ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Το μπρόκολο και οι αντιξειδωτικές του ιδιότητες

Το μπρόκολο και οι αντιξειδωτικές του ιδιότητες

Τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού καθημερινά προσβάλλονται από ηλεκτρικά φορτισμένα άτομα ή μόρια , πιο γνωστά ως ελεύθερες ρίζες, τα οποία και καταστρέφουν. Ο οργανισμός μας διαθέτει βέβαια τους κατάλληλους αμυντικούς μηχανισμούς ώστε να αντεπεξέλθει σε αυτή την επίθεση.

Στις Δυτικές κοινωνίες όμως το άγχος , η ρύπανση της ατμόσφαιρας και η αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας συμβάλλουν στην αύξηση των ελευθέρων ριζών μέσα σε αυτόν προκαλώντας το λεγόμενο οξειδωτικό στρες , υπεύθυνο για διάφορες μορφές καρκίνου , καρδιαγγειακά νοσήματα , γήρανση του δέρματος κ.α νοσήματα τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα.

Οι αντιξειδωτικές ιδιότητες

Το μπρόκολο λοιπόν είναι πλούσιο σε δύο αντιοξειδωτικές βιταμίνες την Α και C σε κάλιο , σελήνιο και φυτικές ίνες. Σε μια έρευνα μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Η.Π.Α φάνηκε ότι το μπρόκολο μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, καθώς φαίνεται ότι είναι η καλύτερη πηγή σεληνίου , του πιο σημαντικού ίσως αντιοξειδωτικό στοιχείου.

Επιπρόσθετα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα έδειξε ότι οι ‘ισοθειοκυανιδίνες’ προερχόμενες από το μπρόκολο συμβάλλουν στην αναστολή του καρκίνου πνεύμονα. Τα πειράματα έγιναν βέβαια σε πειραματόζωα, τα αποτελέσματα όμως ήταν τόσο ενθαρρυντικά που φαίνεται ότι μπορούν να βρουν εφαρμογή και στους ανθρώπους . Τελευταίες ανακοινώσεις δείχνουν τη σουλφοραφάνη ,ουσία που υπάρχει στο μπρόκολο είναι η κύρια υπεύθυνη για την καταπολέμηση του ελικοβακτήριου του πυλωρού, υπεύθυνο για το έλκος του δωδεκαδάκτυλου .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιο είναι το πιο εύκολο σνακ αγγούρι;

Ποια είναι η καλύτερη συνταγή για σούπα τζίντζερ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Με ποιον τρόπο η μελιτζάνα συμβάλλει στον έλεγχο του διαβήτη;

Μελιτζάνα: Η υψηλή περιεκτικότητα της σε φυτικές ίνες και οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη.

Αγγούρι: Αναντικατάστατο για την υγεία του πεπτικού σας συστήματος

Αγγούρι: Η υψηλή περιεκτικότητα του σε νερό και φυτικές ίνες συμβάλλει στην ενυδάτωση, στην εύκολη κινητικότητα του εντέρου, στον κορεσμό και δυνητικά και στην αντιμετώπιση φλεγμονών.

Πώς να φτιάξετε το δικό σας σιρόπι σοκολάτας ιδανικό για παγωτό;

Σιρόπι σοκολάτας: Η δημιουργία σπιτικού σιροπιού σοκολάτας είναι μια απολαυστική και απλή διαδικασία που σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη γεύση και τη γλυκύτητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Πώς να φτιάξετε μια πεντανόστιμη σπιτική λεμονάδα;

Σπιτική λεμονάδα: Το να φτιάξετε τη δική σας λεμονάδα στο σπίτι είναι μια απολαυστική και αναζωογονητική διαδικασία που σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη γεύση σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Πώς να βάψετε τα αυγά με φυσικό τρόπο;

Βαφή αυγών: Η φυσική βαφή των πασχαλινών αυγών είναι ένας διασκεδαστικός και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να γιορτάσετε τις διακοπές αποφεύγοντας τεχνητές βαφές και χημικές ουσίες.