Αφιερώματα

Νέα εποχή για την θεραπεία της ηπατίτιδας C

Νέα εποχή για την θεραπεία της ηπατίτιδας C

Η ηπατίτιδα C δεν εμφανίζει σοβαρά ενοχλητικά συμπτώματα , είναι «ύπουλη». Μέχρι χθες η αποτελεσματική θεραπεία της νόσου φάνταζε μακρινό όνειρο των ασθενών αφού τα φάρμακα που υπήρχαν δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα να αρνούνται την χορήγηση τους . Σήμερα οι νέες θεραπείες δίνονται από το στόμα με την μορφή χαπιού και δεν έχουν παρενέργειες. Ενώ επιτυγχάνεται η εκρίζωση του ιού από τον οργανισμό δηλαδή δεν υπάρχει ιός , δεν μένει φορέας ο ασθενής. Ο ιός Φεύγει.

Στην χώρα μας, εκτιμάται ότι περίπου 170 χιλιάδες άτομα πάσχουν από ηπατίτιδα C. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία κινδυνεύουν, αλλά και μεταδίδουν τον ιό, χωρίς καν να γνωρίζουν ότι νοσούν. Είναι πολύ σημαντικό να παίρνουμε μέτρα προφύλαξης από αυτή την τόσο συχνή νόσο. Αν η λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί, είναι πιθανό να οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις. Δηλαδή σε κίρρωση του ήπατος, καρκίνο του ήπατος και άλλες παθήσεις που απειλούν άμεσα τη ζωή του ασθενούς.

Ωστόσο, εδώ και λίγους μήνες, οι ειδικοί αλλά και οι ασθενείς εκφράζουν την αισιοδοξία τους. Μιλάνε για νέα εποχή στην θεραπεία της ηπατίτιδας C. Οι νέες θεραπείες φαίνεται ότι εξαφανίζουν τον ιό, και μάλιστα χωρίς να προκαλούν τις ανεπιθύμητες ενέργειες των παλαιότερων φαρμάκων. Το life2day.gr μίλησε με τον κ. Γιώργο Παπαθεοδωρίδη και τον κ. Γιώργο Καλαμίτση, δύο ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά την νόσο της Ηπατίτιδας c.

Η ηπατίτιδα C είναι «ύπουλη» ασθένεια

Η ηπατίτιδα C είναι «ύπουλη» ασθένεια

Οι ειδήσεις είναι αρκετές, και αρκετά ευοίωνες για τους ασθενείς. Γιατί όμως και όχι για όλους τους ασθενείς και τι ρόλο παίζουν τα ταμεία σε αυτό; Οι ειδικοί μας εξηγούν. Παράλληλα, ας μάθουμε τα πάντα για την ηπατίτιδα C στο αφιέρωμα του www.life2day.gr. Κυρίως ας απευθυνθούμε αμέσως στον γιατρό αν καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του ήπατος μας, διαβάζοντας τα συμπτώματα. Αξίζει όσο η ζωή μας.

Οι προοπτικές για καλύτερη ζωή των ασθενών, οι νέες θεραπείες, η κάλυψη από τα ταμεία και το ευοίωνο μέλλον.

Η αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C είναι ένα καίριο ζήτημα, και οι εξελίξεις χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως «επαναστατικές». Ο κύριος Γιώργος Παπαθεοδωρίδης , Ηπατολόγος και Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί στο www.life2day.gr όλα τα νεότερα δεδομένα αναφορικά με την αντιμετώπιση της νόσου.

Γιώργος Παπαθεοδωρίδης , Ηπατολόγος και Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Γιώργος Παπαθεοδωρίδης , Ηπατολόγος και Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κύριε Παπαθεοδωρίδη τι συμβαίνει με τις νέες θεραπείες για την ηπατίτιδα C; Τα νέα φάρμακα είναι όντως επαναστατικά;

Τα νέα φάρμακα είναι εντυπωσιακά επαναστατικά, και αλλάζουν ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισης της ηπατίτιδας c. Εκριζώνουν τον ιο σχεδόν σε όλους τους ασθενείς, σε πάνω από 95% των ασθενών που θα τα λάβουν, και μάλιστα μπορούν να δοθούν και σε ασθενείς που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να λάβουν καμία άλλη θεραπεία. Και κυρίως στους πολύ βαριά ασθενείς, ασθενείς με προχωρημένη κίρρωση, στους οποίους η μόνη ελπίδα ήταν η μεταμόσχευση, ή συνήθως ο θάνατος, δυστυχώς.

Αυτά είναι τα μόνα πλεονεκτήματα τους;

Υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα. Είναι πολύ πιο απλά, είναι δισκία από το στόμα, χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες, με πολύ καλό προφίλ ασφάλειας, αλλά τα κύρια – κύρια πλεονεκτήματα τους είναι ότι δίνονται σε όλους τους ασθενείς και επιτυγχάνουν πολύ υψηλά ποσοστά εκρίζωσης του ιού.

Αυτή είναι και η κύρια διαφορά από τα προηγούμενα φάρμακα;
Ακριβώς.

Μιλάμε για μια νέα εποχή για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας c;

Βέβαια, μιλάμε για μια νέα εποχή, εντυπωσιακή εποχή, η οποία ήρθε και άλλαξε πολύ γρήγορα – δηλαδή πρώτη φορά έχει υπάρξει τομέας της ιατρικής και νόσος που αναπτύχθηκαν τόσο πολλές καινοτόμες θεραπείες σε τόσο γρήγορο διάστημα. Τα πρώτα νέα φάρμακα βγήκαν το 2011, τα οποία είχαν παρενέργειες και τα λοιπά, και τα οποία συστήνεται να μην χορηγούνται πλέον. Από τον Γενάρη του ’14, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό φαρμάκων έχουν εγκριθεί πέντε καινούργια φάρμακα ή ομάδες φαρμάκων.

Ο ασθενής πρέπει να παίρνει πολλά χάπια κάθε μέρα;

Ανάλογα με τον γονότυπο, εξαρτάται. Υπάρχουν και γονότυποι που μπορεί να παίρνει μόνο ένα χάπι την ημέρα με τις νέες θεραπείες. Και μάλιστα εάν είναι μη κιρρωτικός, δηλαδή πριν την κίρρωση, μπορεί να παίρνει θεραπεία για οχτώ εβδομάδες μόνο. Τα περισσότερα είναι για 12 εβδομάδες, μπορεί να είναι ένα μπορεί να είναι παραπάνω χάπια την ημέρα – 2 ή 4 για παράδειγμα, αλλά τα χάπια δεν είναι πολλά και δεν είναι πρόβλημα. Το κύριο ευτύχημα είναι ότι είναι ασφαλή και χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες. «Επιτυγχάνουμε εκρίζωση του ιού από τον οργανισμό».

Και δεν ξαναπαίρνει ποτέ πια φάρμακα;

Όχι μόνο δεν ξαναπαίρνει, αλλά δεν υπάρχει ιός. Είναι από τα λίγα – ίσως το μοναδικό – χρόνιο ιογενές νόσημα, που επιτυγχάνουμε εκρίζωση του ιού από τον οργανισμό. Δεν μένει φορέας, να μείνει ο ιος «να κοιμάται». Φεύγει.

Είναι εντυπωσιακό!

Ναι.

«Είναι δύσκολο να υπάρχουν τέτοιες νέες θεραπείες, θαυματουργές πρακτικά και να μην μπορούμε να τις δώσουμε σε όλους τους ασθενείς μας».

Τα κριτήρια εισαγωγής στις νέες θεραπείες είναι στενά και περιορίζεται η πρόσβαση σε μεγάλη μερίδα ασθενών. Ποιες ενέργειες νομίζετε ότι πρέπει να γίνουν ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση περισσότεροι ασθενείς σε αυτές τις καινοτόμες θεραπείες;

Από πλευράς ιατρικής, επιστημονικής και ανθρώπινης αν το δει κανένας είναι δύσκολο να υπάρχουν τέτοιες νέες θεραπείες, θαυματουργές πρακτικά και να μην μπορούμε να τις δώσουμε σε όλους τους ασθενείς μας. Και όταν έχεις τον άρρωστο μπροστά σου, ο οποίος πιθανόν θα έχει λάβει και μια άλλη θεραπεία, τον έχει ταλαιπωρήσει το σύστημα – πιθανόν τον έχει μολύνει το ίδιο το σύστημα με τις μεταγγίσεις πριν από πολλά χρόνια, που δεν ελέγχονταν οι μεταγγίσεις γιατί δεν τον ξέραμε τον ιο… Το ’92 ανακαλύφθηκε η ηπατίτιδα c. Άρα πριν από το ‘92 οι ιατρικές παρεμβάσεις μετέδιδαν άθελα τους την ηπατίτιδα c. Και να έχεις έναν τέτοιο άρρωστο λοιπόν μπροστά σου και να του πεις «ξέρεις δεν έχεις φτάσει στην κίρρωση, και άρα δεν μπορείς να θεραπευτείς ακόμα». Από την άλλη πλευρά καταλαβαίνουμε βέβαια, και υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου θέμα με το ποιοι θα πάρουν τις νέες θεραπείες, μιας και είναι αρκετά υψηλό το κόστος τους, και υπάρχουν και πολλοί ασθενείς. Πολλές χώρες δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος της χορήγησης των φαρμάκων σε όλους τους ασθενείς. Και άρα ξεκινάμε μια ιεράρχηση. Η ιεράρχηση είναι ότι σίγουρα πρέπει να το πάρουν οι ασθενείς με κίρρωση, μη αντιρροπούμενη κίρρωση, γιατί κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους. Άρα το όφελος εκεί είναι μεγάλο. Και επίσης προσπαθούμε αυτή τη στιγμή, και από ότι φαίνεται ο ΕΟΠΥΥ αρχίζει να το αποδέχεται, με πιέσεις και από τους γιατρούς και από τις επιστημονικές εταιρίες, και από τον σύλλογο των ασθενών, να παίρνουν θεραπείες και οι ασθενείς που είναι λίγο πριν την κίρρωση, αλλά όχι σε κίρρωση. Οι «προκιρρωτικοί» ας πούμε. Προς το παρόν αυτοί εγκρίνονται.

Άρα είναι θέμα του ΕΟΠΥΥ να…

…να βρει τα λεφτά να πληρώσει σε μεγάλο αριθμό αυτές τις θεραπείες. Η ηπατίτιδα c έχει αυτή τη στιγμή από πλευράς σταδιοποίησης, δηλαδή σοβαρότητας της νόσου, 4 στάδια. Το 4 είναι η κίρρωση. Σε αυτούς εγκρίνουν τα νέα φάρμακα. Και υπάρχει και ένα στάδιο μετά το 4, που είναι πια οι πολύ προχωρημένοι, μετά την κίρρωση. Αυτή τη στιγμή εγκρίνουν του 4, και μετά το 4. Τώρα, μάθαμε από μια πληροφορία ότι μάλλον θα εγκρίνουν και το 3ο στάδιο. Τους ασθενείς που έχουν αντιμετωπιστεί με τα παλιά φάρμακα, και η θεραπεία τους έχει αποτύχει. Αλλά δεν εγκρίνουν ακόμη το 1 και το 2. Εκεί είμαστε τώρα…

Στην Αμερική χορηγείται θεραπεία στους ασθενείς που ανήκουν σε ειδικές ομάδες, ως μέτρο περιορισμού μετάδοσης της λοίμωξης.

Ποιες είναι οι σκέψεις και οι προτάσεις σας για την καταπολέμηση της νόσου σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες; Όπως είναι οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών;

Αυτή είναι μια πολύ ειδική ομάδα, και πολύ υψηλού κινδύνου για ηπατίτιδα c, και θεωρητικά και επιστημονικά για πρώτη φορά έχουμε τρόπους να περιορίσουμε τη λοίμωξη σε αυτές τις ομάδες, και έτσι να μειώσουμε και τη διασπορά της. Γιατί εκεί είναι και τα περισσότερα νέα κρούσματα στη χώρα μας, και η χώρα μας έχει έναν από τους υψηλότερους επιπολασμούς της ηπατίτιδας c σε αυτή την ομάδα, ξεπερνά το 70 – 75 % των χρηστών, που είναι μολυσμένοι. Άρα πρέπει αυτό το νούμερο να το ρίξουμε, και αν πέσει χαμηλά θα μειωθεί και η διασπορά ανάμεσα τους. Γιατί τώρα που όλοι είναι μολυσμένοι, ο καινούργιος θα πάρει τη σύριγγα και θα μολυνθεί και αυτός. Τώρα που έχουμε χάπια που δρουν γρήγορα, οι θεραπείες διαρκούν λίγο, άρα έχουν όλες τις πιθανότητες αυτοί οι άνθρωποι να μπορέσουν να τα πάρουν. Το θέμα είναι να πειστεί το σύστημα να τα δώσει και σε αυτούς, ανεξαρτήτως βαρύτητας νόσου. Δηλαδή στην Αμερική ας πούμε, που και εκεί βάζουν προτεραιότητες, έχουν μέχρι το 3ο και 4ο στάδιο όπως είπαμε, το δίνουν και στο 2ο στάδιο, αλλά το δίνουν στους χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών, στους φυλακισμένους, στις γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν, στους ομοφυλόφιλους, σε όλες αυτές τις ομάδες το δίνουν ανεξαρτήτως σταδίου. Ως τρόπο περιορισμού μετάδοσης της λοίμωξης.

