Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Κρότωνες: Περισσότερα είδη, μεγαλύτερη περίοδος – «Στην πρώτη γραμμή το Ιλινόις» προειδοποιούν οι ειδικοί

Κρότωνες: Περισσότερα είδη, μεγαλύτερη περίοδος – «Στην πρώτη γραμμή το Ιλινόις» προειδοποιούν οι ειδικοί

"Μετακινούνται σε πολλά μέρη και το Ιλινόις βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών. Λαμβάνουμε περισσότερα τσιμπούρια παντού. Έχουμε δει δεκαπλάσια αύξηση στον αριθμό των ασθενειών που μεταδίδονται από κρότωνες. Είναι καιρός να το γνωρίζουμε. "

Κρότωνες: Καθώς πλησιάζει η εποχή των κροτώνων, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι κάτοικοι του Ιλινόις θα πρέπει να είναι ακόμη πιο επιφυλακτικοί καθώς ο τύπος των κροτώνων στην πολιτεία αυξάνεται και η εποχή επιμηκύνεται. Οι ερευνητές ανακάλυψαν το ασιατικό τσιμπούρι με μακριά κέρατα —ένα χωροκατακτητικό είδος εγγενές στην Ιαπωνία, την Κορέα και μέρη της Κίνας και της Ρωσίας—στο Ιλινόις τον Απρίλιο. Αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017 και το τσιμπούρι έχει εξαπλωθεί από τότε σε 20 πολιτείες.

«Ο ρόλος που θα διαδραματίσει αυτό το τσιμπούρι στη μετάδοση λοιμώξεων στους ανθρώπους δεν έχει ακόμη καθοριστεί», ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Ιλινόις. Ωστόσο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ λένε ότι το τσιμπούρι δεν είναι πιθανό να αυξήσει την εξάπλωση της νόσου του Lyme ή να προκαλέσει σημαντική ενόχληση για τους ανθρώπους. Αντίθετα, σύμφωνα με τον Mark Ernst, κτηνίατρο του Υπουργείου Γεωργίας του Ιλινόις, το μακρόκερο τσιμπούρι είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τα βοοειδή. Αν και το μακρόκερο τσιμπούρι στοχεύει γενικά τα βοοειδή, η Maureen Murray, βοηθός διευθυντής του Urban Wildlife Institute στο Lincoln Park Zoo, είπε ότι οι κάτοικοι του Σικάγο θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για άλλους τύπους κροτώνων. Τα μοτίβα κροτώνων τείνουν να διαφέρουν σημαντικά από χρόνο σε χρόνο, είπε ο Murray, αλλά μια συνέπεια ήταν μια κίνηση στην εποχή των κροτώνων. «Βλέπουμε λιγότερο έντονους χειμώνες, που μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερα τσιμπούρια», είπε ο Murray. «Λιγότερα τσιμπούρια πεθαίνουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και τα τσιμπούρια μπορούν να ενεργοποιηθούν νωρίτερα την άνοιξη, μόνο και μόνο επειδή ζεσταίνονται πιο γρήγορα».

