ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γιατί πρέπει να λέμε ΟΧΙ στη ζάχαρη

Γιατί πρέπει να λέμε ΟΧΙ στη ζάχαρη

 

 

Η  ζάχαρη αποτελεί  βασικό  στοιχείο της διατροφής αλλά θεωρείται σε πολλές περιπτώσεις καταστροφική  για την υγεία. Πλήθος ερευνών τα τελευταία χρόνια έχουν καταλήξει ότι παρουσιάζει  μειωμένα οφέλη στον οργανισμό.

Περισσότερους  λόγους που πρέπει να λέμε όχι στην ζάχαρη, αναφέρει  στο www.Life2day.gr  ο Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc. Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣΠρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .


Ζάχαρη

Η ζάχαρη ή σουκρόζη είναι κρυσταλλικός δισακχαρίτης με γλυκιά γεύση και χρησιμοποιείται είτε ως γλυκαντική ουσία στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Αν και αρκετά δημοφιλής, η ζάχαρη έχει κατηγορηθεί για την πρόκληση πληθώρας προβλημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία. Αν και τα τελευταία χρόνια έχει «αθωωθεί» για τις περισσότερες κατηγορίες, είναι γεγονός πως τα οφέλη από την κατανάλωση ζάχαρης είναι ελάχιστα.

Αυτό γιατί:

  •  Προσφέρει ¨κενές¨ θερμίδες στον οργανισμό. Η θρεπτική αξία της άσπρης επεξεργασμένης ζάχαρης είναι πάρα πολύ χαμηλή, αφού εκτός από υδατάνθρακες και ενέργεια δεν προσφέρει άλλα θρεπτικά συστατικά.Συμβάλει στην εμφάνιση τερηδόνας στα δόντια. Η ζάχαρη, με την είσοδό της στη στοματική κοιλότητα αντιδρά με τα βακτήρια του στόματος και παράγει οργανικά οξέα, κάνοντας έτσι το pH του στόματος όξινο. Το όξινο αυτό περιβάλλον προκαλεί το σχηματισμό τερηδόνας και είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τα δόντια (Briony & Bishop 2007).
  • Προκαλεί απότομη αυξομείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα λόγω του υψηλού γλυκαιμικού της δείκτη (GI).

Στο εμπόριο υπάρχει πλέον αρκετά μεγάλη ποικιλία γλυκαντικών ουσιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί της ζάχαρης, όπως μέλι, μελάσα, φρουκτόζη, σακχαρίνη, ασπαρτάμη και άλλα υποκατάστατα της ζάχαρης με νεότερο τη σουκραλόζη. Η σουκραλόζη, η οποία παρασκευάζεται από τη ζάχαρη, έχει περίπου 500πλάσια γλυκύτητα από αυτή, ενώ θεωρείται ασφαλής σύμφωνα με  έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί (Hellsten et al 2010)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να βάψετε τα αυγά με φυσικό τρόπο;

Κλασική συνταγή για κατσίκι στον φούρνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα υλικά που χρειάζεστε για να φτιάξετε νόστιμη σπιτική πουτίγκα σοκολάτας.

Πουτίγκα σοκολάτας: Χρησιμοποιώντας μερικά απλά υλικά μπορείτε να φτιάξετε πουτίγκα σοκολάτας στο σπίτι. Πειραματιστείτε με ποσότητες και επιπλέον υλικά για να βρείτε την αγαπημένη σας συνταγή!

Τα σταφύλια είναι ένας απρόσμενος σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Σταφύλια: Δεν χρειάζεται να είναι ο βασικός στήριγμα οποιασδήποτε δίαιτας απώλειας βάρους, αλλά μπορεί να είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στις προσπάθειές σας. Είναι νόστιμα και γεμάτα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την απώλεια βάρους.

Γιατί πρέπει να τρώμε μπανάνες καθημερινά;

Μπανάνες: Η κατανάλωση μιας μπανάνας κάθε μέρα είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία. Είναι νόστιμα, βολικά και γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Σοκολατόπιτα σε κούπα: Ένα γρήγορο και λαχταριστό γλυκάκι

Σοκολατόπιτα σε κούπα: Η σοκολατόπιτα σε κούπα είναι ο τέλειος τρόπος για να ικανοποιήσετε τις λαχταρίες σας για σοκολάτα. Είναι γρήγορο, εύκολο και απαιτεί ελάχιστα υλικά, καθιστώντας το την τέλεια επιλογή για απογευματινό σνακ ή βραδινό επιδόρπιο.