Ρεπορτάζ Υγείας

Περιοδεία Ξανθού-Μπαλάφα-Μουζάλα στο Κέντρο Υγείας Ζωγράφου

Περιοδεία Ξανθού-Μπαλάφα-Μουζάλα  στο Κέντρο Υγείας Ζωγράφου

Στήριξη και αξιοποίηση των δημόσιων δομών ΠΦΥ για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης .Περιοδεία Ξανθού-Μπαλάφα-Μουζάλα στο Κέντρο Υγείας Ζωγράφου.

Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Ζωγράφου πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με επικεφαλής τον Tομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθό και με την παρουσία των βουλευτών Νότιου Τομέα Αθηνών Γιάννη Μπαλάφα και B’ Αθηνών Γιάννη Μουζάλα, καθώς και τοπικών στελεχών.

Στη συζήτηση με τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό αυτής της πολύ σημαντικής σε προσφορά δημόσιας δομής ΠΦΥ, αναδείχθηκαν τα πολλαπλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο το ΕΣΥ και οι άνθρωποί του. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η κυβέρνηση  της ΝΔ δεν είχε την πολιτική  βούληση να στηρίξει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και ειδικά τις δομές ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας – ΤΟΜΥ), ενώ σε προεξάρχον ζήτημα αναδείχθηκαν οι σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

  • Η υποστελέχωση της ΠΦΥ δεν είναι τυχαία, είναι αποτέλεσμα της εμμονικής προσήλωσης της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στο νεοφιλελεύθερο δόγμα, το οποίο έχει στον πυρήνα του την απαξίωση του δημοσίου συστήματος υγείας και την εκχώρησή του στα επιχειρηματικά και τα οργανωμένα συμφέροντα.
  • Τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης απέδειξαν με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι η Κυβέρνηση ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για την υγεία των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, δεν άνοιξε ούτε μία νέα ΤΟΜΥ, δεν έκανε νέες μόνιμες προσλήψεις, δεν μερίμνησε για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων, δεν άκουσε την πάγια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ να θεμελιώσει μηχανισμό αυτόματης αναπλήρωσης των συνταξιουδοτούμενων υπαλλήλων.
  • Ούτε υπήρξε ποτέ σχεδιασμός αξιοποίησης των υποδομών και του έμπειρου  προσωπικού τους για την αξιόπιστη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και για την έγκαιρη προνοσοκομειακή διαχείριση των περιστατικών Covid-19. Αυτό οδήγησε την ΠΦΥ σε τροχιά  εγκατάλειψης, απαξίωσης και παραίτησης γιατρών  στερώντας έτσι  πολύτιμες δωρεάν υπηρεσίες υγείας από τους πολίτες.

Ο Α. Ξανθός τόνισε ότι ειδικά στη σημερινή συγκυρία της συνύπαρξης της πανδημίας, της εποχικής γρίπης και των αναπνευστικών λοιμώξεων, τα Κέντρα Υγείας θα μπορούσαν, με την αναγκαία ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, να λειτουργήσουν ως ένα αποτελεσματικό «φίλτρο» προς τα νοσοκομεία. Αν μάλιστα είχε οργανωθεί  στο Λεκανοπέδιο η 24ωρη εφημερία ορισμένων Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου, δεν θα είχε καταρρεύσει η εφημερία των μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής και θα είχαν αποφευχθεί οι πολύωρες  αναμονές  και η ταλαιπωρία εργαζομένων και ασθενών στα ΤΕΠ .

Ο Τομεάρχης Υγείας παρουσίασε στους γιατρούς και στους υπόλοιπους εργαζόμενους του Νοσοκομείου την πρόταση  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νέο ΕΣΥ, με προτεραιότητα τη   γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών  και των υπόλοιπων υγειονομικών, τα επιπλέον κίνητρα  για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στις άγονες περιοχές-δομές-ειδικότητες  και για την αντιστροφή του brain drain, τη  θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών  λόγω συνταξιοδότησης, τη   διασφάλιση της μόνιμης παραμονής στο ΕΣΥ των συμβασιούχων, την επιστροφή όσων είναι σε αναστολή και το  σχεδιασμό 15.000 μόνιμων προσλήψεων σε τομείς που υστερεί το ΕΣΥ (Πρωτοβάθμια και Κοινοτική φροντίδα- ΕΚΑΒ- Επείγουσα Ιατρική- Φυσικοθεραπεία και Αποκατάσταση- Εργαστήρια-Ψυχική Υγεία- Οδοντιατρική περίθαλψη- Ανακουφιστική φροντίδα  κ.λπ). Τέλος, όπως τόνισε ο Α.Ξανθός, όλα τα παραπάνω, εκτός από ισχυρή πολιτική βούληση, προϋποθέτουν και γενναία επένδυση πόρων στο ΕΣΥ στο πλαίσιο  της στρατηγικής επιλογής για  σύγκλιση  με  το μέσο ευρωπαϊκό όρο ( 7% του ΑΕΠ)  στη δημόσια δαπάνη υγείας .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Α.Ξανθός :  Ήττα για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας η παραίτηση της Ελένης Ιωαννίδου 

