Άποψη

Α.Ξανθός :  Ήττα για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας η παραίτηση της Ελένης Ιωαννίδου 

Α.Ξανθός :  Ήττα για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας η παραίτηση της Ελένης Ιωαννίδου 

Η παραίτηση της Διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής και λοιμωξιολόγου Ελένης Ιωαννίδου από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, αποτελεί ήττα για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και για τις υπηρεσίες υγείας του Νομού.

Πέρα από την απώλεια μιας έμπειρης, έντιμης  και με υψηλή  επιστημονική κατάρτιση  γιατρού από το νοσοκομείο μας, πέρα από τις διαλυτικές επιπτώσεις  στη λειτουργία μιας κλινικής-πυλώνα για τη δημόσια  περίθαλψη  στον Ρέθυμνο,  η παραίτηση αυτή  αποτελεί μια κραυγή αγωνίας και διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη κατάσταση στο ΕΣΥ και για την εξάντληση των ψυχοσωματικών αντοχών των «ανθρώπων της πρώτης γραμμής».
Η παραίτηση της Ελένης Ιωαννίδου δεν  ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Ήταν «παρενέργεια»  μιας πορείας αποδιοργάνωσης του νοσοκομείου Ρεθύμνου, προσβλητικής και απαξιωτικής αντιμετώπισης των γιατρών (βλ. υποχρέωση εκτέλεσης διακομιδών από μη εξειδικευμένους γιατρούς, συνεχή «εντέλλεσθε» για να εφημερεύουν πέραν του νόμιμου ορίου κλπ), αλλά, κυρίως, λόγω της απογοήτευσης για την προοπτική  ενός αξιόπιστου δημόσιου συστήματος που σέβεται  την αξιοπρέπεια των λειτουργών υγείας  και των ασθενών.
  • Η πολιτική ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας γι’ αυτή την εξέλιξη και γενικότερα για την τάση παραίτησης και φυγής γιατρών από το ΕΣΥ και από τη χώρα, είναι τεράστια και αδιαμφισβήτητη. Όταν νομοθετείται η ιδιωτικοποίηση  των νοσοκομείων με τις αλλαγές στις εργασιακές των γιατρών, όταν όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης  «δείχνουν»  εγκατάλειψη και αποδιάρθρωση,  όταν εξωθούνται σε παραίτηση γιατροί αφοσιωμένοι στη δημόσια περίθαλψη όπως η Ελένη Ιωαννίδου, το ΕΣΥ δεν έχει μέλλον. Και αυτό είναι μείζον κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα.

Η Ελένη Ιωαννίδου αποχωρεί από ένα ρημαγμένο  ΕΣΥ όχι επειδή φυγομάχησε αλλά επειδή ξεπέρασε τις ανθρώπινες αντοχές, στην προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες στην Παθολογική κλινική  και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Η κοινωνία του Ρεθύμνου πρέπει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της για την πολυετή προσφορά της, αλλά και να διεκδικήσει, με ενιαίο και συγκροτημένο τρόπο,  τη γενναία  αναβάθμιση  του νοσοκομείου και τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Διευθύντρια της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου παραιτήθηκε

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Αρνείται τις καταγγελίες Πολάκη για μη διενέργεια PCR σε ασθενείς που δεν χρήζουν εισαγωγής

Με δικό του ιατρικό οξυγόνο το νοσοκομείο Χανίων

Ρέθυμνο: Απαντούν με οργάνωση κατά των ατομικών συμβάσεων έργου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καούρες: Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;

Η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση είναι συχνή πάθηση στον δυτικό κόσμο και δημιουργείται όταν το περιεχόμενο του στομαχιού επιστρέφει προς τον οισοφάγο ο οποίος βρίσκεται στον θώρακα. Δηλαδή, υγρά ή ακόμη και φαγητό που βρίσκονται μες στο στομάχι ανεβαίνουν προς τα επάνω, ενώ το φυσιολογικό θα ήταν να κατηφορίσουν προς το λεπτό έντερο.

Εποχικές λοιμώξεις: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Την άνοιξη, λόγω απότομων αλλαγών στις καιρικές συνθήκες, παρατηρούμε αύξηση των λοιμώξεων, όπως του κοινού κρυολογήματος και άλλων ιογενών ή βακτηριακών λοιμώξεων, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν σε μικρό βαθμό την καθημερινότητα των ατόμων που νοσούν.