Ρεπορτάζ Υγείας

Χημικές Ουσίες: Πώς επηρεάζουν τις νοητικές λειτουργίες

Χημικές Ουσίες: Πώς επηρεάζουν τις νοητικές λειτουργίες

Το αλκοόλ, η μαριχουάνα και άλλες ψυχοτρόπες ουσίες επηρεάζουν τη γνωστική επίδοση του ατόμου αμέσως μετά τη λήψη τους και πιθανώς επ' αόριστον. Αν κάποιος έχει στόχο τη χαλάρωση, υπάρχουν σίγουρα ασφαλέστεροι τρόποι να το πετύχει από το να χρησιμοποιήσει ψυχοτρόπες ουσίες.

Χημικές Ουσίες: Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε η άποψη ότι οι αμφεταμίνες βελτιώνουν τις νοητικές λειτουργίες. Παρόλο που οι αμφεταμίνες κρατούν το άτομο σε εγρήγορση έτσι ώστε να εκτελέσει ένα γνωστικό έργο, είναι ουσίες εξαιρετικά εθιστικές και επικίνδυνες.

Φάρμακα και νοητικές λειτουργίες

Από την άλλη, ούτε τα διεγερτικά αποτελούν καλή λύση για όποιον θέλει να παραμείνει εναργής ώστε να εκτελέσει καλά ένα γνωστικό έργο. Τα διεγερτικά μπορεί να διασφαλίζουν την εγρήγορση του οργανισμού, συγχρόνως όμως τον καθιστούν πιο επιρρεπή στους περισπασμούς. Αυτό που συνήθως βοηθά περισσότερο τις νοητικές λειτουργίες είναι τα κίνητρα. Οι ερευνητές συνεχίζουν να δημιουργούν φάρμακα για ανθρώπους με προβληματικές νοητικές λειτουργίες, σχεδόν όλα όμως έχουν παρενέργειες τις οποίες αξίζει να υποστεί κανείς μόνο στην περίπτωση πραγματικών νευρολογικών διαταραχών.

Όσο αποτελεσματικά και αν είναι κάποια φάρμακα για τη θεραπεία ορισμένων σοβαρών προβλημάτων ή συμπτωμάτων, πρέπει πάντα να έχει κανείς κατά νου ότι επηρεάζουν τη γνωστική επίδοση του ατόμου.

Σε γενικές γραμμές, ναρκωτικές ουσίες και φάρμακα που προκαλούν νευρικότητα ή υπνηλία επηρεάζουν τις νοητικές λειτουργίες. Υπνηλία προκαλούν τα περισσότερα αντισταμινικά και τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για το απλό κρυολόγημα, ενώ το ίδιο αποτέλεσμα έχουν και τα περισσότερα ηρεμιστικά, κάποια αντικαταθλιπτικά και τα καταπραϋντικά φάρμακα.

Από την άλλη πλευρά οποιοδήποτε φάρμακο πρoκαλεί νευρικότητα, όπως τα διεγερτικά και πολλά από τα χάπια διαίτης, επηρεάζουν τη γνωστική συμπεριφορά. Έχει βρεθεί ότι το ίδιο συμβαίνει και με κάποια αντιβιοτικά.

Οι γνωστές κύριες παρενέργειες αναγράφονται συνήθως στις οδηγίες που βρίσκονται μέσα στη συσκευασία των φαρμάκων. Δυστυχώς, για διάφορους λόγους, πολλά από τα γνωστικά προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι πιθανό να μην αναφέρονται. Θα πρέπει συνεπώς να είμαστε ευαίσθητοι στην ανίχνευση παρενεργειών και γενικότερων προβλημάτων, όπως είναι, για παράδειγμα, η δυσχέρεια της μνήμης ή άλλων γνωστικών λειτουργιών.

Παραδείγματα ουσιών και γεγονότων που μπορεί να επηρεάσουν τις νοητικές λειτουργίες:

  • Φάρμακα χρησιμοποιούμενα στη γενική παθολογία: αμφεταμίνες, αναλγητικά, αντιβιοτικά, αντιεμετικά, αντισταμινικά, οφθαλμικά κολλύρια, σκοπολαμίνη
  • Ψυχιατρικά φάρμακα: αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, λίθιο, ηρεμιστικά
  • Θεραπείες με περιοσική ή μόνιμη δράση: χειρουργική επέμβαση, ηλεκτροσπασμοθεραπεία, διαδερμικός ερεθισμός
  • Χρήση ουσιών: αμφεταμίνες, ναρκωτικές ουσίες, αλκοόλ, καφεΐνη, νικοτίνη
  • Εμπειρίες: συναισθηματικό τραύμα, κόπωση, έλλειψη ύπνου, υπογλυκαιμία, υποστιτισμός, φοβίες, υπερβολική κατανάλωση τροφής κ.ά.

Επίδραση χημικών ουσιών ευρείας κατανάλωσης στις νοητικές λειτουργίες

Παρότι ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά και τα αλκοολούχα ποτά δεν θεωρούνται συνήθως χημικές ουσίες, στην πραγματικότητα είναι. Ο λόγος είναι ότι περιέχουν χημικές ουσίες που δρουν ως διεγερτικά.

Η λήψη τέτοιων διεγερτικών στη σωστή ποσότητα δρα συνήθως βελτιωτικά στις γνωστικές επιδόσεις.

Μια μικρότερη από τη συνηθισμένη δόση διεγερτικού στα άτομα που έχουν συνηθίσει στη λήψη τους τα καθιστά λιγότερο ικανά στην εκτέλεση γνωστικών έργων εξαιτίας της μειωμένης επικέντρωσης της προσοχής τους. Η χορήγηση μεγάλης δόσης διεγερτικού, από την άλλη πλευρά, προκαλεί νευρικότητα, με συνέπεια και πάλι τη διάσπαση της προσοχής.

Οι νοητικές λειτουργίες επηρεάζονται επίσης από τη χρήση και την εξάρτηση από ουσίες όπως το αλκοόλ, η κάνναβη, η κοκαΐνη και τα οπιοειδή. Το αλκοόλ καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Μερικές φορές ονομάζεται «τροφή της αμνησίας» επειδή αρχικά επηρεάζει τη μνήμη εργασίας, ενώ μακροπρόθεσμα, μετά από πολλά χρόνια κατανάλωσης, καταστρέφει αργά τους ιστούς στο στέλεχος και στον φλοιό του εγκεφάλου. Με την καταστροφή των ιστών του εγκεφάλου μειώνεται η ικανότητα μάθησης.

Η απώλεια ιστού σταματά μόλις διακοπεί η κατανάλωση αλκοόλ, ο χαμένος ιστός όμως δεν επανεμφανίζεται, ούτε μπορεί να αποκατασταθεί με ιατρικές παρεμβάσεις. Κάποιες από τις μνήμες που χάνονται εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ έχουν να κάνουν με σημασιολογικές και διαδικαστικές γνώσεις, καθώς και με εμπειρίες του παρελθόντος που συνδυάζουν αυτά τα είδη πληροφοριών. Εξαιτίας αυτών των απωλειών το άτομο καθίσταται σταδιακά λιγότερο ικανό, επιδέξιο και ενδιαφέρον.

Οι άνθρωποι θυμούνται καλύτερα όταν απέχουν από ψυχοτρόπες ουσίες. Μερικοί υποστηρίζουν ότι αυτές οι ουσίες τούς χαλαρώνουν και η χαλάρωσή τους βοηθά να μαθαίνουν καλύτερα.

Τα ευρήματα των ερευνών ωστόσο αντικρούουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Το αλκοόλ, η μαριχουάνα και άλλες ψυχοτρόπες ουσίες επηρεάζουν τη γνωστική επίδοση του ατόμου αμέσως μετά τη λήψη τους και πιθανώς επ’ αόριστον. Αν κάποιος έχει στόχο τη χαλάρωση, υπάρχουν σίγουρα ασφαλέστεροι τρόποι να το πετύχει από το να χρησιμοποιήσει ψυχοτρόπες ουσίες.

Κατά καιρούς το κοινό πληροφορείται ότι ένα συγκεκριμένο φάρμακο βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες. Όσα φάρμακα όμως έχουν κυκλοφορήσει στο εμπόριο μέχρι σήμερα δεν στοχεύουν στη βελτίωση των νοητικών λειτουργιών των υγιών ατόμων, δεδομένου ότι εξ ορισμού ένα φάρμακο δημιουργείται για να αποκαταστήσει κάποιες ανεπάρκειες. Αν λοιπόν κάποιος δεν πάσχει από την ασθένεια την οποία υποτίθεται ότι θεραπεύει το συγκεκριμένο φάρμακο, δεν θα επωφεληθεί από τη χρήση του.

Ο λόγος είναι ότι τα φάρμακα αυτά είναι συνήθως σχεδιασμένα να σταθεροποιούν τις χημικές ανισορροπίες του οργανισμού και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές (ακόμη και θανατηφόρες) παρενέργειες, ή και να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα, αν δεν χορηγηθούν σωστά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σε fast food των ΗΠΑ εντοπίστηκαν ανησυχητικές ποσότητες φθαλικών ενώσεων

Νέα πλατφόρμα in vitro για την αξιολόγηση της καρδιοτοξικότητας των χημικών

Γιατί η μεθαμφεταμίνη P2P προκαλεί χειρότερα συμπτώματα ψυχικής υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ευλογιά πιθήκων: Στα 50 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Ευλογιά πιθήκων: Στα 50 τα συνολικά κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα. Όλοι πρόκειται για άνδρες με διάμεση ηλικία τα 36 έτη, εκ των οποίων 16 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου.

ΠΣΦ: Άρση εποπτείας σημαίνει κατάργηση των ληστρικών μέτρων claw-back & rebate

ΠΣΦ: Με επιστολή ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτώνπρος προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Υγείας και τον Αν. Υπουργό Οικονομικών, ζητά την κατάργηση των μνημονιακών μέτρων claw-back & rebate.

Δείτε πώς λειτουργούν οι ανακλήσεις φαρμάκων - υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να το κάνετε

Εάν δείτε το προϊόν σας στη λίστα, κάντε κλικ σε αυτό για να επισκεφτείτε μια σελίδα με μια περίληψη της ανάκλησης και περισσότερες λεπτομέρειες πίσω από αυτήν. Μπορείτε επίσης να λάβετε οδηγίες για την επιστροφή ενός ελαττωματικού προϊόντος και στοιχεία επικοινωνίας με τον κατασκευαστή

Γιατί ορισμένες κοινότητες δεν έχουν εμπιστοσύνη στους γιατρούς και στις προσπάθειες δημόσιας υγείας

«Οι άνθρωποι εμπιστεύονται κυριολεκτικά στους γιατρούς την υγεία και τη ζωή τους», είπε ο Σαλέρνο. "Χωρίς εμπιστοσύνη, οι ασθενείς έχουν ελάχιστο λόγο να ακολουθούν τις συμβουλές των γιατρών τους. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί αυτό είναι ανησυχητικό."

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στις δοκιμές COVID-19

Ωστόσο, η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι η επίγνωση του πού μπορούν να αγοράσουν τεστ πλευρικής ροής παραμένει εμπόδιο (όπως η δυνατότητα αγοράς κιτ δοκιμών από μεγάλα σούπερ μάρκετ).

Προσωπικός  Γιατρός : Είναι ανάγκη να δοθεί παράταση στη διαδικασία εγγραφής γιατρών

‘’Είναι ανάγκη να οριστεί επακριβώς το ποιες θα είναι οι σχέσεις του προσωπικού γιατρού με τους εγγεγραμμένους σε αυτόν ασφαλισμένους και να δοθεί παράταση στη διαδικασία εγγραφής .’’ λέει ο τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής Μάριος Πυρπασόπουλος.