Γενικές Ειδήσεις

Πανδημία : Μείωσε το προσδόκιμο ζωής σε τριτοκοσμικές χώρες

Πανδημία : Μείωσε το προσδόκιμο ζωής σε τριτοκοσμικές χώρες

Πανδημία : Ο Κορωνοιός επηρέασε άδικα μερικούς ανθρώπους πιο σκληρά από άλλους, επιδεινώνοντας τις υπάρχουσες ανισότητες στον τομέα της υγείας και της ευημερίας εντός και μεταξύ των χωρών. ο ΠΟΥ εκδίδει συνεπώς πέντε εκκλήσεις για επείγουσα δράση για τη βελτίωση της υγείας για όλους τους ανθρώπους.

Εντός των χωρών, η ασθένεια και ο θάνατος από το COVID-19 ήταν υψηλότερες μεταξύ ομάδων που αντιμετωπίζουν διακρίσεις, φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό και αντίξοες καθημερινές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας,- συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών κρίσεων.

Η πανδημία εκτιμάται  οδήγησε μεταξύ 119 και 124 εκατομμυρίων περισσότερων ανθρώπων σε ακραία φτώχεια πέρυσι. Και υπάρχουν πειστικές ενδείξεις ότι έχει διευρύνει τα κενά των φύλων στην απασχόληση, με τις γυναίκες να εξέρχονται από το εργατικό δυναμικό σε μεγαλύτερο αριθμό από τους άνδρες τους τελευταίους 12 μήνες. Ως εκ τούτου, ο ΠΟΥ εκδίδει πέντε προσκλήσεις για δράση:

Επενδύσει στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη

  • Καθώς οι χώρες προχωρούν μετά το COVID-19, θα είναι ζωτικής σημασίας να αποφευχθούν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία και άλλους κοινωνικούς τομείς. Τέτοιες περικοπές είναι πιθανό να αυξήσουν τις δυσκολίες μεταξύ ήδη μειονεκτουσών ομάδων, να αποδυναμώσουν την απόδοση του συστήματος υγείας, να αυξήσουν τους κινδύνους για την υγεία, να αυξήσουν τη δημοσιονομική πίεση στο μέλλον και να υπονομεύσουν τα αναπτυξιακά οφέλη.
  • Αντ ‘αυτού, οι κυβερνήσεις πρέπει να επιτύχουν τον προτεινόμενο στόχο του ΠΟΥ να δαπανήσει επιπλέον 1% του ΑΕγχΠ στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη (PHC).

Προτεραιότητα η υγεία

  • Σε πολλές χώρες, οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του κορωνοιού, λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας, της αύξησης της φτώχειας, των διαταραχών στην εκπαίδευση και των απειλών για τη διατροφή, έχουν υπερβεί τις επιπτώσεις του ιού στη δημόσια υγεία.
  • Οι αρχηγοί των πόλεων ήταν συχνά ισχυροί πρωταθλητές για τη βελτίωση της υγείας – για παράδειγμα, βελτιώνοντας τα συστήματα μεταφοράς και τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης. Αλλά πολύ συχνά, η έλλειψη βασικών κοινωνικών υπηρεσιών για ορισμένες κοινότητες τις παγιδεύει σε ένα κύκλο ασθένειας και ανασφάλειας.

Ενίσχυση πληροφοριών και συστημάτων υγείας

  • Η αύξηση της διαθεσιμότητας έγκαιρων, υψηλής ποιότητας δεδομένων που αναλύονται ανά φύλο, πλούτο, εκπαίδευση, εθνικότητα, φυλή, φύλο και τόπος διαμονής είναι το κλειδί για τον εντοπισμό των ανισοτήτων και την αντιμετώπισή τους. Η παρακολούθηση της ανισότητας στην υγεία πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος όλων των εθνικών συστημάτων πληροφοριών για την υγεία.

Ακολουθεί βίντεο για την μείωση του προσδόκιμου ζωής

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πανδημία : Τρόποι για να αναχαιτιστεί η μετάδοση της στους εργασιακούς χώρους

Κάρτα ανεργίας : Τα δικαιώματα των ανέργων

Άγριες μέλισσες : Ο Γιώργος Σουξές αποκαλύπτει για την νέα σεζόν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα