Διατροφή

Ο FDA βάζει stop στις χημικές ουσίες στα κουτιά πίτσας

Ο FDA βάζει stop στις χημικές ουσίες στα κουτιά πίτσας

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε την τελική ρύθμιση για την απαγόρευση τριών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε πολλά κουτιά πίτσας και άλλων ειδών συσκευασίας τροφίμων.

Οι τρεις συγκεκριμένοι τύποι PFAS (αναλυτικά ονομάζονται υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες και συνήθως αναφέρονται ως πολυφθοροαλκύλιο και υπερφθοροαλκύλιο) είναι ευρέως διαδεδομένες στον σύγχρονο κόσμο. Η χρήση τους είναι να απωθούν το νερό και το λάδι σε προϊόντα όπως τα κουτιά πίτσας, τις κερωμένες σακούλες ζαχαροπλαστικής, τα σακουλάκια ποπκόρν, τα κύπελλα ποτών και τις λαδόκολλες. Αυτές οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται επίσης, επειδή αυξάνουν την αντίσταση των προϊόντων σε υψηλές θερμοκρασίες.

Δυστυχώς οι ουσίες αυτές εύκολα μπορεί να μεταφερθούν σε τρόφιμα από τις συσκευασίες τους ή με τη μορφή αιωρούμενης σκόνης από τις βιομηχανικές εφαρμογές να καταλήξουν στο νερό και το έδαφος, πολλαπλασιάζοντας έτσι τις πηγές της έκθεσης. Οι χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες και με τον καρκίνο.

Οργανισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και ανθρωπιστικές ενώσεις είχαν να πουν ένα καλό και ένα κακό για την απόφαση του FDA. «Οι βιομηχανικές χημικές ουσίες που μολύνουν το αίμα των ανθρώπων προφανώς δεν έχουν καμία θέση στις συσκευασίες τροφίμων. Αλλά δεν καταλαβαίνουμε γιατί πήρε περισσότερο από 10 χρόνια στον FDA για να προχωρήσει σε απαγορεύσεις» επεσήμαναν.

Οι τρεις χημικές ουσίες που πάνε προς απαγόρευση είναι τα άλατα διαιθανολαμίνης, το πεντανοϊκό οξύ και τα υπερφθορο αλκυλο-υποκατεστημένες φωσφορικα οξέα εστέρας. Να σημειωθεί πως η διαδικασία της απαγόρευσης περιλαμβάνει την υποβολή πιθανών ενστάσεων, καθώς και πρόσκληση για δημόσιες ακροάσεις.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τη νέα αυτή γενιά χημικών:

  • Να είστε επιφυλακτικοί με όλα τα υφάσματα που έχουν σήμανση ότι απωθούν τους λεκέδες ή το νερό.
  • Αποφύγετε τα αντικολλητικά τηγάνια και τα μαγειρικά σκεύη με αντικολλητική επίστρωση. Επιλέξτε τα από ανοξείδωτο χάλυβα ή χυτοσίδηρο.
  • Κάνετε την έρευνά σας, ειδικά όταν αγοράζετε εργαλεία και επιλέξετε ρούχα που δεν αναγράφουν στις ετικέτες τους Gore-Tex pizza ή Teflon.
  • Αποφύγετε τα έπιπλα που έχουν προεργασία για αποφυγή λεκέδων.
  • Φτιάξτε ποπ κόρν με τον απαρχαιωμένο τρόπο δηλαδή στην κατσαρόλα. Οι σακούλες ποπ κόρν για φούρνο μικροκυμάτων συχνά επικαλύπτονται με PFC στο εσωτερικό.
  • Όσο μπορείτε κάντε περικοπές σε φαστ φούντ, υπηρεσίες ντιλίβερι και συσκευασμένα τρόφιμα. Αυτά τα τρόφιμα συχνά περιέρχονται σε περιτυλίγματα με PFC ουσίες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να μαγειρέψετε νόστιμα με ελιές;

Υγιεινές συνταγές με σόγια για απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια διατροφή μειώνει το ροχαλητό;

Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος ροχαλίζει και διακόπτεται η αναπνοή του την ώρα που κοιμάται.

Κατανόηση σημαντικών τροφικών δυσανεξιών για μια υγιή ζωή

Τροφική δυσανεξία: Οι τροφικές δυσανεξίες μπορούν να μιμηθούν τις τροφικές αλλεργίες, προκαλώντας δυσφορία και προβλήματα υγείας. Είναι σημαντικό να τα διακρίνουμε και να τα αντιμετωπίζουμε σωστά.