Χωρίς κατηγορία

Ψυχικές διαταραχές: Γιατί είναι τόσο σημαντική η ψυχική υγεία

Ψυχικές διαταραχές: Γιατί είναι τόσο σημαντική η ψυχική υγεία

Ψυχικές διαταραχές: Η ψυχική υγεία επηρεάζει τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο και τον εαυτό μας. Χωρίς αυτήν γινόμαστε ευάλωτοι και ανίκανοι να αναγνωρίσουμε την αξία μας.

Η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας βοηθά στην ανθεκτικότητα μας, στην καλύτερη αντιμετώπιση όσων μας συμβαίνουν. Η ψυχική υγεία συνεπώς είναι σημαντική σε κάθε στάδιο της ζωής. Με άλλα λόγια πρόκειται για την εσωτερική ευημερία.

 

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική:

  1. Η ψυχική υγεία επηρεάζει άμεσα τη σωματική υγεία

Η ψυχική ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει μεταξύ των άλλων κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις, που αν δεν αντιμετωπιστούν οδηγούν σε αυτοκτονικές προσπάθειες. Το μυαλό και το σώμα είναι άμεσα συνδεδεμένα. Πολλές ψυχικές παθήσεις προκαλούν άγχος και αυτό με τη σειρά του αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Αποτέλεσμα και σε αυτή την περίπτωση είναι το σώμα να νοσεί παράλληλα με την ψυχή. Το χρόνιο άγχος που δεν αντιμετωπίζεται οδηγεί σε καρδιακές δυσλειτουργίες και ο κύκλος των ψυχοσωματικών συνδέσεων δεν κλείνει ποτέ. Αντιθέτως, μοναδική λύση είναι η αποτελεσματική θεραπεία, ενώ αναπόφευκτη συνέπεια χωρίς την τελευταία είναι η σωματική και ψυχική κατάρρευση του ατόμου.

 

  1. Η ψυχική υγεία επηρεάζει τα πάντα

Οι ψυχικές διαταραχές επηρεάζουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την ίδια τη ζωή. Χωρίς θεραπεία, τα άτομα οδηγούνται σε απελπισία, θλίψη, σε αισθήματα ενοχής, άγχους, φόβου και απώλειας ελέγχου. Οι προσωπικές, φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις επηρεάζονται αρνητικά και η απόσυρση ή απομόνωση είναι σύνηθες φαινόμενο. Το άτομο που αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα τείνει να χάνει το ενδιαφέρον του για πράγματα με τα οποία παλαιότερα διασκέδαζε. Η ολοκλήρωση εργασιών και η διαχείριση του χρόνου μοιάζουν αδύνατο να γίνουν. Τέλος, η σχέση με το φαγητό αλλάζει ριζικά, ο αυτοτραυματισμός και οι εθιστικές ουσίες μοιάζουν να είναι η μοναδική διέξοδος του ατόμου. Η λογική και η επαφή με την πραγματικότητα χάνονται και όλα φαίνονται να οδηγούν σε μια συντριπτική για το άτομο ζωή.

 

 

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας συχνάζουν στον πληθυσμό μας και επηρεάζουν ό,τι κάνουμε. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ τα ποσοστά αυτοκτονιών αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς όταν αυτή παραμελείται. Είναι σημαντικό να την φροντίζουμε καθώς επηρεάζει την ικανότητα μας να προσαρμοζόμαστε και να επιλύουμε προβλήματα, την ικανότητα μας να είμαστε ευτυχισμένοι και παραγωγικοί.

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από προβλήματα ψυχικής υγείας αρνούνται ή διστάζουν να λάβουν την κατάλληλη βοήθεια λόγω τους στίγματος και του αισθήματος ντροπής. Ωστόσο, μια ασθένεια δεν θα έπρεπε ποτέ να υποτιμάται και να παρεξηγείται από την κοινωνία. Είναι θεμιτό κάποιες φορές να χάνουμε τον έλεγχο και να παλεύουμε για να τον επανακτήσουμε. Όταν όμως δεν είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τα άκρα των θετικών και αρνητικών συναισθημάτων, τότε είναι η στιγμή για να ζητήσουμε βοήθεια. Η στροφή προς τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και άλλους μηχανισμούς κάλυψης του προβλήματος οδηγούν σε πλήρη αποσταθεροποίηση της συνολικής υγείας.

