Πολιτική Φαρμάκoυ

Η Ευρώπη εξετάζει συμβόλαια ανάπτυξης για εμβόλια covid-19

Η Ευρώπη εξετάζει συμβόλαια ανάπτυξης για εμβόλια covid-19

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή 

Χωρίς να θέλει να μείνει πίσω στον αγώνα των εμβολίων για τη νόσο COVID-19, η Ευρώπη εντείνει τις προσπάθειές της για να εξασφαλίσει προμήθειες σε περίπτωση που τελικά υπάρξει πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αμέσως μετά την είδηση ​​ότι οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει τους φιναλίστ εμβολίων για γρήγορη πορεία, η Ευρώπη εξετάζει το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με φαρμακευτικές εταιρείες για έγκαιρη πρόσβαση. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τα κράτη μέλη την εξουσία να διαπραγματεύονται την ανάπτυξη και να έχουν πρόσβαση σε συμφωνίες με φαρμακοβιομηχανίες, σύμφωνα με τις εκθέσεις της υπηρεσίας ειδήσεων, αναφέροντας ένα εσωτερικό σημείωμα. Η ΕΕ αναμένεται να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την έκθεση.

Δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, αλλά εάν εγκριθεί η εντολή, η Ευρώπη θα βασίσει το πρόγραμμά της στη Βιοϊατρική Αρχή Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης των ΗΠΑ, αναφέρει η έκθεση. Το πρακτορείο έχει παραδώσει συμβόλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων για πολλά υποσχόμενα εμβόλια, θεραπείες και διαγνωστικά COVID-19 σε αντάλλαγμα για πρόσβαση εάν οι τεχνολογίες λειτουργούν. Ο BARDA τον περασμένο μήνα υπέγραψε συμφωνία 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την AstraZeneca, η οποία προωθεί ένα κορυφαίο εμβόλιο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Εν τω μεταξύ, τέσσερις χώρες στην Ευρώπη συνεργάζονται για τη δική τους εταιρική σχέση εμβολίων. Η Ιταλία, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και η Γαλλία δημιούργησαν τη «Συμμετοχή χωρίς αποκλεισμούς εμβολίων» με σκοπό την παραγωγή εμβολίου «στο ευρωπαϊκό έδαφος», αναφέρει η Agence France Presse . Οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε συζητήσεις με φαρμακευτικές εταιρείες και «είναι πεπεισμένες ότι ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα απαιτεί κοινή στρατηγική και επενδύσεις», ανέφερε το ολλανδικό υπουργείο Υγείας.

Οι κινήσεις έγιναν αφού ο διευθύνων σύμβουλος της Sanofi Paul Hudson προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να μείνει πίσω στον αγώνα εμβολίων COVID-19. Σε μια συνέντευξη στο Bloomberg, είπε ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν δικαιώματα προπαραγγελίας για το εμβόλιο της Sanofi χάρη στην έγκαιρη επένδυση της BARDA, προκαλώντας διαμάχη. Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Sanofi Serge Weinberg δήλωσε ότι η εταιρεία δεν θα δώσει προτεραιότητα σε χώρες στην πιθανή διάθεση εμβολίων.

Ήδη, περίπου έξι μήνες μετά την πανδημία, 10 εμβόλια βρίσκονται σε δοκιμές σε ανθρώπους και περισσότερα από 120 σε προκλινικές δοκιμές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ επέλεξαν τους πέντε φιναλίστ για το «Operation Warp Speed», που στοχεύει να παραδώσει εμβόλια στους Αμερικανούς μέχρι το τέλος του έτους. Αυτά τα προγράμματα εμβολίων προέρχονται από τις Pfizer, Merck, Johnson & Johnson, Moderna και AstraZeneca.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Johnson & Johnson: Κατέθεσε αίτηση στον ΕΜΑ για έγκριση της ενισχυτικής δόσης

Ο ΕΜΑ ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer σε παιδιά 5 έως 11 ετών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνεδριάζει εκτάκτως αύριο για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA): Αναμένεται αύριο η απόφαση του ΕΜΑ για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 έως 11 ετών. Η Ελλάδα θα ακολουθήσει την απόφαση, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

1 στους 3 ασθενείς που νοσηλεύονται καταλήγουν στις ΜΕΘ από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη

Αντιβιοτικά: Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών.1 στους 3 ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 καταλήγουν στις ΜΕΘ από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη

Η AstraZeneca ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το φάρμακο αντισωμάτων της είναι περισσότερο από 80% αποτελεσματικό στη μείωση του κινδύνου σοβαρής ασθένειας ή θανάτου

Τον Οκτώβριο, η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι είχε υποβάλει αίτημα στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης για το AZD7442 – ή το Evusheld – «για την προφύλαξη από την COVID-19».

Bristol Myers Squibb : Λαμβάνει έγκριση για θεραπεία του γαστρικού καρκίνου και οισοφάγου

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το nivolumab σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία για ασθενείς με HER2-αρνητικό, προχωρημένοή μεταστατικό γαστρικό καρκίνο, καρκίνο της γαστρο-οισοφαγικής συμβολής ή οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα, των οποίων οι όγκοι εκφράζουν το PD-Lμε συνδυαστική θετική βαθμολογία (CPS) ≥ 5Η έγκριση βασίζεται σε θετικά αποτελέσματα από τη μελέτη Φάσης 3 CheckMate -649