Greek English French German Italian

ndd optim

b6-e1440588946475.jpg
Pin It
 


Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου


Έγινε η παραλαβή του νοσοκομείου της Σαντορίνης από την ΑΕΜΥ ΑΕ, ανοίγοντας το δρόμο στην έναρξη της λειτουργίας του, όπως αποκάλυψε χθες στο LIFE2DAY.GR ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, το νοσοκομείο θα λειτουργήσει κανονικά. Ενώ, μας μιλάει , για την καθυστέρηση της λειτουργίας και τα συμφέροντα ιδιωτών . Μας αποκαλύπτει ο κ. ΓΓ Δημόσιας Υγείας , τα μέτρα που θα ληφθούν για τα φάρμακα αλλά και για την γενικότερη κατάσταση στην Υγεία και το 3ο μνημόνιο .


"Σε τι κατάσταση βρίσκεται το Νοσοκομείο της Σαντορίνης; Είναι όλα έτοιμα! Ξεκινάμε να το λειτουργούμε, θέτουμε σε δοκιμαστική λειτουργία τα μηχανήματα, ελέγχουμε τις μονάδες τεχνητού νεφρού και θα κάνουμε ένα συνδυασμό προσλήψεων, είτε δημόσιων, μέσο επιτροπής κρίσεων, είτε άλλων εργαζόμενων μέσο του ΑΣΕΠ, αλλά και με μπλοκάκια μέσω της ΑΕΜΥ.


Υπάρχουν γιατροί στη Σαντορίνη;
Στη Σαντορίνη λειτουργεί ένα κέντρο υγείας
[caption id="attachment_62252" align="alignnone" width="548"]O Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος δίνει συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου O Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος δίνει συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου[/caption]

Το οποίο σε τι κατάσταση βρίσκεται;
Είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες του νησιού με τόσους επισκέπτες. Το κέντρο υγείας είναι πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Το νησί της Σαντορίνης δικαιούται και χρειάζεται δευτεροβάθμια περίθαλψη που μαζί με το νοσοκομείο της Σύρου, πιθανότατα και με το νοσοκομείο της Νάξου, θα πρέπει να συνεργαστούν έτσι, ώστε το ένα να συμπληρώνει το άλλο και όλα μαζί να καλύπτουν όλες τις ανάγκες των νησιωτών, με ένα μοντέρνο σύστημα διακομιδών, γιατί αυτό είναι το σοβαρό, καθώς τώρα σπαταλώνται χρήματα με διάφορους τρόπους ιδιωτικών διακομιδών, που θα μπορούσαμε έστω και με τα σκάφη του λιμενικού, ειδικά διαμορφωμένα, να πραγματοποιούνται πολύ γρήγορα και με ασφάλεια οι μετακινήσεις από το ένα νησί στο άλλο.
Το νοσοκομείο της Σαντορίνης είναι μία πολύ ειδική περίπτωση, διότι οι επισκέπτες της Σαντορίνης, φτάνουν στο σημείο να κάνουν τη πόλη, μεγαλούπολη κάθε χρόνο. Για τέσσερις με πέντε μήνες, οι επισκέπτες στο νησί φτάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες και βεβαίως φιλοδοξούμε ότι η ύπαρξη του νοσοκομείου θα βοηθήσει και τον τουρισμό, θα φτάσει στα πέρατα του κόσμου, ότι όταν έρχεστε εδώ, είστε ασφαλείς. Αυτή είναι η φιλοδοξία και θα γίνει!


Πως θα εξασφαλίσετε τους γιατρούς;
Θα υπάρξουν κίνητρα τα οποία θα έχουν να κάνουν με την διαμονή και τη σίτιση τους. Έχει συζητηθεί και το λέω για πρώτη φορά σε εσάς, η διάθεση εθελοντικής προσφοράς από εργολάβους του νησιού, να υπάρξει κατασκευή σπιτιών δίπλα στο χώρο του νοσοκομείου για τους γιατρούς, που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με την οικονομική στήριξη της τοπικής κοινωνίας.


