Ασφάλιση Υγείας

ΔΥΠΑ: Εκπαιδευτικό επίδομα 1.000 ευρώ σε 20.917 ανέργους

ΔΥΠΑ: Εκπαιδευτικό επίδομα 1.000 ευρώ σε 20.917 ανέργους

ΔΥΠΑ: Ξεκίνησε, την περασμένη εβδομάδα, η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος έως 1.000 ευρώ σε ανέργους,

Ξεκίνησε, την περασμένη εβδομάδα, η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος έως 1.000 ευρώ σε ανέργους, που ολοκλήρωσαν με επιτυχία προγράμματα κατάρτισης της επιλογής τους και πιστοποιήθηκαν σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, όπως ανακοίνωσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στις 17 Μαρτίου 2023.

Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί 20.695.823 ευρώ σε 20.917 ανέργους. Το πρόγραμμα απόκτησης και αναβάθμισης δεξιοτήτων 120.000 ανέργων υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης NextGenerationEU. Στόχος της δράσης είναι η ποιοτική αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων, μέσω προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας, ώστε να ενισχυθεί η απασχολησιμότητά τους και να επιτευχθεί ταχύτερα η εργασιακή επανένταξή τους. Οι καταρτιζόμενοι παρακολουθούν πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων γνώσεων και δεξιοτήτων, με διά ζώσης εκπαίδευση σε ποσοστό τουλάχιστον 35% και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, (δηλαδή, με τη μέθοδο της τηλεκατάρτισης), που περιλαμβάνει τουλάχιστον 35% σύγχρονη και έως 30% ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Οι ωφελούμενοι που ολοκληρώνουν την κατάρτιση υποχρεωτικά συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης. Κάθε ωφελούμενος που ολοκληρώνει πρόγραμμα κατάρτισης και αποκτά την πιστοποίηση δικαιούται να λάβει επίδομα έως 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης, άρα για πρόγραμμα 200 ωρών φτάνει στα 1.000 ευρώ. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι έξι βασικές καινοτομίες των προγραμμάτων κατάρτισης «νέας γενιάς» της ΔΥΠΑ είναι:

– Ένα μέρος της πληρωμής των παρόχων και των ωφελουμένων – και συγκεκριμένα το 30% – συνδέεται με την πιστοποίηση. Μόνο αν ο ωφελούμενος περνά τις εξετάσεις, θα λαμβάνει το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος τόσο ο ίδιος όσο και ο πάροχος κατάρτισης, που επέλεξε.

– Ενεργοποιείται το Μητρώο Παρόχων Κατάρτισης, που προβλέπει αυστηρά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια ως προς την τεχνική, αλλά και την οικονομική επάρκεια των παρόχων.

– Διευρύνεται ουσιαστικά η «γκάμα» των επιλογών κατάρτισης, με περισσότερα από 250 διαφορετικά αντικείμενα υψηλής ζήτησης και αυξημένη έμφαση στις ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες.

– Δίνεται η δυνατότητα για πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρίες τεχνολογίας, σε συνέχεια των συνεργασιών της ΔΥΠΑ με τη Microsoft, την Amazon, τη Google και την Cisco.

– Οι πάροχοι αξιολογούνται για το αν συντελούν στην αναβάθμιση δεξιοτήτων των ωφελουμένων και για το αν οδηγούν πράγματι τους ωφελούμενους στην αγορά εργασίας.

– Για πρώτη φορά, όλα τα προγράμματα κατάρτισης ελέγχονται από ανεξάρτητο φορέα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού υλικού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εκπτωτικό voucher για αγορά βιβλίων με 150.000 επιταγές

12 δωρεάν διανυκτερεύσεις στη Ρόδο με voucher Κοινωνικού Τουρισμού

Ποια είναι τα καινούργια προγράμματα εργασίας που "τρέχουν" αυτή την περίοδο;

ΔΥΠΑ: Αλλαγές προετοιμάζονται στο επίδομα μακροχρόνια ανέργων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

NHS: Η ιδιωτική αγορά ασφάλισης υγείας αυξήθηκε κατά 385 εκατ. £ σε 1 έτος

NHS: Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν επισημάνει αυξήσεις των ασφαλίστρων άνω του 10%, με μία να τα τοποθετεί έως και 40% φέτος, αντανακλώντας αύξηση των αξιώσεων και υψηλότερο ιατρικό κόστος.