Επιστημονικά Νέα

Τοξικές ουσίες: Νέα πλατφόρμα in vitro για την αξιολόγηση της καρδιοτοξικότητας των χημικών

Τοξικές ουσίες: Νέα πλατφόρμα in vitro για την αξιολόγηση της καρδιοτοξικότητας των χημικών

Τοξικές ουσίες: Το project ALTERNATIVE αποτελεί μια νέα καινοτόμο πλατφόρμα in vitro για την αξιολόγηση της καρδιοτοξικότητας των χημικών.

Οι άνθρωποι εκτίθενται συνεχώς σε μια τεράστια ποσότητα και ποικιλία δυνητικά τοξικών χημικών ουσιών που υπάρχουν στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, έρχονται σε επαφή με φυτοφάρμακα ή ίχνη φαρμάκων στο νερό, το έδαφος, τον αέρα και τους ζωντανούς οργανισμούς. Η συνδυασμένη δράση των ρύπων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τοξικών επιδράσεων. Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί αυξανόμενη εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτές οι ασθένειες είναι μεταξύ των κορυφαίων αιτιών θανάτου σε ώριμους και ηλικιωμένους πληθυσμούς τα τελευταία 30 χρόνια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η αύξηση μπορεί να σχετίζεται με την περιβαλλοντική έκθεση σε εξωγενείς τοξικές χημικές ουσίες.

Λεπτομέρειες για την πλατφόρμα

Το project ALTERNATIVE (EnvironmentAL Toxicity chEmical mixtuRes through aN πρωτοποριακή πλατφόρμα βασισμένη σε μοντέλο ηλικίας καρδιακού ιστού), που συντονίζεται από τον καθηγητή Gianluca Ciardelli με την ομάδα του Biomedical Lab (Susanna Sartori, Monica Boffito) από το DIMEAS-Department of Mechanical and Aerosp. παράγει μια καινοτόμο πλατφόρμα in vitro ικανή να αξιολογεί την καρδιοτοξικότητα μεμονωμένων χημικών ουσιών ή μείγματος χημικών συστατικών. Η πλατφόρμα κατασκευάζεται από ένα τρισδιάστατο μοντέλο βιομηχανικού ανθρώπινου λειτουργικού καρδιακού ιστού που καλλιεργείται σε βιοαντιδραστήρα, μαζί με ένα σύστημα που επιτρέπει την «ωμική» ανάλυση για την κατανόηση της απόκρισης του μοντέλου σε διαφορετικές ουσίες. Θα εφαρμοστούν αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης για την εκτίμηση του κινδύνου. Επιπλέον, το έργο θα αναπτύξει ένα μοντέλο γηρασμένου καρδιακού ιστού για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των τοξικών στον εύθραυστο πληθυσμό.

Η σημασία του project

Το μοντέλο θα επικυρωθεί αρχικά με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα τοξικότητας και στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί για να γίνουν προβλέψεις για χημικές και φαρμακευτικές ουσίες. Αυτό το έργο στοχεύει στην εξεύρεση επιπτώσεων και σε ρυθμιστικό επίπεδο. Οι ευρωπαϊκοί φορείς που είναι αρμόδιοι για τη ρύθμιση χημικών ουσιών όπως τα λιπάσματα ή τα απορρυπαντικά, τα βιομηχανικά χημικά ή τα φαρμακευτικά προϊόντα επιδιώκουν μια εξαντλητική αξιολόγηση της τοξικότητας μεμονωμένων ουσιών ή μειγμάτων. Η ALTERNATIVE προτείνει μια νέα μέθοδο για τη διάθεση αυτών των πληροφοριών σχετικά με την καρδιοτοξικότητα, επιτρέποντας την απόκτηση πιο αξιόπιστων αποτελεσμάτων με μια βιώσιμη τεχνολογία που θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Επίσης θα ελαχιστοποιεί τις ηθικές ανησυχίες μέσω της μείωσης των δοκιμών σε ζώα. Αυτό το έργο χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και συγκεντρώνει διαφορετικές εμπειρογνωμοσύνη (σε συστήματα πυριτίου, αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, τοξικολογία, επιδημιολογία, ρυθμιστικές υποθέσεις) για να προσφέρει, τελικά, αυξημένη ευαισθητοποίηση για τους καρδιαγγειακούς κινδύνους που σχετίζονται με τους ρύπους (ένα πεδίο που έχει ερευνηθεί ελάχιστα μέχρι στιγμής). Αναμένεται επίσης σημαντική υποστήριξη στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαχείριση της παραγωγής και διάθεσης χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα κορυφαία αποτελέσματα φαρμάκου αντισωμάτων για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Οι άνθρωποι δεν πρέπει ποτέ να παίρνουν φάρμακα για ζώα, προειδοποίησε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ

Ατμοσφαιρική ρύπανση : Είναι υπεύθυνη για την αύξηση του Αλτσχάιμερ

Φαρμακευτική εταιρία CSL Behring Hellas : Στο πλευρό της φοιτητικής ομάδας IGEM 2020

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνδρες που μιλούν με μεγαλύτερη ένταση μεταδίδουν πιο εύκολα την covid-19, σύμφωνα με ερευνητές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο

Αυτά τα αποτελέσματα, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης, ενώ υποστηρίζουν περαιτέρω διερεύνηση της έντασης της φωνής και του CO2 ως δείκτες κινδύνου μόλυνσης σε εσωτερικούς χώρους.

Ο αντίκτυπος της ημικρανίας με αύρα στην κίνηση

Ημικρανία με αύρα: Οι ασθενείς με ημικρανία με αύρα εμφάνισαν μεγαλύτερη καθυστέρηση απόκρισης και άλλες υποομάδες ημικρανίας κατά την αξιολόγηση της ισορροπίας μετά από απροσδόκητες διαταραχές του εδάφους.

Τεστ ανιχνεύει τα πρώιμα στάδια άνοιας

Άνοια Αλτσχάιμερ τεστ: Αυτή η πρώιμη ανίχνευση είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική θεραπεία, ειδικά καθώς αναπτύσσονται και εγκρίνονται νέες θεραπείες για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται με διπλάσιο ρυθμό από τη Δέλτα

Μετάλλαξη Όμικρον: Η παραλλαγή αυτή δείχνει να ξαπλώνεται με διπλάσιο ρυθμό από ό,τι η παραλλαγή Delta, κυρίως λόγω ενός συνδυασμού μεταδοτικότητας και της ικανότητας να αποφεύγει την ανοσολογική άμυνα του σώματος, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Πώς αναπτύσσεται ένα μωρό μέσα στη μήτρα - στάδια ανάπτυξης από τη σύλληψη έως τη γέννηση

Μήνας 10 (Εβδομάδες 37 έως 40) Αυτόν τον τελευταίο μήνα το έμβρυο προετοιμάζεται για τη γέννηση. Μπορεί να είναι μέχρι 20 ίντσες και βάρος περίπου 3,50 κιλά. Επειδή ο χώρος είναι στενός, μπορεί να γίνει αισθητή λιγότερη κίνηση, λέει η κλινική του Κλίβελαντ. -

Αυξήθηκε η πίεση το 2020 για το 27% των Αμερικανών λόγω lockdown

Υπέρταση κορωνοϊός: Δεδομένα που καλύπτουν σχεδόν μισό εκατομμύριο μεσήλικες Αμερικανούς δείχνουν ότι περίπου το 27% είδε την αρτηριακή του πίεση να αυξάνεται σημαντικά το 2020 μετά την εμφάνιση περιορισμών για την COVID-19 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.