Για πότε έχουν προγραμματιστεί οι προσλήψεις;


Οι προσλήψεις σε γιατρούς και προσωπικό θα γίνουν άμεσα και θα κοιτάξουμε μήπως οι προσλήψεις γίνουν κατά προτεραιότητα από τον ντόπιο πληθυσμό, ειδικά, του λοιπού προσωπικού.


Από που θα εξασφαλίσετε τα χρήματα για την λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης;


Σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, έχουμε διασφαλίσει ένα ποσό στον προϋπολογισμό που σίγουρα εγγυάται τη λειτουργία του νοσοκομείου μέχρι και τα μέσα του 2016. Έχουμε υπολογίσει ότι χρειάζονται τρία με τέσσερα εκατομμύρια το χρόνο για να λειτουργήσει το νοσοκομείο της Σαντορίνης αλλά σε συνδυασμό με το κέντρο υγείας που επιχορηγείται και αυτό, θα υπάρξει συνεργασία, σαν δημόσιες δομές υγείας, οπότε με δύο εκατομμύρια κάθε χρόνο, θα μπορεί να λειτουργήσει. Φιλοδοξώ ότι θα τα βρούμε τα χρήματα ακόμα και μέσα στη περίοδο της κρίσης. Κανείς δεν μας απαγορεύει και κανένα μνημόνιο δεν έχει πει, να μην λειτουργήσει το νοσοκομείο της Σαντορίνης. Επίσης, κανένα μνημόνιο δεν μπορεί να πει να χάνονται τα λεφτά από τις ασφαλιστικές εταιρίες και από αυτά που πρέπει να πληρώνουν οι τουρίστες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Σαντορίνης. Αυτό θα σταματήσει να γίνεται, να χαρίζουμε δηλαδή λεφτά στις ασφαλιστικές εταιρίες και να μην τα παίρνει το δημόσιο σύστημα, που είναι μια παθογένεια που πρέπει να λυθεί.


Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού στο ΕΚΑΒ . Τι θα κάνετε γι΄ αυτό;


Έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για τους οδηγούς του ΕΚΑΒ, παράλληλα με τα 100 αυτοκίνητα που πήραμε, θα αγοράσουμε άλλα 95 και με οποιαδήποτε λύση μπορεί να βρεθεί, θα προσλάβουμε το απαραίτητο προσωπικό. Θα προγραμματίσουμε θέσεις για ΑΣΕΠ, αλλά δεν θα αγκυλώσουμε. Το προσωπικό στο ΕΚΑΒ , θα πρέπει να βρούμε τρόπο, να το προσλάβουμε άμεσα, έστω και για 5 ή 6 μήνες, έστω και με σχέσεις εργασίας που δεν είναι οι καλύτερες, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες.


Ποιο είναι το όραμα σας για το νοσοκομείο της Σαντορίνης ;


Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο νοσοκομείο, σίγουρα δεν θεωρούμε ότι θα κάνουμε τη Mayo Clinics στη Σαντορίνη, αλλά θέλουμε ένα νοσοκομείο που να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων, αλλά και των τουριστών. Το νοσοκομείο αυτό, έχει 50 κρεβάτια, αλλά θα είναι υψηλού επιπέδου. Αν καταφέρουμε και προσελκύσουμε γιατρούς αντίστοιχου επιπέδου θα είναι ιδανικό. Σκεφτείτε ότι και με τις 5 μονάδες αιμοκάθαρσης που θα διαθέτει οι οποίες θα λειτουργούν πλήρως όλο το 24ωρο, θα προσελκύσουμε ανθρώπους, που επιλέγουν τον προορισμό των διακοπών τους, ανάλογα με το αν μπορούν να καλύψουν την ανάγκη τους για αιμοκάθαρση. Γιατί να μην είναι και η Σαντορίνη μέσα σε αυτά τα μέρη.


Γιατί αποτελεί προσωπικό σας στοίχημα η λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης;
Το είχα ως όραμα και ως δέσμευση εδώ και αρκετά χρόνια, όταν πληροφορήθηκα ότι υπάρχει ένα θαυμάσιο κτίριο, για το οποίο έχουν δοθεί 14 εκατομμύρια και το οποίο έμεινε αναξιοποίητο.


Τόσα χρόνια γιατί δεν ολοκληρωνόταν το νοσοκομείο και παρέμενε κλειστό;


Η γνώμη μου είναι ότι χρησιμοποιήθηκε σαν πρόσχημα η αδυναμία λειτουργίας με δημόσιο χαρακτήρα, για να δοθεί σε ιδιώτες και να γίνει ιδιωτικό. Η δέσμευσή όμως που υπήρχε από την Μητρόπολη της Θήρας, που είχε δώσει το οικόπεδο για να γίνει το νοσοκομείο, ήταν ότι το νοσοκομείο θα είναι δημόσιο, άρα κανένα συμβούλιο επικρατείας και κανένα δικαστήριο δεν θα επέτρεπε να γίνει ιδιωτικό αυτό το νοσοκομείο.


Είχε ακουστεί κάποια στιγμή ότι είχε αναβληθεί η λειτουργία του, για να επωφεληθεί συγκεκριμένος επιχειρηματίας, ο οποίος λειτουργούσε στη περιοχή ιδιωτική κλινική. Εσείς τι έχετε να πείτε για αυτό;
Κανείς δεν θα ανοίξει πόλεμο με τους ιδιώτες που είναι στη Σαντορίνη. Το θέμα της υγείας για αυτή την κυβέρνηση αλλά και για την επόμενη, είναι ότι η αναβάθμιση του δημόσιου τομέα, η οποία θα γίνεται με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε ο ιδιωτικός να παραμένει συμπληρωματικός, όπου είναι και όπου μπορεί να προσφέρει. Η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας όμως, θα είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι υποχρέωση της πολιτείας.


Τα προαπαιτούμενα των δανειστών, τι σημαίνουν για το σήμερα και για το αύριο της υγείας;


Το μνημόνιο, εάν το δούμε ως δέσμευση, που δεν θα σε αφήσει να κάνεις τίποτα, ασφαλώς είναι ένα πάρα πολύ κακό πράγμα και μάλιστα, αν το δεις και ως δέσμευση που δεν σε αφήνει να αναπτύξεις τις κοινωνικές σου προτεραιότητες, είναι ακόμα χειρότερο.


Όμως η 6μηνη εμπειρία μου στο υπουργείο, έδειξε ότι μπορούν να βελτιωθούν τα πράγματα στο χώρο της Υγείας, τα οποία παραδόξως δεν έχουν γίνει τόσα χρόνια . Επίσης , αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι κανείς δεν θα μας εμποδίζει να καθορίσουμε ποιο θα είναι το ποσοστό δαπανών για την υγεία. Δεν λέει το μνημόνιο και η συμφωνία αυτή, ότι πρέπει να είναι χαμηλό ή χαμηλότερο από τόσο, δεν το λέει πουθενά. Στις συζητήσεις που είχαμε με τους διεθνείς παράγοντες, η γνώμη μου είναι, αν εμείς μπορέσουμε να πάρουμε χρήματα από αυτούς που έχουν, δηλαδή το δίκαιο φορολογικό σύστημα που θέλουμε να φτιάξουμε, να αποδείξουμε ότι μπορούμε να πάρουμε τα χρήματα που χρειάζονται, πατάσσοντας τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και να δοθούν στο χώρο της υγείας, κανείς δεν θα μας πει μην τα δώσετε. Βεβαίως με τρόπο που δεν θα γίνει πιθάρι άδειο ο χώρος της υγείας, αλλά με μία διαδικασία ,που θα ελέγχονται που πηγαίνουν τα χρήματα και θα πηγαίνουν στον κόσμο για να έχει την υγεία του και να μην πληρώνει από την τσέπη του την ώρα της ανάγκης. Έχω την αίσθηση ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε, παρά τις δεσμεύσεις που υπάρχουνε και παρά τους ενοχλητικούς περιορισμούς και την εμμονή που έχουνε οι τροϊκανοί, γι’ αυτό που λένε άρση των περιορισμών στα επαγγέλματα, που ουσιαστικά θέλουνε να καταστρέψουνε τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες υγείας και αυτό, είναι το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με αυτό το θέμα. Σε αυτό λοιπόν, εγώ είναι σαφές σε ποια μεριά είμαι και τι θα προσπαθήσω να κάνω.


