Ρεπορτάζ Υγείας

Tάση Viral TikTok: Κάνει τους ανθρώπους να «κολλάνε» το στόμα τους πριν τον ύπνο – Ανησυχούν οι γιατροί

Tάση Viral TikTok: Κάνει τους ανθρώπους να «κολλάνε» το στόμα τους πριν τον ύπνο – Ανησυχούν οι γιατροί

"Αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να ωφεληθούν από την τεχνική, μπορεί να προκαλέσει ακούσιες παρενέργειες, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη πριν το κάνετε μόνοι σας". "Πάντα να μιλάτε πρώτα με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να βεβαιωθείτε ότι είναι κάτι που μπορεί να είναι κατάλληλο για εσάς."

Tάση Viral TikTok: Ένας γιατρός από το Κεντάκι χαρακτήρισε την τάση «την πιο επικίνδυνη που έχω δει εδώ και λίγο καιρό» — και άλλοι γιατροί μοιράστηκαν την ανησυχία τους. Έξυπνες συμβουλές ύπνου για βετεράνους, στρατιωτικούς που αγωνίζονται με διαταραχή μετατραυματικού στρες PTSD. Η Δρ Wendy Troxel, επιστήμονας συμπεριφοράς με έδρα τη Γιούτα, μοιράζεται συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλημάτων ύπνου.

Οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου προκαλούν ανησυχίες  σχετικά με μια νέα τάση του TikTok που είναι viral γνωστή ως “mouth taping”. Ορισμένοι χρήστες στην πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο ισχυρίζονται ότι το mouth taping βοηθάει εάν οι άνθρωποι αναζητούν έναν καλύτερο ύπνο. Ωστόσο, ένας γιατρός είπε στο Fox News Digital ότι είναι «η πιο επικίνδυνη τάση που έχω ακούσει εδώ και καιρό», ενώ άλλοι εκφράζουν επίσης προσοχή και ανησυχία.

Η πρακτική περιλαμβάνει άτομα που βάζουν ένα μικρό κομμάτι ταινίας πάνω από τα χείλη τους για να τα κλείσουν πριν τον ύπνο.

Αυτό αναγκάζει όλη τη νυχτερινή αναπνοή να γίνεται από τα ρουθούνια. Οι προβολές βίντεο του TikToks που εξηγούν πώς να “κολλάτε με ταινία” είναι εκατομμύρια στην πλατφόρμα. Ένας λογαριασμός, ο “Movewithjames”, δημοσίευσε ένα βίντεο πριν από λιγότερο από μία εβδομάδα σχετικά με το mouth taping — και μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει περίπου 2,8 εκατομμύρια προβολές.

Η αναπνοή από τη μύτη όταν είναι εφικτό και φυσικό συνιστάται από ειδικούς υγείας — αρκεί να μην είναι αναγκαστική.

«Αν πειραματίζεσαι με αυτή την επικίνδυνη τάση, θα πρέπει να σταματήσεις». — Δόκτωρ Ντέιβιντ Κάλπεπερ

«Γενικά, είναι πιο υγιεινό να αναπνέεις από τη μύτη αντί από το στόμα», σύμφωνα με το Healthline.com. «Αυτό συμβαίνει επειδή η αναπνοή από τη μύτη είναι πιο φυσική και βοηθά το σώμα σας να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τον αέρα που εισπνέετε».

Οι τρίχες της μύτης βοηθούν στο φιλτράρισμα των ξένων σωματιδίων ενώ υγραίνουν και ενυδατώνουν τον αέρα που εισπνέεται.

Η ρινική αναπνοή παράγει επίσης μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο βοηθά στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην κυκλοφορία του οξυγόνου σε ολόκληρο το σώμα, ανέφερε η έξοδος. Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από προβλήματα υγείας που επηρεάζουν την αναπνοή τους κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως η υπνική άπνοια.

Οι γιατροί προειδοποιούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με μια νέα τάση “mouth taping”. Ωστόσο, το περιοδικό ανέφερε επίσης ότι σε “ορισμένες περιπτώσεις, η αναπνοή από το στόμα είναι απαραίτητη.

Μπορεί να χρειαστεί να αναπνεύσετε από το στόμα σας εάν έχετε: ρινική συμφόρηση, εκτροπή του διαφράγματος ή μικρά ρουθούνια”. Οι ειδικοί της ιατρικής λένε ότι τα χείλη δεν πρέπει ποτέ να κλείνονται με κολλητική ταινία, εκτός εάν υπό την άμεση καθοδήγηση ενός γιατρού (όπως κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης).

Το κλείσιμο με τη βία με ταινία του στόματος θα μπορούσε να επιδεινώσει την άπνοια ύπνου – η οποία θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα, σημείωσε ένας γιατρός.

«Αυτή είναι μια από τις πιο επικίνδυνες τάσεις που έχω ακούσει εδώ και καιρό, και ανησυχώ πολύ που υποστηρίζεται ως τάση «υγείας»», δήλωσε ο Δρ. David Culpepper, γενικός ιατρός με έδρα το Λέξινγκτον του Κεντάκι. , είπε στο Fox News Digital αυτή την εβδομάδα. «Για να το θέσω πολύ απλά, η σκόπιμη απόφραξη των αεραγωγών σας κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι μια τρομερή ιδέα», πρόσθεσε.

Σε ένα αποτέλεσμα αναζήτησης TikTok για #mouthtaping, ένα βίντεο κοινοποιεί μια δήλωση αποποίησης ευθύνης με το βίντεο που λέει, “Η συμμετοχή σε αυτήν τη δραστηριότητα θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να τραυματιστείτε εσείς ή άλλοι”.

Το Fox News Digital επικοινώνησε με το TikTok για σχόλια. Σημειώνοντας ότι «εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από προβλήματα υγείας που επηρεάζουν την αναπνοή τους κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως η υπνική άπνοια», ο Δρ. Κάλπεπερ είπε ότι το βίαιο κλείσιμο του στόματος θα μπορούσε να επιδεινώσει την άπνοια ύπνου — η οποία θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα.

«Αν η ρινική σας κοιλότητα αποφραχθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω κρυολογήματος ή αλλεργιών», είπε ένας γιατρός, «θα μπορούσατε να πνιγείτε επειδή δεν παίρνετε αρκετόν αέρα».

«Η υπνική άπνοια σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο», είπε. «Επιπλέον, εάν η ρινική σας κοιλότητα αποφραχθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω κρυολογήματος ή αλλεργιών», συνέχισε ο Culpepper, «θα μπορούσατε να πνιγείτε επειδή δεν παίρνετε αρκετόν αέρα».

Τόνισε επίσης, «Θα παροτρύνω όποιον σκέφτεται να κάνει mouth-taping να το ξανασκεφτεί – και αν πειραματίζεσαι με αυτή την επικίνδυνη τάση, θα πρέπει να τη σταματήσεις».

Ο Δρ Baljinder S. Sidhu, πνευμονολόγος και ειδικός στον ύπνο που είναι συνιδιοκτήτης της Ομάδας Εντατικής Φροντίδας στην Ακτή του Ειρηνικού Pacific Coast Critical Care Group στη Νότια Καλιφόρνια, είπε στο Fox News Digital, «Γενικά, η ρινική αναπνοή είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου σε σύγκριση με την εγρήγορση.

Αυτό οφείλεται στις επιδράσεις της βαρύτητας όταν ξαπλώνουμε σε ύπτια ή επίπεδη θέση, συν τον χαλαρό μυϊκό τόνο και τον τόνο των ιστών κατά τη διάρκεια του ύπνου – όλα αυτά γενικά επιδεινώνονται από την κανονική μας αναπνοή με αρνητική πίεση». «Δεν θα συνιστούσα το mouth taping ως λύση σε οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα».

Ο Δρ. Baljinder S. Sidhu πρόσθεσε: «Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από ρινική συμφόρηση από αλλεργίες λόγω σκανδαλισμών στην κρεβατοκάμαρα, συμπεριλαμβανομένων των ακάρεων της σκόνης».

«Δεν θα συνιστούσα το mouth taping ως λύση σε οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα», είπε.

«Στην ιατρική του ύπνου προσπαθούμε να επιτύχουμε ρινική αναπνοή, αλλά αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές/συσκευές για διαφορετικούς ανθρώπους».

Είπε επίσης, “Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν ιμάντες πηγουνιού για χρήστες ρινικής συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών CPAP, στοματικές συσκευές για άτομα με εσοχές/μικρές σιαγόνες ή μεγάλες γλώσσες, ή ακόμη πιο δημιουργικές συσκευές όπως μια συσκευή συγκράτησης της γλώσσας.”

Εξήγησε ότι «οι νεότερες θεραπείες περιλαμβάνουν τη θεραπεία της ψηλής τοξωτής υπερώας (υψηλό στεγασμένο στόμα) στα παιδιά, για να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στη ρινική αναπνοή που αυτό προκαλεί αργότερα στη ζωή». «Δυστυχώς», πρόσθεσε, «από τη στιγμή που έχει σχηματιστεί το οστό, αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί στους ενήλικες». “Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με ξηροστομία ή στοματική αναπνοή, θα συνιστούσα μια επίσκεψη σε έναν ειδικό ύπνου ή ΩΡΛ”, είπε ένας πνευμονολόγος και ειδικός στον ύπνο που μοιράστηκε σκέψεις με το Fox News Digital σχετικά με μια νέα τάση.

