ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια είναι τα επίφοβα τρόφιμα για τη δημόσια υγεία

Ποια είναι τα επίφοβα τρόφιμα για τη δημόσια υγεία

Καθημερινά δεκάδες πολίτες παθαίνουν δηλητηρίαση από φαινομενικά αθώα τρόφιμα τα οποία όμως τελικά τους στέλνουν στο νοσοκομείο. Και δεν μιλάμε μόνο για ωμό κρέας ή  θαλασσινά αμφιβόλου ποιότητας που είναι προφανώς επικίνδυνα.

Σύμφωνα με έρευνα του αντίστοιχου αμερικανικού ΚΕΕΛΠΝΟ, τα πιο επίφοβα τρόφιμα για τη δημόσια υγεία είναι τα εξής:

– Σπανάκι: Σχεδόν τα μισά περιστατικά που διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία ήταν μετά από κατανάλωση του συγκεκριμένου λαχανικού, που ήταν μολυσμένο και καταναλώθηκε ωμό. Γενικά τα πράσινα λαχανικά χαρακτηρίζονται ως τα πλέον επικίνδυνα, καθώς καταναλώνονται ως επί το πλείστον ωμά, διατηρώντας όλα τα βακτήρια που μπορεί να έχουν.

Κοτόπουλο και πουλερικά: Οι περισσότεροι θάνατοι σχετίζονται με αυτά, καθώς έχουν σημειωθεί προβλήματα στην παραγωγή τους. Από το 1998 έως το 2002 στις ΗΠΑ σημειώθηκε τρεις φορές η εμφάνιση του επικίνδυνου βακτηριδίου λιστέρια σε μεγάλη ποσότητα προϊόντων προς βρώση.

Μη παστεριωμένοι χυμοί: Από το 1995 έως το 2005, χιλιάδες άνθρωποι στις ΗΠΑ αρρώστησαν μετά την κατανάλωση μη παστεριωμένου χυμού. Το θέμα με τους μη παστεριωμένους χυμούς είναι ότι οποιαδήποτε βακτήρια ή παράσιτα υπάρχουν στο φρούτο – όπως η σαλμονέλα, η E. Coli ή το cryptosporidium – μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στο τελικό προϊόν.

Θαλασσινά – οστρακοειδή: Τα στρείδια, για παράδειγμα, μπορούν να συγκεντρώσουν βακτήρια που απαντώνται φυσιολογικά στο θαλασσινό νερό ή άλλα μικρόβια, όπως ο νοροϊός, που υπάρχουν στα ανθρώπινα λύματα που απορρίπτονται στη θάλασσα.

Αυγά και γαλακτοκομικά: Τα τρόφιμα που αναμιγνύουν τα προϊόντα πολλών ζώων, όπως το χονδρόκοκκο νωπό γάλα ή τα ομαδοποιημένα ωμά αυγά, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, διότι κάθε βακτήριο που υπάρχει σε ένα από τα ζώα μπορεί να αλλοιώσει ολόκληρη την παρτίδα. Η σαλμονέλα είναι ο πιο συνηθισμένος ένοχος και μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη στα αυγά, επειδή ορισμένα είδη βακτηρίων μπορούν να μολύνουν ωοθήκες μιας κότας χωρίς να προκαλούν ορατές αλλαγές στο ωάριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε το δικό σας σιρόπι σοκολάτας ιδανικό για παγωτό;

Πώς να φτιάξετε μια πεντανόστιμη σπιτική λεμονάδα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να βάψετε τα αυγά με φυσικό τρόπο;

Βαφή αυγών: Η φυσική βαφή των πασχαλινών αυγών είναι ένας διασκεδαστικός και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να γιορτάσετε τις διακοπές αποφεύγοντας τεχνητές βαφές και χημικές ουσίες.

Τα υλικά που χρειάζεστε για να φτιάξετε νόστιμη σπιτική πουτίγκα σοκολάτας.

Πουτίγκα σοκολάτας: Χρησιμοποιώντας μερικά απλά υλικά μπορείτε να φτιάξετε πουτίγκα σοκολάτας στο σπίτι. Πειραματιστείτε με ποσότητες και επιπλέον υλικά για να βρείτε την αγαπημένη σας συνταγή!

Τα σταφύλια είναι ένας απρόσμενος σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Σταφύλια: Δεν χρειάζεται να είναι ο βασικός στήριγμα οποιασδήποτε δίαιτας απώλειας βάρους, αλλά μπορεί να είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στις προσπάθειές σας. Είναι νόστιμα και γεμάτα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την απώλεια βάρους.

Γιατί πρέπει να τρώμε μπανάνες καθημερινά;

Μπανάνες: Η κατανάλωση μιας μπανάνας κάθε μέρα είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία. Είναι νόστιμα, βολικά και γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Σοκολατόπιτα σε κούπα: Ένα γρήγορο και λαχταριστό γλυκάκι

Σοκολατόπιτα σε κούπα: Η σοκολατόπιτα σε κούπα είναι ο τέλειος τρόπος για να ικανοποιήσετε τις λαχταρίες σας για σοκολάτα. Είναι γρήγορο, εύκολο και απαιτεί ελάχιστα υλικά, καθιστώντας το την τέλεια επιλογή για απογευματινό σνακ ή βραδινό επιδόρπιο.