Οι δανειστές ζητάνε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Ζητάγανε η φαρμακευτική δαπάνη να πάει στο 1,6 δις, όμως δεν ισχύει. Η φαρμακευτική δαπάνη θα παραμείνει στα 2 δις.


Μείωση των τιμών στα φάρμακα ζητάνε , επίσης οι δανειστές.


Και εμείς θέλουμε μείωση στις τιμές το φαρμάκων, το θέμα είναι πως θα γίνει η μείωση ώστε να επιβιώσει η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και να παραμείνουν τα φθηνά φάρμακα, διότι όταν δεν παραμένουν τα φθηνά φάρμακα, έχουμε το φαινόμενο να εξαφανίζονται από την αγορά και να μένουν τα ακριβά. Ο στόχος μας είναι να προστατευθούν τα φθηνά φάρμακα, ώστε να μην εξαφανιστούν από την αγορά και να γίνει εξορθολογισμός στις τιμές των φαρμάκων.


Θα τηρήσουμε ευλαβικά την οδηγία που λέει 50% κάτω στα off patent και 32,5% στα γενόσημα. Το θεωρούμε και εμείς σωστό αυτό, καθώς ήταν και δική μας πρόταση, και θα σταματήσει και η ειδική προστασία τιμής σε ορισμένα άλλα φάρμακα. Από την άλλη μεριά όμως, εμείς έχουμε πάρει ήδη μέτρα, θέλουμε να εισέλθουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ενδιαφερόμαστε να συζητήσουμε για τις συσκευασίες των φαρμάκων, θέλουμε να υπάρχει προληπτικός έλεγχος στη συνταγογράφηση και όχι κατασταλτικός. Έχουν παρατηρηθεί λάθη ακόμα και στο χρόνο χορήγησης ενός φαρμάκου, υπάρχουν φάρμακα που οι ενδείξεις τους λένε ότι πρέπει να χορηγούνται για 2 ή για 5 χρόνια και εμείς βλέπουμε ότι με την έλλειψη ελέγχου χορηγούνται για 10 χρόνια. Αυτό είναι σπατάλη, αλλά το βασικό είναι ότι αποτελεί πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.


Θα υπάρχει πλαφόν στη συνταγογράφηση;


Πλαφόν θα υπάρχει όσο δεν ισχύουν αυτοί οι προληπτικοί έλεγχοι, δηλαδή αν μπουν παντού θεραπευτικά πρωτόκολλα υποχρεωτικά, με την συναίνεση του επιστημονικού κόσμου και αν οι οδηγίες συνταγογράφησης, είναι τέτοιες που δεν θα μπορεί να τις υπερβεί κανείς, δεν θα χρειάζεται πλαφόν. Η ύπαρξη του πλαφόν και των claw back, είναι ομολογία αδυναμίας ελέγχου και σωστής συνταγογράφησης.


Με τα ακριβά φάρμακα τι θα κάνετε; Οι σύλλογοι ασθενών διαμαρτύρονται , οι καρκινοπαθείς και άλλοι χρόνιοι πάσχοντες, δεν έχουν φάρμακα.


