ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες της πιπεριάς

Οι ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες της πιπεριάς

 

Οι πιπεριές του Μεξικού και της Νότιας Αμερικής ανακαλύφθηκαν από τον Κολόμβο και έγιναν γνωστές σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ινδία και την Κίνα. Θεωρείται ότι διαθέτουν ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες.

Σχετικές πληροφορίες μας δίνει ο Δημήτρης Γρηγοράκης,Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc-Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας -Επιστημονικός Συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Όταν ο Κολόμβος δοκίμασε για πρώτη φορά μια καυτερή πιπεριά, πίστεψε πως είχε ανακαλύψει ένα ακόμα φυτό από το οποίο έβγαινε το μαύρο πιπέρι. Παρά το κάψιμο που προκαλούν οι καυτερές πιπεριές, δεν έχουν κάποια σχέση με το φυτό από το οποίο βγαίνει το πιπέρι, το όνομα όμως πιπεριά παρέμεινε.

Οι πιπεριές χαρακτηρίζονται ως προστατευτική τροφή, επειδή περιέχουν πολλά στοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Περιέχουν βιταμίνη Α (β-καροτένιο), που δημιουργεί πιο ανθεκτικούς ιστούς και χρησιμοποιείται ιδιαίτερα κατά του κοινού κρυολογήματος και των καταρροϊκών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, των ιγμορείων, της ουροδόχου κύστης, του δέρματος και του πεπτικού σωλήνα. Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην ευεξία. Οι βιταμίνες της ομάδας Β, που επίσης υπάρχουν στην πιπεριά, εμπλέκονται στο μεταβολισμό και εξισορροπούν τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Τέλος, οι πιπεριές είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C της πιπεριάς είναι συγκρίσιμη μ’ εκείνη του πορτοκαλιού και του γκρέιπφρουτ. Όταν οι πιπεριές βράζονται σε νερό χάνουν μεγάλο μέρος της βιταμίνης C, ενώ το μαγείρεμα σε ατμό ή σε σιγανή φωτιά διατηρεί αρκετή από τη βιταμίνη αυτή. Η πιπεριά περιέχει μεγάλο ποσοστό πυριτίου, ένα στοιχείο που είναι απαραίτητο για το σχηματισμό των μαλλιών, του δέρματος, των νυχιών και των δοντιών.
Από το 1850 η πιπεριά είχε προταθεί ως αποτελεσματικό μέσο για τον πονόδοντο. Στη Νότια Αμερική οι πιπεριές καταναλώνονταν ως εντερικά παρασιτοκτόνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες ως παραδοσιακό γιατρικό για τη θεραπεία της γεροντικής άνοιας, στην Ιαπωνία για την αύξηση της γονιμότητας και στην Αγγλία για την εμφάνιση της εμμηνορρυσίας. Σε όλο τον κόσμο οι πιπεριές θεωρούνται ως αφροδισιακή τροφή.

Οι πιπεριές και ιδιαίτερα οι καυτερές περιέχουν μια ουσία, την καψαϊκίνη. Πρόσφατα, ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καψαϊκίνη διεγείρει ορισμένα νευρικά κύτταρα για την έκκριση ουσιών που δεσμεύουν τους υποδοχείς των νευροδιαβιβαστών που μεταφέρουν τα σήματα του πόνου. Η καψαϊκίνη αναστέλλει παροδικά την ικανότητα των νευροδιαβιβαστών να μεταφέρουν σήματα πόνου. Με την είσοδό της στον οργανισμό η καψαϊκίνη προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την εμφάνισημιας αναλγητικής δράσης παρόμοιας με αυτήν της μορφίνης

Μία πιπεριά περιέχει μία πλήρη ημερήσια ποσότητα β-καροτενίου και σχεδόν το διπλάσιο των DRI’s για τη βιταμίνη C. Οι πιπεριές επίσης είναι πολύ πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Επειδή παρατείνουν το χρόνο πήξης του αίματος, μπορούν να προλάβουν το σχηματισμό θρόμβων και να δράσουν προστατευτικά κατά της καρδιακής προσβολής και του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Η χρήση της καυτερής πιπεριάς συνιστάται για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και για την αποσυμφόρηση της αναπνευστικής οδού. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία της επιπεφυκίτιδας και στην πρόληψη της βρογχίτιδας. Πράγματι, σε πειράματα σε ζώα η καψαϊκίνη βρέθηκε να μειώνει τη βρογχοσύσπαση που προκαλείται από τον καπνό του τσιγάρου και από άλλους ερεθιστικούς παράγοντες).
Ταϊλανδοί επιστήμονες υποστηρίζουν εδώ και χρόνια ότι η συχνή κατανάλωση της πιπεριάς εξηγεί τη σπανιότητα των θρομβοεμβολικών επεισοδίων στη χώρα τους, ειδικά σε σύγκριση με τους Αμερικανούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιο είναι το πιο εύκολο σνακ αγγούρι;

Ποια είναι η καλύτερη συνταγή για σούπα τζίντζερ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Με ποιον τρόπο η μελιτζάνα συμβάλλει στον έλεγχο του διαβήτη;

Μελιτζάνα: Η υψηλή περιεκτικότητα της σε φυτικές ίνες και οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη.

Αγγούρι: Αναντικατάστατο για την υγεία του πεπτικού σας συστήματος

Αγγούρι: Η υψηλή περιεκτικότητα του σε νερό και φυτικές ίνες συμβάλλει στην ενυδάτωση, στην εύκολη κινητικότητα του εντέρου, στον κορεσμό και δυνητικά και στην αντιμετώπιση φλεγμονών.

Πώς να φτιάξετε το δικό σας σιρόπι σοκολάτας ιδανικό για παγωτό;

Σιρόπι σοκολάτας: Η δημιουργία σπιτικού σιροπιού σοκολάτας είναι μια απολαυστική και απλή διαδικασία που σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη γεύση και τη γλυκύτητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Πώς να φτιάξετε μια πεντανόστιμη σπιτική λεμονάδα;

Σπιτική λεμονάδα: Το να φτιάξετε τη δική σας λεμονάδα στο σπίτι είναι μια απολαυστική και αναζωογονητική διαδικασία που σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη γεύση σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Πώς να βάψετε τα αυγά με φυσικό τρόπο;

Βαφή αυγών: Η φυσική βαφή των πασχαλινών αυγών είναι ένας διασκεδαστικός και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να γιορτάσετε τις διακοπές αποφεύγοντας τεχνητές βαφές και χημικές ουσίες.