galatipix-198x300.jpg
Pin It
Στις ΗΠΑ, περισσότερα από 200 εκατομμύρια κουτιά των αυγών έχουν ανακληθεί σε εννέα κράτη λόγω ανησυχιών για τη σαλμονέλα, με μολυσμένα προϊόντα που συνδέονται με τουλάχιστον 22 ασθένειες. Πόσο ενδιαφέρονται οι καταναλωτές για τη σαλμονέλα; Ο  Dr. Joseph Galati παρέχει ορισμένες απαντήσεις.Τον Απρίλιο του 2018, η εταιρεία The Rose Acre Farms ανακάλεσε οικειοθελώς 206.749.248 αυγά σε ένα σύνολο εννέα κρατών στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι τα αυγά, όπως αναφέρει το NPR, "έχουν τη δυνατότητα να μολυνθούν με σαλμονέλα", προκαλώντας σοβαρές και πιθανώς θανατηφόρες επιπτώσεις για τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Η σαλμονέλα είναι ένα Gram-αρνητικό βακτήριο σχήματος ράβδου. Μόνο στις ΗΠΑ, ο οργανισμός προκαλεί περίπου ένα εκατομμύριο κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης κάθε χρόνο. Η Salmonella αποτελείται από δύο είδη: S. enterica και S. bongori, με έξι υποείδη του S. enterica και διάφορους διαφορετικούς ορότυπους με βάση την παρουσία ειδικών επιφανειακών μορίων.

Ο Joseph Galati MD, Ιατρικός Διευθυντής του Κέντρου Ηπατικής Νόσου και Μεταμόσχευσης στο Νοσοκομείο του Χιούστον, λέει ότι η σαλμονέλα μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή και μερικές φορές να έχει ως αποτέλεσμα θάνατο για μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο Joseph Galati είναι ο συγγραφέας του επικείμενου βιβλίου "Τρώγοντας τον εαυτό σας με τη νόσο: Πώς να σταματήσετε την παχυσαρκία, το λιπώδες ήπαρ και τον διαβήτη που οδηγούν στο θάνατο εσάς και την οικογένειά σας".

Δρ Joseph Galati: Είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσουμε με ακρίβεια τον αριθμό των τροφιμογενών ασθενειών, επειδή δεν αναφέρεται η μεγάλη πλειοψηφία τους . Συνολικά, ωστόσο, πιστεύω ότι η συνειδητοποίηση του γενικού πληθυσμού στην τροφική ασθένεια έχει αυξηθεί τα τελευταία 10 χρόνια, καθώς και η παρακολούθηση αυτών των λοιμώξεων.

Ποιοι μικροοργανισμοί παρουσιάζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία;

Δρ Joseph Galati: Η λοίμωξη γνωστή ως  Vibrio Vulnificus έχει περίπου 35% ποσοστό θνησιμότητας. Αυτά τα θανατηφόρα βακτήρια αποκτώνται με την κατανάλωση μολυσμένων ωμών οστρακοειδών, είναι πιο θανατηφόρα σε άτομα με υποκείμενη χρόνια ηπατική νόσο ή άλλες ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού συστήματος. Η Listeria έχει ποσοστό θνησιμότητας περίπου 16% και ποσοστό νοσηλείας 94%. Πολλές από τις άλλες λιγότερο θανατηφόρες βακτηριακές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων όλων εκείνων που σχετίζονται με τη διάρροια των ταξιδιωτών, προκαλούν σημαντική νοσηρότητα, αλλά όχι απαραίτητα θάνατο.

Τι γίνεται με τα είδη της Σαλμονέλας; Η Salmonella enterica είναι πολύ επικίνδυνη; 

Δρ Joseph Galati: Ναι, αυτός είναι ο κύριος οργανισμός που μολύνει τα βοοειδή και τα πουλερικά. Οικιακές γάτες και χάμστερ μπορούν επίσης να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης.

 Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις λοιμώξεις της σαλμονέλλωσης;

Δρ Joseph Galati: Εκτιμάται ότι 1,2 εκατομμύρια κρούσματα σαλμονέλας αναφέρονται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα περίπου 23.000 νοσηλείες και περίπου 450 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. Το φαγητό είναι η πηγή για περίπου 1 εκατομμύριο από αυτές τις ασθένειες. Η διάρροια είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα, που σχετίζεται με πυρετό και κοιλιακές κράμπες μέσα σε 12 έως 72 ώρες μετά τη μόλυνση. Η ασθένεια είναι συνήθως αυτοσυντηρούμενη μεταξύ 4 και 7 ημερών. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα μολυσμένα άτομα θα ανακάμψουν χωρίς καμία θεραπεία. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ιδιαίτερα στους νέους ή τους ηλικιωμένους, η αφυδάτωση μπορεί να είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για επιπλοκές, και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία με τη χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών.

Ποιοι τύποι τροφίμων διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο;
Δρ Joseph Galati: Τα αβγά, αν και τα πουλερικά, το βόειο κρέας και το νωπό γάλα είναι πιθανός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση της σαλμονέλας. Πρέπει να τρώτε καλά ψημένα τα πουλερικά και το βοδινό κρέας, καθώς και καλά μαγειρεμένα τα αυγά. Η καλή υγιεινή όχι μόνο με την πλύση των χεριών αλλά και τον καθαρισμό επιφανειών εργασίας και σκευών απαιτείται επίσης για την πρόληψη της μόλυνσης και της εξάπλωσης.
Pin It