Συνεντεύξεις

Διονύσης Ευγενίδης: Τα ΦΥΚ να διατίθενται μόνο από τα 11.000 φαρμακεία της γειτονιάς

Διονύσης Ευγενίδης: Τα ΦΥΚ να διατίθενται μόνο από τα 11.000 φαρμακεία της γειτονιάς

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου

Τα φάρμακα υψηλού κόστους , που διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία, θα πρέπει να χορηγούνται μόνο από τα 11.000 φαρμακεία της γειτονιάς, λέει μεταξύ άλλων , ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης  στο healthweb, μετά το τέλος του  19Ου pharma point .

Παράλληλα τονίζει ότι η δράση της Amazon δεν αποτελεί ‘’ απειλή ‘’ για τον Έλληνα φαρμακοποιό καθώς έχει ισχυρά ‘’ όπλα’’ και είναι οι γνώσεις του και η σωστή συγκρότηση του φαρμακείου.

Αναλυτικότερα, μετά το τέλος του  19Ου pharma point ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης μίλησε στο healthweb δίνοντας το ‘’αποτύπωμα’’ της φετινής διοργάνωσης αλλά και απαντώντας σε περισσότερες ερωτήσεις μας .

Κύριε Ευγενίδη , το 19Ο pharma point έφτασε στο τέλος , είσαστε ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα;

Ολοκληρώθηκε το  19Ο pharma point με την συμμετοχή χιλιάδων φαρμακοποιών από όλη την Ελλάδα, οι εργασίες κύλησαν πολύ καλά,  το πρόγραμμα είχε ενδιαφέρον, πολύς ήταν ο κόσμος που το παρακολούθησε και αυτό που μας είπαν οι συνάδελφοι είναι ότι ήταν μια εξαιρετική διοργάνωση.

Ποιος ήταν ο στόχος της διοργάνωσης;

O τίτλος του συνεδρίου είναι φαρμακευτική φροντίδα με τον ασθενή στο επίκεντρο και αυτός είναι ο στόχος της προσπάθειας που γίνεται με κορυφή το συνέδριο αυτό, να αναδείξουμε τη φαρμακευτική φροντίδα  με το ασθενοκεντρικό μοντέλο, το οποίο προσπαθούμε να περάσουμε στη νοοτροπία όλων των εμπλεκομένων στην υγεία.

Πιστεύετε ότι τα φάρμακα υψηλού κόστους λεγόμενα ΦΥΚ , πρέπει να μην διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων αλλά μόνο από τα ιδιωτικά φαρμακεία της γειτονιάς ;

Τα φάρμακα υψηλού κόστους που διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία, θα πρέπει να χορηγούνται από τα 11.000 φαρμακεία της γειτονιάς, ώστε να έχει εύκολη πρόσβαση ο ασθενής να τα πάρει. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι φάρμακα για σοβαρές παθήσεις, για πάσχοντες με επιβαρυμένη υγεία και δεν μπορούν να ταλαιπωρούνται στις ουρές.

Είναι μεγάλο το ποσοστό των ιδιωτικών φαρμακείων που μπορούν να υποστηρίξουν τα φάρμακα υψηλού κόστους ;

Τα φαρμακεία, βεβαίως και είναι έτοιμα και επειδή από εδώ και μπρος η τάση της φαρμακοβιομηχανίας είναι προς αυτή την κατεύθυνση, εμείς από την μεριά μας , ως Φαρμακευτικός σύλλογος Θεσσαλονίκης κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να έχουμε ενημερωμένους τους φαρμακοποιούς στις καινούργιες τεχνολογίες, ώστε να είναι χρήσιμοι στους ασθενείς.

Οι φαρμακοποιοί εξηγούμε με τον καλύτερο τρόπο στον ασθενή , τα φάρμακα και τον τρόπο λήψης τους, ώστε να παρακολουθούμε και την συμμόρφωσή τους στη θεραπεία που τους δίνεται.

Υπάρχουν μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις. Η δράση της Αmazon  έφτασε και στην Ελλάδα. Οι φαρμακοποιοί είναι έτοιμοι ;

Οι εξελίξεις τρέχουν και στην φαρμακευτική επιστήμη γίνονται άλματα και αυτό είναι προς όφελος των ανθρώπων γιατί έχουν καλύτερη και ίσως μεγαλύτερη ζωή. Παρακολουθούμε οι φαρμακοποιοί τις εξελίξεις και αυτή την λογική έχουν τα συνέδρια όπως το  pharma point . Οι κολοσσοί που ετοιμάζονται να μπουν και στην ελληνική αγορά του φαρμάκου , δεν θα τα καταφέρουν εάν εμείς δεν τους αφήσουμε με τις γνώσεις μας και με την συγκρότηση του φαρμακείου.

