Ρεπορτάζ Υγείας

Νοσοκομεία Ασθενείς: Πρόγραμμα νοσοκομειακού περπατήματος υπό επίβλεψη μειώνει τις εισαγωγές ηλικιωμένων σε εξειδικευμένη νοσηλευτική μονάδα 

Νοσοκομεία Ασθενείς: Πρόγραμμα νοσοκομειακού περπατήματος υπό επίβλεψη μειώνει τις εισαγωγές ηλικιωμένων σε εξειδικευμένη νοσηλευτική μονάδα 

Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς λένε ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως τα συστήματα υγείας θα πρέπει να εξετάσουν τα προγράμματα νοσοκομειακού περιπάτου ως ένα λογικό μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης των ηλικιωμένων ενηλίκων. Απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξη στρατηγικών για την υποστήριξη των νοσοκομείων στην εφαρμογή νέων κλινικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της επίδρασής τους.

Νοσοκομεία Ασθενείς: Μια τυχαιοποιημένη δοκιμή σε ηλικιωμένους παλαίμαχους διαπίστωσε ότι τα νοσηλευόμενα άτομα που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα επιβλεπόμενου περπατήματος, γνωστό ως STRIDE (“Ασφαλισμένη Κινητικότητα για Νοσοκομειακούς παλαίμαχους”), είχαν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν εξιτήριο σε εξειδικευμένη νοσηλευτική μονάδα. Ωστόσο, οι συγγραφείς σημείωσαν ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν χαμηλή και δεν υπήρξε καμία αλλαγή που να σχετίζεται με τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο ή τις πτώσεις εντός του νοσοκομείου. Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό της Διεθνούς Εσωτερικής Ιατρικής (Annals of Internal Medicine). Η αδράνεια κατά τη διάρκεια της νοσηλείας έχει αναγνωριστεί εδώ και δεκαετίες ως βασικός παράγοντας που συμβάλλει στην αναπηρία που σχετίζεται με το νοσοκομείο και σε άλλες βλάβες. Η χαμηλή κινητικότητα έχει συνδεθεί με παραλήρημα, πτώσεις, μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής (LOS), μεγαλύτερο κίνδυνο επανεισαγωγής και λειτουργική έκπτωση που οδηγεί σε εξιτήριο σε εξειδικευμένη νοσηλευτική μονάδα Σε προηγούμενες δοκιμές, τα προγράμματα νοσοκομειακού περιπάτου έχουν δείξει ότι βελτιώνουν τη λειτουργική ικανότητα μετά την έξοδο, αλλά υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους σε συνθήκες καθημερινής πρακτικής.

Ερευνητές από το Σύστημα Φροντίδας Υγείας Durham VA και το Πανεπιστήμιο Duke διεξήγαγαν μια κλιμακωτή, ομαδοποιημένη τυχαιοποιημένη δοκιμή σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω που εισήχθησαν σε 8 νοσοκομεία των παλαιμάχων για να αξιολογήσουν την επίδραση της εφαρμογής ενός επιβλεπόμενου προγράμματος περπατήματος στην έξοδο σε εξειδικευμένη νοσηλευτική μονάδα, στη διάρκεια παραμονής και στις πτώσεις εντός του νοσοκομείου. Τα συμμετέχοντα νοσοκομεία έλαβαν δομημένη καθοδήγηση για να βοηθήσουν στον σχεδιασμό και την έναρξη των προγραμμάτων τους, αλλά ήταν υπεύθυνα για τον προσδιορισμό και την εκπαίδευση του κλινικού προσωπικού τους για την αξιολόγηση των ασθενών και τη διεξαγωγή των περιπάτων. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των ασθενών που πήραν εξιτήριο σε μονάδα ειδικευμένης νοσηλείας πριν από το πρόγραμμα STRIDE (n=6.722) ήταν 13%, ενώ το ποσοστό των ασθενών που πήραν εξιτήριο σε μονάδα ειδικευμένης νοσηλείας μετά το πρόγραμμα STRIDE (n=6.141) ήταν 8%. Ωστόσο, η συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν χαμηλή και μεταβλητή, με τη συμμετοχή των δυνητικά επιλέξιμων ασθενών να κυμαίνεται από 0,6% έως 22,7% και 2 νοσοκομεία να διακόπτουν το πρόγραμμα μετά την έναρξή του. Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς λένε ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως τα συστήματα υγείας θα πρέπει να εξετάσουν τα προγράμματα νοσοκομειακού περιπάτου ως ένα λογικό μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης των ηλικιωμένων ενηλίκων. Απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξη στρατηγικών για την υποστήριξη των νοσοκομείων στην εφαρμογή νέων κλινικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της επίδρασής τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ελαφριά αερόβια άσκηση προτείνεται υπό παρακολούθηση μετά από διάσειση

Εύκολες ασκήσεις γονάτων που μπορείτε να τις κάνετε καθιστοί με μαξιλάρι

Εκστρατεία ενημέρωσης για την φλεβική θρόμβωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προειδοποίηση του καθηγητή Νίκου Τζανάκη για την τριπλή επίθεση γρίπης κορωνοϊού και RSV

Παράλληλα, ο Νίκος Τζανάκης εξέφρασε την ανησυχία του πως «τον χειμώνα θα περάσουμε πολύ δύσκολα με τον συνδυασμό συγκυριακού ιού (RSV), γρίπης και κορωνοϊού». Όσον αφορά στα εμβόλια δήλωσε «βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πίσω από τον κορωνοϊό, παρότι αναμφισβήτητα προσφέρουν επιπλέον ανοσία» και κατέθεσε την πρότασή του «οι άνθρωποι πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο» παρότι όπως είπε «θα πρέπει να περιμένουμε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές».

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: «Engaging Patients for Patient Safety»

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρόκειται να παραστεί τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στην εκδήλωση που συνδιοργανώνει το Υπουργείο με το γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα.

Επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να βοηθήσουν στη διάσωση ζωής από υπερβολική δόση οπιοειδών

Ο Lavonas δήλωσε ότι στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του, οι περισσότεροι από τους ασθενείς με υπερβολική δόση που αντιμετωπίζει έχουν διασωθεί από κάποιον που ήταν εκπαιδευμένος στη ναλοξόνη και την είχε στη διάθεσή του. "Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι που κάνουν χρήση οπιοειδών μόνοι τους ή κάνουν χρήση οπιοειδών όπου δεν υπάρχει κάποιος να βοηθήσει, δεν επιβιώνουν για να με δουν". Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται εκπαίδευση - επειγόντως, είπε. "Η δηλητηρίαση από οπιοειδή είναι τόσο συχνή που όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι".