Αφιερώματα

Καρκίνος του μαστού:η γνώση “όπλο” για αποτελεσματική θεραπεία

Καρκίνος του μαστού:η γνώση “όπλο” για αποτελεσματική θεραπεία

1 στις 8 γυναίκες θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού σε κάποια στιγμή της ζωής της.Στη χώρα μας αναφέρονται 4.500 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο και οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού είναι περίπου στους 1.600 .

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερες από 250.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού γίνονται κάθε χρόνο και 90.000 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο.Ο καρκίνος του μαστού απειλεί τις γυναίκες, την ζωής μας … ίσως και εμάς. Η νόσος μπορεί να ‘’ χτυπήσει ‘’ τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες, με συχνότητα στο γυναικείο πληθυσμό.

Όμως δεν είναι ανίκητος. Όλες τις εξελίξεις και για την θεραπεία  του  καρκίνου στον μαστό σας παρουσιάζουμε στο αποκλειστικό αφιέρωμα του www.life2day.gr

Νίκησε τον καρκίνο του  μαστού

Νίκησε τον καρκίνο του  μαστού

Οι δείκτες επιβίωσης έχουν αυξηθεί και ο αριθμός των θανάτων μειώνεται σταθερά χρόνο με το χρόνο λόγω της έγκαιρης διάγνωσης αλλά και της  εξατομικευμένης προσέγγισης και θεραπεία για κάθε ασθενή καθώς και τη βαθύτερη κατανόηση της ίδιας της νόσου. Μάθετε ποιες είναι οι βασικές ενδείξεις του καρκίνου του  μαστού, πατώντας εδώ 

Η επιβίωση των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του μαστού του HR+/HER2 έχει υπερδιπλασιάστει σήμερα κυρίως χάριν των εξελίξεων στο πεδίο της έρευνας, με αποτελεσματική θεραπεία διαβάστε εδώ , όπως σας είχαμε ενημερώσει , σε συνδυασμό με την έγκυρη ενημέρωση για τον προληπτικό έλεγχο και τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού έχουν συμβάλει καταλυτικά ώστε η θεραπεία αυτής της μορφής καρκίνου να είναι σήμερα πιο αποτελεσματική.

Περίπου 10-15% του συνόλου των γυναικών με καρκίνο του μαστού έχουν ταυτόχρονα ορμονοευαίσθητη και HER2 θετική νόσο (HR+/HER2+) , προχωρημένου καρκίνου του μαστού , τονίζει μεταξύ άλλων στην συνέντευξη στο LIFE2DAY.GR ο κ. Γιάννης Μούντζιος MD, MSc, PhD- Παθολόγος Ογκολόγος- 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας , στο πλαίσιο του αφιερώματος για τον καρκίνου του μαστού και τις εξελίξεις σήμερα .

Γιάννης Μούντζιος MD, MSc, PhD- Παθολόγος Ογκολόγος- 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας

Γιάννης Μούντζιος MD, MSc, PhD- Παθολόγος Ογκολόγος- 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας

Τι είναι ο καρκίνος HR+/HER2 ; Μιλήστε μας γι΄ αυτόν να τον γνωρίσουμε ;

Ένα από τα χαρακτηριστικά του καρκίνου του μαστού που λαμβάνουμε υπόψη μας ως ογκολόγοι για τη θεραπευτική του αντιμετώπιση είναι το αν τα καρκινικά κύτταρα έχουν στην επιφάνειά τους ορμονικούς υποδοχείς, (Ηormone Receptors, HR), που σημαίνει ότι τα κύτταρα αυτά «τρέφονται» από τις γυναικείες ορμόνες, κυρίως τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Αυτοί οι όγκοι ονομάζονται ορμονοευαίσθητοι (Σύμβολο: HR+), που σημαίνει ότι η ανάπτυξή τους εξαρτάται από τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Αντίστοιχα, το HER2 είναι μια πρωτεϊνη που βρίσκεται στην επιφάνεια του καρκινικού κυττάρου και του προσδίδει επιθετικά χαρακτηριστικά.

