Διατροφή

ΈΡΕΥΝΑ: Φυσικό συστατικό κάνει τα τρόφιμα χορταστικά

ΈΡΕΥΝΑ: Φυσικό συστατικό κάνει τα τρόφιμα χορταστικά

Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν πρόσφατα ένα συστατικό που κάνει τα τρόφιμα πιο χορταστικά. Οι αρχικές δοκιμές σε υπέρβαρα άτομα έδειξαν ότι βοήθησε στο να μην παίρνουν βάρος.

Από την Εβελίνα Καραγιαννοπούλου

Το συστατικό, που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, περιέχει προπιονικό ασβέστιο, μια φυσική ουσία που διεγείρει το έντερο ώστε να απελευθερώσει ορμόνες που δρουν στον εγκέφαλο για τη μείωση του αισθήματος της πείνας.

Ενώ το προπιονικό ασβέστιο, παράγεται σε μεγάλη κλίμακα από βακτήρια του παχέος εντέρου, το νέο συστατικό των Βρετανών επιστημόνων, ένας συνδυασμός ινσουλίνης και προπιονικού εστέρα (ΙΡΕ), παρέχει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες του προπιονικού από από όσες ο άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει στα πλαίσια μιας κανονικής δίαιτας.

«Στοιχεία όπως το προπιονικό διεγείρουν την απελευθέρωση των ορμονών του εντέρου που ελέγχουν την όρεξη, αλλά θα πρέπει καταναλώνονται τεράστιες ποσότητες φυτικών ινών για να επιτευχθεί μια ισχυρή επίδραση », δήλωσε ο Gary Frost, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

«Θέλαμε να βρούμε έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο για την παροχή προπιονικού στο έντερο», συμπλήρωσε.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut, η ομάδα του Frost έδωσε σε 20 εθελοντές είτε IPE ή ινσουλίνη, μαζί με φυτικές ίνες, και στη συνέχεια τους επέτρεψαν να φάνε όσο ήθελαν από έναν μπουφέ.

Η ομάδα διαπίστωσε από την ομάδα του IPE, έφαγε κατά 14 τοις εκατό λιγότερο κατά μέσο όρο από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και είχαν χαμηλότερες συγκεντρώσεις των ορμονών που έχουν να κάνουν με την πείνα στο αίμα τους.

Σε μια δεύτερη φάση, 60 υπέρβαροι εθελοντές συμμετείχαν σε μια μελέτη 24 εβδομάδων, κατά την οποία, στους μισούς δόθηκε IPE σε μορφή σκόνης για να προσθέτουν στο φαγητό τους και στους άλλους μισούς δόθηκε ινσουλίνη.

Μόνο ένας από τους 25 εθελοντές στους οποίους δόθηκε IPE που ολοκλήρωσαν τη μελέτη πήρε πάνω από 3,0 τοις εκατό του σωματικού του βάρους, σε σύγκριση με έξι από τους 24 είχαν λάβει ινσουλίνη. Κανένας από την ομάδα IPE δεν πήρε πάνω από το 5,0 τοις εκατό του σωματικού τους βάρους, σε σύγκριση με τέσσερα άτομα από την ομάδα την ινσουλίνης.

Μετά από 24 εβδομάδες, η ομάδα ΙΡΕ είχε επίσης λιγότερο λίπος στην κοιλιά και το συκώτι σε σύγκριση με την ομάδα ινσουλίνης.

Η ομάδα του Frost συνεργάζεται με την Imperial Innovations, μια εταιρεία εμπορικής τεχνολογίας, η οποία επικεντρώθηκε στην αναπτυσσόμενη και πολλά υποσχόμενη βρετανική ακαδημαϊκή έρευνα, με στόχο να εισέλθει το εν λόγω προϊόν στη βρετανική αγορά.

Αυτή την περίοδο μάλιστα, η έρευνα έχει επικεντρωθεί στα είδη τροφίμων στα οποία η συγκεκριμένη σκόνη θα μπορούσε να προστεθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είδους δίαιτα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κολπίτιδας;

Πώς να φτιάξετε μια νόστιμη ρυζοσαλάτα με λαχανικά και σολομό 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες τροφές βοηθούν στην επούλωση των πληγών;

Η βιταμίνη C είναι σημαντική για τη σύνθεση κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την επούλωση των πληγών. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν τα πορτοκάλια, τις φράουλες, το ακτινίδιο, τις πιπεριές και το μπρόκολο.

Imam baildi: Τέλειο φαγητό με μεράκι και υπομονή, γεμάτο γεύσεις, χρώματα και αρώματα 

Το Imam Baildi, που μεταφράζεται στα τουρκικά σε «Ο λιπόθυμος Ιμάμης», είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από ψητές μελιτζάνες γεμάτες με μια πλούσια και γευστική σάλτσα ντομάτας.

Μυρωδάτες σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια για εκλεκτούς ουρανίσκους 

Ο συνδυασμός της τρυφερής σουπιάς, των γλυκών κρεμμυδιών και του αφράτου λευκού κρασιού δημιουργεί ένα λαχταριστό πιάτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Σερβίρεται ως κύριο πιάτο με ψωμί κρούστας ή ακόμα και με ζυμαρικά για ένα πλήρες γεύμα. 

Πεντανόστιμα σπιτικά νιόκι πατάτας με πέστο

Η μεγάλη δημοτικότητά της πατάτας οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους, όπως βραστή, ψητή, τηγανητή, γκρατινέ, σοτέ, σούπα, γι' αυτό και συχνά θεωρείται τρόφιμο ευκολίας

Τα πιο νόστιμα πιάτα του Αζερμπαϊτζάν;

Αζερμπαϊτζάν φαγητό: Η κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν είναι ένας γαστρονομικός θησαυρός, με μια πλούσια ταπετσαρία γεύσεων, μπαχαρικών και συστατικών που αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά και τη γεωγραφική ποικιλομορφία της χώρας.

Κοχύλια ζυμαρικών γεμιστά με σπανάκι και ρικότα

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και σε μαγνήσιο, σίδηρο και μαγγάνιο, καθιστώντας αυτό το πιάτο μια υγιεινή επιλογή για ένα οικογενειακό δείπνο ή μια συγκέντρωση.