Ρεπορτάζ Υγείας

Πανδημία Όμικρον: Χάρη στην COVID-19, οι ελλείψεις φαρμάκων βρίσκονται στο επίκεντρο

Πανδημία Όμικρον: Χάρη στην COVID-19, οι ελλείψεις φαρμάκων βρίσκονται στο επίκεντρο

Τον Μάρτιο του 2022, οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής εξέδωσαν μια έκθεση σχετικά με το «Χτίζοντας ανθεκτικότητα στις αλυσίδες ιατρικού εφοδιασμού του Έθνους», συνιστώντας μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με την πηγή των πρώτων φαρμακευτικών υλών, τον όγκο και την τοποθεσία παραγωγής και την ποιότητα των προϊόντων.

Πανδημία Όμικρον: Όταν η καρδιακή ανακοπή ενός ασθενούς ενεργοποιεί ένα Code Blue, οι κλινικοί γιατροί ανταποκρίνονται με γρήγορη ακρίβεια – μέχρι να χρειαστεί να κάνουν μια σύντομη παύση. Αντί για προγεμισμένη σύριγγα ή προαναμεμειγμένο φιαλίδιο 1 mL επινεφρίνης που σώζει ζωές στο καλάθι κωδικών, υπάρχει ένα φιαλίδιο συμπυκνωμένης επινεφρίνης, ένα διάλυμα χλωριούχου νατρίου για αραίωση, μια σύριγγα και ένα σύνολο οδηγιών. Η έλλειψη συριγγών επινεφρίνης έχει γίνει τόσο συνηθισμένη, που αυτό το επιπλέον βήμα συνήθως διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό — επιπλέον δευτερόλεπτα όταν κάθε δευτερόλεπτο μετράει, για μια ομαλή δράση.

Η ευκολία αυτής της αναπροσαρμογής είναι ένα σημάδι του πόσο ρουτίνα έχει γίνει η έλλειψη φαρμάκων στη χώρα.

Οι φαρμακοποιοί του συστήματος υγείας και οι κλινικοί γιατροί εντατικής θεραπείας ωθούν πίσω στο νέο φυσιολογικό των ελλείψεων φαρμάκων – και κερδίζουν έλξη εν μέσω μιας εστίασης που τροφοδοτείται από την πανδημία στις ευπάθειες της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού.

«Είναι σαν μια χρόνια ασθένεια τώρα και όχι μια καταστροφική αποτυχία του συστήματος», δήλωσε ο Kevin W. Hatton, MD, PhD, ανώτερος ιατρικός διευθυντής για την εντατική φροντίδα στο UK Healthcare στο Λέξινγκτον του Κεντάκι και μέλος της ομάδας εργασίας για την έλλειψη του συστήματος δύο νοσοκομείων όσον αφορά το φάρμακο..

“Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υγιές. Απλώς έχουμε μια χρόνια ασθένεια που μας ενοχλεί περιοδικά. Μερικές φορές περισσότερο, μερικές φορές λιγότερο, αλλά ποτέ δεν έχει φύγει εντελώς.” Λέε ο Δρ Κέβιν Χάτον

Ενώ οι νέες ελλείψεις έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών, οι συνολικές ελλείψεις παραμένουν περίπου τόσο υψηλές όσο ήταν εν μέσω των διαταραχών μετά τον τυφώνα Μαρία το 2017, όταν οι εγκαταστάσεις παραγωγής υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών Φαρμάκων του Πανεπιστημίου της Γιούτα.

Οι τρέχουσες (και μακροχρόνιες) ελλείψεις επηρεάζουν ορισμένα από τα πιο βασικά και ευρέως χρησιμοποιούμενα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των σακουλών φυσιολογικού ορού και των ηλεκτρολυτών.

«Τα προϊόντα σε έλλειψη χρειάζονται σχεδόν για κάθε νοσηλευόμενο ασθενή», δήλωσε η Erin Fox, PharmD, ανώτερη διευθύντρια φαρμακείων στο Πανεπιστήμιο της Utah Health στο Salt Lake City.

