Κοροναϊός

Όταν οι θρόμβοι σε ασθενείς με covid 19 ανησυχούν την ιατρική κοινότητα

Όταν οι θρόμβοι σε ασθενείς με covid 19 ανησυχούν την ιατρική κοινότητα

Ο ασθενής της Δρ. Kathryn Hibbert που βρισκόταν στη ΜΕΘ εξαιτίας του κοροναϊού παρουσίαζε σημάδια βελτίωσης. Καθώς όμως η πίεση του αίματός του έπεσε δραματικά, εκείνη προσπάθησε να εισάγει μια ενδοφλέβια γραμμή σε μια αρτηρία του καρπού του.

Όμως ένας θρόμβος έφρασσε το σωληνάκι.

Ανήσυχη, η Hibbert προσπάθησε και πάλι με μια νέα βελόνα, όμως ένας θρόμβος την εμπόδισε και πάλι. Χρειάστηκε τρεις προσπάθειες για να τα καταφέρει.

“Μπορείς να δεις τον θρόμβο να δημιουργείται μπροστά στα μάτια σου”, τονίζει η Hibbert, διευθύντρια του τμήματος εντατικής θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. “Είναι σπάνιο να συμβεί κάτι τέτοιο έστω και μία φορά, σχεδόν αδύνατο να συμβεί και δεύτερη”.

Η Hibbert και άλλοι συνάδελφοί της ανακάλυψαν ότι ορισμένοι ασθενείς του νέου κοροναϊού έχουν την τάση να εμφανίζουν θρόμβους στο αίμα τους, οι οποίοι μπορούν να καταστούν απειλητικοί αν μεταφερθούν στην καρδιά ή τους πνεύμονες.

Πρωτοφανές φαινόμενο

“Ο αριθμός των θρομβώσεων που βλέπω στη ΜΕΘ, όλες σχετιζόμενες με τον νέο κοροναϊό, δεν έχει προηγούμενο”, υπογραμμίζει ο Δρ. Jeffrey Laurence, αιματολόγος του Νοσοκομείου Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη, σε ηλεκτρονική επιστολή του στο CNN. “Το πρόβλημα δείχνει να είναι συνηθισμένο μεταξύ των σοβαρών κρουσμάτων”.

Ο Laurence και οι συνάδελφοί του εξέτασαν τις νεκροψίες δύο ασθενών και ανακάλυψαν θρόμβους στους πνεύμονες και ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Επιπλέον, εντόπισαν θρόμβους και κάτω από την επιφάνεια του δέρματος τριών ασθενών που βρίσκονται εν ζωή.

Στην Ολλανδία, έρευνα εντόπισε “εξαιρετικά υψηλά” ποσοστά θρομβώσεων μεταξύ των ασθενών κοροναϊού που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Διεθνής κοινοπραξία ειδικών από περισσότερα από τριάντα νοσοκομεία συγκεντρώθηκε για να διερευνήσει το ζήτημα. Το συμπέρασμά τους ήταν ότι αν και οι αιτίες δεν είναι ακριβώς σαφείς, φαίνεται πως οι ασθενείς κοροναϊού έχουν την τάση να παρουσιάζουν θρόμβους.

Στο ιατρικό κέντρο Montefiore της Νέας Υόρκης, οι γιατροί ξεκίνησαν να χορηγούν μικρές δόσες αντιπηκτικών φαρμάκων στους ασθενείς κοροναϊού για να προλάβουν το ενδεχόμενο θρόμβωσης.

Ανησυχητικά ποσοστά θρομβώσεων

Η νοσηλεία στις ΜΕΘ, με την ακινησία που αυτή συνεπάγεται, αποτελεί μια πιθανή αιτία εμφάνισης θρόμβων σε κάθε ασθενή, ακόμη και πριν τον κοροναϊό.

Ωστόσο, οι γιατροί υποπτεύονται ότι όσοι πάσχουν από Covid-19 διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σε ολλανδική μελέτη, οι θρομβώσεις αφορούσαν το 20% των ασθενών κοροναϊού, ενώ σε αντίστοιχη έρευνα στην Ουχάν, το ποσοστό άγγιζε το 25%.

Ο Δρ. Behnood Bikdeli, ο οποίος βοήθησε στο συντονισμό της διεθνούς σύμπραξης γιατρών για την διερεύνηση του ζητήματος των θρομβώσεων, χαρακτήρισε “ανησυχητικό” αυτό το ποσοστό.

Σύμφωνα με τον Bikdeli, υπάρχουν τρεις κύριες αιτίες που οδηγούν σε αυτό το φαινόμενο.

Πρώτον, η συντριπτική πλειοψηφία των σοβαρών περιπτώσεων κοροναϊού αντιμετωπίζουν υποκείμενα προβlήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και η υψηλή πίεση. Αυτοί οι ασθενείς, έτσι κι αλλιώς τείνουν να παρουσιάζουν θρόμβους συχνότερα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Δεύτερον, ένας από τους τρόπους με τους οποίους ο κοροναϊός επιφέρει τον θάνατο, είναι η λεγόμενη “καταιγίδα κυτοκίνης”, στα πλαίσια της οποίας η ανοσοαπόκριση του ανθρώπινου σώματος στρέφεται απέναντι στον ίδιο τον εαυτό του. Οι ασθενείς που βιώνουν αυτό το φαινόμενο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης ανεξάρτητα από την αιτία που το προκάλεσε, η οποία μπορεί να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις και η εποχική γρίπη.

Τρίτον, δεν αποκλείεται ο ίδιος ο κοροναϊός να έχει κάποιο χαρακτηριστικό που οδηγεί στη δημιουργία θρόμβων.

Μια λύση με πολλά προβλήματα

Aν και οι μικρές δόσεις αντιπηκτικών φαρμάκων σε γενικές γραμμές θεωρούνται ακίνδυνες, ενδέχεται να μην είναι αρκετές για να λειτουργήσουν ως μέτρο πρόληψης. Από την άλλη, η προληπτική χορήγηση μεγάλων δόσεων μπορεί να οδηγήσει σε ακατάσχετη αιμορραγία, που με τη σειρά της ενδέχεται να επιφέρει τον θάνατο των ασθενών.

Αυτό αφήνει τους γιατρούς σε ένα τεράστιο δίλημμα, το οποίο μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσα από την διενέργεια ερευνών. Άλλωστε, ο εντοπισμός των αιτιών και η αντιμετώπισή τους είναι η καλύτερη μέθοδος προστασίας των ασθενών από τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μέτρο κατά του κορωνοίού μέσα στις σχολικές αίθουσες εκτός από τη μάσκα

Το κέντρο της Κοζάνης σήμερα

Σχέση γενετικών παραλλαγών με σοβαρότητα νόσου covid-19

Οι μηχανισμοί της παθογένεσης της σοβαρής νόσου Covid-19 και η σχετιζόμενη αναπνευστική ανεπάρκεια δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί, όμως σε όλες τις αναλύσεις μέχρι σήμερα η ηλικία και το άρρεν φύλο σχετίζονται με υψηλότερη θνησιμότητα. Επίσης έχουν αναφερθεί σαν παράγοντες κινδύνου η παρουσία υποκείμενων νοσημάτων όπως υπέρταση, διαβήτης, παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα. Oι πιθανοί γενετικοί παράγοντες […]

Μελέτη για τη σχέση καρκίνου με covid -19

Οι ασθενείς με καρκίνο θεωρούνται ως μια από τις πιθανά ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όσον αφορά τη λοίμωξη COVID-19, τόσο σχετικά με τον κίνδυνο να εμφανίσουν λοίμωξη, αλλά και τον κίνδυνο σοβαρής νόσου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Αυτή η υπόθεση οφείλεται στη γνωστή συσχέτιση της χορήγησης χημειοθεραπείας ή άλλων αντι-νεοπλασματικών θεραπειών, αλλά και την […]

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της ιατρικής περίθαλψης

Η εκκίνηση ClosedLoop δημιούργησε μια πλατφόρμα προγνωστικών μοντέλων για να βοηθήσει τους οργανισμούς να βελτιώσουν τη φροντίδα των ασθενών. Μια σημαντική πτυχή της θεραπείας ασθενών με παθήσεις όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις είναι να τους βοηθήσουν να παραμείνουν υγιείς έξω από το νοσοκομείο – προτού επιστρέψουν στο γραφείο του γιατρού με περαιτέρω επιπλοκές. […]

Πως το άσθμα απενοχοποιείται από την επιδείνωση της νόσου covid-19

Τα άτομα με άσθμα μπορούν να αναπνέουν λίγο πιο εύκολα: Νέα έρευνα δείχνει ότι η πάθηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω της νόσου COVID-19. Σε μια ανασκόπηση των αρχείων από 10 νοσοκομεία που σχετίζονται με τη Northwestern Medicine εμφανίστηκαν περισσότεροι από 1.500 ασθενείς με COVID-19. Από αυτούς, το 14% είχε άσθμα. Χρησιμοποιώντας μοντέλα που αντιστοιχούσαν […]

Δηλώσεις του Υπ. Υγείας της Μ. Βρετανίας για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού

Με στόχο να δημιουργηθούν αποθέματα πριν ακόμη δοθεί η απαιτούμενη κλινική έγκρισή του, το εμβόλιο για τον κοροναϊό που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μπαίνει σε παραγωγή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, στη διάρκεια ενημέρωσης από την κυβέρνηση για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία. Σύμφωνα με τα […]

Τελικά το κλείσιμο των σχολείων απέτρεψε τη διασπορά του ιού;

Οι άνθρωποι κάτω των 20 ετών έχουν περίπου μισές πιθανότητες ευαισθησίας κοροναϊό από τους αντίστοιχους με ηλικία 20 ετών και πάνω, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε, βάσει της οποίας τα κλινικά συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται μόλις στο ένα πέμπτο των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους. Η έρευνα Η έρευνα, που αποτελεί μία μελέτη μοντελοποίησης με […]

Κλινικές δοκιμές χρησιμοποιούν ακτινοβολία χαμηλής δόσης για τη θεραπεία μολύνσεων COVID-19

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλή δόση, ακτινογραφία πλήρους πνεύμονα με τη μορφή ακτινογραφιών μπορεί αποτελεσματικά να θεραπεύσει σοβαρή πνευμονία, με ελάχιστες παρενέργειες. Δύο κλινικές δοκιμές εφαρμόζουν μια σύγχρονη εκδοχή αυτής της έννοιας για τη δοκιμή ασθενών που πάσχουν από σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) ως αποτέλεσμα της μόλυνσης από COVID-19. Για αυτές τις […]

Εντείνεται η κοινωνική ανισότητα λόγω της πανδημίας εκτιμούν οι ειδικοί

Η πανδημία του κοροναϊού «βύθισε» όλες ανεξαιρέτως τις οικονομίες του κόσμου. Πλήγμα υπέστησαν και οι πλέον ισχυροί. Αυτό αναμένεται να εντείνει ακόμη περισσότερο την κοινωνική ανισότητα εκτιμούν ειδικοί Τα πρώτα θύματα είναι οι γυναίκες επισημαίνει η Αλίν Ζούκο από το Οικονομικό και Κοινωνιολογικό Ινστιτούτο του – προσκείμενου στα συνδικάτα – ιδρύματος Χανς -Μπέκλερ. Ήδη προ […]