ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή για να έχετε υπό έλεγχο τις καρδιακές παθήσεις

Διατροφή για να έχετε υπό έλεγχο τις καρδιακές παθήσεις

Με μικρές αλλαγές στη διατροφή μας μπορούμε να έχουμε υπό έλεγχο την εξέλιξη καρδιακών παθήσεων.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι το βασικό αίτιο εκατομμυρίων θανάτων παγκοσμίως, και μάλιστα το 40% των θανάτων αποδίδεται σε κάποια καρδιακή νόσο. Οι παράγοντες κινδύνου που είναι ανεξέλεγκτοι είναι το οικογενειακό ιστορικό και η διαδικασία γήρανσης, αλλά υπάρχουν και παράγοντες κινδύνου τους οποίους μπορούμε να έχουμε υπό έλεγχο κάνοντας μικρές αλλαγές στη διατροφή.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και η αρτηριακή πίεση είναι δύο από τους κύριους παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ενός ατόμου να υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό μπορεί να προκληθεί από τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, τα οποία προκαλούν μια αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Η ποσότητα της χοληστερόλης στα τρόφιμα θα πρέπει να περιοριστεί, προκειμένου να κρατήσει LDLs, ή κακή χοληστερόλη σε ένα μέτριο επίπεδο. Συνολικά, η ποσότητα του λίπους που καταναλώνεται ανά ημέρα πρέπει να είναι μόνο 20-30% των συνολικών θερμίδων.

Οι παρακάτω τροφές είναι οι καλύτερες που μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων.

1. ΑΜΥΓΔΑΛΑ: γεμάτα από φιλικές προς την καρδιά βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης περιέχουν βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Η βιταμίνη Ε είναι υπεύθυνη για την καταστροφή των ελευθέρων ριζών στο σώμα που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες και καρδιακής νόσου. Ιδανικά ως σνακ ή προσθέστε τα σε μια σαλάτα ή στο πρωινό σας κουάκερ.
2. ΣΟΛΩΜΟΣ: Πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι εξαιρετικά υγιεινά για την καρδιά. Βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Ψήστε σολωμό στο Grill και συνδυάστε τον με καστανό ρύζι και μπρόκολο.
3. ΦΑΣΟΛΙΑ: Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο, και φυτικές ίνες. Προσθέστε κάθε είδους φασόλια για σούπα ή τη χρήση τους σε μια βουτιά λαχανικών.
4. ΜΠΡΟΚΟΛΟ: Το μπρόκολο είναι γεμάτη με βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το φυλλικό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει να μειώσει την πίεση και το άγχος. Περιέχει επίσης βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, κάλιο, ασβέστιο, και φυτικές ίνες. Dip μπρόκολο σε χούμους ή σοτάρετε το με το ελαιόλαδο και προσθέστε χυμό λεμονιού για έξτρα γεύση.
Μην ξεχάσετε να αγοράσετε αυτά τα υγιεινά τρόφιμα για την καρδιά σας την επόμενη φορά που είστε στο μανάβικο!

Με τηνν συνεργασία της Αναστασίας Δ. Κόκκαλη – Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D.
Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων , British Dietetic Association
Υπεύθυνη Β. Ελλάδος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας www.Logodiatrofis.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πράσινο τσάι: Ένα υγιεινό υποκατάστατο των ενεργειακών ποτών

Μαγειρίτσα: Η κατεξοχήν συνταγή για να σπάσουμε τη νηστεία της Σαρακοστής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς βοηθούν τα αυγά στη θεραπεία της αναιμίας;

Αυγά: Μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή τροφής που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας. Τα αυγά είναι πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ και παρέχουν στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τζατζίκι: Το συνοδευτικό που δε λείπει από το πασχαλινό τραπέζι

Τζατζίκι: Το σπιτικό τζατζίκι όχι μόνο έχει καλύτερη γεύση από τις εκδόσεις που αγοράσατε ποτέ, αλλά σας επιτρέπει επίσης να προσαρμόσετε τα συστατικά για να ταιριάζουν στον ουρανίσκο σας.

Πώς να φτιάξετε έναν πεντανόστιμο κόκορα;

Κόκορας μαγειρική: Το μαγείρεμα ενός νόστιμου κόκορα απαιτεί υπομονή, προσεκτική προετοιμασία και σωστές τεχνικές για να μαλακώσετε το κρέας και να βελτιώσετε τις γεύσεις του.

Φτιάχνοντας τα δικά σας γεμιστά τηγανόψωμα

Τηγανόψωμα συνταγή: Η παρασκευή γεμιστού τηγανητού ψωμιού στο σπίτι είναι ένα απολαυστικό γαστρονομικό έργο που υπόσχεται ένα τραγανό εξωτερικό και μια αλμυρή, γευστική γέμιση.