Πόσες γυναίκες πάσχουν από τον καρκίνο HR+/HER2;

Περίπου 60-65% των γυναικών με καρκίνο του μαστού έχουν ορμονευαίσθητη νόσο (HR+) κι ένα ποσοστό 15-20% από αυτές έχουν και την HER2 θετική πρωτεϊνη. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 10-15% του συνόλου των γυναικών με καρκίνο του μαστού έχουν ταυτόχρονα ορμονοευαίσθητη και HER2 θετική νόσο (HR+/HER2+).

Ποιος είναι ο επιπολασμός του καρκίνου του μαστού;Τι αναφέρουν τα τελευταία δεδομένα;

O καρκίνος του μαστού αποτελεί δυστυχώς τη συχνότερη κακοήθη νεοπλασία στις γυναίκες στο δυτικό κόσμο. Υπολογίζεται ότι περίπου μια στις οκτώ γυναίκες στις αναπτυγμένες χώρες θα νοσήσει σε κάποια φάση της ζωής της από καρκίνο του μαστού. Ευτυχώς σήμερα η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική παρέμβαση σώζει τη ζωή της συντριπτικής πλειοψηφίας των γυναικών αυτών.

Για ποιο λόγο εμφανίζεται; Τι νεότερα επιστημονικά δεδομένα υπάρχουν σχετικά;

Δεν είναι γνωστό γιατί κάποιες γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο του μαστού και κάποιες άλλες όχι. Γνωστούς παράγοντες κινδύνου αποτελούν το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού ή ωοθηκών, η παχυσαρκία, η ατεκνία, η προχωρημένη ηλικία πρώτης εγκυμοσύνης, η πρώϊμη εμμηναρχή και η όψιμη εμμηνόπαυση.

Πως εντοπίζεται ο καρκίνος του μαστού;

Η προληπτική ετήσια μαστογραφία σε γυναίκες 40-65 ετών, σε συνδυασμό με το υπερηχογράφημα μαστού σε νεότερες γυναίκες, αποτελεί το καλύτερο διαγνωστικό μέσο για την πρώϊμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού όταν ακόμη αυτός είναι ασυμπτωματικός.

Ο ασθενής πως θα το εντοπίσει;

Φαίνεται ότι η αυτοεξέταση του μαστού από την ίδια τη γυναίκα, ακόμη και όταν γίνεται μετά από κατάλληλη εκπαίδευση, δεν αποτελεί τον καταλληλότερο και πιο ευαίσθητο τρόπο για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Για το σκοπό αυτό, η διενέργεια μαστογραφίας και υπερήχου μαστού αποτελεί απαραίτητη μέθοδο για την ασφαλή διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Σε ποιες εξετάσεις πρέπει να υποβληθούν οι ασθενείς με καρκίνου του μαστού ;

Σε όλες τις γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, πρέπει να γίνονται οι εξετάσεις σταδιοποίησης, δηλαδή να καθοριστεί επακριβώς το στάδιο της νόσου. Αυτές οι εξετάσεις περιλαμβάνουν αιματολογικό και βιοχημικό έλεγχο, αξονικές τομογραφίες θώρακος και κοιλίας, και, εφόσον υπάρχουν σχετικά συμπτώματα, σπινθηρογράφημα οστών και αξονική τομογραφία εγκεφάλου

Πως αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του μαστού; Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες ; Τι προσφέρουν στον ασθενή;

Ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται με συνδυασμό των κάτωθι θεραπειών: χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία και βιολογική (στοχεύουσα) θεραπεία. Οι θεραπείες αυτές προσφέρουν την δυνατότητα ίασης στην πρώϊμη νόσο, και σημαντική παράταση επιβίωση στη μεταστατική νόσο.

