ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα ω-3 λιπαρά οξέα- ψάρια: δεν προλαμβάνουν την καρδιακή νόσο & εγκεφαλικό

Τα ω-3 λιπαρά οξέα- ψάρια: δεν προλαμβάνουν την καρδιακή νόσο & εγκεφαλικό

 

Τα ω-3 λιπαρά οξέα όπως οι σαρδέλες και ο σολομός, τελικά δεν προλαμβάνουν την καρδιακή νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

 

Σε ανασκόπηση και ανάλυση προηγούμενων ερευνών που έκανε η ομάδα του καθηγητή Παθολογίας Δρ Μωϋσή Ελισάφ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων διαπιστώθηκε ότι τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα δεν έχουν καμιά επίπτωση στα συνολικά ποσοστά θανάτου από καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα.

Μάλιστα αυτό ίσχυε ακόμη και όταν οι ερευνητές εξέτασαν την προέλευση των λιπαρών οξέων (από συμπληρώματα διατροφής ή τρόφιμα). «Συνολικά, τα ω-3 λιπαρά οξέα […] ως συμπλήρωμα διατροφής δεν σχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας γενικής αιτιολογίας, καρδιακό θάνατο, έμφραγμα μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο με βάση σχετικές και απόλυτες μετρήσεις», γράφει ο Δρ Ελισάφ.

Πριν μια δεκαετία, ιατρικές αποδείξεις τεκμηρίωναν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα στα οποία περιλαμβάνονται και τα EPA και DHA, είτε μέσω διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων, έχουν ισχυρή προστατευτική δράση, χωρίς όμως να είναι πλήρως κατανοητός ο μηχανισμός δράσης τους.Επιστημονικές ομάδες είχαν παρουσιάσει αποδείξεις για βελτιώσεις στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων του αίματος, καθώς και στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και των διαταραχών του καρδιακού ρυθμού.

Έκτοτε, τα στοιχεία που παρουσιάζονταν ήταν πάντα συγκεχυμένα. Νωρίτερα φέτος, ομάδα Κορεατών ερευνητών υποστήριξε ότι τα συμπληρώματα ω-3 λιπαρών δεν έχουν καμιά επίπτωση στην καρδιακή νόσο ή την πιθανότητα θανάτου. Επικαλέστηκαν στοιχεία που αφορούσαν 20.000 άτομα που είχαν λάβει μέρος σε παλαιότερες μελέτες.

 Στην ελληνική έρευνα, ο Δρ Ελισάφ μελέτησε τα αποτελέσματα 18 κλινικών ερευνών στις οποίες είχαν συμπεριληφθεί περισσότερα από 68.000 άτομα που με τυχαία επιλογή είχαν πάρει συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων ή όχι. Επίσης αξιολόγησε δύο μελέτες στις οποίες οι συμμετέχοντες είχαν λάβει διατροφικές συμβουλές για την αύξηση της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε ω-3.

 Επειδή οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην ελληνική ανασκόπηση χρονολογούνται από το 1989 και έπειτα, οι επιστήμονες συνεκτίμησαν και τη χρήση στατίνων αλλά και άλλων φαρμάκων, ώστε να δουν αν αυτή η παράμετρος εξηγεί γιατί οι μετέπειτα έρευνες αποτυγχάνουν να επαληθεύσουν τα αποτελέσματα των αρχικών. Αλλά το σενάριο τελικά αυτό δεν ίσχυε.

 Η Δρ Άλις Λιχτενστάιν διευθύντρια του Εργαστηρίου Καρδιαγγειακής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης εξηγεί ότι «επειδή οι άνθρωποι που τρώνε συχνά ψάρι έχει διαπιστωθεί ότι έχουν σπανιότερα καρδιακή νόσο, οι επιστήμονες είχαν πιστέψει ότι αν το ενεργό συστατικό πάρει τη μορφή χαπιού, θα έχει και παρόμοια οφέλη. Αλλά αυτό που διαπιστώσαμε μετά από χρόνια ερευνών είναι ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα συστατικά. Οι άνθρωποι που τρώνε ψάρια ενδεχομένως να κάνουν καλύτερη διατροφή γενικότερα, αποφεύγοντας πιο ανθυγιεινές επιλογές».

Αντί λοιπόν των συμπληρωμάτων διατροφής, οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση ψαριών δύο φορές την εβδομάδα στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής με δημητριακά ολικής άλεσης και δημητριακά, αποχή από το κάπνισμα και περισσότερη γυμναστική. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Με ποιον τρόπο η μελιτζάνα συμβάλλει στον έλεγχο του διαβήτη;

Αγγούρι: Αναντικατάστατο για την υγεία του πεπτικού σας συστήματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το δικό σας σιρόπι σοκολάτας ιδανικό για παγωτό;

Σιρόπι σοκολάτας: Η δημιουργία σπιτικού σιροπιού σοκολάτας είναι μια απολαυστική και απλή διαδικασία που σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη γεύση και τη γλυκύτητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Πώς να φτιάξετε μια πεντανόστιμη σπιτική λεμονάδα;

Σπιτική λεμονάδα: Το να φτιάξετε τη δική σας λεμονάδα στο σπίτι είναι μια απολαυστική και αναζωογονητική διαδικασία που σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη γεύση σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Πώς να βάψετε τα αυγά με φυσικό τρόπο;

Βαφή αυγών: Η φυσική βαφή των πασχαλινών αυγών είναι ένας διασκεδαστικός και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να γιορτάσετε τις διακοπές αποφεύγοντας τεχνητές βαφές και χημικές ουσίες.

Τα υλικά που χρειάζεστε για να φτιάξετε νόστιμη σπιτική πουτίγκα σοκολάτας.

Πουτίγκα σοκολάτας: Χρησιμοποιώντας μερικά απλά υλικά μπορείτε να φτιάξετε πουτίγκα σοκολάτας στο σπίτι. Πειραματιστείτε με ποσότητες και επιπλέον υλικά για να βρείτε την αγαπημένη σας συνταγή!

Τα σταφύλια είναι ένας απρόσμενος σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Σταφύλια: Δεν χρειάζεται να είναι ο βασικός στήριγμα οποιασδήποτε δίαιτας απώλειας βάρους, αλλά μπορεί να είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στις προσπάθειές σας. Είναι νόστιμα και γεμάτα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την απώλεια βάρους.