Η πανδημία προκάλεσε αύξηση της ζήτησης για ορισμένα φάρμακα, όπως παράγοντες του κεντρικού νευρικού συστήματος που χρησιμοποιούνται σε ασθενείς σε αναπνευστήρες, καθώς και πυροδότηση προβλημάτων στο εργατικό δυναμικό και στην εφοδιαστική αλυσίδα που επηρεάζουν πολλές βιομηχανίες.

Ενώ η COVID-19 δεν άλλαξε ουσιαστικά τον αριθμό των ελλείψεων φαρμάκων, η προστασία της αλυσίδας ιατρικού εφοδιασμού έχει γίνει σημαντική εθνική προτεραιότητα.

Τον Μάρτιο του 2022, οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής εξέδωσαν μια έκθεση σχετικά με το «Χτίζοντας ανθεκτικότητα στις αλυσίδες ιατρικού εφοδιασμού του Έθνους», συνιστώντας μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με την πηγή των πρώτων φαρμακευτικών υλών, τον όγκο και την τοποθεσία παραγωγής και την ποιότητα των προϊόντων.

Στις 24 Μαΐου, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ θα συγκαλέσει ένα εργαστήριο για να εξετάσει τον τρόπο αξιολόγησης της ποιότητας των εγκαταστάσεων που παράγουν φάρμακα και ακατέργαστα φαρμακευτικά συστατικά.

“Η COVID έχει βάλει πραγματικά μπροστά και στο επίκεντρο την εφοδιαστική αλυσίδα.

Γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε να δούμε κάποια πραγματική αλλαγή”, δήλωσε ο Fox, ο οποίος υπηρέτησε στην επιτροπή των Εθνικών Ακαδημιών και συμμετέχει στο εργαστήριο.

Αναζητώντας τη Διαφάνεια

Η έλλειψη διαφάνειας προκαλεί πονοκεφάλους στους επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής.

Τα νοσοκομεία συνήθως δεν λαμβάνουν εκ των προτέρων ειδοποίηση εάν ένας κατασκευαστής διακόπτει την παραγωγή ή κλείνει ένα εργοστάσιο λόγω προβλημάτων συντήρησης ή ποιότητας.

Οι φαρμακοποιοί επίσης δεν γνωρίζουν τις συγκεκριμένες τοποθεσίες παρασκευής των φαρμάκων που παραγγέλνουν, επομένως δεν μπορούν να προβλέψουν έλλειψη λόγω φυσικής καταστροφής ή άλλου ενοχλητικού συμβάντος, δήλωσε ο Collin Lee, PharmD, βοηθός διευθυντής κλινικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών για το Τμήμα Φαρμακευτικής στο Emory Healthcare στην Ατλάντα της Τζόρτζια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Ευρώπη εξετάζει συμβόλαια ανάπτυξης για εμβόλια covid-19

Νοσοκομεία πανδημία ανάγκες: Πως αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις εφοδιασμού

Εμβολιασμός και κοινωνικές διακρίσεις εν μέσω πανδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το 50% των ασθενών με HIV είναι τουλάχιστον 50 ετών και διατρέχει τον κίνδυνο αδυναμίας και συννοσηροτήτων

"Βρισκόμαστε τώρα σε μια εντελώς νέα εποχή όπου το να ζεις στα 70, 80 και ακόμη και 90 σου με HIV είναι πλέον εφικτό και γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε, κοινωνικά, σωματικά και ιατρικά, για να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV ζουν όσο το δυνατόν πιο υγιεινά όσο φτάνουν τα τελευταία τους χρόνια».

Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες από την Ε.Πν.Ελ.

Αφρικανική σκόνη: Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια που μπορούν να συνδυαστούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες, σχηματίζοντας ένα επικίνδυνο και δυνητικά τοξικό μείγμα για το ανθρώπινο σώμα, ειδικά το αναπνευστικό σύστημα.

Τα μυστικά για την κατάλληλη επιλογή υδατανθράκων

Εκτός από το είδος των υδατανθράκων λάβετε υπόψη σας και τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων που επιλέγετε, συμβουλεύουν οι επιστήμονες. Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) ενός τροφίμου δείχνει πόσο γρήγορα θα αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα μετά την κατανάλωσή του, σε κλίμακα από 0 έως 100. Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη GI (πάνω από 70) πέπτονται εύκολα και προκαλούν γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.