 

Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε όλα τα προβλήματα μόνοι. Κάποιες φορές είναι απαραίτητη η βοήθεια και τότε μπορούμε να αποκτήσουμε εκ νέου τον έλεγχο της ζωής μας. Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με την σωματική.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κατάθλιψη σωματικά συμπτώματα: Πώς θα καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά

Επικίνδυνα συμπτώματα κατάθλιψης – ποια είναι;

Ψυχοσωματικά συμπτώματα: τι μας συμβαίνει;

Πώς να διακρίνουμε τις καούρες από Παλινδρόμηση οξέων και Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Αυτή η αίσθηση καψίματος ακριβώς στη μέση του στήθους, δεν έχει καμία σχέση με την καρδιά σας. Πρόκειται για τον οισοφάγο σας. Οι ειδικοί πίστευαν ότι η αίσθηση προέρχεται απευθείας από τα στομαχικά οξέα, αλλά μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 στο JAMA ανέφερε ότι η παλινδρόμηση των οξέων κάνει τον οισοφάγο να παράγει κυτοκίνες - μόρια βασικά για το ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία ενεργοποιούν κύτταρα να καταφτάσουν στο σημείο της φλεγμονής, της μόλυνσης ή του τραύματος.

Παράταση lockdown στη Γερμανία -Φόβοι για τον νέο μεταλλαγμένο ιό

Παράταση lockdown στη Γερμανία: Φόβοι για τον νέο μεταλλαγμένο ιό. Η Γερμανία παρατείνει τον αποκλεισμό της και καθιστά τα μέτρα αυστηρότερα μέχρι τουλάχιστον τις 14 Φεβρουαρίου από τον φόβο ότι οι πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του ιού θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κρίση της δημόσιας υγείας.

Τη δυσαρέσκεια του εξέφρασε ο επικεφαλής του ΠΟΥ

Π.Ο. Υ εμβολιασμός: Δεν είναι σωστό" οι νεότεροι να εμβολιάζονται πριν από τους ηλικιωμένους. Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας λέει ότι "δεν είναι σωστό" οι νεότεροι, υγιέστεροι ενήλικες στις πλούσιες χώρες να εμβολιάζονται κατά του COVID- 19 πριν από τους ηλικιωμένους στις φτωχότερες χώρες.

Τελευταία στη λίστα η εστίαση- Συζήτηση για άρση απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού

Σταδιακή άρση lockdwn: Το πλάνο για το άνοιγμα της εστίασης και μετακίνησης εκτός νομού. Τελευταία, όπως όλα δείχνουν, παραμένει στη σειρά η εστίαση, καθώς το επικείμενο άνοιγμά της μετατίθεται ένα μήνα μετά από αυτό του λιανεμπορίου.  Το άνοιγμα των καταστημάτων και η συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού, όσον αφορά την τήρηση των μέτρων, θα είναι ενδεικτικό για ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει.  

Φρόντισε τον οργανισμό σου και το δέρμα σου μέσω τον προβιοτικών

Προβιοτικά υγεία: Σε ποιες περιπτώσεις θα σε βοηθήσουν.  'Ενα από τα πιο πολυσυζητημένα οφέλη είναι η καλύτερη πέψη, ειδικά σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς με επιπλέον προκλήσεις όπως η δυσκοιλιότητα καραντίνας και τα στομαχικά προβλήματα λόγω άγχους.  Επίσης, προσφέρουν πραγματικά μια σειρά απίστευτων πλεονεκτημάτων, εκτός από το να βοηθούν την πέψη και το αίμα.

Τι έλεγε το απαγορευμένο εγχειρίδιο του σεξ

Περίεργο εγχειρίδιο του σεξ: Απαγορευμένο για τρεις αιώνες. Πριν από πολλά χρόνια, ένα παλιό εγχειρίδιο σεξ δημοπρατήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Λίγοι γνώριζαν την ύπαρξή του, καθώς ήταν ένα βιβλίο που είχε απαγορευτεί τον δέκατο έβδομο αιώνα. Ο λόγος? Το συνηθισμένο: το σεξ ήταν, και εξακολουθεί να είναι, θέμα ταμπού. Οι λογοκριτές κάθε εποχής πιστεύουν ότι κάνουν καλό στην κοινωνία, αποτρέποντας περισσότερη γνώση του θέματος.

Πώς θα καταλάβουμε αν τα εξανθήματα είναι σημάδι covid - 19

Σύμφωνα με τον δρ. Merry, αυτά τα εξανθήματα σχετίζονται με τα αγγειακά προβλήματα που προκαλεί ο κορωνοϊός. Εάν παρατηρήσετε κάτι περίεργο στα δάχτυλα των ποδιών σας, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με το εάν χρειάζεται να κάνετε τεστ για COVID-19.