Το δυνατό σημείο της Amazon είναι η τεχνολογία για παράδειγμα χρησιμοποιούν drone για την μεταφορά των φαρμάκων στους ασθενείς.

Στην Ελλάδα το φάρμακο δίνεται δια χειρός φαρμακοποιού, άρα καμία εταιρία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλους τρόπους για να χορηγήσει φάρμακα στους Έλληνες ασθενείς. Θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Όλα βέβαια αλλάζουν, αλλά όπως και να έχει ο φαρμακοποιός είναι συνυφασμένος με την υγεία των πολιτών . Η υγεία ποτέ δεν θα πάψει να είναι το πιο  πολύτιμο αγαθό και ποτέ δεν θα πάψει ο φαρμακοποιός να είναι πολύ κοντά στον πάσχοντα.

ntampou eygenidis thesalloniki synedrio

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Νέα γενιά drones για τη μεταφορά φαρμάκων

 

Γιατί δεν έχουν δοθεί ακόμη οι άδειες στα ηλεκτρονικά φαρμακεία;

Πιστεύω ότι δεν χρειάζονται ηλεκτρονικά φαρμακεία στη χώρα μας, γιατί υπάρχει πυκνό δίκτυο φαρμακείων και άρτια κατανεμημένο. Και σε αυτό παίζει ρόλο και το πληθυσμιακό κριτήριο, έτσι ώστε να δημιουργούνται θέσεις φαρμακείων περιφερειακά και να έχει κάθε χωριό το δικό του φαρμακείο. Σε αυτή την πραγματικότητα δεν χρειάζεται κανένα ηλεκτρονικό φαρμακείο.  Η πρόσβαση των Ελλήνων συμπολιτών μας είναι πάρα πολύ εύκολη.

Ποιο είναι το πλαίσιο που προτείνετε ώστε να ελεγχθούν τα ηλεκτρονικά φαρμακεία που ήδη λειτουργούν ;

Ο όρος ηλεκτρονικό φαρμακείο δεν υπάρχει. Κακώς χρησιμοποιείται. Είναι ηλεκτρονικά καταστήματα τα οποία πουλάνε και ορισμένα από τα είδη του φαρμακείου και άλλα είδη. Ηλεκτρονικό φαρμακείο όταν και αν γίνει στη χώρα μας θα υπάρξει μέσω πιστοποίησης από τον πανελλήνιο φαρμακευτικό σύλλογο σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία, η οποία ισχύει για όλα τα κράτη της Ευρώπης. Άρα μιλάμε για e- shop και όχι για ηλεκτρονικά φαρμακεία.

Γίνεται όμως κατάχρηση του τίτλου – Φαρμακείο- από αυτά τα ηλεκτρονικά καταστήματα που μας λέτε.

Ναι, είναι αλήθεια . Απαγορεύεται από τον νόμο η χρήση του τίτλου φαρμακείου από τα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Οι φαρμακοποιοί στην Ελλάδα δίνουν φάρμακα χωρίς συνταγή;

Η χορήγηση φαρμάκων χωρίς συνταγή στην Ελλάδα είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να σταματήσει.  Είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα. Πρέπει να σταματήσει η κατάχρηση των αντιβιοτικών, είτε γίνεται από τον ιατρικό κόσμο, είτε γίνεται από τους φαρμακοποιούς.  Πρέπει να δεχθεί και ο ιατρικός κόσμος ότι κακώς συνταγογραφούνται αντιβιοτικά χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος. Πολλές φορές έρχονται οι ασθενείς μας  στα φαρμακεία με ένα χαρτάκι που έχει γράφει το φάρμακο από την τηλεφωνική εντολή του γιατρού. Πιστεύω επίσης ότι με αστυνομικά μέτρα δεν λύνεται αυτό το πρόβλημα. Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να προσπαθήσουμε με κανόνες να δώσουμε την λύση. Όσον αφορά τα υπόλοιπα φάρμακα με δεδομένο ότι η πρόσβαση στον γιατρό είναι δύσκολη, υπάρχουν καθυστερήσεις, πολλές φορές ο ασθενής είναι αναγκασμένος να τα αγοράσει. Δεν υπάρχει φαρμακοποιός στην χώρα που να χορηγεί φάρμακο για πρώτη φορά στον ασθενή. Οι φαρμακοποιοί έχουμε πλέον πολλά σκευάσματα στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε τις απλές παθήσεις και τα ΜΗΣΥΦΑ δηλαδή και με αυτά κινούμαστε.

