Ρεπορτάζ Υγείας

Καούρα Παλινδρόμηση οξέων Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Διαφορές και πώς να τις διακρίνουμε

Καούρα Παλινδρόμηση οξέων Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Διαφορές και πώς να τις διακρίνουμε

Αυτή η αίσθηση καψίματος ακριβώς στη μέση του στήθους, δεν έχει καμία σχέση με την καρδιά σας. Πρόκειται για τον οισοφάγο σας. Οι ειδικοί πίστευαν ότι η αίσθηση προέρχεται απευθείας από τα στομαχικά οξέα, αλλά μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 στο JAMA ανέφερε ότι η παλινδρόμηση των οξέων κάνει τον οισοφάγο να παράγει κυτοκίνες - μόρια βασικά για το ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία ενεργοποιούν κύτταρα να καταφτάσουν στο σημείο της φλεγμονής, της μόλυνσης ή του τραύματος.

Καούρα Παλινδρόμηση οξέων Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Στην τηλεόραση, στα περιοδικά και σε ιστοσελίδες, οι όροι αυτοί χρησιμοποιούνται πολλές φορές ως συνώνυμοι. Όμως, είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να διακρίνουμε ανάμεσά τους, καθώς σε καμία περίπτωση δεν αναφέρονται στο ίδιο πρόβλημα. Στο τέλος, είναι ο ειδικός που θα κάνει τη διάγνωση, αλλά καθώς είναι πολλά τα φάρμακα που δίνονται χωρίς συνταγή, χρειάζεται κι εμείς να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα και την έντασή τους.

Παλινδρόμηση οξέος

Περιγράφει την πάθηση κατά την οποία τα οξέα και οι τροφές από το στομάχι ανεβαίνουν μέχρι τον οισοφάγο, τον σωλήνα που συνδέει το στομάχι με το λαιμό μας. Όταν όλα λειτουργούν σωστά, υπάρχει μόνον ένας δρόμος που παίρνει το φαγητό και τα στομαχικά οξέα και αυτός είναι προς τα κάτω. Αλλά όταν έχουμε παλινδρόμηση οξέων, η κατεύθυνση αντιστρέφεται. Ορισμένες φορές, η γεύση μας γίνεται όξινη και ίσως και να γευτούμε το φαγητό που φάγαμε πριν λίγη ώρα στο πίσω μέρος του στόματος.

Καούρα

Αυτή η αίσθηση καψίματος ακριβώς στη μέση του στήθους, δεν έχει καμία σχέση με την καρδιά σας. Πρόκειται για τον οισοφάγο σας. Οι ειδικοί πίστευαν ότι η αίσθηση προέρχεται απευθείας από τα στομαχικά οξέα, αλλά μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 στο JAMA ανέφερε ότι η παλινδρόμηση των οξέων κάνει τον οισοφάγο να παράγει κυτοκίνες – μόρια βασικά για το ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία ενεργοποιούν κύτταρα να καταφτάσουν στο σημείο της φλεγμονής, της μόλυνσης ή του τραύματος.

Όλα αυτά ενεργοποιούν την φλεγμονώδη διαδικασία. Έτσι, η καούρα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της παλινδρόμησης οξέων, αν και κάποιοι ασθενείς με παλινδρόμηση δεν νιώθουν καθόλου πόνο στο στήθος.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Συνιστά μια νόσο και εμφανίζεται όταν η παλινδρόμηση οξέων παύει να είναι ένα περιστασιακό γεγονός και αρχίζει να γίνεται χρόνιο. Αν η παλινδρόμηση συμβαίνει δύο φορές την εβδομάδα για πάνω από δύο εβδομάδες ή και συχνότερα, μετονομάζεται σε νόσο πια, αφού προκαλούνται κι άλλα συμπτώματα και επιπλοκές στην ποιότητα της ζωής του ασθενούς.

Οπότε η απάντηση ως προς τις διαφορές είναι η εξής: η παλινδρόμηση οξέων είναι αυτό που προκαλεί τις καούρες. Αν αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά και διαταράσσει τον ύπνο και άλλες πλευρές της ζωής, τότε πρόκειται για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Η αντιμετώπιση της τελευταίας γίνεται συντονισμένα και αποτελείται από κάποιες διατροφικές προσαρμογές και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η κύρια συμβουλή είναι η αποφυγή λιπαρών και ξινών τροφών, ο καφές, το αλκοόλ και η σοκολάτα. Επίσης, συστήνεται η διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή κατάκλισης μετά από γεύματα, ειδικά βαριά.

Όμως, η θεραπεία δεν τελειώνει εκεί. Για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά συμπτώματα χρειάζεται η χορήγηση φαρμάκων που μειώνουν την έκκριση οξέων. Πιο αποτελεσματικοί θεωρούν οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs). Σε σπάνιες περιπτώσεις, συζητείται η χειρουργική αντιμετώπιση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μυστικά για να αποφύγετε την καούρα στο στομάχι

Φυσικοί τρόποι για να καταπολεμήσετε τις καούρες

Σοκολάτα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Κατάλληλη διατροφή για την αντιμετώπισή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην κατάχρηση αντιβιοτικών, στη μικροβιακή αντοχή και στους θανάτους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

ΙΣΑ: Η Ελλάδα συνεχίζει και το 2023, τη θλιβερή πρωτιά της, ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, ως προς την κατάχρηση των αντιβιοτικών και τα υψηλότερα ποσοστά αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Εμβολιασμός κατά της γρίπης και καρκίνος

Σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη του στομάχου, υπάρχει εμβόλιο για τη γρίπη. Αν και δεν είναι 100% αποτελεσματικό, το να εμβολιαστείτε για τη γρίπη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να μολυνθείτε από τη γρίπη, να μειώσει τη σοβαρότητά της και να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας σας σε περίπτωση που έχετε μολυνθεί.

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης είναι πιο συχνό από ό,τι δείχνουν παρελθοντικές μελέτες, λέει το CDC

Η έκθεση βασίστηκε στις αναμνήσεις των ασθενών, χωρίς να επαληθεύει τις διαγνώσεις τους μέσω των ιατρικών αρχείων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια υπεραρίθμηση, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι μόνο ένα κλάσμα των ατόμων με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης διαγιγνώσκεται, δήλωσε ο δρ Ντάνιελ Κλάου, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Χρόνιου Πόνου και Κόπωσης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Ρέντη: Νέο ιατρικό ανακοινωθέν - εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση του αστυνομικού

Ρέντη: Σε καταστολή ο αστυνομικός που τραυματίστηκε στα άγρια επεισόδια μεταξύ οπαδών. Υποστηρίζεται μηχανικά η αναπνοή του μετά από δεύτερο χειρουργείο στο οποίο υπεβλήθη.

Τα χρόνια τραύματα αποτελούν σημαντική επιβάρυνση για την υγεία και την οικονομία - Κοστίζουν 350 δολ. ετησίως στη Σιγκαπούρη

Για να συμβάλει στον περιορισμό αυτού του προβλήματος, ο Οργανισμός Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας A*STAR αναπτύσσει επί του παρόντος μια ψηφιακή πλατφόρμα με γνώμονα τα δεδομένα, η οποία έχει σχεδιαστεί για τον εξορθολογισμό της αξιολόγησης των τραυμάτων, την παροχή διαστρωμάτωσης κινδύνου, την εμπλοκή των ασθενών και, κυρίως, τη διευκόλυνση του συντονισμού της περίθαλψης.