Συνεντεύξεις

Αποκλειστική συνέντευξη ομότιμου καθηγητή: ‘Ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας, ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει’

Αποκλειστική συνέντευξη ομότιμου καθηγητή: ‘Ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας, ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει’

Για τους κινδύνους στη δημόσια υγεία που φέρνει η έλευση των τουριστών, το σύστημα υγείας και τις ικανότητές του, την κοινωνική χαλάρωση αλλά και τον εκτιμώμενο χρόνο του κύκλου που θα διαγράψει ο κοροναϊός μίλησε αποκλειστικά στο healthweb.gr ο κος Γιώργος Δάικος, ομότιμος καθηγητής παθολογίας και λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ. Συμφώνησε δε με την απαγόρευση των πανηγυριών λέγοντας ότι: «δεν μπορεί να γίνονται με κανόνες. Δεν πρέπει αυτό το καλοκαίρι να έχουμε πανηγύρια. Καλά έκανε η πολιτική προστασία και τα απαγόρευσε». Για τη συσχέτιση μέτρων με τα πλήγματα στην οικονομία ο κος Δάικος επισήμανε: «Αν προσπαθούμε να διορθώσουμε την οικονομία και προκύψουν σοβαρότερα προβλήματα είναι σημαντικό. Βεβαίως, χωρίς οικονομία δεν υπάρχει και υγεία. Πρέπει να πηγαίνουν παράλληλα αυτά!»

Αναλυτικά η συνέντευξη στην Γεωργία Αθ. Σκιτζή

Εντείνεται η ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα. Ποιες είναι οι δικές σας συμβουλές;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πανδημία συνεχίζεται. Και αν παρατηρήσει τα κρούσματα παγκοσμίως θα το καταλάβει. Ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει. Με το άνοιγμα του τουρισμού ήταν αναμενόμενο ότι θα είχαμε εισαγόμενα κρούσματα. Ελέγχεται περίπου ένα 15-20% από τους τουρίστες και βέβαια ελέγχονται όσοι είναι αυξημένου κινδύνου. Οπότε κάποιοι θα μας ξεφύγουν. Εμείς πρέπει να τηρούμε τα μέτρα που ξέρουμε ότι είναι αποτελεσματικά. Κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκες σε πολυσύχναστους χώρους και δεν ξεχνάμε το αντισηπτικό. Επομένως ανεξάρτητα από τους ελέγχους που γίνονται πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο ιός είναι δίπλα μας μην το ξεχνάμε αυτό.

Παραμένουν ορισμένα αναπάντητα ερωτήματα σε σχέση με αυτή τη λοίμωξη. Γιατί έχει τόσο διαφορετική κλινική πορεία από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Είναι ένα θέμα προς διερεύνηση, γίνονται μελέτες. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που πιθανόν δείχνουν γενετική προδιάθεση και τότε εκδηλώνεται πιο σοβαρή λοίμωξη.

Τι είδους ανοσία αναπτύσσεται μετά από λοίμωξη και πόσο διαρκεί;

Δεν έχουμε απαντήσεις 100%. Η πλειοψηφία των ασθενών, κάνει αντισώματα. Όσοι το περνούν ήπια πιθανόν δεν αναπτύσσουν αντισώματα. Αν αυτά είναι προστατευτικά και εξουδετερώνουν τον ιό είναι προς συζήτηση. Φαίνεται όμως ότι τον εξουδετερώνουν. Πόσο διαρκεί; Υπάρχουν κάποια δεδομένα που λένε ότι δεν έχει μεγάλη διάρκεια. Βέβαια, δεν έχουν αρκετό χρόνο να εκτιμήσουμε τι γίνεται. Αν το συγκρίνουμε με άλλους κοροναϊούς κρατά ένα με δύο χρόνια.

Είναι ανησυχητικές οι μεταλλάξεις του κοροναϊού;

Όλοι οι RNA ιοί κάνουν μεταλλάξεις. Αυτό ο ιός όμως έχει ένα σύστημα που διορθώνει τις μεταλλάξεις. Αν αυτές οι μεταλλάξεις έχουν και βιολογική σημασία, δηλαδή ενδυναμώνουν τον ιό ή τον αποδυναμώνουν, αυξάνουν τη λοιμογόνο δύναμη ή τη μεταδοτικότητα του ιού, δεν είμαστε σε θέση να το πούμε.

Πόσο αισιόδοξος είστε για την παρασκευή εμβολίου;

Έχουν ετοιμαστεί στο εργαστήριο πάνω από 100 εμβόλια. Αυτή τη στιγμή 16 από αυτά βρίσκονται σε φάση κλινικών μελετών και δύο – τρία από αυτά στην φάση 3. Εντός του 2021 κάποιο από αυτά πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει.

Ανησυχείτε για γενικευμένο lockdown το φθινόπωρο;

Δεν μπορεί να είναι προφήτης κανείς. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Έχουμε ωστόσο μάθει αρκετά για το πώς συμπεριφέρεται ο ιός. Το γενικό lockdown πιστεύω ότι θα ήταν καταστροφικό. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάτι τέτοιο. Ωστόσο πιστεύω ότι ανά περιοχή θα λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα.

Κρίνετε σωστά τα μέτρα της κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού;

Νομίζω ότι γίνεται ότι καλύτερο θα μπορούσε να γίνει με τις δυνατότητες που έχουμε. Έχει γίνει λεπτομερής μελέτη και διαχείριση Αν ο αριθμός των επισκεπτών αυξηθεί πέραν του αναμενόμενου, δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Εγώ υπολογίζω ότι ανά 1000 επισκέπτες ένα κρούσμα θα υπάρχει σίγουρα. Αν έχουμε 30 εκατομμύρια καταλαβαίνετε τι συζητάμε.

