ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πατάτες στη γάστρα με φρέσκα κρεμμυδάκια και μυρωδικά

Πατάτες στη γάστρα με φρέσκα κρεμμυδάκια και μυρωδικά

Αν θέλουμε να νοστιμίσουμε περισσότερο το φαγητό αυτό (ξεφεύγοντας λίγο βέβαια από τον όρο «λαδερό»), μπορούμε να ρίξουμε στη γάστρα 120 γρ. ψιλοκομμένο καπνιστό μπέικον (ή σύγκλινο), το οποίο έχουμε προηγουμένως ροδίσει για 5 λεπτά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να βγάλει το λίπος του και να γίνει τραγανό.

Χρόνος Προετοιμασίας:
40΄
Χρόνος Εκτέλεσης:
Ψήσιμο: 40΄ – 50΄

Εκτέλεση:

Πλένω καλά τις πατάτες και τις βάζω σε μονή στρώση (το πολύ σε διπλή) σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα. Τις υπερκαλύπτω με άφθονο κρύο νερό, ρίχνω αλάτι και ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει βράση το νερό. Τις βράζω για 10 λεπτά, τις βγάζω από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τις βάζω σε μια γάστρα (ή σε ένα βαθύ και ευρύχωρο πυρίμαχο ταψί). 
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι απλώνω καλά τα φρέσκα κρεμμυδάκια, σε μονή στρώση, καλύπτοντας όλο τον πυθμένα. Προσθέτω κρύο νερό που μόλις να τα καλύψει και το ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να σιγοκοχλάζει. Προσθέτω το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζω το άχνισμα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να σωθεί το νερό. Δεν ανακατεύω για να μην κομματιαστούν τα κρεμμυδάκια. 
Σκορπίζω το μείγμα του τηγανιού στη γάστρα με τις πατάτες. Προσθέτω το ζωμό, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη και 200 ml ζεστό νερό, κλείνω τη γάστρα με το καπάκι της (ή σκεπάζω καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο) και τοποθετώ το σκεύος σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου. 
Ψήνω τις πατάτες για 40 – 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Ανοίγω το σκεύος, πασπαλίζω με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και την τριμμένη φέτα και σερβίρω.

Υλικά:
• Για 6 άτομα
• 2½ κιλά πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές –διαλέγουμε μικρού μεγέθους, όσο πιο ομοιόμορφες μεταξύ τους ώστε να ψηθούν στον ίδιο χρόνο
• 300 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια (με το πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
• 100 ml ελαιόλαδο
• 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
• 1.200 ml ζωμός λαχανικών
• 2 – 3 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 γεμάτη κουτ. σούπας ξερό, κοπανισμένο)
• 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
• ½ ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
• 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιο είναι το πιο εύκολο σνακ αγγούρι;

Ποια είναι η καλύτερη συνταγή για σούπα τζίντζερ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Με ποιον τρόπο η μελιτζάνα συμβάλλει στον έλεγχο του διαβήτη;

Μελιτζάνα: Η υψηλή περιεκτικότητα της σε φυτικές ίνες και οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη.

Αγγούρι: Αναντικατάστατο για την υγεία του πεπτικού σας συστήματος

Αγγούρι: Η υψηλή περιεκτικότητα του σε νερό και φυτικές ίνες συμβάλλει στην ενυδάτωση, στην εύκολη κινητικότητα του εντέρου, στον κορεσμό και δυνητικά και στην αντιμετώπιση φλεγμονών.

Πώς να φτιάξετε το δικό σας σιρόπι σοκολάτας ιδανικό για παγωτό;

Σιρόπι σοκολάτας: Η δημιουργία σπιτικού σιροπιού σοκολάτας είναι μια απολαυστική και απλή διαδικασία που σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη γεύση και τη γλυκύτητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Πώς να φτιάξετε μια πεντανόστιμη σπιτική λεμονάδα;

Σπιτική λεμονάδα: Το να φτιάξετε τη δική σας λεμονάδα στο σπίτι είναι μια απολαυστική και αναζωογονητική διαδικασία που σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη γεύση σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Πώς να βάψετε τα αυγά με φυσικό τρόπο;

Βαφή αυγών: Η φυσική βαφή των πασχαλινών αυγών είναι ένας διασκεδαστικός και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να γιορτάσετε τις διακοπές αποφεύγοντας τεχνητές βαφές και χημικές ουσίες.