Ο Κρις Στόουν, ιατρός εντομολόγος στην Έρευνα Φυσικής Ιστορίας του Ιλινόις, είπε ότι υποπτεύεται πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους τύπους κροτώνων στο Ιλινόις με μερικούς διαφορετικούς τρόπους. Πρώτον, είπε, οι θερμότεροι χειμώνες μπορεί να ενθαρρύνουν τα τσιμπούρια να μεταναστεύσουν. Το εργαστήριό του βρήκε το τσιμπούρι του Gulf Coast, ένα τσιμπούρι που κάποτε περιοριζόταν στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, στο νότιο Ιλινόις, είπε. Το τσιμπούρι μπορεί να προκαλέσει ρικέτσιο νόσο, έναν τύπο κηλιδωτού πυρετού στα Βραχώδη Όρη, στους ανθρώπους, που μπορεί να προκαλέσει πυρετό, έμετο και ακόμη και θάνατο. «Με ιδιαίτερα τους χειμώνες να γίνονται πιο ήπιοι, που είναι μια από τις κύριες αλλαγές που έχουμε δει στο Ιλινόις τις τελευταίες δεκαετίες, που θα μπορούσε να επηρεάσει τα είδη και να τους επιτρέψει να εξαπλωθούν βορειότερα», είπε ο Στόουν. Ο Μάρεϊ προέτρεψε τους κατοίκους του Σικάγο να μην πέφτουν στην κοινή παρανόηση ότι τα τσιμπούρια είναι ένα αγροτικό πρόβλημα. Οι κάτοικοι του Σικάγο μπορούν να έρθουν σε επαφή με κρότωνες της Ακτής του Κόλπου, κρότωνες ελαφιών και άλλους τύπους εντόμων επιρρεπών σε ασθένειες. Το ινστιτούτο του κάνει έρευνες στους χώρους πρασίνου του Σικάγο από το 2017 και έχει συλλέξει περισσότερα από 1.000 τσιμπούρια από διαφορετικές περιοχές της πόλης κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. «Είναι πολύ σημαντικό να περνάς χρόνο έξω και να συνδέεσαι με τη φύση στην πόλη», είπε ο Murray. «Αλλά θέλουμε απλώς να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι θα μπορούσαν να συναντήσουν τσιμπούρια και ότι υπάρχουν απλά βήματα για την πρόληψη των τσιμπημάτων από αυτά».

Οι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχουν τον εαυτό τους για τσιμπούρια κάθε φορά που βγαίνουν από έναν χώρο πρασίνου, πρόσθεσε. Οι παραγωγοί βοοειδών πρέπει επίσης να είναι προσεκτικοί, σύμφωνα με τον Ernst. Το μακροκέρατο τσιμπούρι μπορεί να μεταφέρει μια ασθένεια που επηρεάζει ιδιαίτερα τα έγκυα βοοειδή και τα μοσχάρια, με αποτέλεσμα να γίνονται αναιμικά, αδύναμα και ληθαργικά. Δεν υπάρχει αποτελεσματική και εγκεκριμένη θεραπεία για την ασθένεια, είπε ο Ernst, επομένως, μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα μεταξύ των ζώων που επιζούν. «Προτρέπουμε τους παραγωγούς βοοειδών μας να ελέγχουν γύρω από τα αυτιά τους, κάτω από την ουρά τους, στις περιοχές με το στήθος τους και να αναζητούν μεγάλους αριθμούς πραγματικά μικρών κροτώνων», είπε ο Ερνστ. «Έχουν περίπου το μέγεθος ενός σουσαμιού και μπορούν να φτάσουν το μέγεθος ενός μπιζελιού όταν είναι φαγωμένοι». Τα μακροκέρατα τσιμπούρια αποτελούν επίσης ιδιαίτερη απειλή λόγω του μεγάλου αριθμού τους, είπε. «Τα θηλυκά έντομα δεν χρειάζονται αρσενικό για να αναπαραχθούν και μπορούν να γεννήσουν έως και 2.000 αυγά τη φορά», είπε ο Ερνστ.