Το κόστος θεραπείας στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα είναι μεγάλης σημασίας. Η προτεινόμενη θεραπευτική προσέγγιση είναι και οικονομικά προσιτή;

Οι ασθενείς που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ δικαιούνται πρόσβαση σε όλα τα ογκολογικά φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού με μηδενική συμμετοχή, δηλαδή δωρεάν. Έτσι, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, σχεδόν όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στις ενδεδειγμενες θεραπείες στη χώρα μας. Για τις ανασφάλιστες ασθενείς η χορήγηση τους μπορεί να γίνει μέσω ταμείου πρόνοιας ή μέσω ανθρωπιστικών προγραμμάτων για ανασφάλιστους ασθενείς.

Πως αντιμετωπίζεται ο καρκίνος HR+/HER2 ; Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες; Τι προσφέρουν στον ασθενή; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;

Ο ορμονοευαίσθητος καρκίνος μαστού (ΗR+) που παρουσιάζει και έκφραση της πρωτεϊνης HER2, αντιμετωπίζεται, ανάλογα με την περίπτωση , με ένα συνδυασμό χειρουργικής επέμβασης, χημειοθεραπείας, ορμονοθεραπείας, που στόχο έχει να ελαττώσει τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα, και βιολογικής θεραπείας με ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει την πρωτεϊνη HER2. Τα αποτελέσματα αυτού του θεραπευτικού συνδυασμού σήμερα μπορούν να θεραπεύσουν ένα πολύ σημαντικό ποσοστό γυναικών με HR+/HER2+ νόσο και τα αποτελέσματα αυτά βελτιώνονται συνεχώς με την έλευση νέων πρωτοποριακών φαρμάκων.

Το Life2day.gr φιλοξενεί , επίσης, στο αφιέρωμα του για τον καρκίνο του μαστού,  δύο γυναίκες- πρώην ασθενείς που γνωρίζουν πολύ καλά τον καρκίνο του μαστού. Την κ. Ζωή Γραμματόγλου πρόεδρος του Σύλλογου Καρκινοπαθών – Εθελοντών-Φίλων -Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών και την κ. κα Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»

Η ζωή και τα προβλήματα των ασθενών με καρκίνο του μαστού μέσα από την ματιά της κ. Ζωή Γραμματόγλου πρόεδρος του Σύλλογου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών.

Ζωή Γραμματόγλου πρόεδρος του Σύλλογου Καρκινοπαθών - Εθελοντών - Φίλων - Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών

Ζωή Γραμματόγλου πρόεδρος του Σύλλογου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών

Πείτε μας ως πρόεδρος του ΚΕΦΙ ποια είναι τα βασικά προβλήματα ενός ασθενή με καρκίνο του μαστού σήμερα ;

Η γυναίκα που θα νοσήσει με καρκίνο του μαστού στη σημερινή οικονομική κατάσταση αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με τις λίστες αναμονής για το χειρουργείο, τις χημειοθεραπείες και το μεγαλύτερο με τις ακτινοβολίες που φτάνουν τους 5 με 7 μήνες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η ανασφάλιστη και άπορη γυναίκα.

Περιγράψτε μας πως είναι η καθημερινότητα ενός ασθενή με καρκίνο του μαστού από την εμπειρία σας από τους ασθενείς του συλλόγου; Πως το επικοινωνούν με τα παιδιά τους ; Στην δουλειά τους ;

Έχω νοσήσει η ίδια με καρκίνο του μαστού και ξέρω με τη διάγνωση τίποτα δεν είναι όπως πρώτα. Χρειάζεται υποστήριξη η γυναίκα για να αντιμετωπίσει την καινούργια πραγματικότητα, πιστεύω με τη βοήθεια των ειδικών πρέπει να πει την αλήθεια στην οικογένειά της έτσι θα έχει υποστηρικτικό περιβάλλον. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα όταν εργάζεσαι στον ιδιωτικό τομέα. Πολλές γυναίκες στις ομάδες υποστήριξης λένε ότι δεν ενημερώνουν καν για την ασθένεια φοβούμενες την απόλυση.

