Αφιερώματα

Θεαματικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση και θεραπεία της Ηπατίτιδας C

Θεαματικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση και θεραπεία της Ηπατίτιδας C

Θεαματικές είναι οι εξελίξεις, στην αντιμετώπιση και θεραπεία της Ηπατίτιδα C σήμερα λόγω των νέων καινοτόμων θεραπειών οι οποίες έχουν την δυνατότητα εκρίζωσης του ιού σε ποσοστό ανώτερο του 95% αλλά και της νέας στρατηγικής του ΠΟΥ για την εξάλειψη της Ιογενούς Ηπατίτιδας έως το 2030, τις οποίες  σας παρουσιάζουμε σ’ αυτό το αφιέρωμα για την Ηπατίτιδα C και τις θεραπευτικές εξελίξεις  το 2016.

 Επιμέλεια αφιερώματος:  Αρετή Διαμάντη 

Με τα νέα αντιικά φάρμακα η θεραπεία πλέον για τους ασθενείς με ηπατίτιδα C αλλά και τους εκείνους που πάσχουν πέρα της Ηπατίτιδας και από Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία) είναι αποτελεσματική, απλή, χωρίς παρενέργειες και ο ιός της ηπατίτιδας εξαλείφεται πλήρως μέσα σε λίγους μήνες .

H Ιογενής Ηπατίτιδα C είναι θεραπεύσιμη νόσος. Σήμερα, στον τομέα θεραπείας και αντιμετώπισης της νόσου οι ασθενείς έχουν ‘’ σύμμαχο τα νέα θεραπευτικά σχήματα γνωστά και ως αντιικά άμεσης δράσης (DAA’s). ‘’ όπως τονίζει στο www.Life2day.gr ο κ. Γιώργος Καλαμίτσης -Πρόεδρος και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος ” Προμηθέας” 

Γιώργος Καλαμίτσης -Πρόεδρος και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος '' Προμηθέας''

Γιώργος Καλαμίτσης -Πρόεδρος και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος ” Προμηθέας”

Συγκεκριμένα, οι καινούργιες θεραπείες για την Ηπατίτιδα C έχουν λάβει έγκριση κυκλοφορίας από το 2014 στην Ελλάδα και έχουν τη δυνατότητα εκρίζωσης του ιού σε ποσοστό ανώτερο του 95%.

Αναλυτικότερα, τον Ιανουάριο του 2014, έλαβε άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το φάρμακο για την καταπολέμηση του ιού της ηπατίτιδας C η σοφοσμπουβίρη, με την εμπορική ονομασία Sovaldi® της Gilead αλλά και ο σταθερής δόσης συνδυασμός σοφοσμπουβίρη (400 mg)/λεδιπασβίρη (90 mg), έχει λάβει έγκριση κυκλοφορίας στην ΕΕ από το Νοέμβριο του 2014, με την εμπορική ονομασία Harvoni®. Στην συνέχεια το EPCLUSA® είναι το πρώτο και μόνο από του στόματος ολοκληρωμένο θεραπευτικό σχήμα ενός δισκίου για όλους τους γονότυπους (1-6) της χρόνιας λοίμωξης από τον ιό της Ηπατίτιδας C και το τρίτο θεραπευτικό σχήμα της Gilead με βάση την σοφοσμπουβίρη.

Η άδεια κυκλοφορίας εκδόθηκε μετά από ταχεία διαδικασία αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η οποία ακολουθείται για φαρμακευτικά προϊόντα με αναμενόμενο μεγάλο ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία, επιτρέπει δε την εμπορική διάθεση του συνδυασμού της θεραπείας και στις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σχήμα SOF/VEL είναι η τρίτη θεραπευτική αγωγή της Gilead με βάση την σοφοσμπουβίρη που λαμβάνει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμακων για την θεραπεία της Χρόνιας Ηπατίτιδας C. Οι θεραπείες με βάση την σοφοσμπουβίρη συστήνονται από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για όλους τους γονότυπους του HCV και για όλους τους βαθμούς βαρύτητας της νόσου. Σήμερα, έχει συνταγογραφηθεί θεραπεία με βάση την σοφοσμπουβίρη, σχεδόν σε ένα εκατομμύριο ασθενείς παγκοσμίως.

Την επόμενη χρόνια στα μέσα του 2015 ένα σπουδαίο , επίσης, θεραπευτικό σχήμα για την καταπολέμηση του ιού της ηπατίτιδας C, χωρίς ιντερφερόνη του οποίου η αποτελεσματικότητα φτάνει το 100% με δυο φορές χορήγηση ημερησίως κυκλοφόρησε και είναι το γνωστό 3D της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie που έρχεται να καλύψει την ανάγκη που υπήρχε στους ασθενείς με ηπατίτιδα C και γονότυπο 1&4 με 12 εβδομάδες θεραπεία.

Πρόκειται για έναν τριπλό συνδυασμό αντιιικών ουσιών που μπορεί να βοηθήσει «ευαίσθητους» πληθυσμούς ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με αντιρροπούμενη κίρρωση του ήπατος, συλλοίμωξη με HIV-1, ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία υποκατάστασης οπιοειδών και ασθενών που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος και των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Το θεραπευτικό αυτό σχήμα περιέχει διακριτούς μηχανισμούς δράσης που «συνεργάζονται» για να επιτεθούν στον ιό σε τρία διαφορετικά στάδια του κύκλου ζωής του, προκειμένου να αναστείλουν την αναπαραγωγή του. Το προφίλ ασφάλειας των σχημάτων αυτών είναι πάρα πολύ καλό καθώς οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η κεφαλαλγία και η κόπωση.

Πιστή στη δέσμευσή της για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C, η AbbVie παρουσίασε στο πρόσφατο ηπατολογικό συνέδριο που έγινε στη Βοστώνη τα αποτελέσματα του νέου της διπλού συνδυασμού, που επιτυγχάνει πολύ υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας σε όλους τους γονότυπους του ιού της ηπατίτιδας C με οχτώ εβδομάδες θεραπείας, στους μη κιρρωτικούς ασθενείς.

Το κλινικό πρόγραμμα για το διπλό αυτό συνδυασμό σχεδιάστηκε για να διερευνήσει τη συντομότερη διάρκεια θεραπείας που θα εξασφαλίσει την εξάλειψη του ιού της ηπατίτιδας C. Παράλληλα έρχεται να καλύψει τα όποια θεραπευτικά κενά υπάρχουν, πχ αποτυχίες σε προηγούμενες θεραπείες, ασθενείς σε αιμοκάθαρση κ.ο.κ.

Το σχήμα αυτό αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές για έγκριση στο τέλος του 2016 στην Αμερική και στις αρχές του 2017 στην Ευρώπη.

Το επιπρόσθετο πλεονέκτημα πέρα της υψηλής αποτελεσματικότητας των θεραπευτικών σχημάτων , όπως μας επισημαίνει ο κ. Καλαμίτσης ‘’ είναι ότι λαμβάνονται από το στόμα και παρουσιάζουν ελάχιστες έως καθόλου ανεπιθύμητες ενέργειες’’

Τα νέα θεραπευτικά σχήματα, ωστόσο, λόγω υψηλού κόστους δεν καλύπτονται από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, παρά μόνο σε ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο ηπατικής βλάβης-κίρρωση για αυτό λέει ο Πρόεδρος και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας ότι ‘’ έχει συσταθεί η επιτροπή διαπραγμάτευσης των τιμών και είμαστε σε αναμονή της πραγματοποίησης του έργου της.’’

Υπάρχει καταρτισμένο εθνικό σχέδιο δράσης ; 

‘’ Υπάρχει καταρτισμένο εθνικό σχέδιο δράσης; ‘’ ρωτήσαμε το κ. Γιώργο Καλαμίτση -Πρόεδρο και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας ‘’ στο πλαίσιο του αφιερώματος ο οποίος μας είπε ότι ‘’ Η Ελλάδα , συντάχθηκε με το όραμα του ΠΟΥ προς εξάλειψη της ηπατίτιδας C ως το 2030. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα  Ξανθό υπάρχει Εθνικό Σχέδιο Δράσης προς επίτευξη του στόχου, το οποίο στηρίζεται σε συγκεκριμένους άξονες. Στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε ο ΣΑΗΕ “Προμηθέας” με τίτλο «Ηπατίτιδα C και Χρήση Ναρκωτικών στην Ελλάδα 2016» ο κ. Ξανθός ανέπτυξε τους άξονες αυτούς, που αφορούν στην πρωτογενή πρόληψη της νόσου, στην ολιστική παρέμβαση στο ζήτημα των εξαρτήσεων (προγράμματα μείωσης της βλάβης, υποκατάστασης, απεξάρτησης), στην αγωγή υγείας, στον προσυμπτωματικό έλεγχο με στόχο την έγκαιρη διάγνωση, στην πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες βάσει του μητρώου ασθενών και στη μακροχρόνια φροντίδα και παρακολούθηση της νόσου.’’

Ο Υπουργός Υγείας Α. Ξανθός μιλάει για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αντιμετώπισης της Ηπατίτιδας C

Ο Υπουργός Υγείας Α. Ξανθός μιλάει για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αντιμετώπισης της Ηπατίτιδας C. 

Επίσης, ο Υπουργός αναφέρθηκε, σημειώνει ο κ. Καλαμωτής ‘’ στην παρέμβαση στο επίπεδο των τιμών των φαρμάκων (Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ και με πρωτοβουλίες για Κοινή Διαπραγμάτευση μεταξύ κρατών- μελών της ΕΕ και της φαρμακοβιομηχανίας), για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία. Τέλος, ο κ Ξανθός έκανε ειδική μνεία στην πολιτική μείωσης της βλάβης χαρακτηρίζοντάς την ως “κρίσιμη προτεραιότητα” για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης μέσω της λειτουργικής διασύνδεσης όλων των φορέων και δομών ώστε να αυξηθεί το όφελος για τους θεραπευόμενους και η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων.’’

‘’ Ο Σύλλογος «Προμηθέας» αναμένει με ενδιαφέρον την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.’’ Υπογραμμίζει Πρόεδρος και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας».

Στην Ελλάδα ζουν περίπου 5.000 άτομα με Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία) Από αυτούς περίπου 2.500 μεταγγίζονται τακτικά κάθε 15-20 μέρες, όπως μας είπε η κ. Βάνα Μυρίλλα -Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) Βιοπαθολόγος, Δ/ντρια ΕΣΥ νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”.

Βάνα Μυρίλλα -Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) Βιοπαθολόγος, Δ/ντρια ΕΣΥ νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία".

Βάνα Μυρίλλα -Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) Βιοπαθολόγος, Δ/ντρια ΕΣΥ νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”.

Η μετάγγιση για τους ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία , τονίζει στο www.Life2day.gr η Μυρίλλα ότι ‘’ παρά το γεγονός ότι είναι απαραίτητη και πολύτιμη για τη ζωή μας, ενέχει κινδύνους. Πριν την εφαρμογή του μοριακού ελέγχου του αίματος για την ηπατίτιδα C στη χώρα μας μολύνθηκαν περίπου 50% όσων μεταγγίζονταν τακτικά και μάλιστα σε μικρή ηλικία. ‘’

” Έγιναν προσπάθειες στο παρελθόν με τα φάρμακα που υπήρχαν ώστε να θεραπευτούν όσοι είχαν ηπατίτιδα C. Όμως οι περισσότερες από αυτές τις θεραπείες απέτυχαν και είχαν πάρα πολλές επιπλοκές που δημιουργούσαν σημαντικά προβλήματα στην υγεία μας. Κάποια δε από αυτά τα φάρμακα δεν πρέπει καν να χορηγούνται σε εμάς.’’ λέει η Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ). Σήμερα περίπου 1000 άτομα με Θαλασσαιμία και ΔΝ έχουν και ηπατίτιδα C. ‘’ Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πορεία της ηπατίτιδας C σε εμάς δεν ακολουθεί αυτή του φυσιολογικού πληθυσμού λόγω της συνοσηρότητας και της ύπαρξης μεγάλης ποσότητας σιδήρου στο ήπαρ από τις μεταγγίσεις. Θεωρείται λοιπόν άκρως απαραίτητο να θεραπευτούν όλοι άμεσα. ‘’ σημειώνει η κ. Μυρίλλα. 

Για την θεραπεία η Πρόεδρος του ΠΑΣΠΑΜΑ μας λέει ότι ‘’ σήμερα με τα νέα αντιΪκά φάρμακα που ανακαλύφθηκαν, η θεραπεία είναι απλή, χωρίς παρενέργειες και ο ιός της ηπατίτιδας εξαλείφεται πλήρως μέσα σε τρεις μόλις μήνες. Όμως η πρόσβαση σε αυτά είναι ιδιαίτερα δύσκολη αφού τα χορηγούν μόνο σε όσους έχουν μεγάλη βλάβη στο ήπαρ. Για αυτό ευθύνεται το υψηλό κόστος του φαρμάκου και όχι κάποιο επιστημονικό δεδομένο. Δυστυχώς ισχύει το “no money..no honey”. Όμως η ζωή των ασθενών δεν μπορεί να μπαίνει σε τέτοιες λογικές Ζητάμε άμεσα να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για μείωση των τιμών και να ανοίξουν τα κριτήρια ώστε να μπορέσουν να πάρουν όλοι τα νέα φάρμακα. Η θέση του υπουργού υγείας είναι θετική όμως χρειάζεται και η ταχύτατη υλοποίησή της. ‘’

Αpplications και δράσεις ευαισθητοποίησης

Τα applications αλλά και σε δράσεις ευαισθητοποίησης βοηθούν τελικά τους πολίτες και ασθενείς ; Οι δράσεις και εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού, αλλά και ειδικών πληθυσμών, για μία νόσο έχουν πολλαπλά οφέλη , μας απάντησε ο ο κ. Γιώργος Καλαμίτσης -Πρόεδρος και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας’’

Δράσεις ευαισθητοποίησης του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος ‘’ Προμηθέας’’

Δράσεις ευαισθητοποίησης του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος ‘’ Προμηθέας’’

Συγκεκριμένα, μας είπε ο κ. Καλαμίτσης ότι ‘’ η έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη φύση των Ιογενών Ηπατιτίδων συντελεί στην καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και ενισχύει την πρόληψη για αυτές τις νόσους. Η πρόληψη της νόσου αφορά στην πρωτογενή, τη δευτερογενή και την τριτογενή πρόληψη στοχεύοντας αντίστοιχα στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε να μην εμφανιστεί η νόσος, στην όσο το δυνατό πιο έγκαιρη διάγνωση μετά την εμφάνιση της πάθησης και στη μείωση των επιπλοκών και της σοβαρότητας των συνεπειών της νόσου.’’

Η διασφάλιση των ανωτέρω σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος συνιστούν ακρογωνιαίους λίθους για την αντιμετώπιση μίας νόσου και κατά επέκταση στη θωράκιση των πολιτών. Επομένως οι δράσεις ευαισθητοποίησης βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ζωή υψηλής ποιότητας απολαμβάνουν σήμερα οι ασθενείς με διαβήτη

Καρκίνος του μαστού:η γνώση “όπλο” για αποτελεσματική θεραπεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διαβήτης:Η σύνδεση με την Αθηρογόνο δυσλιπιδαιμία & ποιοτική αυτομέτρηση

Ο Σακχαρώδης διαβήτης η πιο διαδεδομένη και «ύπουλη » νόσος  ‘’ χτυπά ‘’ όλο και περισσότερους ανυποψίαστους ανθρώπους.Ενώ μεγάλο μέρος των ασθενών με διαβήτη κινδυνεύουν από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια λόγω εν μέρει της μεταβολικής διαταραχής της Αθηρογόνου δυσλιπιδαιμίας. Ο συχνός έλεγχος των επίπεδων σακχάρου ( γλυκόζης ) στους ασθενείς  με διαβήτη και η  ποιοτική αυτομέτρηση […]

Νέα εποχή για την θεραπεία της ηπατίτιδας C

Η ηπατίτιδα C δεν εμφανίζει σοβαρά ενοχλητικά συμπτώματα , είναι «ύπουλη». Μέχρι χθες η αποτελεσματική θεραπεία της νόσου φάνταζε μακρινό όνειρο των ασθενών αφού τα φάρμακα που υπήρχαν δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα να αρνούνται την χορήγηση τους . Σήμερα οι νέες θεραπείες δίνονται από το στόμα με την μορφή χαπιού και δεν έχουν παρενέργειες. […]