“Έτσι, δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να γίνει μια περιοχή αρκετά καλά κορεσμένη με αυτό το είδος κρότωνα.” Η Becky Smith, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Κολλέγιο Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, διδάσκει στο κοινό πώς να εντοπίζει, να προλαμβάνει και να θεραπεύει ασθένειες που μεταδίδονται από κρότωνες. Τα βοοειδή έχουν προσβληθεί από την ασθένεια σε μέρη όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και το Πακιστάν, είπε. Μέχρι στιγμής, έχει προσβληθεί μόνο μία αγελάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι τα τσιμπούρια μπορούν να μεταφέρουν την ασθένεια σε εργαστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε. «Η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά τη βιομηχανία βοείου κρέατος και τη βιομηχανία προβάτων επίσης», είπε η Smith. «Ένα θηλυκό μπορεί να παράγει χιλιάδες αυγά και η πραγματική ανησυχία είναι ότι αν πάθεις μια πραγματικά ισχυρή προσβολή, ένα μοσχάρι μπορεί να πεθάνει από απώλεια αίματος». Η Σμιθ πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν ιδιαίτερα τους κινδύνους οποιουδήποτε είδους τσιμπήματος. «Τα τσιμπούρια διευρύνουν το εύρος τους», είπε ο Smith. “Μετακινούνται σε πολλά μέρη και το Ιλινόις βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών. Λαμβάνουμε περισσότερα τσιμπούρια παντού. Έχουμε δει δεκαπλάσια αύξηση στον αριθμό των ασθενειών που μεταδίδονται από κρότωνες. Είναι καιρός να το γνωρίζουμε. “

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υψηλός κίνδυνος ασθένειας που μεταδίδεται από κρότωνες για τους αγρότες

Κίνδυνος για την υγεία στην Ευρώπη από κουνούπια

ΗΠΑ: Ραγδαία η αύξηση των ασθενειών από τσιμπήματα κουνουπιών

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα τσίμπημα από έντομο τώρα το καλοκαίρι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυναικοκτονία Αλεξανδρούπολη: Σκότωσε την σύζυγό του με κατσαβίδι

Γυναικοκτονία Αλεξανδρούπολη: Παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης για αυστηροποίηση των ποινών και της διαδικασίας για θύτες ενδοοικογενειακής βίας, ένα ακόμη τραγικό συμβάν έρχεται να προστεθεί στον ήδη πολύ βαρύ απολογισμό για το 2024.

Τα φάρμακα για τον διευρυμένο προστάτη μπορεί επίσης να προστατεύσουν από την άνοια με σωμάτια Lewy

"Εάν η τεραζοσίνη και αυτά τα παρόμοια φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση αυτής της εξέλιξης - αν όχι στην πλήρη πρόληψη της νόσου - αυτό θα ήταν σημαντικό για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής σε άτομα με άνοια με Lewy Bodies DLB", λέει ο Simmering.

Κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, οι υψηλές εσωτερικές θερμοκρασίες μπορεί επίσης να αποδειχθούν επικίνδυνες

«Πρέπει να σκεφτούμε τρόπους για να κάνουμε τα οικιστικά περιβάλλοντα πιο ασφαλή», είπε η Σχοινάσι. «Οι άνθρωποι που δεν έχουν πόρους και κοινωνική υποστήριξη θα είναι οι άνθρωποι που θα φέρουν το βάρος σε ένα κύμα καύσωνα».

Η διαταραχή χρήσης κάνναβης κατά την εγκυμοσύνη αυξάνεται κατά περισσότερο από 20% μετά τη νομιμοποίησή της στον Καναδά

"Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία του καθολικού ελέγχου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, οι έγκυες γυναίκες με ιστορικό διαταραχής κάνναβης μπορεί να ωφεληθούν από τον επαναλαμβανόμενο έλεγχο και την ad-hoc συμβουλευτική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης."

Το περπάτημα φέρνει τεράστια οφέλη για τον πόνο στη μέση, σύμφωνα με μελέτη

Για να βασιστεί σε αυτά τα ευρήματα, η ομάδα ελπίζει τώρα να διερευνήσει πώς μπορούν να ενσωματώσουν την προληπτική προσέγγιση στη συνήθη φροντίδα ασθενών που εμφανίζουν υποτροπιάζουσα οσφυαλγία.

ΕΟΔΥ: 5 θάνατοι από Covid & 12 διασωληνώσεις - 1 αναδρομικός θάνατος από γρίπη

ΕΟΔΥ: Καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δηλώθηκε αναδρομικά ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 23/2024. Επιπλέον, δηλώθηκε αναδρομικά ένας θάνατος.

Close Icon