Η επιμόρφωση των φαρμακοποιών για αλλαγή της κουλτούρας είναι μία λύση ;

Ναι , είναι μία πολύ καλή λύση . Δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα στην επιμόρφωση των φαρμακοποιών, έτσι ώστε να είναι άρτια καταρτισμένοι επιστημονικά για να μπορούμε να δίνουμε τις καλύτερες συμβουλές και προτάσεις υγείας στους συμπολίτες μας. 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

O Γιατρός που βοήθησε στην εξάλειψη της ευλογιάς αξιολογεί την ανταπόκριση της COVID

Στ.Κυμπουρόπουλος στο healthweb: Έχουμε μία κρίσιμη ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον της υγείας στην Ευρώπ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γ.Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ: Τα Fake News για τον καρκίνο εντοπίζονται συχνά σε sites ποικίλης ύλης

Γ. Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ:  Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου 2023 , με μήνυμα «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο» γύρω από την οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο το Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, o  κύριος Γιώργος Καπετανάκης Γραμματέας του  Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου παραχώρησε συνέντευξη στο www.healthweb.gr

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι επεσήμανε ότι η κατάσταση covid θα ήταν πολύ χειρότερη αν ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν ήταν στην εξουσία.

Ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί θέλουν τώρα περισσότερα χρήματα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, καθώς εξαπλώνονται εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές.

Αθ. Δημόπουλος στο healthweb:  Πώς θα αποφύγει η ανθρωπότητα νέες πανδημίες στο μέλλον

Τις επόμενες δύο εβδομάδες και κυρίως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου για να καταγραφεί και η αποκλιμάκωση στην επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση της  πανδημίας, όπως είπε ο  Αθανάσιος- Δημόπουλος Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη  συνέντευξη που παραχώρησε στο www.healthweb.gr. Ενώ, μας αποκάλυψε πως θα αποφύγει η […]

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Δικαίωμα στην ελπίδα με έγκαιρη διάγνωση

Συνέντευξη στο healthweb.gr με τον κ. Χρήστο Δάκα. Για τις σπάνιες ασθένειες που απειλούν την ζωή των ασθενών και σε κάποιες περιπτώσεις  επιφέρουν χρόνια αναπηρία αλλά  κυρίως για την νωτιαία μυϊκή ατροφία , μίλησε στο healthweb.gr και την Νικολέτα Ντάμπου ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Λουκάς Στενός στο healthweb.gr : Ο καρκίνος του προστάτη εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος

Για τον  καρκίνο του προστάτη μια νόσο που σήμερα  θεραπεύεται μίλησε ο κ. Λουκάς Στενός  MD,FEBU- Αν. Διευθυντής  Α Ουρολογικής Κλινικής -ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HOSPITAL CENTER στο www.healthweb.gr ,τονίζοντας ότι ''Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι σοβαρή νόσος αλλά οι περισσότεροι που διαγιγνώσκονται δεν πεθαίνουν από αυτόν. Κρατάμε στο μυαλό μας όμως, ότι παρά την αισιοδοξία και την πρόοδο στην διάγνωση και θεραπεία του τα τελευταία 10 χρόνια, εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος για κάποιους ανθρώπους. Στην Αμερική 94 άνδρες πεθαίνουν καθημερινά από τον καρκίνο του προστάτη.''.

Ο Χρήστος Δάκας στο healthweb : Γονιδιακή θεραπεία: Νέα θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς με SMA

Συνέντευξη παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το healthweb.gr ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα , ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την θεραπεία της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας (SMA) και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις αλλά και για την προληπτική εξέταση screening στα νεογνά και πόσο σημαντικό είναι να γίνεται η εξέταση αυτή.  

Ιωάννης Σπηλιώτης : Ένας ξεχωριστός γιατρός - άνθρωπος, εξομολογείται

Συνέντευξη στην Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά Ιωάννης Σπηλιώτης : Μια πρώτη αναζήτηση στο διαδίκτυο σου φέρνει την πληροφορία «Διευθυντής Χειρουργικής – ογκολογίας και Υπεύθυνος Μονάδας Περιτοναϊκής Κακοήθειας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών / Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης».