ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αποκαλυπτική μελέτη για τη φυματίωση στην Ευρώπη

Αποκαλυπτική μελέτη για τη φυματίωση στην Ευρώπη

Παρά την τάση μείωσης των κρουσμάτων, η φυματίωση παραμένει ένα κρίσιμο πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ευρώπη, με 275.000 νέα περιστατικά σε ετήσια βάση εκ των οποίων 77.000 πολύ δύσκολα στην αντιμετώπισή τους, αφού πρόκειται για κρούσματα πολυ-ανθεκτικής φυματίωσης, η οποία δεν αντιμετωπίζεται με τις διαθέσιμες θεραπείες.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, τον τελευταίο χρόνο αναφέρθηκαν 55.337 κρούσματα φυματίωσης (περίπου 11 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των ο[οίων 1.041 πολυ-ανθεκτικά. Τα στοιχεία αναφέρουν για την Ελλάδα 500 κρούσματα, ένας από τους χαμηλότερους αριθμούς της Ευρώπης.

Μόνο 45% των ασθενών με πολυ-ανθεκτική φυματίωση ανταποκρίνονται στη θεραπεία και μόλις 28% τελικά θεραπεύονται πλήρως. Αυτά προκύπτουν από τη νέα μελέτη που δημοσιοποίησαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εν όψει της Ημέρας κατά της Φυματίωσης (24 Μαρτίου).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η φυματίωση παραμένει μια από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες. Κάθε μέρα, σε όλο τον κόσμο, 30.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με φυματίωση και σχεδόν 4.500χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο. Οι διεθνείς ενέργειες για την καταπολέμηση της φυματίωσης εκτιμάται ότι έχουν προλάβει περίπου 54 εκατομμύρια θανάτους την τελευταία 20ετία, όμως οι στόχοι εξάλειψης της φυματίωσης δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί: Μέχρι το 2030, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στοχεύει στην εξάλειψη της επιδημίας φυματίωσης, με μείωση των κρουσμάτων κατά 80% και των θανάτων κατά 90%.

«Η φυματίωση είναι μια παλιά ασθένεια που μπορεί και να προληφθεί και να θεραπευτεί, Κι όμως εξακολουθεί να πλήττει και να σκοτώνει πολλούς ανθρώπους στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευθεί να στηρίξει τις προσπάθειες των κρατών – μελών στην καταπολέμηση της νόσου», δήλωσε ο Επίτροπος Υγείας, Vytenis Andriukaitis.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ζωτικής σημασίας η υποστήριξη από ομοτίμους κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για σοβαρή ψυχική ασθένεια

Αυχενικό: 3 κινήσεις για να ξεπιαστείτε στον αυχένα σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συγκέντρωση: Η επιστημονική μέθοδος για να την ενισχύσετε

Συγκέντρωση: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, μια απλή και εύκολα εφαρμόσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την εστίαση στην εργασία με την πάροδο του χρόνου.

Φασολάκια: Ένα πράσινο θαύμα για την υγεία μας

Φασολάκια: Με πλούσια θρεπτικά συστατικά, προστασία της καρδιάς και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τα φασολάκια αξίζουν έναν τόπο στο πιάτο μας για μια ζωή γεμάτη υγεία.