ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Χαλβάς από ταχίνι: διατροφική αξία και συνταγή

Χαλβάς από ταχίνι: διατροφική αξία και συνταγή

Ο χαλβάς, που παρασκευάζεται από ταχίνι, είναι το παραδοσιακό γλυκό της Σαρακοστής. Ο χαλβάς από ταχίνι (πολτό από σησάμι), το οποίο παραδοσιακά συνδυάζεται με σιρόπι ζάχαρης ή μέλι ή πετιμέζι, ενώ στο χαλβά εμπορίου χρησιμοποιείται επίσης φρουκτόζη ή χαρουπόμελο ή συνδυασμοί των προαναφερθέντων γλυκαντικών και έχει μαστιχώδη – ινώδη υφή. Η λευκή καραμέλα προσδίδει στο χαλβά ένα πιο ανοιχτό χρώμα από ότι έχει το ταχίνι.

Αυτό που προσδίδει στην λευκή καραμέλα την ελαστικότητα και την μαστιχωτή υφή της είναι ένα πολύ πικρό και στυφό υγρό από χαλβαδόρριζα. Ο χαλβάς από ταχίνι ονομάζεται και χαλβάς του μπακάλη λόγω της διάθεσης σε παντοπωλεία παλαιότερα, ενώ πλέον συναντάται εν γένει σε καταστήματα ειδών τροφίμων. Στο εμπόριο πωλείται κατεξοχήν σε ορθογώνιες συσκευασίες σε διάφορες γευστικές παραλλαγές, όπως με βανίλια ή και μέλι, με αμύγδαλα, φουντούκια ή σταφίδες, με κακάο, ανάμικτος (μισός με βανίλια και μισός με κακάο) ή με επικάλυψη σοκολάτας.

Ο χαλβάς από ταχίνι είναι ο μόνος που δεν περιέχει αρτύσιμα υλικά, ενώ έχει αρκετά σημαντική θερμική και διατροφική αξία. Ο χαλβάς από ταχίνι περιέχει μεταξύ άλλων:

  • Καλά λιπαρά, τα οποία προστατεύουν την καρδιά και φροντίζουν για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Το σουσάμι περιέχει φυτικές πρωτεΐνες που δρουν προστατευτικά στους μύες και στους ιστούς.
  • Είναι πλούσιος σε βιταμίνες Β και βιταμίνη Ε, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση.
  • Περιέχει σε υψηλά ποσοστά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Τα συστατικά αυτά τον καθιστούν πολύτιμο αφού δυναμώνουν τα κόκαλα και θωρακίζουν την καρδιά.
  • Αν περιέχει σουσάμι ολικής άλεσης θα είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες κάνουν καλό στο πεπτικό σύστημα ενώ σας κόβουν την πείνα.
  • Περιέχει στερόλες και λιγνάνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικής δράσης.

Συνταγή για χαλβά με ταχίνι

Θα χρειαστείτε 260 γρ. ζάχαρη, 10 γρ. γλυκόζη, 450 γρ. ταχίνι, 80 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη (προαιρετικά) και 1 βανίλια.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη μαζί με μία κουταλιά νερό και ξεκινάμε να ανακατεύουμε συνεχώς. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη γλυκόζη. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα συνεχώς για να ετοιμάσουμε το μείγμα της καραμέλας. Η καραμέλα είναι έτοιμη, όταν πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα. Δεν σταματάμε στιγμή να ανακατεύουμε γιατί μπορεί να κολλήσει η ζάχαρη στην κατσαρόλα.

Σε μία μπασίνα έχουμε ρίξει το ταχίνι. Προσθέτουμε τη βανίλια και την κουβερτούρα. Αυτό το στάδιο το ετοιμάζουμε λίγο πριν ολοκληρωθεί το μείγμα της καραμέλας. Όταν η καραμέλα είναι έτοιμη ξεκινά το πιο σημαντικό βήμα. Φορώντας ειδικό γάντι (γιατί η καραμέλα είναι σε υψηλή θερμοκρασία) προσθέτουμε σταδιακά την καραμέλα στο μείγμα με το ταχίνι και ανακατεύουμε συνεχώς.

Πρέπει τα δύο μείγματα να ενωθούν και όλα τα υλικά του χαλβά να «σφίξουν». Ρίχνουμε τον χαλβά σε ένα μπολ και τον αφήνουμε να κρυώσει για 20-30 λεπτά. Ανάλογα πόσο «σφιχτός» θέλουμε να είναι ο χαλβάς, μπορούμε να τον αφήσουμε για περισσότερη ώρα. Αναποδογυρίζουμε πολύ προσεκτικά και δοκιμάζουμε…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tροφές που προστατεύουν από θρόμβους

Ποια είδη φαγητού θα πρέπει να τρώτε αν έχετε αναπνευστικά προβλήματα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι τα παραδοσιακά πιάτα της Σλοβακίας;

Σλοβακία φαγητό: Η σλοβακική κουζίνα είναι μια πλούσια ταπισερί γεύσεων και παραδόσεων, που αντικατοπτρίζει την ιστορία, τη γεωγραφία και τις πολιτιστικές επιρροές της χώρας.

Τι πρέπει να ξέρουμε για τον αστεροειδή γλυκάνισο και που τον χρησιμοποιούμε;

Αστεροειδής γλυκάνισος: Ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι ένα μοναδικό μπαχαρικό που φημίζεται για τη χαρακτηριστική του γεύση και άρωμα, που θυμίζει γλυκόριζα με διακριτικές νότες γλυκύτητας και ζεστασιάς.

Παντζάρια: Η πολύτιμη συμβολή τους στη μάχη κατά του διαβήτη

Παντζάρια: Μπορούν να αποτελέσουν μια ωφέλιμη προσθήκη στη διατροφή σας, χάρη στην ικανότητά τους να βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.