Ομιλία του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην Ολομέλεια της Βουλής

6ο Συνέδριο Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ

Θεσμοθετείται η «φωνή των ασθενών» στη Διαδικασία Λήψης Αποφάσεων 

Z. Γραμματόγλου στο Healthweb: Το δημόσιο σύστημα υγείας παραπαίει

Πλεύρης: Οι ασθενείς με διαβήτη συνεχίζουν αδιάλειπτα να εξυπηρετούνται από τον ΕΟΠΥΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φάρμακο με βάση αντίσωμα προκαλεί σπάνια φλεγμονώδη οφθαλμικά προβλήματα σε ασθενείς με εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Οι Karle και Kearns, μαζί με τους συναδέλφους τους, προειδοποιούν ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά για πιο οριστικές απαντήσεις. Και οι δύο ερευνητές σημειώνουν ότι μπορεί να παίζουν ρόλο και άλλοι άγνωστοι παράγοντες, καθώς τα πειράματά τους περιορίστηκαν από την έλλειψη ενδοφθάλμιων κλινικών δειγμάτων και την έλλειψη γενετικών παραγόντων κινδύνου.

Αποκλειστικό : Μετατίθεται για 1 Ιουλίου η λειτουργία της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας προμήθειων της ΕΚΑΠΥ

Μετατίθεται για την 1 Ιουλίου η λειτουργία της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έφτιαξε η  Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας ( Ε.Κ.Α.Π.Υ. ) ώστε   να πραγματοποιούνται κεντρικά οι προμήθειες φαρμάκων αλλά και ιατροτεχνολογικων στα Δημόσια Νοσοκομεία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.healthweb.gr.

Μελέτη αποκαλύπτει πώς μπορεί να μειωθεί η ευθραυστότητα στους κατοίκους γηροκομείων

"Στη μελέτη μας, μια αλλαγή 6% στην ευθραυστότητα ενός κατοίκου κρίθηκε σημαντική", δήλωσε ο Δρ Τόμσον. "Είναι ενδιαφέρον ότι διαπιστώσαμε πως η σταθερότητα και η βελτίωση της κατάστασης ευθραυστότητας ήταν δυνατή ακόμη και μεταξύ των πιο εύθραυστων κατοίκων. Το 32% παρέμεινε σταθερό σε διάστημα 12 μηνών, ενώ το 14% βελτιώθηκε.

ΕΟΔΥ: Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής

ΕΟΔΥ: Η 30ή Μαρτίου έχει ανακηρυχτεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής (World Bipolar Day), τιμώντας με αυτό τον τρόπο τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, που βιώνουν τις επιπτώσεις της νόσου.

Η υψηλή υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία άλλαξαν την εξάπλωση της COVID-19 στη Βραζιλία, αλλά μόνο ελαφρώς, σύμφωνα με μελέτη

Αν και η μετεωρολογία παίζει μικρό ρόλο στην εξάπλωση της COVID-19, οι συγγραφείς τονίζουν ότι πιο αποδεδειγμένα μέτρα μετριασμού, όπως τα εμβόλια και άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, είναι πιο πιθανό να μειώσουν τη μετάδοση της νόσου. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό GeoHealth.

Να αποκατασταθεί η αδικία στις παιδιατρικές φυσικοθεραπείες ειδικής αγωγής

ΕΕΝΑ: Την άμεση αποκατάσταση μιας αδικίας, που στερεί από χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής θεραπευτή, ζητάει από τα αρμόδια υπουργεία η Ελληνική Εταιρεία Νευροεξελικτικής Αγωγής.