Είπε επίσης ο Δρ Sidhu, “Η στοματική ταινία είναι πολύ πιο πιθανό να επιδεινώσει τη νυχτερινή αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου παρά να έχει θετικό αντίκτυπο.

Επιπλέον, ο Δρ. Shiv Sudhakar, γιατρός στη βόρεια Καλιφόρνια και συνεργάτης της Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής, μοιράστηκε με το Fox News Digital,

«Η στοματική αναπνοή σχετίζεται με πολλά ιατρικά προβλήματα όπως το ροχαλητό ή οι αλλεργίες». «Παρόλο που υπάρχει μια νέα διαδικτυακή τάση για κολλητική ταινία στο στόμα για τη θεραπεία της στοματικής αναπνοής, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι πληροφορίες μέχρι στιγμής για τη θεραπεία είναι μόνο ανέκδοτες, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερες κλινικές μελέτες για να γνωρίζουμε εάν πρόκειται για μια ασφαλή διαδικασία που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε κατάσταση της υγείας.”

Πρόσθεσε: “Αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να ωφεληθούν από την τεχνική, μπορεί να προκαλέσει ακούσιες παρενέργειες, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη πριν το κάνετε μόνοι σας”. “Πάντα να μιλάτε πρώτα με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να βεβαιωθείτε ότι είναι κάτι που μπορεί να είναι κατάλληλο για εσάς.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η άπνοια στον ύπνο;

7 λόγοι που ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να λύσει δυσκολίες στην υγεία μας

Καιρός για απογευματινή siesta χωρίς τύψεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η όσφρησή σας θα μπορούσε να προβλέψει πόσο θα ζήσετε

Προσδόκιμο ζωής: Ένα απλό τεστ οσμής που διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως πολύτιμο εργαλείο για την αξιολόγηση του κινδύνου αδυναμίας ή ανθυγιεινής γήρανσης.

Απειλητικά email: Και πάλι φάρσα σε νοσοκομεία, στο αεροδρόμιο και σε εκκλησία

Απειλητικά email: Οκτώ νέα απειλητικά e-mail έφτασαν σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, έξι νοσοκομεία της Αττικής (Γεννηματάς, Παμμακάριστος, Ερρίκος Ντυνάν, Τζάνειο, Ευαγγελισμός και Παίδων) καθώς και σε μία εκκλησία, αλλά αποδείχτηκαν φάρσα.

Ο περιορισμός της διαφήμισης τυχερών παιχνιδιών θα μπορούσε να μειώσει τις σχετικές βλάβες, ιδίως σε ευάλωτα άτομα

"Τέτοιοι περιορισμοί θα μπορούσαν όχι μόνο να μειώσουν τη συνολική βλάβη, αλλά και να μετριάσουν τον αντίκτυπο της διαφήμισης στις ανισότητες που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια". Η ίδια πρόσθεσε: "Η μελέτη μας έδειξε ότι οι στρατηγικές πρόληψης των βλαβών για τη δημόσια υγεία θα πρέπει ιδανικά να περιλαμβάνουν μια σειρά πολιτικών που περιορίζουν την έκθεση στη διαφήμιση, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων"

Η προεκλαμψία στις μητέρες συνδέεται με τετραπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά τη δεκαετία μετά τον τοκετό

Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι οι γυναίκες που είναι πιθανότερο να ωφεληθούν από τον έλεγχο είναι εκείνες που είχαν προεκλαμψία μετά την ηλικία των 35 ετών και εκείνες που την εμφάνισαν περισσότερες από μία φορές. Η πρόληψη θα πρέπει να ξεκινήσει μέσα σε μια δεκαετία από τον τοκετό, για παράδειγμα, με τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και την ενημέρωση των γυναικών σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως το κάπνισμα και η αδράνεια"

ΠΟΥ: Αποφασίζει εάν η πανδημία είναι ακόμη παγκόσμια έκτακτη ανάγκη

ΠΟΥ: Αύριο μια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρόκειται να συνεδριάσει για να εξετάσει εάν η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

Επισημάνσεις για τα εμβόλια γρίπης και τις μεταλλάξεις Κράκεν & Όρθρος της Όμικρον της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη

«Έχουμε χαλαρώσει αρκετά με το εμβόλιο της γρίπης», οι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί σε ικανοποιητικό επίπεδο συγκριτικά με πέρυσι, αποκάλυψε η κ. Παγώνη. «Φέτος έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 2.600.000 ενώ πέρυσι 4.500.000, παρόλο που βρίσκονταν σε ισχύ μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην το κάνουν».