Greek English French German Italian
.
Pin It

H κοινωνική δράση αποτελεί βασική αρχή  του φαρμακευτικού Ομίλου Roche Hellas και γί αυτό  βρίσκεται  συνεχώς κοντά στους πολίτες και τους ασθενείς όπως αναφέρει ο  Κίμων Μαλαταράς, διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων στην Νικολέτα Ντάμπου και το Life2day.gr . Ενώ, τονίζει  ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα για το φάρμακο έχουν καθαρά λογιστικά κριτήρια , χωρίς μακροπρόθεσμους στόχους. Ωστόσο, η Roche, έχει μπει σε φάση διαχείρισης κρίσης από το Σεπτέμβριο του 2010 και είναι πλέον  σε θέση να σχεδιάζει νέες επενδύσεις για το 2015.


 


Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου -δημοσιογράφος Υγείας. 


Η Roche Hellas έχει προσφέρει  φάρμακα συνολικής αξίας δύο εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη ανασφάλιστων ασθενών. Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας και όχι της Φαρμακοβιομηχανίας; Τελικά, το κόστος των ανασφάλιστων το πληρώνει η Φαρμακοβιομηχανία;


 Η Roche Hellas, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα πάνω από 35 χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι βρίσκεται κοντά στους πολίτες και τους ασθενείς, καθώς η κοινωνική δράση αποτελεί βασική αρχή και αξία για την εταιρεία και τους εργαζόμενούς της.


Στον καιρό της οικονομικής κρίσης, η Roche Hellas δε θα μπορούσε παρά να λάβει πρωτοβουλίες και δράσεις για τη στήριξη και την ανακούφιση των ασθενέστερων οικονομικών ομάδων, και ειδικά των ασθενών.


Με δεδομένο ότι πολλοί από τους συνανθρώπους μας έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη λόγω μακροχρόνιας ανεργίας, προχωρήσαμε στην υλοποίηση του Προγράμματος Υποστήριξης Ανασφάλιστων Ασθενών, προσφέροντας 11.500 φαρμακευτικά σκευάσματα, συνολικής αξίας 2 εκατ. ευρώ.


Και δεν σταματάμε εδώ. Υλοποιούμε το πρόγραμμα «Εφόδια Ζωής, Βήματα Ζωής», μια πρωτοβουλία που πραγματοποιούμε σε συνεργασία με την Praksis, μέσω της οποίας αναλαμβάνουμε για δύο έτη την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών 400 και πλέον παιδιών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.


Η υποστήριξη των ανασφάλιστων πολιτών είναι υποχρέωση ενός κράτους δικαίου, αλλά πρέπει να αποτελεί και φροντίδα των ενεργών πολιτών και των εταιρειών που σέβονται και υποστηρίζουν τον Άνθρωπο και τον Ασθενή, όπως η Roche Hellas.


Πως βλέπετε την πολιτική που ασκείται σήμερα στην Ελλάδα για το φάρμακο; Υπάρχουν λάθη και εάν ναι, ποια είναι αυτά;


Κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη για έλεγχο και εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Η ανάγκη αυτή όχι μόνο είναι απολύτως κατανοητή, αλλά και επιβεβλημένη. Ωστόσο, τα μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια έχουν καθαρά λογιστικά κριτήρια, χωρίς μακροπρόθεσμους στόχους.


Πράγματι, έχουν αποφέρει μερικά αποτελέσματα στον περιορισμό των δαπανών, αλλά δεν έχουν διασφαλίσει  την αποδοτικότητα στην αγορά του φαρμάκου και στην αγορά υπηρεσιών υγείας.


Για παράδειγμα, η εισαγωγή του πλαφόν στο κόστος συνταγογράφησης, σύμφωνα με την τελευταία υπουργική απόφαση, είναι μια βελτιωμένη εκδοχή του προηγούμενου τρόπου εφαρμογής του, αλλά εξακολουθεί να δημιουργεί στρεβλώσεις. Κατά συνέπεια, προκαλεί προβλήματα και εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο και στις υπηρεσίες υγείας, ενώ ταυτόχρονα περιορίζεται ο ρόλος και το κλινικό έργο των γιατρών. 


Την ίδια στιγμή, και σε σχέση με τα υπόλοιπα κέντρα κόστους του υγειονομικού μας συστήματος, το φάρμακο έχει υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις.


Οι περικοπές των δαπανών, όπως είναι φυσικό πλήττουν κυρίως τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, ενώ παρατηρείται έντονα το φαινόμενο να αποκλείονται ασθενείς από τις αναγκαίες για αυτούς θεραπείες.


Ο στόχος των αναπτυξιακών πολιτικών θα πρέπει να εστιάζει στην καλύτερη κατανομή των διαθέσιμων πόρων, προκειμένου να βελτιωθούν οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας.


 Η οικονομική κρίση έχει επιφέρει αλλαγές στην Roche Hellas; Και εάν ναι, ποιες είναι αυτές;


Από το Σεπτέμβριο του 2010, έχοντας μπει σε φάση διαχείρισης κρίσης, ξεκινήσαμε να τηρούμε πιστά την πολιτική διάθεσης των προϊόντων μας, που είναι σύμφωνη με την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα συσσωρευόμενα χρέη και οι περαιτέρω καθυστερήσεις κατέστησαν την πιστή τήρηση της πολιτικής διάθεσης των προϊόντων μας προτεραιότητα για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας της εταιρείας.


Η απόφαση αυτή επέτρεψε να θέσουμε τις βάσεις για τη διαφύλαξη της βιωσιμότητας της εταιρείας μας. Καθιστώντας το χρέος προς την εταιρεία μειωμένο για το 2013, σήμερα μπορούμε να εστιάζουμε σε αναπτυξιακές ενέργειες με κύριο γνώμονα τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τους ασθενείς και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.


Πλέον, είμαστε σε θέση να σχεδιάζουμε νέες επενδύσεις με πρωταρχικό κριτήριο την παροχή καινοτόμων φαρμάκων προς τους ασθενείς και τη μεγιστοποίηση της συμβολής μας στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας.


Ποιοί είναι οι στόχοι της Roche Hellas για το 2015;  


Συνεχίζουμε σταθερά να διατηρούμε και να ενδυναμώνουμε την γραμμή ανάπτυξης νέων προϊόντων που διαθέτουμε σε ένα ευρύτατο πεδίο ιατρικών αναγκών, ανανεώνοντας με συνέπεια την εργαλειοθήκη του ιατροφαρμακευτικού κλάδου με καινοτόμα θεραπευτικά σκευάσματα.


Την ίδια στιγμή, η Roche Hellas επενδύει σταθερά στην κλινική έρευνα διεξάγοντας το 2012 τριάντα δύο κλινικές μελέτες - επένδυση ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ - το 2013 η επένδυση άγγιξε τα €3 εκατομμύρια ευρώ με τριάντα μία ενεργές κλινικές μελέτες, ενώ και για το 2014 το κλινικό μας πλάνο, που θα κυμανθεί στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2013, επιβεβαιώνει εμπράκτως τη δέσμευση της εταιρείας μας για τη συνεχή επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη στη χώρα μας.


Σκοπός της RocheHellas, είναι διαχρονικά να συμβάλει στην ανάπτυξη και τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας μέσω της καινοτομίας και μέσω των προγραμμάτων που υλοποιεί, ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος.


Και το 2015, αλλά και τα επόμενα χρόνια, η Roche εστιάζει στην καινοτομία και την Εξατομικευμένη Θεραπεία, η οποία συνιστά για εμάς ένα πεδίο στο οποίο δίνουμε έμφαση, καθώς μέσω αυτού είμαστε σε θέση να αναπτύσσουμε θεραπείες στοχευμένες και προσαρμοσμένες στις ξεχωριστές ανάγκες κάθε ασθενούς, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.


Άλλωστε, παρέχουμε θεραπείες που, κυριολεκτικά, έχουν επιφέρει αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζονται νόσοι όπως ο καρκίνος του μαστού, του δέρματος, του πνεύμονα, του τραχήλου της μήτρας, η Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Εργαζόμαστε καθημερινά για την εξασφάλιση ολοκληρωμένης, εξατομικευμένης και οικονομικά βιώσιμης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας στους ασθενείς.


 


 


 


 


 


 

Pin It

Cook name