Top News

Νέα επιστημονικά δεδομένα για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ

Νέα επιστημονικά δεδομένα για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ

Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως βρήκαν τον τρόπο να «καθαρίσουν» τον ανθρώπινο εγκέφαλο από αυτή την ασθένεια που αποτελεί εφιάλτη για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και τις οικογένειες τους.

Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να μειώσουν τη συσσώρεση πλακών β-αμυλοειδούς, χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ, από τον εγκέφαλο γενετικά τροποποιημένων ποντικιών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Investigation. Η προκαταρκτική αυτή εξέλιξη δημιουργεί ελπίδες επιβράδυνσης της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Οι επιστήμονες θεωρούν την οικοδόμηση πλακών β-αμυλοειδούς έναν ασυμπτωματικό δείκτης του κινδύνου εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, κάνοντας πολλούς μάλιστα να πιστεύουν ότι μπορεί να είναι και η ρίζα του κακού.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, στόχευσε στην πρωτεΐνη ΑΡΟΕ, τροποποιώντας γενετικά ποντίκια ώστε να είναι φορείς της ανθρώπινης εκδοχής της. Εν συνεχεία με ειδικά σχεδιασμένες ενέσεις κατά της ΑΡΟΕ κατάφεραν να μειώσουν την συνολική οικοδόμηση πλάκας β-αμυλοειδούς έως και κατά 50%.

«Η πλάκα που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ πιστεύεται ότι δίνει το έναυσμα όλης αυτής της διαδικασίας που τελικά οδηγεί στη γνωστική εξασθένηση που συνεπάγεται η νόσος Ατσχάιμερ. Εξάλλου, υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι οι αμυλοειδείς πλάκες είναι ο παράγοντας που προκαλεί τη νόσο», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Ντέιβιντ Χολτζμαν. Οι ερευνητές έχουν διατυπώσει την άποψη ότι αν οι πλάκες αμυλοειδούς αφαιρεθούν αρκετά έγκαιρα, ενδεχομένως να καταστεί εφικτή η επιβράδυνση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Στο πλαίσιο της μελέτης λοιπόν, οι ειδικοί εστίασαν σε ποντίκια γενετικά τροποποιημένα να αναπτύξουν πλάκες, καθώς είχε γίνει αλλαγή των γονιδίων τους με ανθρώπινα. Σε διάστημα έξι εβδομάδων, διαφορετικά ποντίκια εκτέθηκαν σε διαφορετικές εβδομαδιαίες ενέσεις αντισωμάτων, ενώ άλλα σε εικονικές ενέσεις. Οι ενέσεις αντισωμάτων ΑΡΟΕ ενεργοποίησαν το ανοσοποιητικό σύστημα των τρωκτικών, προκαλώντας καταστροφή της ανθρώπινης πρωτεΐνης ΑΡΟΕ.

Όταν οι ερευνητές μέτρησαν τις εγκεφαλικές πλάκες μετά τη θεραπεία, ανακάλυψαν ότι είχε επιτευχθεί συνολικά μείωση της οικοδόμησης πλάκας. Για παράδειγμα, τα επίπεδα των πλακών είχαν μειωθεί στο μισό μετά από θεραπεία ειδικά με το αντίσωμα HAE-4. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι η εκκαθάριση των πλακών β-αμυλοειδούς θα εξαλείψει τη νόσο Αλτσχάιμερ», σπεύδει να σημείωσε ο Δρ Χολτζμαν και υπενθυμίζει ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ πειραματικών και κλινικών μελετών. «Η θεραπεία που αναπτύξαμε πρέπει να μετασχηματιστεί σε ένα μόριο που θα είναι ασφαλές για να χορηγηθεί στους ανθρώπους και φυσικά να δοκιμαστεί σε κλινικές μελέτες. Δυστυχώς κάτι τέτοιο ακόμα απέχει πολύ», σημειώνει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μαχαίρι του Σαλμάν Ρούσντι έρχεται 33 χρόνια μετά τον φετφά που εξέδωσε το Ιράν για τη ζωή του

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος που ήταν εκτός ελέγχου στην ατμόσφαιρα και σε φθίνουσα τροχιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

«Το θερμικό φορτίο της δεξαμενής αποθήκευσης αναλωμένου καυσίμου και ο όγκος του νερού ψύξης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ επαρκούν για την αποτελεσματική απομάκρυνση της θερμότητας χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε δήλωση.

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]