Το δικαίωμα στην ελπίδα και στη θεραπεία για όποιον πάσχει από οποιαδήποτε πάθηση είναι σεβαστό. Αυτό όμως, πρέπει να το συνδυάσεις με τη δυνατότητα του κρατικού προϋπολογισμού να τα πληρώνει. Αν αφεθούμε στην δυνατότητα, η κάθε φαρμακευτική εταιρία να κανονίζει όσο θέλει την τιμή ενός φαρμάκου και εμείς να το δίνουμε σε οποιονδήποτε νομίζει ότι το χρειάζεται, τότε όλος ο κρατικός προϋπολογισμός θα πέσει έξω. Άρα θα πρέπει να γίνει χορήγηση των φαρμάκων με αυστηρή συνταγογράφηση, με την έννοια να δίνεται εκεί που αποδεδειγμένα είναι χρήσιμο το φάρμακο.
Για τα καινούργια φάρμακα, θα υπάρξει κεντρική διαπραγμάτευση για την τιμή και έλεγχος της αποτελεσματικότητας. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για να το καταλάβουν και οι αναγνώστες μας. Εάν ένα φάρμακο ισχυρίζεται ότι θεραπεύει κατά 99,9% μία μορφή καρκίνου, κάνει τόσα λεφτά και θα δοθεί σε τόσους αρρώστους. Εάν εγώ το χορηγήσω στην αρχή, ως ασφαλιστικό ταμείο στον άρρωστο και δω ότι δεν είναι κατά 99,9% αποτελεσματικό, αλλά είναι μόνο 20%, αυτό θα έχει επίπτωση στο πόσα χρήματα θα πάρει η εταιρία στο τέλος και σε ποιο ποσό θα καθοριστεί η τιμή του φαρμάκου.


Η εικόνα του συστήματος υγείας παραμένει απελπιστική . Γιατί στο χρονικό διάστημα που είσαστε κυβέρνηση, δεν έχει βελτιωθεί κάτι στην πράξη;


Ναι , αλήθεια, η εικόνα του συστήματος υγείας είναι απελπιστική και εμείς στους 6 μήνες που είμαστε κυβέρνηση δεν καταφέραμε να κάνουμε τη διαφορά. Το γεγονός όμως ότι σταματήσαμε το 5ευρω που πλήρωνε ο κόσμος στα νοσοκομεία, ήταν ένα καλό μέτρο.
Πάντως αν συνεχίσει αυτή η κυβέρνηση και διασφαλίσει τους πόρους, που εγώ είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει, έχω την εντύπωση ότι με προσλήψεις, με καλύτερη διοίκηση των νοσοκομείων και με καλύτερη συνεργασία με τις γραφειοκρατικές υπηρεσίες του υπουργείου, όλα θα γίνουν.


Εάν συνεχίσετε να είστε κυβέρνηση, πότε θα γίνουν οι προσλήψεις στα νοσοκομεία;


Μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου 2016 θα έχουν γίνει όλες οι προσλήψεις.
Αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία δεν έχουν υλικά. Τι έχετε να πείτε για αυτό;
Είναι θέμα της διοίκησης και θέμα καλύτερης λειτουργίας, αλλά θα λυθούν και αυτά.


Ναι, αλλά υπάρχουν και χρέη απέναντι στα νοσοκομεία.
Θα λυθεί και αυτό. Γι’ αυτό υπογράψαμε την επώδυνη συμφωνία, για να πάρουμε λεφτά να μπορούμε να πληρώσουμε.


Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα;
Είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πιστεύω όμως ότι θα είναι εύκολη η μάχη.


Η σειρά ποια πιστεύετε ότι θα είναι;


Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερο η Ν.Δ, το πόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά, είναι κάτι που το περιμένω με ενδιαφέρον. Εμείς λέμε, όσο πιο δυνατός ο ΣΥΡΙΖΑ και όσο πιο πιθανή η αυτοδυναμία, τόσο πιο πιθανό θα είναι να γίνουν πράξη αυτά που σας είπα κυρία Ντάμπου .

Pin It

Cook name