Στο μέλλον πώς μπορούν να περιοριστούν οι νέες μολύνσεις;

Οι καινούργιες μολύνσεις αυτή τη στιγμή όχι μόνο δεν περιορίζονται, αλλά σε αριθμό αυξάνονται. Οι εκτιμήσεις είναι ότι έχουμε 1300 με 1500 νέα κρούσματα κάθε χρόνο στην Ελλάδα, από τη στιγμή που θεραπεύουμε με τις παλιές θεραπείες λιγότερο από χίλιους. Άρα κάθε χρόνο προσθέτουμε και κάποιους, τελείως καθαρούς ας πούμε, στο pool το υπάρχον, σε αριθμούς. Τώρα, παρ’ όλα αυτά, μπορεί να υπάρξει ένα πλάνο, στο οποίο μπορεί να πει ο ΕΟΠΥΥ, «εντάξει, εγώ στις δύσκολες εποχές που είμαστε μπορώ να θεραπεύω μέχρι 3 χιλιάδες τον χρόνο, 4 χιλιάδες τον χρόνο. Αν δοθούν τέτοιες κατευθύνσεις, η επιστημονική κοινότητα θα βρει τον τρόπο να θεραπεύσει αυτούς. Έτσι; Αλλά ούτε αυτό υπάρχει. Είναι αρχή βέβαια, πολλές χώρες δεν τα έχουν βάλει καν τα φάρμακα. Στην Ελλάδα υπάρχει καθυστέρηση, αλλά στην ηπατίτιδα c, τουλάχιστον στους κιρρωτικούς που κινδυνεύουν άμεσα, η καθυστέρηση ήταν μικρή. Επίσης έχει μια αρκετή γραφειοκρατία η χορήγηση των φαρμάκων, και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο φρένο για να πούμε την αλήθεια, στη χορήγηση των νέων φαρμάκων. Και ειδικά στους κιρρωτικούς που τα χρειάζονται άμεσα.

Άρα η λύση θα ήταν ο ΕΟΠΥΥ να βάλει ως προτεραιότητα την έγκριση περισσότερων ασθενών;

Σωστό. Ακριβώς. Να αυξηθεί ο αριθμός, να πει «αυξάνουμε το budget για την ηπατίτιδα c, και μπορούμε να θεραπεύσουμε παραπάνω από αυτούς που θεραπεύουμε σήμερα, και σίγουρα παραπάνω από τους 2 – 3 χιλιάδες ασθενείς τον χρόνο. Για να αρχίσουμε να μειώνουμε σε απόλυτο αριθμό τους υπάρχοντες.

Νέα επαναστατική θεραπεία

Νέα επαναστατική θεραπεία

Νέο επαναστατικό φάρμακο στην Ελλάδα από την Gilead

Σύμφωνα με την Gilead Sciences, Inc. (Nasdaq: GILD) μία νέα επαναστατική θεραπεία είναι διαθέσιμη , η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει άμεσα στην Ελλάδα μετά την εισαγωγή της στη θετική λίστα. Ο Ευρωπαϊκος́ Οργανισμος́ Φαρμάκων χορήγησε άδεια κυκλοφορίας για το Harvoni® (90 mg ledipasvir /400 mg sofosbuvir), το πρώτο σχήμα ενός δισκίου που χορηγείται άπαξ ημερησίως για τη θεραπεία της πλειονότητας των χρόνιων λοιμώξεων από τον ιό της ηπατίτιδας C με γονότυπους 1 και 4 σε ενήλικες.1 Το Harvoni συνδυάζει τον αναστολέα της NS5A ledipasvir (LDV) με το νουκλεοτιδικό ανάλογο του αναστολέα πολυμεράσης sofosbuvir (SOF), το οποίο εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2014 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων με την εμπορική ονομασία Sovaldi®.2

Ο συνδυασμός ledipasvir και sofosbuvir ενδείκνυται για τη θεραπεία της χρόνιας λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) και συνιστάται για πρωτοθεραπευόμενους και επαναθεραπευόμενους κιρρωτικούς και μη κιρρωτικούς ασθενείς με γονότυπους 1 και 4, με θεραπεία διάρκειας 12 ή 24 εβδομάδων, ανάλογα με το προηγούμενο ιστορικό θεραπείας και τη σοβαρότητα της κίρρωσης. Θεραπεία οκτώ εβδομάδων με ledipasvir/sofosbuvir δύναται να χορηγηθεί σε μη κιρρωτικούς, πρωτοθεραπευόμενους ασθενείς με γονότυπο 1. Σε ασθενείς με γονότυπος 1 και 4 με μη αντιρροπούμενη κίρρωση, καθώς και σε ασθενείς με γονότυπο 3 με κίρρωση και/ή σε ασθενείς που έχουν αποτύχει σε προηγούμενη θεραπεία, το Harvoni πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ριμπαβιρίνη για 24 εβδομάδες. Το Harvoni ενδείκνυται επίσης για ασθενείς με HCV και συλλοίμωξη με HIV.1
Η έγκριση της άδειας κυκλοφορίας βασίστηκε στο πρόγραμμα κλινικής έρευνας ανάπτυξης στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 2000 ασθενείς με χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV). Η έγκριση χορηγήθηκε κατόπιν επιταχυνόμενης διαδικασίας αξιολόγησης που διενήργησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις νέων φαρμάκων μείζονος ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία, καθιστώντας πλέον δυνατή την κυκλοφορία του ledipasvir/sofosbuvir και στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η περίληψη των χαρακτηριστικών του φαρμάκου διατίθεται στη διεύθυνση www.ema.europa.eu.

Μήνυμα αισιοδοξίας από τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας»

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νόσους του ήπατος. Μέσα από την εμπειρία των μελών του ως ασθενείς, παρέχει υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος. Το life2day.gr μίλησε με τον κ. Γιώργο Καλαμίτση, Πρόεδρο του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας».

Γιώργος Καλαμίτσης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας».

Γιώργος Καλαμίτσης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας».

Ως Πρόεδρος του Συλλόγου των ασθενών, δώστε μας την οπτική των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Κατ’ αρχάς, γνωρίζουν όλοι ότι πάσχουν;

Πριν από λίγες μέρες μας επισκέφτηκε στο «Προμηθέα» μια κοπέλα γύρω στα 20, όπου μου ανακοίνωσε ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έχασε τον πατέρα της από καρκίνο στο ήπαρ, εξαιτίας της ηπατίτιδας C. Η ιστορία της δεν διαφέρει από την αυτήν πολλών συνανθρώπων μας, όπου ξαφνικά και εντελώς απροειδοποίητα έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες τις ηπατίτιδας C.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν με ηπατίτιδα C παραμένουν ασυμπτωματικοί και παράλληλα αδιάγνωστοί για πολλά χρόνια. Είναι σαν να κοιμάσαι στο σπίτι σου το βράδυ και την ίδια στιγμή να σιγοκαίει φωτιά στο σαλόνι. Δυστυχώς, όταν ξυπνήσεις θα έχεις πολλές μικρές πιθανότητες να βγεις ζωντανός από το σπίτι…

Ποια είναι η κατάσταση στην χώρα μας;
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 175.000 άνθρωποι που ζουν με χρόνια ηπατίτιδα C, το 80% από αυτούς δεν το γνωρίζει. Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς νόσησε πριν το 1992, εξαιτίας του ότι δεν γινόταν έλεγχος στο αίμα και στα παράγωγα αυτού, δηλαδή από καθαρή ευθύνη του κράτους. Οφείλουμε ως κράτος να κάνουμε κάτι για όλους αυτούς που παραμένουν αδιάγνωστοι.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις νέες θεραπείες;

Το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων καινοτόμες και ιδιαιτέρως αποτελεσματικές θεραπείες για την καταπολέμηση της ηπατίτιδας C. Εκτός από την δεδομένη αποτελεσματικότητα (95%-100%), οι καινούργιες θεραπείες δίνονται από το στόμα με την μορφή χαπιού μια φορά την μέρα και το πιο εντυπωσιακό είναι πως δεν έχουν παρενέργειες. Οι ασθενείς περιμένουν πολλά χρόνια αυτές τις θεραπείες.

Παρατηρείτε προβλήματα στην χορήγηση των φαρμάκων κατά της Ηπατίτιδας c;

Οι περισσότεροι ασθενείς που γνωρίζουν ότι έχουν ηπατίτιδα C, αρνούνται να ξεκινήσουν θεραπεία με ιντερφερόνη, εξαιτίας των παρενεργειών που έχει το συγκεκριμένο φάρμακο. Δυστυχώς, οι περισσότεροι παίρνουν την απόφαση να αναβάλουν την θεραπεία τους, χωρίς απαραίτητα να γνωρίζουν την κατάσταση της υγείας τους. Δεν έχουν εικόνα για την κατάσταση που βρίσκεται το ήπαρ τους, δεν έχουν κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις αλλά παρόλα αυτά αρνούνται να ξεκινήσουν θεραπεία με ιντερφερόνη. Το γεγονός πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη του το Υπουργείο Υγειάς όταν θα καταλήξει να αποφασίσει με ποια κριτήρια θα αποζημιώνει τις θεραπείες.

H Bristol-Myers Squibb με νέα θεραπεία συμβάλλει στην καταπολέμηση του ιού της χρόνιας ηπατίτιδας C.

Στο τελευταίο δελτίο τιμών φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που δημοσιεύθηκε με υπουργική απόφαση στις 29.12.2014 εντάχθηκε το daclatasvir, ένας ισχυρός, παν-γονοτυπικός αναστολέας του συμπλέγματος αντιγραφής της NS5A (in vitro), για χρήση σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα για τη θεραπεία του ιού της χρόνιας ηπατίτιδας C (HCV) σε γονοτύπους 1, 2, 3 και 4 σε ενήλικες ασθενείς. Σε κλινικές μελέτες, ο συνδυασμός του daclatasvir (ντακλατασβίρη) με sofosbuvir (σοφοσμπουβίρη) είναι ένα πλήρως από του στόματος σχήμα χωρίς ιντερφερόνη με ποσοστά αποτελεσματικότητας θεραπείας έως και 100%, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με προχωρημένη ηπατική νόσο, γονότυπο 3 και εκείνων που δεν είχαν ανταποκριθεί στο παρελθόν στη θεραπεία με τους αναστολείς πρωτεάσης. Το daclatasvir είναι ο πρώτος αναστολέας του συμπλέγματος NS5A που εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) τον περασμένο Αύγουστο και θα διατίθεται για χρήση σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα, προσφέροντας μια πιο σύντομη διάρκεια θεραπείας (12 ή 24 εβδομάδων), έναντι των 48 εβδομάδων με τα σχήματα ιντερφερόνης και ριμπαβιρίνης. Αναμένεται η ένταξη του daclatasvir στη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων.

 ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C – Στοιχεία, πληροφορίες και απαντήσεις στις συχνότερες απορίες μας για μια ιδιαίτερα σημαντική νόσο. Κάντε κλικ εδώ .

Επιμέλεια : Άννα Περουτσή  – Νικολέτα Ντάμπου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ζωή υψηλής ποιότητας απολαμβάνουν σήμερα οι ασθενείς με διαβήτη

Θεαματικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση και θεραπεία της Ηπατίτιδας C

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καρκίνος του μαστού:η γνώση “όπλο” για αποτελεσματική θεραπεία

1 στις 8 γυναίκες θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού σε κάποια στιγμή της ζωής της.Στη χώρα μας αναφέρονται 4.500 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο και οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού είναι περίπου στους 1.600 . Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερες από 250.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού γίνονται κάθε χρόνο και 90.000 γυναίκες πεθαίνουν από […]

Διαβήτης:Η σύνδεση με την Αθηρογόνο δυσλιπιδαιμία & ποιοτική αυτομέτρηση

Ο Σακχαρώδης διαβήτης η πιο διαδεδομένη και «ύπουλη » νόσος  ‘’ χτυπά ‘’ όλο και περισσότερους ανυποψίαστους ανθρώπους.Ενώ μεγάλο μέρος των ασθενών με διαβήτη κινδυνεύουν από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια λόγω εν μέρει της μεταβολικής διαταραχής της Αθηρογόνου δυσλιπιδαιμίας. Ο συχνός έλεγχος των επίπεδων σακχάρου ( γλυκόζης ) στους ασθενείς  με διαβήτη και η  ποιοτική αυτομέτρηση […]