Ρεπορτάζ Υγείας

Νοσοκομειακές Λοιμώξεις: Σύστημα καθαρισμού νερού μπορεί να προκάλεσε μόλυνση από παθογόνο σε νοσηλευόμενους ασθενείς

Νοσοκομειακές Λοιμώξεις: Σύστημα καθαρισμού νερού μπορεί να προκάλεσε μόλυνση από παθογόνο σε νοσηλευόμενους ασθενείς

Επισημαίνει επίσης τη σημασία της επαύξησης των προγραμμάτων διαχείρισης νερού των νοσοκομείων για την παρακολούθηση και την πρόληψη των μυκοβακτηριδίων εκτός από τη λεγεωνέλλα, καθώς και τη δυνητική αξία των πρωτοβουλιών για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης των ευάλωτων ασθενών στον πάγο και το νερό της βρύσης κατά τη διάρκεια της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Νοσοκομειακές Λοιμώξεις: Μελέτη τεσσάρων καρδιοχειρουργικών ασθενών σε ένα νοσοκομείο διαπίστωσε ότι εμφάνισαν λοιμώξεις από Mycobacterium abscessus, ένα πολυανθεκτικό μη φυματιώδες μυκοβακτηρίδιο, που ενδεχομένως οφείλεται σε ένα εμπορικό σύστημα καθαρισμού νερού. Ο καθαριστής νερού είχε εγκατασταθεί στο νοσοκομείο για να βελτιώσει τη γευστικότητα του νερού, αλλά κατά λάθος αφαιρούσε χλώριο από τις γραμμές τροφοδοσίας που τροφοδοτούσαν τα μηχανήματα πάγου και νερού στην πληγείσα περιοχή του νοσοκομείου. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Χρονικά Εσωτερικής Ιατρικής (Annals of Internal Medicine). Το Mycobacterium abscessus είναι ένα σπάνιο αλλά καλά περιγραφόμενο παθογόνο που σχετίζεται με νοσοκομειακές λοιμώξεις. Τα κρούσματα έχουν αποδοθεί σε μολυσμένα συστήματα νερού, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομειακών υδραυλικών εγκαταστάσεων, των μηχανών πάγου και νερού, των υγραντήρων, των φαρμάκων και των απολυμαντικών.

Το M. abscessus μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος, λοιμώξεις των πνευμόνων και λοιμώξεις του δέρματος και των μαλακών μορίων, κυρίως σε ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το Νοσοκομείο Brigham and Women’s ανέφεραν μια περιγραφική μελέτη τεσσάρων καρδιοχειρουργικών ασθενών στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s που εμφάνισαν λοιμώξεις από M abscessus. Τρεις από τους τέσσερις μολυσμένους ασθενείς πέθαναν. Μια έρευνα των πηγών νερού του νοσοκομείου αποκάλυψε την παρουσία ενός γενετικά πανομοιότυπου στοιχείου στα μηχανήματα πάγου και νερού στον όροφο του νοσοκομείου των μολυσμένων ασθενών.

Το νερό που οδηγούσε στα μηχανήματα πάγου και νερού σε αυτόν τον τομέα του νοσοκομείου περνούσε από έναν εμπορικό καθαριστή νερού με φίλτρα άνθρακα και υπεριώδη ακτινοβολία, ο οποίος, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, εξάντλησε τα επίπεδα χλωρίου. Αυτό μπορεί να διευκόλυνε τον αυξημένο μυκοβακτηριακό αποικισμό των μηχανημάτων πάγου και νερού. Τα μυκοβακτηρίδια πιθανόν εισήχθησαν στο σύστημα νερού του νοσοκομείου μέσω του δημοτικού νερού, το οποίο συχνά αποικίζεται με χαμηλά επίπεδα μυκοβακτηριδίων. Η μελέτη αυτή καταδεικνύει τον κίνδυνο ακούσιων συνεπειών που συνδέονται με την τροποποίηση των συστημάτων διαχείρισης νερού στα νοσοκομεία και τον πιθανό κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει στους ασθενείς. Επισημαίνει επίσης τη σημασία της επαύξησης των προγραμμάτων διαχείρισης νερού των νοσοκομείων για την παρακολούθηση και την πρόληψη των μυκοβακτηριδίων εκτός από τη λεγεωνέλλα, καθώς και τη δυνητική αξία των πρωτοβουλιών για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης των ευάλωτων ασθενών στον πάγο και το νερό της βρύσης κατά τη διάρκεια της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο κακό κάνουν στην υγεία μας τα οικιακά μικρόβια;

