Ρεπορτάζ Υγείας

Προσδόκιμο Ζωής: Η νέα παγκόσμια κατάταξη δείχνει πτώση για δεκαετίες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Προσδόκιμο Ζωής: Η νέα παγκόσμια κατάταξη δείχνει πτώση για δεκαετίες στο Ηνωμένο Βασίλειο

«Ένας λόγος για τον οποίο η συνολική αύξηση του προσδόκιμου ζωής ήταν τόσο υποτονική στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι τα τελευταία χρόνια μειώθηκε για τις φτωχότερες ομάδες». Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αναφέρουν οι ερευνητές, το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε πρόσφατα η δεύτερη πιο οικονομικά άνιση χώρα στην Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία.

Προσδόκιμο Ζωής: Νέα ανάλυση της παγκόσμιας κατάταξης του προσδόκιμου ζωής για επτά δεκαετίες δείχνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο τα πήγε χειρότερα από όλες τις χώρες της G7 εκτός από τις ΗΠΑ. Ερευνητές που γράφουν στο Journal of the Royal Society of Medicine λένε ότι ενώ το προσδόκιμο ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί σε απόλυτες τιμές σε σχέση με τις πρόσφατες Δεκαετίες, άλλες παρόμοιες χώρες παρουσιάζουν μεγαλύτερες αυξήσεις. Το 1952, όταν η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ανέβηκε στον θρόνο, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο, καταλαμβάνοντας την έβδομη θέση παγκοσμίως πίσω από χώρες όπως η Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία. Το 2021 το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάχθηκε στην 29η θέση. Οι ερευνητές δείχνουν την κατάταξη των χωρών της G7 σε κάθε δεκαετία από το 1950 έως το 2020.

Το G7 είναι μια συλλογή χωρών με προηγμένες οικονομίες (Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ) που αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας παραγωγής. Μία από τις ερευνήτριες, η Δρ Lucinda Hiam, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε: «Η κατάταξη δείχνει ότι η μόνη χώρα της G7 που έχει χειρότερα αποτελέσματα από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι ΗΠΑ». Η σχετική πτώση του Ηνωμένου Βασιλείου που απεικονίζεται στα στοιχεία είναι έντονη, λένε οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι τα αίτια της πτώσης του Ηνωμένου Βασιλείου στις τάξεις του προσδόκιμου ζωής φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί δεκαετίες. «Ενώ οι πολιτικοί επικαλούνται παγκόσμιους παράγοντες, ειδικά τις επιπτώσεις της πανδημίας και της εισβολής στην Ουκρανία, η πραγματικότητα είναι ότι, όπως και στη δεκαετία του 1950, η χώρα πάσχει από μεγάλες διαρθρωτικές και θεσμικές αδυναμίες», δήλωσε ένας άλλος ερευνητής, ο καθηγητής Martin McKee, του London School of Hygiene & Tropical Medicine. Οι ερευνητές επισημαίνουν τις εισοδηματικές ανισότητες που αυξήθηκαν πολύ στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια και μετά τη δεκαετία του 1980. «Αυτή η άνοδος είδε επίσης μια αύξηση στη διακύμανση του προσδόκιμου ζωής μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων», είπε ο καθηγητής McKee. «Ένας λόγος για τον οποίο η συνολική αύξηση του προσδόκιμου ζωής ήταν τόσο υποτονική στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι τα τελευταία χρόνια μειώθηκε για τις φτωχότερες ομάδες». Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αναφέρουν οι ερευνητές, το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε πρόσφατα η δεύτερη πιο οικονομικά άνιση χώρα στην Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία. «Ίσως δεν θα έπρεπε να εκπλαγούμε όταν βλέπουμε ότι η ανισότητα αντανακλάται σε τόσο μεγάλες ανισότητες στον τομέα της υγείας και σε μια φθίνουσα συνολική θέση», είπε ο Δρ Χίαμ. Η Δρ. Hiam και οι συν-συγγραφείς της περιγράφουν το Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα σταυροδρόμι, με την κρίση κόστους ζωής να σημαίνει ότι το «business as usual» δεν αποτελεί πλέον επιλογή. “Βραχυπρόθεσμα, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μια οξεία κρίση. Ωστόσο, σχετική επιδείνωση της υγείας του πληθυσμού αποδεικνύει ότι όλα δεν πάνε καλά. Ιστορικά ήταν ένα πρώιμο σημάδι σοβαρών πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων”, δήλωσε ο Δρ. . «Αυτή η νέα ανάλυση υποδηλώνει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο είναι βαθιά ριζωμένα και εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την πορεία που ακολουθεί αυτή η χώρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ισότητα των φύλων αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Πώς οι καρδιακές παθήσεις επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής;

Ο περίπατος αυξάνει το όριο ζωής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φάρμακο με βάση αντίσωμα προκαλεί σπάνια φλεγμονώδη οφθαλμικά προβλήματα σε ασθενείς με εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Οι Karle και Kearns, μαζί με τους συναδέλφους τους, προειδοποιούν ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά για πιο οριστικές απαντήσεις. Και οι δύο ερευνητές σημειώνουν ότι μπορεί να παίζουν ρόλο και άλλοι άγνωστοι παράγοντες, καθώς τα πειράματά τους περιορίστηκαν από την έλλειψη ενδοφθάλμιων κλινικών δειγμάτων και την έλλειψη γενετικών παραγόντων κινδύνου.

Αποκλειστικό : Μετατίθεται για 1 Ιουλίου η λειτουργία της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας προμήθειων της ΕΚΑΠΥ

Μετατίθεται για την 1 Ιουλίου η λειτουργία της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έφτιαξε η  Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας ( Ε.Κ.Α.Π.Υ. ) ώστε   να πραγματοποιούνται κεντρικά οι προμήθειες φαρμάκων αλλά και ιατροτεχνολογικων στα Δημόσια Νοσοκομεία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.healthweb.gr.

Μελέτη αποκαλύπτει πώς μπορεί να μειωθεί η ευθραυστότητα στους κατοίκους γηροκομείων

"Στη μελέτη μας, μια αλλαγή 6% στην ευθραυστότητα ενός κατοίκου κρίθηκε σημαντική", δήλωσε ο Δρ Τόμσον. "Είναι ενδιαφέρον ότι διαπιστώσαμε πως η σταθερότητα και η βελτίωση της κατάστασης ευθραυστότητας ήταν δυνατή ακόμη και μεταξύ των πιο εύθραυστων κατοίκων. Το 32% παρέμεινε σταθερό σε διάστημα 12 μηνών, ενώ το 14% βελτιώθηκε.

ΕΟΔΥ: Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής

ΕΟΔΥ: Η 30ή Μαρτίου έχει ανακηρυχτεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής (World Bipolar Day), τιμώντας με αυτό τον τρόπο τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, που βιώνουν τις επιπτώσεις της νόσου.

Η υψηλή υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία άλλαξαν την εξάπλωση της COVID-19 στη Βραζιλία, αλλά μόνο ελαφρώς, σύμφωνα με μελέτη

Αν και η μετεωρολογία παίζει μικρό ρόλο στην εξάπλωση της COVID-19, οι συγγραφείς τονίζουν ότι πιο αποδεδειγμένα μέτρα μετριασμού, όπως τα εμβόλια και άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, είναι πιο πιθανό να μειώσουν τη μετάδοση της νόσου. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό GeoHealth.

Να αποκατασταθεί η αδικία στις παιδιατρικές φυσικοθεραπείες ειδικής αγωγής

ΕΕΝΑ: Την άμεση αποκατάσταση μιας αδικίας, που στερεί από χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής θεραπευτή, ζητάει από τα αρμόδια υπουργεία η Ελληνική Εταιρεία Νευροεξελικτικής Αγωγής.