Διατροφή

Χυμοί φρούτων: Θετικά διατροφικά οφέλη χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο βάρος

Χυμοί φρούτων: Θετικά διατροφικά οφέλη χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο βάρος

Χυμοί φρούτων: Ποια η σχέση της κατανάλωσης χυμών φρούτων με την αύξηση του σωματικού βάρους σε παιδιά;

Μια νέα μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Διαδίκτυο στο Beverages από την Dr. Lynn L. Moore, Καθηγητή Ιατρικής, στο Πανεπιστήμιο Chobanian and Avedisian School of Medicine της Βοστώνης. Η Moore και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια που έπιναν 100% χυμό φρούτων είχαν μακροπρόθεσμα θετικά διατροφικά οφέλη χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο βάρος, καθ’ όλη τη διάρκεια της εφηβείας, ανεξάρτητα από τη φυλή. «Ενώ η συνολική πρόσληψη φρούτων και ιδιαίτερα η πρόσληψη ολόκληρων φρούτων μπορεί να έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των μικρότερων παιδιών, αυτό δεν ισχύει για τα μεγαλύτερα παιδιά», είπε η Δρ Μουρ.

«Στην πραγματικότητα, οι έφηβοι γενικά καταναλώνουν μόνο περίπου τις μισές συνιστώμενες ποσότητες Ολόκληρα φρούτα την ημέρα. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι έφηβες που έπιναν 100% χυμό είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να τηρήσουν τις συστάσεις της Διατροφικής Κατευθυντήριας Γραμμής για ολόκληρα φρούτα σε σχέση με τα κορίτσια που δεν έπιναν χυμό». Σε αυτή τη μελέτη, υπήρχαν κάποιες φυλετικές διαφορές στην κατανάλωση φρούτων – τα μαύρα κορίτσια έτειναν να καταναλώνουν 100% χυμό σε σταθερό επίπεδο κατά τη διάρκεια της εφηβείας, παρά τις πτώσεις στη συνολική πρόσληψη φρούτων και ιδιαίτερα ολόκληρων φρούτων. Έτσι, ο 100% χυμός φρούτων συνέβαλε ιδιαίτερα στη συνολική πρόσληψη φρούτων μεταξύ των εφήβων που κατανάλωναν λίγα ολόκληρα φρούτα.

Σε αυτή τη μελέτη, η υψηλότερη πρόσληψη 100% χυμού φρούτων κατά την προεφηβική ηλικία συσχετίστηκε με υψηλότερη πρόσληψη τόσο ολόκληρων φρούτων όσο και ολικών φρούτων καθώς και δίαιτες καλύτερης ποιότητας κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Τα κορίτσια, μαύρα και άσπρα, που έπιναν την υψηλότερη ποσότητα χυμού (≥1,25 φλιτζάνια την ημέρα) είχαν επίσης τα χαμηλότερα επίπεδα ΔΜΣ ενώ εκείνα με τον υψηλότερο ΔΜΣ ήταν οι καταναλωτές χυμού χωρίς φρούτο. Μέχρι το τέλος της εφηβείας (ηλικίες 19-20 ετών), τα κορίτσια που κατανάλωναν 1,25 ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα 100% χυμό φρούτων κατά την εφηβεία είχαν ΔΜΣ που ήταν 1,7 kg/m2 χαμηλότερο (24,1 kg/m2 έναντι 25,8 kg/m2 ) σε σύγκριση με κορίτσια που δεν έπιναν χυμό φρούτων.

Η μελέτη παρακολούθησε πολλαπλά σύνολα αρχείων δίαιτας 3 ημερών, καθώς και δεδομένα ύψους και βάρους, για περισσότερα από 2.100 κορίτσια, σε μια περίοδο 10 ετών, ως μέρος της Εθνικής Μελέτης Ανάπτυξης και Υγείας του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς, Πνεύμονας και Αίματος. Υπήρχαν περίπου ίσοι αριθμοί μαύρων και λευκών κοριτσιών. Η συνολική και συνολική κατανάλωση φρούτων συγκρίθηκε με τις συστάσεις από τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για Αμερικανούς (DGA) σε κάθε ηλικία και η ποιότητα της διατροφής μετρήθηκε χρησιμοποιώντας τις βαθμολογίες του δείκτη υγιεινής διατροφής (HEI).

Μεταξύ των αποτελεσμάτων της μελέτης ήταν τα ακόλουθα:

  • Η υψηλότερη πρόσληψη 100% χυμού φρούτων κατά την προεφηβική ηλικία στα κορίτσια σχετίστηκε με υψηλότερη πρόσληψη τόσο ολικών όσο και ολικών φρούτων, ανεξαρτήτως φυλής.
  • Τόσο τα λευκά όσο και τα μαύρα κορίτσια που κατανάλωναν 100% χυμό φρούτων κατά την προεφηβική ηλικία είχαν επίσης περισσότερες από 2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πληρούν τις τρέχουσες διατροφικές οδηγίες για ολόκληρα φρούτα και τη συνολική πρόσληψη φρούτων κατά την εφηβεία σε σχέση με εκείνα που δεν έπιναν χυμό.
  • Η κατανάλωση χυμού φρούτων δεν συσχετίστηκε με υπερβολική αύξηση βάρους και σε αυτήν την έρευνα, εκείνα τα παιδιά που έπιναν τους περισσότερους χυμούς είχαν τον χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κατά την εφηβεία.

Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ευρήματα από προηγούμενες μελέτες που υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση χυμού στην προεφηβική και εφηβική ηλικία μπορεί να προάγει καλύτερη ποιότητα διατροφής και υψηλότερη πρόσληψη ολόκληρων φρούτων χωρίς να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο βάρος. “Αυτή η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση χυμού μπορεί πράγματι να ενθαρρύνει την κατανάλωση ολικής και συνολικής πρόσληψης φρούτων. Ακόμη και τα παιδιά που πίνουν περισσότερο από 1 φλιτζάνι χυμό φρούτων την ημέρα, είχαν καλύτερη ποιότητα διατροφής και χαμηλότερο ΔΜΣ από εκείνα που δεν έπιναν καθόλου χυμό”, σημείωσε η Δρ. Μουρ.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι πίνουμε όταν υποφέρουμε από διάρροια;

Είναι εύκολο να μειώσετε τις θερμίδες από τα γεύματά σας;

Ένα ποτήρι χυμό παντζάρι την ημέρα κρατά την υπέρταση μακριά

7 υγιεινές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα