Διατροφή

Προσδόκιμο ζωής: Η αλλαγή της διατροφής μπορεί να προσθέσει δέκα χρόνια στη ζωή σας

Προσδόκιμο ζωής: Η αλλαγή της διατροφής μπορεί να προσθέσει δέκα χρόνια στη ζωή σας
Προσδόκιμο ζωής: Το κλειδί για να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής είναι να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές στον τρόπο που ζούμε

Όλοι θέλουν να ζήσουν περισσότερο και συχνά μάλιστα λένε ότι το κλειδί για να το κάνουμε αυτό είναι να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής, όπως η άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η διατροφή μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής κατά έξι έως επτά χρόνια σε ενήλικες μέσης ηλικίας και σε νεαρούς ενήλικες θα μπορούσε να αυξήσει τη διάρκεια ζωής κατά περίπου δέκα χρόνια.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από πολλές μελέτες που εξέτασαν τη διατροφή και τη μακροζωία, μαζί με δεδομένα από τη μελέτη Global Burden of Disease, η οποία παρέχει μια περίληψη της υγείας του πληθυσμού από πολλές χώρες. Συνδυάζοντας αυτά τα δεδομένα, οι συγγραφείς μπόρεσαν στη συνέχεια να υπολογίσουν πόσο ποικίλλει το προσδόκιμο ζωής με συνεχείς αλλαγές στην πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, επεξεργασμένων δημητριακών, ξηρών καρπών, οσπρίων, ψαριών, αυγών, γαλακτοκομικών, κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος και ζαχαρούχων ποτών. Οι συγγραφείς μπόρεσαν στη συνέχεια να δημιουργήσουν μια βέλτιστη δίαιτα για μακροζωία, την οποία στη συνέχεια συνέκριναν με την τυπική δυτική δίαιτα – η οποία περιέχει ως επί το πλείστον μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων, κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, προσυσκευασμένα τρόφιμα και χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Σύμφωνα με την έρευνά τους, μια βέλτιστη διατροφή περιελάμβανε περισσότερα όσπρια  όπως φασόλια, μπιζέλια και φακές, δημητριακά ολικής αλέσεως με βρώμη, κριθάρι και καστανό ρύζι και ξηρούς καρπούς και λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βέλτιστη διατροφή από την ηλικία των 20 ετών θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής κατά περισσότερο από μια δεκαετία για γυναίκες και άνδρες από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη. Διαπίστωσαν επίσης ότι η αλλαγή από μια δυτική διατροφή στη βέλτιστη δίαιτα στην ηλικία των 60 ετών θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής κατά οκτώ χρόνια. Για τους 80χρονους, το προσδόκιμο ζωής θα μπορούσε να αυξηθεί κατά σχεδόν τριάμισι χρόνια.