Top News

Επηρεάζει η ηλιοφάνεια τη συχνότητα εμφραγμάτων;

Επηρεάζει η ηλιοφάνεια τη συχνότητα εμφραγμάτων;

Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Βιττόριο Κανιστρατσι, θεωρητικό μηχανικό στο Κέντρο Βιοτεχνολογίας και το Τμήμα Φυσικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης, στη Γερμανία, μελέτησε 2.270 περιπτώσεις εμφραγμάτων STEMI στην Ιταλία, την Κίνα, τη Φινλανδία, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη (χώρες δηλαδή και στα δύο ημισφαίρια και σε διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη).

Στόχος των ερευνητών ήταν να μελετήσουν τη χρονική αλλαγή από τις ώρες της ημέρες στις ώρες της νύχτας και τον ρόλο του ηλιακού φωτός. Η συγκεκριμένη εναλλαγή σχετίζεται με τη διάρκεια της ηλιοφάνειας στις περιοχές που είναι πιο κοντά στον ισημερινό της γης και δεν επηρεάζονται από τις εναλλαγές των εποχών.

Τα εμφράγματα STEMI προκαλούνται όταν μια αρτηρία που φτάνει στον καρδιακό μυ δεν μπορεί να τον τροφοδοτήσει με αίμα. Έτσι προκαλείται έμφραγμα και ο μυς μπορεί να νεκρωθεί. Οι επιστήμονες αναλύοντας τα στοιχεία παρατήρησαν ότι τα πρότυπα στην συχνότητα των STEMI εμφραγμάτων ειδικά στη Σιγκαπούρη, μια χώρα σχεδόν χωρίς καλοκαίρι ή εναλλαγή εποχών ή μεγάλες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία σχετίζονταν με την ηλιοφάνεια.

Σύμφωνα με τον Δρ Πάτρικ Ο’ Χαρα, καρδιολόγο και συντάκτη των κατευθυντήριων οδηγιών της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τα εμφράγματα STEMI, «η μελέτη αναδεικνύει το έλλειμμα γνώσης για το περίπλοκο παιχνίδι μεταξύ του ημερήσιου βιολογικού κύκλου και τους παράγοντες που προκαλούν το έμφραγμα». Και συμπληρώνει ότι «είναι σημαντικό να εδραιώσουμε μια μηχανιστική σχέση μεταξύ κιρκαδιανού ρυθμού, διάρκειας της ηλιοφάνειας και νυχτερινού ύπνου καθώς και της σταθερότητας των λιπωδών εναποθέσεων στις αρτηρίες».

Από τη μελέτη προκύπτει άλλωστε ότι η εναλλαγή προς το καλοκαίρι βοηθά στην καλύτερη κατανόηση όλων αυτών των διεργασιών. Βέβαια, η έρευνα δεν συνδέει την ποσότητα του ηλιακού φωτός με τη συχνότητα των εμφραγμάτων STEMI, αλλά με την ηλιακή ακτινοβολία. Ενώ η σχέση μπορεί επίσης να επηρεάζεται από τα σύννεφα και την ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Σύμφωνα τέλος με τον Δρ Κανιστρατσι:«Η μελέτη ενισχύει την άποψη ότι η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και το κλίμα ειδικότερα είναι ευαίσθητη. Πρέπει λοιπόν να σεβόμαστε περισσότερο το περιβάλλον διότι οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις σε αυτό μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας με αναπάντεχους τρόπους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μαχαίρι του Σαλμάν Ρούσντι έρχεται 33 χρόνια μετά τον φετφά που εξέδωσε το Ιράν για τη ζωή του

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος που ήταν εκτός ελέγχου στην ατμόσφαιρα και σε φθίνουσα τροχιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

«Το θερμικό φορτίο της δεξαμενής αποθήκευσης αναλωμένου καυσίμου και ο όγκος του νερού ψύξης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ επαρκούν για την αποτελεσματική απομάκρυνση της θερμότητας χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε δήλωση.

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]