Οι γυναίκες που ήταν πρώην ασθενείς ζούν με το φόβο της επαναφοράς ; Αν , ναι Ξεπερνάνε κάποια στιγμή τον φόβο τους;

Ο φόβος του θανάτου είναι μόνιμος σύντροφος, θυμάμαι ότι οραματιζομουν ακόμη και την κηδεία μου, πως θα ήταν η οικογένεια μου χωρίς εμένα. Πιστεύω ότι ο πρώτος χρόνος είναι δύσκολος και επώδυνος χειρουργείο, ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες και μετά ο έλεγχος και κάθε φορά η ίδια αγωνία θα βγουν καλές οι εξετάσεις μήπως έχω μετάσταση;
Με τα χρόνια μαθαίνεις να ζεις με την εμπειρία του καρκίνου συνήθως μέχρι τα τρία χρόνια και στην πενταετία αν όλα πάνε καλά πιστεύω ότι η ζωή βρίσκει τους κανονικούς της ρυθμούς

Ποια είναι η ψυχολογία μίας γυναίκας που νικάει τον καρκίνο του μαστού ;

Ίσως ακούγεται οξύμωρο, αλλά ο Καρκίνος, μέσα από την απειλή του θανάτου, δίνει συχνά την ευκαιρία για καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτό το επιβεβαιώνουν καθημερινά, τόσο οι ασθενείς που είχαν την ευκαιρία μιας επιστημονικής υποστήριξης, όσο και αυτοί που ανακάλυψαν μόνοι τους, μετά από πολύ χρόνο και πόνο, τις προσωπικές εσωτερικές τους δυνάμεις

Οι ανάγκες των ασθενών με Καρκίνο ήταν, είναι και θα είναι κοινές ανθρώπινες ανάγκες που εκλύει στον καθένα μας η απειλή ζωής και ο αβάστακτος συναισθηματικός πόνος που την ακολουθεί.Εάν η γυναίκα έχει την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη βγαίνει πιο δυνατή και συνήθως χωρίζει τη ζωή πριν τον καρκίνο και τη ζωή μετά τον καρκίνο

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει ένας ασθενής με καρκίνο του μαστού;

Γινόμαστε καθημερινά δέκτες τηλεφωνημάτων από γυναίκες, που κυριολεκτικά μας παρακαλούν να μεσολαβήσουμε για να μπορέσουν να κάνουν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα τις εξετάσεις τους. Καταλαβαίνετε, βέβαια, ότι δεν μπορούσαν και δεν μπορούν όλες να αντέξουν το κόστος των εξετάσεων σε ιδιωτικό κέντρο. Σήμερα, που μιλάμε, είναι πολύ περισσότερες αυτές που δεν μπορούν να επωμιστούν αυτό το κόστος. Μικρότερο ή μεγαλύτερο, δεν έχει σημασία. Δεν μπορούν καθόλου αφού είναι αντιμέτωπες με την ανεργία, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε οικογενειακό επίπεδο.

Σε ακραίες καταστάσεις, προσπαθούμε, σε συνεργασία με διαγνωστικά κέντρα, να τις βοηθήσουμε να κάνουν, τουλάχιστον, τις πολύ βασικές εξετάσεις. Αλλά ο αριθμός τους μεγαλώνει κάθε στιγμή, κάθε λεπτό και οι δυνατότητες μας είναι περιορισμένες.

Η δική μας συμβουλή είναι, παρόλα αυτά, να επιμένουν, να μην απελπίζονται και αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους. Να επιμένουν πολύ, οι εξετάσεις πρέπει οπωσδήποτε να γίνονται, ακόμα και με μακρινά ραντεβού, αν δεν γίνεται αλλιώς. Μόνο αυτό να έχουν στο μυαλό τους.

Πιστεύετε ότι οι γυναίκες σήμερα είναι σωστά ενημερωμένες για τον καρκίνο του μαστού;

Στο Κ.Ε.Φ.Ι. στοχεύουμε στην ενημέρωση του γενικού γυναικείου πληθυσμού για την αξία της πρόληψης-έγκαιρης διάγνωσης της νόσου. Είναι σημαντικό οι γυναίκες να γνωρίζουν για τον καρκίνο του μαστού και να κάνουν τις προληπτικές τους εξετάσεις κάθε χρόνο. Η ενημέρωση βοηθά και τον φόβο της διάγνωσης.

Μιλήστε μας για το πρόγραμμα «Είσαι γυναίκα. Είσαι Δύναμη!» το οποίο στηρίξατε είχαν επιτυχία τα βιωματικά σεμινάρια;

Θέλω να ευχαριστήσω τη της Novartis Oncology για το πρόγραμμα αυτό που είχε ως στόχο να ευαισθητοποιήσει όλους, αναφορικά με τις ανάγκες μας, μέσα από μια σειρά εξειδικευμένων ενεργειών.

Η Σχολή Δύναμης απευθυνόταν στη γυναίκα με ολιστικό τρόπο, παρέχοντάς της τα απαραίτητα εργαλεία που θα τη βοηθήσουν να ανακαλύψει την εσωτερική της δύναμη και να ανταπεξέλθει με σθένος και αυτοπεποίθηση στον αγώνα της.

Μέσα από μια σειρά σεμιναρίων, κάθε γυναίκα είχε την δυνατότητα να εξερευνήσει τον εαυτό της και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της, ανακτώντας παράλληλα την αυτοπεποίθησή της. Κάθε κύκλος σεμιναρίων στόχο είχε να προσεγγίσει δημιουργικά μια διαφορετική πτυχή της φύσης της γυναίκας. Η γνώση και η ενημέρωση όλων, για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην έγκαιρη πρόληψη και αποτελεσματική θεραπεία της νόσου.

Σχετικά με το Κ.Ε.Φ.Ι. – διαβάστε εδώ

Για την καθημερινότητα μίας γυναίκας που νοσεί αλλά και την ψυχολογία καθώς και τις δυσκολίες μιλάει στο αφιέρωμα του www.Life2day.gr η κ. Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» .

λεοπάτρα Γαβριηλίδου πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»

λεοπάτρα Γαβριηλίδου πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»

Πείτε μας κυρία Γαβριηλίδου ως πρόεδρος του ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ ο καρκίνος του μαστού είναι ανίκητος;

Η αξία της έγκαιρης διάγνωσης είναι τεράστια. Ο καρκίνος του μαστού είναι μία ασθένεια η οποία αν διαγνωσθεί έγκαιρα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεγάλη επιτυχία και να οδηγήσει σε πλήρη ίαση. Η πρόοδος στην ογκολογία και οι στοχευμένες θεραπείες δίνουν την ελπίδα για ακόμη πιο ενθαρρυντικά νέα.

Περιγράψτε μας πως είναι η καθημερινότητα μίας γυναίκας που νοσεί σε περίοδο θεραπειών.

Όταν μία γυναίκα με καρκίνο μαστού βρίσκεται σε περίοδο θεραπειών κατά κύριο λόγο η καθημερινότητά της περιλαμβάνει συχνές επισκέψεις στο Νοσοκομείο, συχνή επικοινωνία με τον γιατρό της για την αντιμετώπιση τυχόν παρενεργειών και διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων για την εκτίμηση της πορείας της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Είναι μια περίοδος με πολύ άγχος και έντονα τα συναισθήματα του φόβου και της αγωνίας. Μέσα σε αυτό το διάστημα αγωνίζεται παράλληλα να λειτουργήσει και σε όλους τους υπόλοιπους ρόλους της ζωής της ως μητέρα, ως σύζυγος, ως κόρη προσπαθώντας να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργεί κάθε ρόλος και να συνεχίσει την ζωή της.

Οι ασθενείς είναι ικανοποιημένοι από την θεραπεία τους;

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών αναφέρουν ότι είναι ικανοποιημένες από την θεραπεία τους, αλλά θα ήθελαν περισσότερη ενημέρωση και επικοινωνία από τον γιατρό τους. Υπάρχει, ωστόσο, και ένα ποσοστό ασθενών που δεν μένουν ευχαριστημένες από τον θεράποντα ιατρό τους και μπορεί να αναζητήσουν δεύτερη γνώμη.

Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις σήμερα είναι οικονομικά προσιτές;

Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις του καρκίνου του μαστού είναι ακριβές αλλά καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από τον ασφαλιστικό φορέα της ασθενούς. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο κόστος με το οποίο επιβαρύνεται ανά τακτά διαστήματα η ασθενής το οποίο αφορά σε συμμετοχή της σε διαγνωστικές εξετάσεις και αγορά φαρμάκων. Το κόστος αυτό φαντάζει ιδιαίτερα μεγάλο όταν παράλληλα σε γενικές γραμμές έχουν μειωθεί τα εισοδήματα της ασθενούς λόγω της οικονομικής κρίσης και των αλλαγών που έχει επιφέρει (περικοπές, ανεργία, απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας).

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας ασθενής με καρκίνο του μαστού στην εποχή μας ;

Μία ασθενής με καρκίνο μαστού σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα σε διαφορετικούς τομείς της ζωής της. Ο καρκίνος του μαστού προκαλεί έντονα συναισθήματα και επιφέρει πολλές αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας. Η επιβίωση, η πιθανότητα υποτροπής, η εικόνα σώματος, η γονιμότητα, οι σχέσεις, η ικανότητα εργασίας είναι ζητήματα τα οποία απασχολούν την γυναίκα με καρκίνο μαστού, η οποία καλείται σε σύντομο χρονικό διάστημα να λάβει σημαντικές αποφάσεις και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ζωής της. Σε όλες αυτές τις δυσκολίες έρχεται να προστεθεί η οικονομική επιβάρυνση της ασθενούς και η δυσκολία επαφής της με ένα σύστημα υγείας το οποίο παρουσιάζει πολλές αδυναμίες και τεράστιες ελλείψεις.

Ελλειψη επαρκούς ενημέρωσης

Τα προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζει μια ασθενής με καρκίνο μαστού είναι η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης και επικοινωνίας με τον γιατρό της, οι δυσκολίες με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων, μείωση ποσοστών αναπηρίας σε σύντομο διάστημα), τα αυξημένα έξοδα λόγω οικονομικής συμμετοχής σε συχνές διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και σε κάποια φάρμακα που καλούνται να παίρνουν συχνά, η μεγάλη αναμονή για ραντεβού σε Δημόσια Νοσοκομεία και κάποιες φορές η καθυστέρηση στην παράδοση της βιοψίας ή/και η καθυστέρηση του χειρουργείου.

Οι γυναίκες είναι σωστά ενημερωμένες για τον καρκίνο του μαστού;

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλα βήματα στον τομέα της ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού και οι γυναίκες έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην ενημέρωση. Ωστόσο, χρειάζεται να συνεχίσει αυτή η προσπάθεια για να υπάρχει έγκυρη και ισότιμη πρόσβαση για κάθε γυναίκα από όποιο μέρος της Ελλάδας και να προέρχεται. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» συμβάλλει με την ενεργό του δράση στην έγκυρη ενημέρωση του πληθυσμού για τον καρκίνο του μαστού. Κάποιες από τις δράσεις του Συλλόγου είναι οι ακόλουθες: διοργανώνει ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους, Συλλόγους και σε χώρους εργασίας, διακινεί κάθε χρόνο χιλιάδες έντυπα για την πρόληψη και διεξάγει κάθε χρόνο τον Αγώνα Δρόμου και Περίπατο Greece Race for the Cure® ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Μιλήστε μας για το πρόγραμμα «Είσαι γυναίκα. Είσαι Δύναμη!» το οποίο στηρίξατε είχαν επιτυχία τα βιωματικά σεμινάρια;

