Ρεπορτάζ Υγείας

Υπουργείο Υγείας: Ανησυχία για τις αυξημένες δαπάνες των νοσοκομείων της χώρας

Υπουργείο Υγείας: Ανησυχία για τις αυξημένες δαπάνες των νοσοκομείων της χώρας

Υπουργείο Υγείας: Η αύξηση των δαπανών στα νοσοκομεία αποδίδεται από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στις προμήθειες που έχουν κάνει διάφοροι Διοικητές νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε αναλώσιμα υλικά, αλλά και σε συμβάσεις.

Εδώ και λίγες ημέρες στο υπουργείο Υγείας επικρατεί έντονη ανησυχία, καθώς έπειτα από λεπτομερή έλεγχο που πραγματοποίησαν τα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών, διαπίστωσαν ότι από τις αρχές του 2023 έως και τον Αύγουστο, υπάρχει αύξηση στις δαπάνες όλων των νοσοκομείων της χώρας μεσοσταθμικά κατά 15% με 20%.

Αύξηση δαπανών στα νοσοκομεία

Η αύξηση αυτή αποδίδεται από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις προμήθειες που έχουν κάνει διάφοροι Διοικητές νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε αναλώσιμα υλικά, αλλά και σε συμβάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον ενδελεχή έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκε ότι υπάρχουν νοσοκομεία και δη σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, που αγόρασαν τα ίδια υλικά σε πολύ διαφορετικές τιμές. Τα «γκρίζα» σημεία που δείχνουν ουσιαστικά τις ατασθαλίες που επικρατούν στο ΕΣΥ, εντοπίστηκαν όχι μόνο στις προμήθειες των υλικών, αλλά και σε συμβάσεις που έγιναν για διάφορες υπηρεσίες. Γεγονός βέβαια που αύξησε τις συνολικές δαπάνες το πρώτο οκτάμηνο του έτους.

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάλεσε πριν από λίγες ημέρες σε τηλεδιάσκεψη όλους τους Διοικητές των Νοσοκομείων της χώρας προκειμένου να εκθέσει το πρόβλημα με τα οικονομικά στο ΕΣΥ και τις αυξημένες δαπάνες.

Τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισαν στην τηλεδιάσκεψη προς όλους τους Διοικητές της χώρας, πως είναι γνώστες όλων των οικονομικών των νοσοκομείων. Μάλιστα υπογράμμισαν εμφατικά ότι γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια και τις διαφορές στις τιμές των προμηθειών στις οποίες προχώρησαν Διοικητές μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κληθούν Διοικητές τα Νοσοκομεία των οποίων βρέθηκαν με αυξημένες δαπάνες σε υλικά και συμβάσεις, ώστε να δώσουν εξηγήσεις. Βέβαια μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος Κεραμέως για τις αλλαγές στην επιλογή των Διοικήσεων στο ΕΣΥ, δεν αναμένεται να υπάρξουν πολυάριθμες απομακρύνσεις στελεχών ό,τι και να βρεθεί από τις συναντήσεις αυτές. Και αυτό προκειμένου να μη δοθεί η αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι οι επιλογές που είχαν σε πρόσωπα για το ΕΣΥ ήταν πλήρως λανθασμένες.

Να σημειωθεί ωστόσο πως αυτήν την περίοδο με εντολή Μαξίμου, αξιολογούνται αθόρυβα όλοι οι Διοικητές Νοσοκομείων ώστε να διαπιστωθεί ποιος έχει αποδώσει έστω και σε μικρό βαθμό. Στόχος είναι να μπορέσουν να καταλήξουν τα κυβερνητικά στελέχη εάν θα πρέπει να τους δοθεί άλλη μία ευκαιρία με τη νέα διαδικασία που θα προκύψει από τον νόμο Κεραμέως ή όχι.

Πράγμα βέβαια που αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι και η επόμενη «φουρνιά» των Διοικητών Νοσοκομείων θα επιλεγεί σύμφωνα με τις κομματικές επιταγές. Άλλωστε όπως προβλέπει ο νόμος, την τελική επιλογή θα κάνει ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συνάντηση Υπουργού Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη με την ΕΣΑμεΑ

Το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου δεν θα σταματήσει την ομαλή του λειτουργία

NHS: Το υγειονομικό προσωπικό ξεκινά νομικό αγώνα για το μπόνους Covid

Χρυσοχοΐδης Economist: Προτεραιότητα η επανεκκίνηση του ΕΣΥ και της ΕΚΑΠΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι τα λασπώδη ποτά πραγματικά βλαβερά για την υγεία των μικρών παιδιών;

Αλλά για ένα μικρό παιδί, λόγω του μεγέθους του, θεωρήθηκε ότι ο κίνδυνος κρίθηκε αρκετά υψηλός ώστε να εκδοθούν προειδοποιήσεις. Ωστόσο, η απάντηση και οι συστάσεις του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων για περιορισμό της παροχής γλυκερίνης σε μικρά παιδιά θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη σαφέστερη ενημέρωση και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή τους.

Κωστής Χατζηδάκης: Υπεβλήθη σε χολοκυστεκτομή στο Αττικό Νοσοκομείο ο ΥΠΕΘΑ

Κωστής Χατζηδάκης: Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκης υποβλήθηκε στο Νοσοκομείο μας σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή λόγω οξείας χολοκυστίτιδας. Η επέμβαση στέφθηκε με επιτυχία και ο Υπουργός αναρρώνει ομαλά.

ΦΣΘ: Στάση εργασίας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία στα Τέμπη

ΦΣΘ: Κήρυξη στάσης εργασίας για αύριο Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, από τις 11:30 έως τις 14:30, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Τι είναι η μετωποκροταφική άνοια

Ομάδες υποστήριξης και ιατρικοί σύλλογοι για τις διάφορες διαταραχές του μετώπιου κροταφικού εκφυλισμού μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τους συνεργάτες φροντίδας να τις αντιμετωπίσουν. «Η καθιέρωση μιας έγκαιρης και ακριβούς διάγνωσης της FTD είναι το πρώτο βασικό βήμα», λέει ο Δρ Boeve.