Πότε τα παγάκια γίνονται επικίνδυνα για την υγεία μας

Κατεπείγοντα μέτρα για τον περιορισμό διάδοσης κοροναϊού στα κολυμβητήρια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υποστήριξη του πεπτικού σας συστήματος - Τρεις τρόποι για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου

"Νέες έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα βακτήρια του εντέρου και οι πρωτεΐνες που παράγουν κυκλώνουν με βάση τους κιρκάδιους ρυθμούς που αφορούν τη συμπεριφορά του ύπνου και του φαγητού", δήλωσε η ίδια. "Αυτό μπορεί να επηρεάσει διαδικασίες όπως ο μεταβολισμός των λιπιδίων και ενδεχομένως, τουλάχιστον στα ποντίκια, την ικανότητα αντίδρασης στις λοιμώξεις".

Η κοινωνική ευαλωτότητα συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά θανάτου από πυροβόλα όπλα που σχετίζoνται με επιθέσεις μεταξύ των νέων

"Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η νομοθεσία μπορεί να μην επαρκεί για την επίλυση του προβλήματος των θανάτων από πυροβόλα όπλα που σχετίζονται με επιθέσεις μεταξύ παιδιών και εφήβων", γράφουν οι συγγραφείς.

Η COVID επιστρέφει στην Κίνα, τα lockdown όχι

Κίνα Covid: Τα κρούσματα και πάλι αυξάνονται, αλλά αυτή τη φορά, το έθνος φαίνεται αποφασισμένο να συνεχίσει την κανονική ζωή, καθώς η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην αναζωπύρωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Γιατί τα κρούσματα χολέρας έχουν πυροδοτήσει αναταραχή στη Μοζαμβίκη;

Χολέρα Μοζαμβίκη: Οι ψευδείς ισχυρισμοί σχετικά με την εξάπλωση της επιδημίας χολέρας στη βόρεια Μοζαμβίκη οδήγησαν σε βίαιες διαδηλώσεις και θανάτους, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας.

Θάνατοι 15 Παιδιών - Η υπόθεση ερευνάται, ενώ ενέχεται ο καρδιοχειρουργός που τα χειρούργησε

Δεκαπέντε παιδιά που μας κάνουν να μην μπορούμε να κοιμηθούμε τα βράδια, να μην μπορούμε να αναπνεύσουμε. Όταν τον ρωτήσαμε τι δεν πήγε καλά, σε άλλους είπε ότι έφταιγαν τα μηχανήματα, σε άλλους ότι έφταιγε το προσωπικό της ΜΕΘ, σε άλλους τα φάρμακα και σε άλλους το ότι έφταιγε η καρδιά του παιδιού που ποτέ δεν ανταποκρίθηκε. Αλλά και ακόμη το ανήκουστο, ότι τα πήγαμε να χειρουργηθούν πολύ αργά. Όλα φρικτά ψέματα. Τα λάθη και οι θάνατοι πρέπει να σταματήσουν.

Αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος ο χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή

Εγκυμοσύνη χειμώνας: Τα ζευγάρια είναι πιο πιθανό να αρχίσουν να προσπαθούν να συλλάβουν, διαπιστώνοντας ότι τα ζευγάρια συλλαμβάνουν πιο γρήγορα στα τέλη του φθινοπώρου και στις αρχές του χειμώνα.