Ρεπορτάζ Υγείας

Περιοδεία Ξανθού-Μπαλάφα-Μουζάλα στο Κέντρο Υγείας Ζωγράφου

Περιοδεία Ξανθού-Μπαλάφα-Μουζάλα  στο Κέντρο Υγείας Ζωγράφου

Στήριξη και αξιοποίηση των δημόσιων δομών ΠΦΥ για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης .Περιοδεία Ξανθού-Μπαλάφα-Μουζάλα στο Κέντρο Υγείας Ζωγράφου.

Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Ζωγράφου πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με επικεφαλής τον Tομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθό και με την παρουσία των βουλευτών Νότιου Τομέα Αθηνών Γιάννη Μπαλάφα και B’ Αθηνών Γιάννη Μουζάλα, καθώς και τοπικών στελεχών.

Στη συζήτηση με τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό αυτής της πολύ σημαντικής σε προσφορά δημόσιας δομής ΠΦΥ, αναδείχθηκαν τα πολλαπλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο το ΕΣΥ και οι άνθρωποί του. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η κυβέρνηση  της ΝΔ δεν είχε την πολιτική  βούληση να στηρίξει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και ειδικά τις δομές ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας – ΤΟΜΥ), ενώ σε προεξάρχον ζήτημα αναδείχθηκαν οι σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

  • Η υποστελέχωση της ΠΦΥ δεν είναι τυχαία, είναι αποτέλεσμα της εμμονικής προσήλωσης της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στο νεοφιλελεύθερο δόγμα, το οποίο έχει στον πυρήνα του την απαξίωση του δημοσίου συστήματος υγείας και την εκχώρησή του στα επιχειρηματικά και τα οργανωμένα συμφέροντα.
  • Τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης απέδειξαν με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι η Κυβέρνηση ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για την υγεία των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, δεν άνοιξε ούτε μία νέα ΤΟΜΥ, δεν έκανε νέες μόνιμες προσλήψεις, δεν μερίμνησε για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων, δεν άκουσε την πάγια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ να θεμελιώσει μηχανισμό αυτόματης αναπλήρωσης των συνταξιουδοτούμενων υπαλλήλων.
  • Ούτε υπήρξε ποτέ σχεδιασμός αξιοποίησης των υποδομών και του έμπειρου  προσωπικού τους για την αξιόπιστη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και για την έγκαιρη προνοσοκομειακή διαχείριση των περιστατικών Covid-19. Αυτό οδήγησε την ΠΦΥ σε τροχιά  εγκατάλειψης, απαξίωσης και παραίτησης γιατρών  στερώντας έτσι  πολύτιμες δωρεάν υπηρεσίες υγείας από τους πολίτες.

Ο Α. Ξανθός τόνισε ότι ειδικά στη σημερινή συγκυρία της συνύπαρξης της πανδημίας, της εποχικής γρίπης και των αναπνευστικών λοιμώξεων, τα Κέντρα Υγείας θα μπορούσαν, με την αναγκαία ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, να λειτουργήσουν ως ένα αποτελεσματικό «φίλτρο» προς τα νοσοκομεία. Αν μάλιστα είχε οργανωθεί  στο Λεκανοπέδιο η 24ωρη εφημερία ορισμένων Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου, δεν θα είχε καταρρεύσει η εφημερία των μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής και θα είχαν αποφευχθεί οι πολύωρες  αναμονές  και η ταλαιπωρία εργαζομένων και ασθενών στα ΤΕΠ .

Ο Τομεάρχης Υγείας παρουσίασε στους γιατρούς και στους υπόλοιπους εργαζόμενους του Νοσοκομείου την πρόταση  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νέο ΕΣΥ, με προτεραιότητα τη   γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών  και των υπόλοιπων υγειονομικών, τα επιπλέον κίνητρα  για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στις άγονες περιοχές-δομές-ειδικότητες  και για την αντιστροφή του brain drain, τη  θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών  λόγω συνταξιοδότησης, τη   διασφάλιση της μόνιμης παραμονής στο ΕΣΥ των συμβασιούχων, την επιστροφή όσων είναι σε αναστολή και το  σχεδιασμό 15.000 μόνιμων προσλήψεων σε τομείς που υστερεί το ΕΣΥ (Πρωτοβάθμια και Κοινοτική φροντίδα- ΕΚΑΒ- Επείγουσα Ιατρική- Φυσικοθεραπεία και Αποκατάσταση- Εργαστήρια-Ψυχική Υγεία- Οδοντιατρική περίθαλψη- Ανακουφιστική φροντίδα  κ.λπ). Τέλος, όπως τόνισε ο Α.Ξανθός, όλα τα παραπάνω, εκτός από ισχυρή πολιτική βούληση, προϋποθέτουν και γενναία επένδυση πόρων στο ΕΣΥ στο πλαίσιο  της στρατηγικής επιλογής για  σύγκλιση  με  το μέσο ευρωπαϊκό όρο ( 7% του ΑΕΠ)  στη δημόσια δαπάνη υγείας .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Α.Ξανθός :  Ήττα για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας η παραίτηση της Ελένης Ιωαννίδου 

Ομιλία του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην Ολομέλεια της Βουλής

6ο Συνέδριο Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ

Θεσμοθετείται η «φωνή των ασθενών» στη Διαδικασία Λήψης Αποφάσεων 

Z. Γραμματόγλου στο Healthweb: Το δημόσιο σύστημα υγείας παραπαίει

Πλεύρης: Οι ασθενείς με διαβήτη συνεχίζουν αδιάλειπτα να εξυπηρετούνται από τον ΕΟΠΥΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΦΣΘ: Στάση εργασίας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία στα Τέμπη

ΦΣΘ: Κήρυξη στάσης εργασίας για αύριο Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, από τις 11:30 έως τις 14:30, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Τι είναι η μετωποκροταφική άνοια

Ομάδες υποστήριξης και ιατρικοί σύλλογοι για τις διάφορες διαταραχές του μετώπιου κροταφικού εκφυλισμού μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τους συνεργάτες φροντίδας να τις αντιμετωπίσουν. «Η καθιέρωση μιας έγκαιρης και ακριβούς διάγνωσης της FTD είναι το πρώτο βασικό βήμα», λέει ο Δρ Boeve.

Υπεκυψε στα τραύματά του ο Αμερικανός στρατιωτικός που αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον

Ο στρατιωτικός νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση μετά την αυτοπυρπόλησή του μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον την Κυριακή. Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως προέβη στο απονενοημένο διάβημα διαμαρτυρόμενος για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ευθύμιος Λέκκας: Αναμένεται μεγάλος σεισμός στην Τουρκία - Επικινδυνότητα για την Αγία Σοφία

Στην Ελλάδα, τα δημόσια κτήρια είναι σε πολύ καλή κατάσταση και εξελίσσεται ο πρωτοβάθμιος θεσμικός υποχρεωτικός έλεγχος. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε μία μερική εικόνα και στη συνέχεια στο τέλος του χρόνου θα έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα» είπε, τέλος ο Ευθύμιος Λέκκας.

ΗΠΑ: Τα κρούσματα σύφιλης αυξάνονται στα νεογέννητα

ΗΠΑ: Η άνοδος της σύφιλης είναι πιθανό να οφείλεται σε μια συρροή παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων φραγμών στην υγειονομική περίθαλψη, που επηρεάζουν δυσανάλογα τις μειονοτικές κοινότητες.

ΠΟΕΔΗΝ 8 Μαρτίου: Στάση εργασίας την Ημέρα της Μητέρας

ΠΟΕΔΗΝ 8 Μαρτίου: Στις υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ το 60% των υπηρετούντων υπαλλήλων είναι γυναίκες. Αγωνίζονται στη πρώτη γραμμή προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με εξαντλητικά ωράρια, δεκάδες χρωστούμενα repo και άδειες.

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Συμμετέχουν ΠΟΕΔΗΝ και ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Η ΠΟΕΔΗΝ προκηρύσσει 24ωρη απεργία 28 Φλεβάρη 2024, για να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών, καθώς και για να ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων υγειονομικών με αυξήσεις στους μισθούς.

Τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας φέρνουν νέες μειωμένες τιμές

Με σκοπό το αμοιβαίο όφελος για επιχειρήσεις και καταναλωτές, το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε την εξαίρεση από την απαγόρευση διενέργειας προωθητικών ενεργειών- για τρεις μήνες- των προϊόντων για τα οποία έχει προηγηθεί αύξηση τιμής όσων βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους.