Ειδήσεις Φαρμακοποιών

Οι προτάσεις των φαρμακοποιών για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών

Προτάσεις για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών κατέθεσε στο υπουργείο Υγείας ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος . Στην επιστολή αναφέρουν οι φαρμακοποιοί τα εξής : Τα αντιβιοτικά , ως μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις της επιστήμης,…
27 Φεβρουαρίου, 2020
Ειδήσεις Φαρμακοποιών
Pin It

Γράφει για το Healthweb.gr ο Κώστας Πετρουλάκης , διαχειριστής του ΦΣΑ και εκλέκτορας του ΠΦΣ.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσαν οι εξαγγελίες της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για το μέλλον του ελληνικού φαρμακείου. Καμία αλλαγή, είπε ο νέος υπουργός στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, στο ωράριο λειτουργίας, στην ύλη του φαρμακείου, στα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ (ΜΗ ΣΥνταγογραφημένα ΦΑρμακα) και τα συμπληρώματα διατροφής.

kostas petroulakis 9

Αναρωτιέμαι όμως τι άλλαξε στο μεταξύ και η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που προέβλεπε τα ακριβώς αντίθετα ξεχάστηκε από τη νέα διακυβερνήση!!!

Γιατί κατά τη διάρκεια της τελευταίας μνημονιακής δεκαετίας η εικόνα του φαρμακείου δε μοιάζει σε τίποτα με εκείνη του παρελθόντος.

Η είσοδος ιδιωτών στα φαρμακεία και μάλιστα με ποσοστά ιδιαίτερα υψηλά, που δεν απαντάται σε καμία χώρα της Ευρώπης, αλλοίωσε το ρόλο του φαρμακοποιού ως συμβούλου υγείας και του φαρμακείου ως μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Η απελευθέρωση του ωραρίου χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι προυποθέσεις για την σωστή εξυπηρέτηση του ασθενή, δεδομένων των βιολογικών αντοχών του επιστήμονα φαρμακοποιού, με την ταύτοχρονη συμμετοχή μη φαρμακοποιών στην επιχείρηση φαρμακείο, υποβάθμισε δραματικά το επίπεδο και το κύρος του, εις βάρος του ασθενούς.

Η τελευταία ρύθμιση του ωραρίου, παρ’ ότι φαίνεται ευνοικότερη για τον κλάδο, γεννάει πολλές απορίες για την απόλυτη ταύτιση του με αυτή του ωραρίου λειτουργίας των super markets.

Αλήθεια λειτουργούν νόμιμα τα φαρμακεία με τη μορφή shop in shops στο εσωτερικό κάποιων super markets;

Η απελευθέρωση της τιμής των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ παρά τις προσδοκίες κάποιων πρώην υπουργών για μείωση της τιμής τους λόγω ανταγωνισμού υπέρ των ελλήνων ασθενών, οδήγησε στον τριπλασιασμό και τετραπλασιασμό της τιμής τους. Μήπως κάποιοι προσδοκούν ότι αυτό θα γίνει όταν τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ θα περάσουν και σε άλλα δίκτυα διανομής; Και αν αυτός είναι ο στόχος και η επιθυμία των εταιρειών παραγωγής τους, γιατί δεν αποδέχτηκαν την πρόταση της τότε ηγεσίας του ΠΦΣ (Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου) για την αδειοδότηση των ΓΕ.ΔΙ.ΦΑ (ΓΕνικής ΔΙάθεσης ΦΑρμακα);

Επίσης πόσο ασφαλής είναι η διάθεση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής από κανάλια μη εξειδικευμένα για την πώληση προιόντων με φαρμακευτική δράση;

Τέλος, η λειτουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων στο χώρο του φαρμακείου έχει δημιουργήσει πλήρη απορρύθμιση στην αγορά φαρμακευτικών προιόντων που ούτως ή άλλως αποτελούν ύλη φαρμακείου, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από προιόντα αμφιβόλλου προέλευσης και διάθεσής τους από μη ειδικούς.

Παρά τα όσα αρνητικά έχουν συμβεί μέχρι σήμερα, η επιβίωση του φαρμακείου είναι αναγκαία και επιβεβλημένη για την ομαλή εξυπηρέτηση των πολιτών, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο χώρα, όπου οι υγειονομικές μονάδες είναι ελλειπείς ή δεν υφίστανται καθόλου.

Για να επιβιώσει το φαρμακείο, ο Έλληνας φαρμακοποιός θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να ενδιαφερθεί περισσότερο για την επιμόρφωση και εξειδίκευση του σε τομείς που αυξάνουν την επιστημονική του κατάρτιση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Να αποκτήσει γνώσεις που θα δώσουν λύση στα προβλήματα του ασθενούς με κόστος, αρκετές φορές, πολύ μικρότερο τόσο για τον ίδιο όσο και για το κράτος. Μια τέτοια λύση θα μπορούσε να είναι η χορήγηση γαληνικών σκευασμάτων ισοδύναμου θεραπευτικού αποτελέσματος.

Οι Έλληνες φαρμακοποιοί είναι κατάλληλα εκπαιδεμεύνοι και εξουσιοδοτημένοι από το κράτος να παρασκευάζουν γαληνικά σκευάσματα ασφαλή και αποτελεσματικά.

  • Η δια βίου εκπαίδευση του φαρμακοποιού συμβάλλει στην αναβάθμιση του ρόλου του, εξασφαλίζοντάς του την αποκλειστικότητα αυτής της δραστηριότητας.
  • Η ενασχόληση του, λοιπόν, στο εργαστήριο του φαρμακείου του είναι προστιθέμενη αξία τόσο για το επιστημονικό του κύρος όσο και για την επιχείρησή του.
  • Η παροχή υπηρεσιών υγείας, επίσης, είναι μια πηγή εξεύρεσης πόρων.

Η αύξηση του ποσοστού χορήγησης γενοσήμων φαρμάκων με την ταυτόχρονη οικονομική επιβράβευση των φαρμακοποιών για την προώθησή τους, θα βοηθήσει τόσο στην επιβίωση του φαρμακείου όσο και στην ελάφρυνση των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και στη διάσωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Εν αναμονή της τήρησης των δεσμεύσεων της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, θα τολμήσω να προτείνω στη νέα κυβέρνηση την ψήφιση όσων ρυθμίσεων (φορολογικών, χωροταξικών κ.α) είναι αναγκαίες για τη διευκόλυνση συνενόσεων φαρμακείων.

Έτσι θα δημιουργηθούν πιο εύρωστες οικονομικά και επιστημονικά επαρκέστερες μονάδες, ανταγωνιστικές στη νέα τάξη πραγμάτων.

Η συνεργασία με τα “συνδικαλιστικά όργανα” (ΝΠΔΔ) των φαρμακοποιών θα είναι πολύτιμη βοήθεια για το Υπουργείο και η συμμετοχή φαρμακοποιών στα κέντρα λήψης αποφάσεων καθοριστική για την αποφυγή άλλων λαθών μιας και είναι οι άμεσοι συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στον Έλληνα ασθενή και το κράτος πρόνοιας.

Pin It