Οι υγειονομικές δομές είναι ικανές να αντέξουν μία έκτακτη κατάσταση;

Αν ο αριθμός των επισκεπτών είναι 3 με 5 εκατομμύρια μπορεί το σύστημα να ανταπεξέλθει. Υπολογίζοντας ότι τότε θα έχουμε 3000 – 5000 εισαγόμενα κρούσματα. Γιατί ανιχνεύονται έγκαιρα και αντιμετωπίζονται. Εάν έχουμε 10 εκατομμύρια επισκέπτες θα αρχίσουν τα πράγματα να χειροτερεύουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Δικαίωμα στην ελπίδα με έγκαιρη διάγνωση

Ο Η. Τσαγκάρης στο healthweb: Διαφορετική προσέγγιση ασθενών με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λουκάς Στενός στο healthweb.gr : Ο καρκίνος του προστάτη εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος

Για τον  καρκίνο του προστάτη μια νόσο που σήμερα  θεραπεύεται μίλησε ο κ. Λουκάς Στενός  MD,FEBU- Αν. Διευθυντής  Α Ουρολογικής Κλινικής -ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HOSPITAL CENTER στο www.healthweb.gr ,τονίζοντας ότι ''Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι σοβαρή νόσος αλλά οι περισσότεροι που διαγιγνώσκονται δεν πεθαίνουν από αυτόν. Κρατάμε στο μυαλό μας όμως, ότι παρά την αισιοδοξία και την πρόοδο στην διάγνωση και θεραπεία του τα τελευταία 10 χρόνια, εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος για κάποιους ανθρώπους. Στην Αμερική 94 άνδρες πεθαίνουν καθημερινά από τον καρκίνο του προστάτη.''.

Ο Χρήστος Δάκας στο healthweb : Γονιδιακή θεραπεία: Νέα θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς με SMA

Συνέντευξη παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το healthweb.gr ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα , ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την θεραπεία της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας (SMA) και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις αλλά και για την προληπτική εξέταση screening στα νεογνά και πόσο σημαντικό είναι να γίνεται η εξέταση αυτή.  

Ιωάννης Σπηλιώτης : Ένας ξεχωριστός γιατρός - άνθρωπος, εξομολογείται

Συνέντευξη στην Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά Ιωάννης Σπηλιώτης : Μια πρώτη αναζήτηση στο διαδίκτυο σου φέρνει την πληροφορία «Διευθυντής Χειρουργικής – ογκολογίας και Υπεύθυνος Μονάδας Περιτοναϊκής Κακοήθειας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών / Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης».

Τι χρειάζεται η φαρμακοβιομηχανία για να επενδύσει περισσότερο στην Ελλάδα ; 

Η πανδημία  του COVID 19 έχει αναδείξει τον σημαντικό ρόλο του κλάδου του φαρμάκου καθώς αναπτυχθήκαν εμβόλια και θεραπείες με εντυπωσιακές ταχύτητες αλλά και την επιτακτική ανάγκη να δοθούν από την πολιτεία  κίνητρα  για επενδύσεις . Αναγκαίο ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο.

Ο Hardo Fischer αποκλειστικά στο healthweb: Η γονιδιακή θεραπεία εισάγει νέο θεραπευτικό πρότυπο στην Ιατρική

‘’ Η γονιδιακή θεραπεία εισάγει ένα νέο θεραπευτικό πρότυπο στην Ιατρική και  ακολούθως στις πολιτικές αποζημίωσής της από τα συστήματα υγείας. ‘’ λέει ο Hardo Fischer, Medical Director Novartis Gene Therapies, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο healthweb και την Νικολέτα Ντάμπου .

Χρήστος Δάκας: Η Novartis Gene Therapies φιλοδοξεί να γίνει η κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης γονιδιακών θεραπειών

«Το 2020 ήταν η χρονιά που και στην Ελλάδα, προστέθηκε μια επιπλέον θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που πάσχουν από Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, η γονιδιακή θεραπεία»  αναφέρει μεταξύ άλλων ο κύριος Χρήστος Δάκας, Διευθύνων  Σύμβουλος  της Novartis Gene Therapies, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το Healthweb.gr . 

Ευγενία Βλάχου : Η έλλειψη εξειδικευμένων νοσηλευτών για τον διαβήτη στοιχίζει την περίοδο της COVID 19

«Οι Νοσηλευτές κάνουν τη διαφορά» είναι το μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation) για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), φαίνεται ωστόσο ότι στη χώρα μας παρά τα χειροκροτήματα της Άνοιξης για τη συμβολή των Νοσηλευτών στην αντιμετώπιση της πανδημίας ο ρόλος τους στην πράξη υποτιμάται από την πολιτεία, πόσο μάλλον στο χώρο του διαβήτη, όπου μοιάζει με πολυτέλεια παρά το γεγονός ότι  οι ιατροί του χώρου υποστηρίζουν τη χρησιμότητά τους.

‘’Φαρμάκι’’ οι ακτινοθεραπείες των καρκινοπαθών στην  Ελλάδα

Τα ιδιωτικά κέντρα ‘’ ξεπουπουλιάζουν’’ τους ασθενείς με καρκίνο ζητώντας πάνω από 2.500€ για κάθε ακτινοθεραπευτική πράξη. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα συνεχίζει να μην έχει αρχείο νεοπλασιών .