη K συμβάλλει στην καλή λειτουργία των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την οικοδόμηση των οστών.

Vegan τρόφιμα: Μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας;

Vegan τρόφιμα: Αν και η vegan διατροφή συνήθως επαινείται για τα οφέλη της στην υγεία, υπάρχουν μερικά εκπληκτικά vegan τρόφιμα που, αν δεν καταναλωθούν σωστά, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία.

Διατροφή μητέρας: Μπορεί να διαμορφώσει τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού;

Διατροφή μητέρας: Αυξανόμενη έρευνα υποδεικνύει ότι η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική ανάπτυξη, αλλά παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στη συναισθηματική ρύθμιση του παιδιού αργότερα στη ζωή του.

Φυτική διατροφή: Πώς τα φασόλια προσφέρουν υγεία και βιωσιμότητα

Φυτική διατροφή: Καθώς ο κόσμος αναζητά βιώσιμες εναλλακτικές στο κρέας, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα φασόλια και ο αρακάς ίσως είναι οι καλύτερες επιλογές, ξεπερνώντας ακόμα και το εργαστηριακά παραγόμενο κρέας.

Close Icon