ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συσχετισμός αλκοόλ και καρκίνου του μαστού

Συσχετισμός αλκοόλ και καρκίνου του μαστού

Οι γυναίκες που πίνουν ένα ποτήρι κρασί, μία μπίρα ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό καθημερινά, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών Καρκίνου (AICR) και του Παγκόσμιου Ερευνητικού Ταμείου για τον Καρκίνο (WCRF), με επικεφαλής την Αν ΜακΤίρναν του Αντικαρκινικού Κέντρου Ερευνών Φρεντ Χάτσινσον στο Σιάτλ, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από 119 μελέτες, που αφορούσαν συνολικά περίπου 12 εκατομμύρια γυναίκες και 260.000 περιστατικά καρκίνου του μαστού.

Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού, μιας μπίρας ή άλλου αλκοολούχου ποτού (περιεκτικότητας δέκα έως 14 γραμμαρίων σε αλκοόλ) αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά μέσο όρο κατά 5% για μια γυναίκα πριν την εμμηνόπαυση και κατά 9% μετά την εμμηνόπαυση.

Αν όμως μια γυναίκα πριν από την εμμηνόπαυση ασκείται έντονα (τρέξιμο, ποδήλατο), ο κίνδυνος να εμφανίσει αυτή τη μορφή καρκίνου, μειώνεται κατά 17% κατά μέσο όρο, ενώ μετά την εμμηνόπαυση μειώνεται κατά 10%, σε σχέση με όσες γυναίκες ασκούνται ελάχιστα ή καθόλου. Η μέτρια άσκηση (περπάτημα, κηπουρική κ.α.) συνδέεται με 13% μειωμένο κίνδυνο για τις μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι υπέρβαρες και παχύσαρκες έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, ότι όσο περισσότερα παραπανίσια κιλά βάζει μια γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος, αλλά και ότι οι γυναίκες που είχαν θηλάσει τα μωρά τους, κινδυνεύουν λιγότερο.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Η νέα μελέτη εκτιμά ότι περίπου ένα στα τρία περιστατικά θα μπορούσε να αποφευχθεί αν οι γυναίκες δεν έπιναν αλκοόλ, ασκούνταν σωματικά και διατηρούσαν υγιές βάρος.

Η μελέτη αναφέρει ακόμα ότι υπάρχουν ενδείξεις -αν και όχι σε επαρκή βαθμό- ότι τα μη αμυλούχα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, τα πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα και όσα περιέχουν πολλά καροτενοειδή (καρότα, σπανάκι, βερίκοκα κ.α.) μειώνουν τον κίνδυνο. Από την άλλη, τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού αυξάνουν η ηλικία, η πρόωρη έναρξη της εμμηνόρροιας και το οικογενειακό ιστορικό της νόσου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε μαγειρίτσα;

Πράσινο τσάι: Ένα υγιεινό υποκατάστατο των ενεργειακών ποτών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς βοηθούν τα αυγά στη θεραπεία της αναιμίας;

Αυγά: Μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή τροφής που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας. Τα αυγά είναι πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ και παρέχουν στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τζατζίκι: Το συνοδευτικό που δε λείπει από το πασχαλινό τραπέζι

Τζατζίκι: Το σπιτικό τζατζίκι όχι μόνο έχει καλύτερη γεύση από τις εκδόσεις που αγοράσατε ποτέ, αλλά σας επιτρέπει επίσης να προσαρμόσετε τα συστατικά για να ταιριάζουν στον ουρανίσκο σας.

Πώς να φτιάξετε έναν πεντανόστιμο κόκορα;

Κόκορας μαγειρική: Το μαγείρεμα ενός νόστιμου κόκορα απαιτεί υπομονή, προσεκτική προετοιμασία και σωστές τεχνικές για να μαλακώσετε το κρέας και να βελτιώσετε τις γεύσεις του.

Φτιάχνοντας τα δικά σας γεμιστά τηγανόψωμα

Τηγανόψωμα συνταγή: Η παρασκευή γεμιστού τηγανητού ψωμιού στο σπίτι είναι ένα απολαυστικό γαστρονομικό έργο που υπόσχεται ένα τραγανό εξωτερικό και μια αλμυρή, γευστική γέμιση.