Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Top News

Η παχυσαρκία σχετίζεται με οκτώ είδη καρκίνου

Η παχυσαρκία σχετίζεται με οκτώ είδη καρκίνου

Το να είναι κανείς αδύνατος σε όλη την ζωή του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης τουλάχιστον οκτώ διαφορετικών τύπων καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα για τον καρκίνο από διεθνή ομάδα επιστημόνων.
Σύμφωνα με αυτή, τα περιττά κιλά συνδέονται με την πιθανή εκδήλωση καρκίνου του στομάχου, του ήπατος, της χοληδόχου κύστης, του παγκρέατος, των ωοθηκών και του θυρεοειδούς. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης μια μορφή καρκίνου του εγκεφάλου που είναι γνωστή ως μηνιγγίωμα, καθώς και έναν τύπο καρκίνου του αίματος που ονομάζεται πολλαπλό μυέλωμα.

Η έρευνα βασίζεται στα ευρήματα μιας προηγούμενης μελέτης από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), ο οποίος αποτελεί μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Εκείνη η έρευνα είχε δείξει, ότι όσοι αποφεύγουν να παίρνουν περιττά κιλά μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο για την ανάπτυξη πέντε άλλων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, των νεφρών, του μαστού και της μήτρας.

“Αυτή αναθεώρηση κατέληξε στο σαφές και ξεκάθαρο συμπέρασμα, ότι η παχυσαρκία προκαλεί καρκίνο (…) Και ως εκ τούτου, προκύπτει το συμπέρασμα ότι είναι εφικτή η πρόληψη του καρκίνου μέσω της αποφυγής της παχυσαρκίας”, σημείωσε ο δρ Graham Colditz, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που έκανε την μελέτη για τον IARC.

Ο δρ Clifford Hudis, διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, αντέδρασε σε αυτά τα ευρήματα με φειδώ, τονίζοντας ότι “η αιτία και το αποτέλεσμα δεν έχουν αποδειχθεί”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι πρόωρο να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι “η παχυσαρκία είναι η αιτία του καρκίνου του οποιουδήποτε ατόμου (…) Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και του αυξημένου κινδύνου πολλών κοινών καρκινικών κακοηθειών”.

Αλλά, αν η παχυσαρκία παίζει όντως ρόλο στον κίνδυνο καρκίνου, το διακύβευμα είναι τεράστιο. Για παράδειγμα, οι ερευνητές του IARC μελέτησαν στοιχεία που συγκεντρώθηκαν το 2013 και το 2014 και τα οποία έδειχναν ότι περίπου 640 εκατομμύρια ενήλικες και 110 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι είναι πλέον παχύσαρκοι σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ, σχεδόν το 71% των ενηλίκων άνω των 20 ετών είναι υπέρβαροι, ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Έλεγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι συγγραφείς της μελέτης πρόσθεσαν ότι τα πολλά περιττά κιλά (δηλαδή αν κάποιος είναι υπέρβαρος, ή παχύσαρκος) αποτελούν αιτία θανάτου (από οποιαδήποτε αιτία) για περίπου 4,5 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.
Καρκίνος και… Δείκτης Μάζας Σώματος

Η τελευταία μελέτη του IARC εξέτασε περισσότερες από 1.000 επιμέρους μελέτες που διεξήχθησαν σε όλο τον κόσμο, με τη συμμετοχή τόσο ανδρών και γυναικών στα αποτελέσματα. Μερικές από τις μελέτες αυτές αξιολόγησαν την έννοια “υπερβολικό βάρος” υπό του πρίσματος του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Αυτός ο υπολογιστικός τύπος, κατηγοριοποιεί ως “παχύσαρκο” ένα άτομο με ΔΜΣ επιπέδου 30 ή περισσότερο, ενώ ως “υπέρβαρο” κάποιον με ΔΜΣ μεταξύ 25 και 29,9.

Άλλες μελέτες αξιολόγησαν την έννοια “υπερβολικό βάρος” λαμβάνοντας υπόψη μόνο μετρήσεις για την περίμετρο μέσης κάθε συμμετέχοντα. Εκτός από την ανάδειξη των οκτώ ξεχωριστών τύπων καρκίνου που συνδέονται με το υπερβολικό σωματικό βάρους, οι επιστήμονες έφτασαν, σε γενικές γραμμές, στο συμπέρασμα ότι “η απουσία του πλεονάζοντος σωματικού λίπους μειώνει τον κίνδυνο των περισσοτέρων καρκίνων”. Μία πιθανή εξήγηση γι’ αυτό είναι ο καλύτερος έλεγχος στην παραγωγή ορμονών και την εκδήλωση φλεγμονής στον οργανισμό, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μαχαίρι του Σαλμάν Ρούσντι έρχεται 33 χρόνια μετά τον φετφά που εξέδωσε το Ιράν για τη ζωή του

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος που ήταν εκτός ελέγχου στην ατμόσφαιρα και σε φθίνουσα τροχιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

«Το θερμικό φορτίο της δεξαμενής αποθήκευσης αναλωμένου καυσίμου και ο όγκος του νερού ψύξης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ επαρκούν για την αποτελεσματική απομάκρυνση της θερμότητας χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε δήλωση.

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]

Close Icon