Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Εφέ απεριτίφ: Γιατί είναι τόσο διαδεδομένο ως φαινόμενο;

Εφέ απεριτίφ: Γιατί είναι τόσο διαδεδομένο ως φαινόμενο;

Εφέ απεριτίφ: Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την όρεξη για αλμυρά φαγητά - αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.



Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την όρεξη για αλμυρά φαγητά – αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Μελβούρνη. Το αλκοόλ είναι ενεργειακά πυκνό, αλλά οι ενδείξεις ότι συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους είναι αδιευκρίνιστες. Ένας λόγος για αυτό μπορεί να είναι ότι η έρευνα μέχρι σήμερα εξέτασε συνήθως την επίδραση του αλκοόλ μεμονωμένα και όχι σε συνδυασμό με άλλα διατροφικά συστατικά.

Για να μάθετε περισσότερα, η Δρ Amanda Grech, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, Αυστραλία και οι συνεργάτες της εξέτασαν πώς το αλκοόλ επηρεάζει την όρεξη για διαφορετικούς τύπους φαγητού και την επακόλουθη πρόσληψη θερμίδων. «Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ αυξάνει την όρεξη, ιδιαίτερα για αλμυρά τρόφιμα, ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως φαινόμενο απεριτίφ»», λέει ο Δρ Γκρες, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα επίπεδα του FGF-21, μιας ορμόνης που αυξάνει την όρεξη για πρωτεΐνες και καταστέλλει την όρεξη για γλυκό, αυξάνονται μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Είναι επίσης γνωστό ότι η πρωτεΐνη έχει χορταστική επίδραση. Θέλαμε να μάθουμε εάν οι άνθρωποι επιλέγουν περισσότερες αλμυρές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όταν πίνουν αλκοόλ και, εάν το κάνουν, εάν η χορταστική επίδραση της πρόσθετης διατροφικής πρωτεΐνης οδηγεί στο να λαμβάνουν συνολικά λιγότερες θερμίδες, παρά την πρόσθετη ενέργεια από το ίδιο το αλκοόλ».

Ο Δρ Γκρεχ ανέλυσε δεδομένα για 9.341 ενήλικες που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Διατροφής και Φυσικής Δραστηριότητας της Αυστραλίας, τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη έρευνα υγείας που έγινε ποτέ στην Αυστραλία. Η ομάδα χρησιμοποίησε μια προσέγγιση που ονομάζεται διατροφική γεωμετρία, η οποία επινοήθηκε από τα μέλη της ομάδας καθηγητές David Raubenheimer και Stephen Simpson, για να ανιχνεύσει πολύπλοκες διατροφικές συσχετίσεις στις δίαιτες. Ξεμπερδεύει την πολυδιάσταση της διατροφής καθώς όταν αλλάζει ένα θρεπτικό συστατικό, ως συνέπεια αλλάζουν και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Η προσέγγιση επιτρέπει την ταυτόχρονη παρατήρηση πολλαπλών συστατικών και την παρατήρηση του τρόπου αλληλεπίδρασης των θρεπτικών συστατικών. Τα δεδομένα περιελάμβαναν πληροφορίες για τα τρόφιμα και τα ποτά που είχε καταναλώσει κάθε συμμετέχων σε μια περίοδο 24 ωρών, τη συνολική ποσότητα ενέργειας που καταναλώθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και πόση από αυτή την ενέργεια προερχόταν από πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Το 40% των συμμετεχόντων είχε καταναλώσει αλκοόλ.

Η ανάλυση έδειξε ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, οι συμμετέχοντες που είχαν καταναλώσει αλκοόλ κατανάλωναν περισσότερα αλμυρά φαγητά από εκείνους που δεν είχαν καθόλου αλκοόλ. «Περίεργα», λέει ο καθηγητής David Raubenheimer, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, «αυτό συνδέθηκε με μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη σε ορισμένους καταναλωτές αλκοόλ, αλλά αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη σε άλλους».

Περίπου τα δύο τρίτα όσων κατανάλωναν αλκοόλ επέλεξαν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αλλά χαμηλές σε υδατάνθρακες και λιπαρά, όπως άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Κατανάλωναν 1.749 kcal (θερμίδες), κατά μέσο όρο. Ο αριθμός, ο οποίος περιλαμβάνει τις θερμίδες από το αλκοόλ που κατανάλωσαν, είναι 577 kcal λιγότερες από όσες χρειάζονταν για να διατηρήσουν το τρέχον βάρος τους και 451 kcal λιγότερες από τις 2.200 kcal που καταναλώνουν οι μη πότες.

Το άλλο ένα τρίτο των συμμετεχόντων που κατανάλωσαν αλκοόλ επέλεξαν «πρωτεϊνικά  treats». Αυτά είναι πατατάκια, λουκάνικα, επεξεργασμένα κρέατα, σκορδόψωμο, σπρινγκ ρολς, πατάτες και άλλα αλμυρά σνακ που έχουν γεύση umami τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αλλά στην πραγματικότητα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Κατανάλωναν 3.051 kcal κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι έπαιρναν περισσότερες θερμίδες (813 kcal) περισσότερες από το EER τους, κάτι που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι παρόλο που το αλκοόλ είναι ενεργειακά πυκνό, η κατανάλωση του δεν χρειάζεται απαραίτητα να οδηγεί σε αύξηση βάρους. Ωστόσο, στο τρέχον περιβάλλον παχυσαρκίας τροφίμων, τα σνακ με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά είναι άφθονα και φθηνά, και έτσι το αλκοόλ μπορεί πράγματι να συμβάλλει στην επιδημία της παχυσαρκίας.

Ο Δρ Γκρες προσθέτει: «Όταν καταναλώνετε αλκοόλ και η όρεξή σας είναι αυξημένη, βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε πιο υγιεινές πηγές άπαχης πρωτεΐνης όπως άπαχο κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, θαλασσινά ή όσπρια και αποφύγετε την επιθυμία να τσιμπολογήσετε φαγητά με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αλμυρά σνακ. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι η όρεξή σας για πρωτεΐνη θα ικανοποιηθεί χωρίς υπερβολική κατανάλωση ενέργειας, που οδηγεί σε αύξηση βάρους.»

«Πάνω από όλα, φροντίστε να τηρείτε τις οδηγίες για την πρόσληψη αλκοόλ, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία εκτός από την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία». Οι ερευνητές προτείνουν ότι όσοι επιθυμούν να τρώνε υγιεινά ενώ καταναλώνουν αλκοόλ να τρώνε σνακ πριν, και όχι αντί για ένα γεύμα. Τα κατάλληλα σνακ περιλαμβάνουν μια μερίδα τυριού (40 γρ.), ανάλατους ξηρούς καρπούς, ρεβίθια και μπαστουνάκια λαχανικών με τζατζίκι ή χούμους με φρέσκα υλικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ευκαιρία να απογειώσετε το γεύμα σας με κοκτέιλ

Συνταγή της ημέρας: λικέρ µασαλά µε εσπεριδοειδή

Ποια είναι η διατροφική αξία των Cranberries και πού μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε;

Παγωμένη Μαργαρίτα με καρπούζι και δεντρολίβανο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζαχαρούχα ροφήματα: Γιατί είναι επικίνδυνα για την καρδιά και ποιες είναι οι υγιεινές εναλλακτικές

Ζαχαρούχα ροφήματα: Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα ανακάλυψε μια έντονη διάκριση μεταξύ των επιπτώσεων των ζαχαρούχων ροφημάτων και των περιστασιακών γλυκών απολαύσεων στην καρδιοαγγειακή υγεία.

7 πηγές πρωτεΐνης ιδανικές για τη νηστεία

Φυτική πρωτεΐνη: Η φυτική πρωτεΐνη είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή, αλλά και για εκείνους που επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης είναι συνήθως πλούσιες

Πόσο ανοίγει το στομάχι μας όταν σκάμε στο φαγητό 

Υπερφαγία: Η επέκταση του στομάχου προκαλεί μια αίσθηση κορεσμού, καθώς οι υποδοχείς στο τοίχωμα του στομάχου στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο ότι το στομάχι είναι γεμάτο. Αυτή η διαδικασία είναι σημαντική, καθώς βοηθάει στη ρύθμιση της ποσότητας τροφής που καταναλώνουμε.

Φρουκτόζη: Τι να ξέρετε πριν την καταναλώσετε

Φρουκτόζη: Η φρουκτόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται σε φρούτα, λαχανικά και μέλι. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης, κυρίως μέσω επεξεργασμένων τροφίμων και γλυκαντικών, όπως η υψηλή φρουκτόζη

Οστεοπόρωση: Ένα κομμάτι την ημέρα από αυτό το τυρί μπορεί να βοηθήσει 

Πέρα από το ασβέστιο, το τυρί περιέχει και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών, όπως η πρωτεΐνη και η βιταμίνη K. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την αναδόμηση του οστικού ιστού, ενώ η βιταμίνη K συμβάλλει στην καλή λειτουργία των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την οικοδόμηση των οστών.

Vegan τρόφιμα: Μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας;

Vegan τρόφιμα: Αν και η vegan διατροφή συνήθως επαινείται για τα οφέλη της στην υγεία, υπάρχουν μερικά εκπληκτικά vegan τρόφιμα που, αν δεν καταναλωθούν σωστά, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία.

Διατροφή μητέρας: Μπορεί να διαμορφώσει τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού;

Διατροφή μητέρας: Αυξανόμενη έρευνα υποδεικνύει ότι η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική ανάπτυξη, αλλά παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στη συναισθηματική ρύθμιση του παιδιού αργότερα στη ζωή του.

Φυτική διατροφή: Πώς τα φασόλια προσφέρουν υγεία και βιωσιμότητα

Φυτική διατροφή: Καθώς ο κόσμος αναζητά βιώσιμες εναλλακτικές στο κρέας, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα φασόλια και ο αρακάς ίσως είναι οι καλύτερες επιλογές, ξεπερνώντας ακόμα και το εργαστηριακά παραγόμενο κρέας.

Close Icon