Το πρόγραμμα «Είσαι γυναίκα. Είσαι Δύναμη!» φάνηκε να έχει μεγάλη απήχηση και ενδιαφέρον καθώς δεχτήκαμε πολλά τηλέφωνα από κυρίες που ήθελαν να μάθουν πληροφορίες για τα συγκεκριμένα σεμινάρια και για να δηλώσουν συμμετοχή. Είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες προσπάθειες οι οποίες έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση της γυναίκας και την καλύτερη ενημέρωση της για μια σειρά από θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Διατροφή για ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Υγιεινές διατροφικές επιλογές κατά του καρκίνου του στήθους, του ενδομητρίου, των ωοθηκών και του τραχήλου της μήτρας. Σας παρουσιάζουμε , διατροφή για ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Η συσχέτιση μεταξύ διατροφής και καρκίνου έγινε αρχικά γνωστή από την American Cancer Society και το National Cancer Institute. Εκτιμήθηκε λοιπόν ότι τουλάχιστον το 35% όλων των τύπων καρκίνου σχετίζεται με τη διατροφή και πιο συγκεκριμένα στις γυναίκες το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50%. Με τον τρόπο που συνδέθηκε το τσιγάρο με τον καρκίνο των πνευμόνων, έγινε και η σύνδεση μεταξύ διατροφής και καρκίνου, όταν μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες και η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου μεγάλων ομάδων ανθρώπων. Όταν λοιπόν αυτές οι ομάδες εξετάστηκαν διεξοδικά, διαφάνηκαν τα παρακάτω αποτελέσματα: Οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα κατανάλωναν λιγότερα φρούτα και λαχανικά και ως εκ τούτου είχαν χαμηλότερα επίπεδα σε β-καροτένιο και άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά. Άλλα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα όταν μια διατροφή περιέχει λιγότερο από πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, είναι το φολικό οξύ (ή αλλιώς φυλλικό οξύ) και βιταμίνη C.

Ο καρκίνος του πνεύμονα εκτιμάται ότι από το 2000 είναι ο «υπ’αριθμόν ένα» παράγοντας θανάτου των γυναικών, «εκτοπίζοντας» το καρδιακό έμφραγμα εκτός κι αν υπάρχει σημαντική μείωση στις γυναίκες που καπνίζουν –ειδικότερα στις νέες-.

Για την διατροφή των  ασθενών με καρκίνο του μαστού διαβάστε περισσότερα εδώ 

Επιμέλεια: Αρετή Διαμάντη 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ζωή υψηλής ποιότητας απολαμβάνουν σήμερα οι ασθενείς με διαβήτη

Θεαματικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση και θεραπεία της Ηπατίτιδας C

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διαβήτης:Η σύνδεση με την Αθηρογόνο δυσλιπιδαιμία & ποιοτική αυτομέτρηση

Ο Σακχαρώδης διαβήτης η πιο διαδεδομένη και «ύπουλη » νόσος  ‘’ χτυπά ‘’ όλο και περισσότερους ανυποψίαστους ανθρώπους.Ενώ μεγάλο μέρος των ασθενών με διαβήτη κινδυνεύουν από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια λόγω εν μέρει της μεταβολικής διαταραχής της Αθηρογόνου δυσλιπιδαιμίας. Ο συχνός έλεγχος των επίπεδων σακχάρου ( γλυκόζης ) στους ασθενείς  με διαβήτη και η  ποιοτική αυτομέτρηση […]

Νέα εποχή για την θεραπεία της ηπατίτιδας C

Η ηπατίτιδα C δεν εμφανίζει σοβαρά ενοχλητικά συμπτώματα , είναι «ύπουλη». Μέχρι χθες η αποτελεσματική θεραπεία της νόσου φάνταζε μακρινό όνειρο των ασθενών αφού τα φάρμακα που υπήρχαν δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα να αρνούνται την χορήγηση τους . Σήμερα οι νέες θεραπείες δίνονται από το στόμα με την μορφή χαπιού και δεν έχουν παρενέργειες. […]